ID.nl logo
Dit zijn de beste gratis webdiensten
© PXimport
Huis

Dit zijn de beste gratis webdiensten

Wanneer we het over gratis webdiensten hebben, denk je wellicht het eerst aan e-mail, online agenda’s en cloudopslag, met bekende namen als Outlook.com, Gmail, Google Agenda en Dropbox. Er zijn echter nog heel wat andere diensten die je ook goed van pas kunnen komen en waar je niets voor hoeft te betalen – tenzij je je natuurlijk tot een betaald account laat verleiden.

Tip 01: Wegwerpadres

Veel webdiensten vragen je bij het aanmaken van een account om je e-mailadres, waarna je gewoonlijk een bevestigingsmail ontvangt. Sommige diensten verkopen echter je e-mailadres door met spam als gevolg. Een zogenoemd wegwerpadres biedt dan uitkomst.

Guerilla Mail, reeds actief sinds 2006, is precies zo’n dienst. Ga naar www.guerrillamail.com. Je ziet hier direct een e-mailadres dat je onmiddellijk kunt gebruiken (bijvoorbeeld vjowrtof@sharklasers.com).

Liever een ander adres? Klik dan op het deel voor of na het @-teken en wijzig het (bijvoorbeeld in tipsentrucs@grr.la). Alle berichten die naar dit adres worden verstuurd, zijn dan te zien zodra je het gebruikte e-mailadres op de webpagina intikt.

Een nadeel is wel dat iedereen die dit adres kent of raadt, ook die berichten kan lezen. Daarom vink je het best ook de optie Scramble Address aan. Mail die naar dit adres wordt verstuurd, komt ook mooi in je tijdelijke mailbox terecht, maar je kunt je hiermee niet aanmelden bij Guerrilla Mail.

Je wegwerpadres blijft standaard één uur actief of korter als je zelf op de knop Forget Me drukt.

©PXimport

Tip 02: Ddns

Heb je een eigen dienst draaien op een pc of nas, en wil je die ook van buitenaf bereiken, dan heb je het publieke ip-adres van je router nodig (www.whatismyip.org vertelt je dat). Verder dien je nog de juiste poort(en) in je router naar die pc of nas te forwarden. De kans is groot dat dit publieke ip-adres dynamisch werd toegekend en dus kan wijzigen. Een dynamisch dns-dienst, kortweg ddns genoemd, koppelt een domeinnaam aan dat ip-adres en kan er tevens voor zorgen dat die koppeling ook na een wijziging van je ip-adres intact blijft.

Dynu biedt gratis ddns aan. Klik op DDNS en kies Sign Up. Bij Host vul je een hostnaam in en selecteer je een Top Level domeinnaam (bijvoorbeeld tipsentrucs@ddnsfree.com). Druk op Add en vul de accountgegevens in. Druk op Submit, klik op de link in de bevestigingsmail en meld je aan.

In je Control Panel kies je vervolgens DDNS Services. Als het goed is, staat je Dynu-domeinnaam al klaar en heeft Dynu het publieke ip-adres van je router ingevuld. Via Manage your hostname kun je nog wijzigingen aanbrengen.

Je vindt hier nog enkele interessante rubrieken, zoals Offline Settings (om een url of melding op te geven die de bezoeker te zien krijgt als de dienst onverhoopt onbereikbaar is) en Aliases (vullen wij hier redactie in, dan is ons netwerk voortaan ook bereikbaar via redactie.tipsentrucs.ddsnfree.com).

De update-tool die de koppeling tussen url en ip-adres intact kan houden, vind je hier.

©PXimport

Tip 03: Vpn

Wanneer je een website bezoekt dan weet die webserver vanaf welk ip-adres je doet. Dat is vervelend wat betreft de privacy en sommige diensten gebruiken dat bovendien voor geoblokkades. Geeft het ip-adres aan dat je bijvoorbeeld vanuit Nederland of België surft, dan krijg je niet langer toegang als die landen geblokkeerd zouden worden.

Gebruik je een vpn-server (virtual private network) dan wordt niet je eigen ip-adres, maar dat van die server doorgegeven. Daarbij komt dat een vpn-dienst alle gegevens tussen je eigen apparaat en het internet versleutelt, wat ook draadloos internetten een stuk veiliger maakt.

Een van de betere gratis vpn-diensten is het Zwitserse ProtonVPN. Klik op Pricing om de beperkingen van de gratis versie te zien. Allereerst maak je een account en na je verificatie kun je aan de slag. Je downloadt eerst de gewenste client-app. Die is beschikbaar voor vrijwel alle platformen, zowel desktop als mobiel.

We nemen Windows als voorbeeld. Met een handvol muisklikken installeer je de client en kun je je bij ProtonVPN aanmelden. Kies het gewenste land en klik op Connect. Even later is je pc via de gevraagde server met het internet verbonden. Als je naar bijvoorbeeld www.ip2location.com gaat, zul je dat bevestigd zien.

De eerste zeven dagen kun je gratis alle functionaliteit van de betaalde versie gebruiken.

©PXimport

Een vpn-dienst maakt surfen anoniemer en versleutelt alle data

-

Tip 04: Veiligheidschecks

Je hebt natuurlijk een bijgewerkte antivirustool draaien, maar haal je geregeld programma’s van het internet, dan doe je er goed aan gedownloade bestanden ook door andere antivirustools te laten checken. VirusTotal is een online antivirusscanner die zo’n zeventig antivirustools aanspreekt om na te gaan of het bestand veilig is dat je via de knop Choose file naar de dienst hebt geüpload.

Je krijgt van elke geraadpleegde antivirustool het eindoordeel te zien. Trekken meer dan drie of vier van deze tools aan de alarmbel, dan moet je op je hoede zijn: mogelijk bevat het bestand adware of zelfs malware.

ShieldsUP! biedt een veiligheidscheck-up van een geheel andere orde. Klik je hier op Proceed / All Service Ports, dan controleert ShieldsUP! welke poorten in je netwerk open staan en dus per definitie aantrekkelijk zijn voor hackers. Idealiter kleuren de 1056 vakjes (één voor elk getest poortnummer) allemaal groen. Een rood vakje wijst op een open poort (klik erop voor meer informatie). De kans is groot dat je op je pc en/of je router de beveiliging wat moet aanscherpen, bijvoorbeeld door het activeren of finetunen van de firewall.

©PXimport

Tip 05: Blog of site

Je zou graag een eigen website hebben, maar je weet niet goed hoe je moet beginnen. Met JouwWeb stel je ook zonder enige programmeerkennis snel een fraaie website samen. Op www.jouwweb.nl/prijzen verneem je welke beperkingen de gratis versie heeft. Klik op Aanmelden, vul een titel voor je website in evenals je e-mailadres en wachtwoord. Bevestig met Aan de slag, selecteer een sjabloon en klik nogmaals op Kies pakket bij de gratis versie.

Je belandt nu in de grafische omgeving van de online editor. Links krijg je een overzicht van alle beschikbare elementen die je naar je ontwerppagina kunt verslepen, zoals Tekst, Afbeelding, Formulier, Kolommen, Tabel, Video enzovoort.

Afhankelijk van het gekozen element komen dan extra opties beschikbaar. Bij Afbeelding bijvoorbeeld klik je eerst op Afbeelding kiezen waarna je een hyperlink kunt koppelen of, via Afbeelding bewerken, ook de weergave kunt aanpassen.

Voor meer webpagina’s klik je bovenaan op Pagina’s / Nieuwe pagina. Door die pagina’s gewoon te verslepen, bepaal je de onderlinge hiërarchie en zal JouwWeb de nodige links voorzien.

Vanuit de rubriek Design kun je een ander sjabloon selecteren of de lay-out aanpassen door bijvoorbeeld een andere Achtergrond of Tekstopmaak te selecteren.

Loop ook nog even de rubriek Instellingen na. Ziet alles er goed uit, klik dan op Publiceer. Vul de gewenste hostnaam in (bijvoorbeeld www.tipsentrucsnl.jouwweb.nl), bevestig met Publiceer website en haal snel die bezoekers binnen!

©PXimport

Met JouwWeb is een website maken vooral een kwestie van klikken en slepen

-

Tip 06: Data-uploads

De meeste cloudopslagdiensten voorzien weliswaar in deelfuncties, maar voor een snelle upload vind je dat misschien niet de juiste keuze (of misschien voel je je hier wat betreft privacy niet zo comfortabel bij). Een handig alternatief is Sendy. Je start met een maximale datahoeveelheid van 3 GB, maar zodra je je e-mailadres verifieert komt daar 4 GB bij. Geef je wat extra informatie over jezelf prijs en deel je een map met iemand, dan kom je aan 10 GB.

Ga naar https://sendycloud.com, druk op Create an account en vul de gevraagde gegevens in. Daarna kun je aan de slag door op https://sendycloud.com/transfer bestanden of mappen naar het browservenster te slepen. Vul vervolgens het e-mailadres van de beoogde ontvanger(s) in en klik op Password als je de dataoverdracht met een wachtwoord wilt afschermen. Schakel je de optie Send an email in, dan wordt dat wachtwoord in een afzonderlijke mail naar de ontvanger gestuurd.

Wil je diezelfde data ook in je Sendy-cloud bewaren, zet dan de schakelaar bij Save to Sendy aan. Die data zijn dan bereikbaar via https://sendycloud.com/cloud (waar je trouwens ook mappen kunt delen). Het instellen van een vervaldatum is jammer genoeg voorbehouden aan een Pro-account.

Bevestig met Send om je data te versturen. De ontvanger kan die vervolgens ophalen via de meegestuurde link.

©PXimport

Tip 07 Bestandsconversies

Er bestaan heel wat online converters voor uiteenlopende bestands- en mediaformaten. Een van de meer flexibele is Online-convert. Die bevat namelijk verschillende conversiemodules, onder meer voor Audio, Video, Image, Document en Archive.

Klik op het pijltje in de gewenste conversiemodule en kies het beoogde formaat. Zodra je een formaat hebt gekozen verschijnt een paneel waar je dan bestanden naartoe sleept voor de conversie. Je kunt deze bestanden overigens ook in Windows Verkenner of in je Dropbox of Google Drive selecteren. Afhankelijk van het conversietype komen allerlei instellingen beschikbaar waarmee je de omzetting mooi kunt finetunen. Deze instellingen laten zich bovendien in handige profielen bewaren, maar dat vereist wel een (gratis) registratie en login.

Druk op Start conversion om het conversieproces te beginnen. Na afloop kun je het resulterende bestand meteen downloaden. De gratis versie beperkt je tot een totale bestandslimiet van 100 MB per upload. Er zijn betaalde accounts beschikbaar waarmee je die limiet optrekt en die je tegelijk verlossen van de storende advertenties op de webpagina – hoewel je die ook wel te lijf kunt gaan met een browserextensie als uBlock Origin.

©PXimport

Tip 08: Fotobewerking

Bewerk je maar af en toe een foto, dan kun je dat prima doen met een web-app als Fotor. Ga naar www.fotor.com en klik op Edit a Photo, waarna je foto’s kunt uploaden. Erger je je blauw aan de advertenties, dan weet uBlock Origin ook hier wel raad mee.

Je kunt nu uit diverse rubrieken kiezen, waaronder Basic, Effect, Beauty, Frames, Sticker en Text. Elke rubriek bevat diverse bewerkingsmogelijkheden, die vaak nog in een reeks effecten zijn opgedeeld. Kies je bijvoorbeeld Effect / Artistic, dan kun je uit een zeven opties kiezen, waaronder Watercolor en Naturalistic. De meeste laten zich verder finetunen met behulp van schuifbalken of uitklapmenu’s. Houd er wel rekening mee dat in de gratis variant bij veel opties een Fotor-watermerk verschijnt. Bewerkte plaatjes laten zich downloaden in jpg- of png-formaat, maar kun je ook delen via allerlei sociale media.

Naast de Edit-modus is er nog een Collage-modus, specifiek voor het samenbrengen van foto’s. Kies een van de tientallen sjablonen (geschikt voor collages van twee tot negen foto’s) en sleep je foto’s naar de aangegeven plaatsen. Goed om weten: Fotor is tevens beschikbaar als app voor diverse, ook mobiele platformen.

©PXimport

Tip 09: Afspraken

Een groep mensen samen krijgen voor een of andere afspraak verloopt vaak chaotisch. Het is vaak makkelijker om online een datum te prikken, bijvoorbeeld met www.datumprikker.nl.

Allereerst geef je de aard van het evenement aan, zoals Zakelijk, Uitje, Feest of Overige en voorzie je een titel voor je afspraak. Bij Opties leg je het type afspraak vast: Datumprikker (een of meer data waarop deelnemers met Ja, Misschien of Nee kunnen antwoorden), Rooster (meerdere deelnemers voor meerdere data) of Inschrijving (zonder datum). Documenten toevoegen aan je uitnodiging is voorbehouden aan de Plus-versie (29 euro per jaar).

Vervolgens duid je de mogelijke data en tijdstippen, evenals de locatie van het gebeuren aan. Daarna vul je je naam en e-mailadres in (een account is namelijk niet vereist bij datumprikker.nl) en kies je een (eigen) omslagfoto. Ten slotte verstuur je de uitnodigingen via e-mail of via een social-media-link. Als je dat wenst, kun je de namen van de deelnemers voor elkaar verborgen houden. Zelf ontvang je een link waarmee je de reacties online kunt beheren.

©PXimport

Tip 10: Vertalingen

Dankzij kunstmatige intelligentie en deep learning is de kwaliteit van machinevertaling er inmiddels sterk op vooruit gegaan. Zowel Microsoft als Google voorzien in gratis vertaaldiensten, maar doorgaans kan de kwaliteit niet tippen aan die van het Duitse DeepL. Het volstaat de brontekst in te tikken of te plakken (tot 5000 tekens ineens) om de vertaling te zien verschijnen. Op dit ogenblik ondersteunt DeepL negen talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Pools en Russisch.

Klik je op een woord in de vertaling, dan verschijnt een pop-upvenster met alternatieve vertalingen, tegelijk met een reeks duidelijke voorbeeldzinnen. Deze informatie haalt DeepL trouwens uit Linguee, een uitstekend online woordenboek van dezelfde makers.

De vertaling kun je in een tekstbestand downloaden, maar ook naar het klembord kopiëren of via e-mail of sociale media delen. Het is bovendien mogelijk een Word- of PowerPoint-document naar DeepL te verslepen. Het resultaat is dan een vertaald document met behoud van alle lay-out. Dit kun je dan meteen downloaden, maar in de gratis versie laat het zich jammer genoeg niet bewerken.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips

▼ Volgende artikel
Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit
Huis

Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit

Bowers & Wilkins heeft de nieuwe Px7 S3 draadloze hoofdtelefoon aangekondigd. Deze nieuwe hoofdtelefoon is de opvolger van de Px7 S2e en biedt volgens het Britse audiomerk diverse verbeteringen op het gebied van geluidskwaliteit, comfort en functionaliteit.

De Px7 S3 is uitgerust met nieuw ontworpen 40mm biocellulose drivers waarbij bijna alle componenten zijn vernieuwd, waaronder het chassis, de spreekspoel, ophanging en magneet. Door de zorgvuldige positionering van de drivers ten opzichte van de oren krijgt de luisteraar een beter geluidsbeeld en een meer ruimtelijk stereogeluid. Voor het eerst in een over-ear hoofdtelefoon van Bowers & Wilkins worden de drivers aangedreven door een speciaal ontworpen hoofdtelefoonversterker voor meer dynamiek en energie in het geluid.

De draadloze hoofdtelefoon ondersteunt zowel aptX Adaptive 24/96 als het nieuwe aptX Lossless voor optimale draadloze muziekoverdracht vanaf compatibele apparaten. Ook beschikt de hoofdtelefoon over een 3,5mm aansluiting en USB-C voor bedrade verbindingen.

Ruisonderdrukking

De actieve ruisonderdrukking is volgens Bowers & Wilkins krachtiger dan ooit tevoren. De Px7 S3 is hiervoor voorzien van acht microfoons die strategisch zijn geplaatst om zowel omgevingsgeluid te monitoren als voor heldere telefoongesprekken te zorgen. De hoofdtelefoon gebruikt ADI Pure Voice technologie voor effectieve ruisonderdrukking tijdens gesprekken.

Qua design heeft de Px7 S3 een slanker profiel dan zijn voorganger met een verbeterde pasvorm en optimaal comfort dankzij de oorschelpen met traagschuim. Ook de bijbehorende draagtas is compacter geworden.

De batterijduur bedraagt 30 uur bij ingeschakelde ruisonderdrukking en een snelle oplaadbeurt van 15 minuten levert tot zeven uur extra luistertijd op. Via de Bowers & Wilkins Music-app kan de gebruiker diverse instellingen aanpassen, waaronder een nieuw toegevoegde vijfbands EQ met geheugenposities voor voorkeursinstellingen.

Spatial audio

De Px7 S3 is de eerste hoofdtelefoon van het merk met ondersteuning voor spatial audio, wat later dit jaar via een update beschikbaar komt. Ook zal de hoofdtelefoon ondersteuning krijgen voor Bluetooth LE Audio met Auracast functionaliteit via een toekomstige update.

"Het was een hele uitdaging voor Bowers & Wilkins om een nieuwe hoofdtelefoon te ontwikkelen die de uitzonderlijke prestaties en de lovende kritieken voor ons bestaande assortiment kan overtreffen," aldus Giles Pocock, VP Brand Marketing. "Ik ben ontzettend blij dat het team met de nieuwe Px7 S3 niet alleen die uitdaging heeft aangepakt, maar ook een nieuwe benchmark voor uitmuntendheid in de hoofdtelefooncategorie heeft neergezet."

Beschikbaarheid en prijzen

De Bowers & Wilkins Px7 S3 is nu verkrijgbaar en komt beschikbaar in drie kleuren: Anthracite Black, Indigo Blue en Canvas White. De adviesprijs bedraagt 429 euro.

Bekijk hier andere Bowers & Wilkins-producten op Kieskeurig.nl: