Routers TP-Link versturen data naar Avira zonder toestemming

© CIDimport

Routers TP-Link versturen data naar Avira zonder toestemming

Geplaatst: 14 maart 2022 - 07:19

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:50

Wesley Akkerman

Routermaker TP-Link stuurt gegevens van gebruikers door naar antivirussoftwarebedrijf Avira, ook wanneer klanten aangeven dat niet te willen.

Routers TP-Link versturen data naar Avira zonder toestemming

Beide bedrijven werken al jaren samen aan verschillende producten, die ervoor moeten zorgen dat mensen veilig hun routers kunnen gebruiken. Met beschermlagen als HomeCare en HomeShield worden apparaten van gebruikers beschermd tegen cyberaanvallen en andere online bedreigingen.

TP-Link stuurt gegevens door

Gebruikers kunnen echter zelf bepalen of ze willen dat TP-Link hun gegevens met partner Avira deelt. Maar nu blijkt dus dat de routermaker alsnog data deelt op het moment dat gebruikers aangeven dat niet te willen.

Dat ontdekte een persoon op Reddit (het grootste internetforum van dit moment). De TP-Link Archer AX3000 verstuurde bakken met data naar de Avira SafeThings-servers. Binnen 24 uur werden er meer dan 80.000 verzoeken gedaan.

Avira SafeThings is een platform dat werkt in de cloud en op intelligente wijze bedreigingen analyseert door internetverkeer te monitoren.

Eerder al ontdekt

Een opvallend aspect aan dit verhaal is dat de redactie van XDA Developers dit nieuws eerder al bevestigde. Die redactie bestaat uit een aantal mensen die veelal de basis van apps onderzoeken en een kijkje achter de schermen van softwareproducten nemen.

Zo werd onder meer ontdekt dat de TP-Link Deco X68 hetzelfde deed als de Archer, ook wanneer er geen consent was. TP-Link reageerde destijds met het statement dat een toekomstige software-update het probleem zou verholpen, maar dat is er tot op heden nog niet van gekomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten