ID.nl logo
In de cloud - Wat is de beste clouddienst?
© PXimport
Huis

In de cloud - Wat is de beste clouddienst?

Als de schijfruimte op je computer snel vol begint te raken, is het misschien tijd om wat bestanden op een andere locatie neer te zetten. Als je niet wilt investeren in een nas, kun je ervoor kiezen je bestanden op te slaan op een van de vele clouddiensten. Op zoek naar de beste clouddienst? Computer!Totaal zet mogelijkheden van de meest populairste diensten naast elkaar.

Een aantal jaar geleden was het aanbod van gratis online clouddiensten enorm, waarbij je bovendien een flink aantal gigabytes onbeperkt kon gebruiken zonder extra te hoeven betalen. Maar juist door die populariteit hebben die diensten ook gezien dat er best wat te verdienen valt. Het resultaat is dat je bij de meeste clouddiensten veel minder gratis gigabytes krijgt en al snel moet bijbetalen als je meer bestanden wilt kunnen opslaan.

Synchroniseren en back-uppen

Een cloudopslagdienst kun je voor meerdere doeleinden gebruiken. Gaat het vooral om het delen van bestanden met anderen of het tegelijkertijd kunnen samenwerken in documenten? Of wil je een clouddienst vooral gebruiken voor permanente back-ups, waar je vanaf elke computer bij kunt? Elke clouddienst heeft weer andere mogelijkheden. De ene dienst focust op voornamelijk synchronisatie, de andere is puur gericht op het maken van back-ups. In de tabel zie je van elke dienst de back-up- en synchronisatiemogelijkheden. De standaard gratis opslagruimte die je bij de meeste diensten krijgt, is beperkt, maar vaak wel voldoende voor bijvoorbeeld je foto’s. Belangrijk is dan dat je eenvoudig verbinding kunt maken met de clouddienst, bijvoorbeeld door middel van een synchronisatie-app die automatisch je bestanden up- en downloadt van en naar de clouddienst. Ook prettig is dat je overal bij je bestanden kunt, bijvoorbeeld vanaf je smartphone of een andere computer.

Bestanden delen met anderen

Bij vrijwel alle clouddiensten is het mogelijk om bestanden die je in de cloud hebt opgeslagen te delen met anderen. Dat kan bijvoorbeeld door het delen van een link naar het bestand, direct via e-mail of handmatig. Bij het handmatig delen van een link betekent het echter vaak dat die link algemeen is, en niet gekoppeld aan bijvoorbeeld een e-mailadres van de ontvanger. Sommige clouddiensten bieden alleen de mogelijkheid om mappen of bestanden te delen met gebruikers die óók een account bij de dienst hebben. Samenwerkopties worden eveneens aangeboden; je kunt dan samenwerken aan een bestand of andere gebruikers rechten te geven voor toegang tot mappen en om naar die map te kunnen uploaden.

Back-ups plannen

Wanneer je een cloudienst gaat inzetten voor het maken van back-ups, is het belangrijk dat dat proces zo soepel mogelijk verloopt. Bij clouddiensten die back-upmogelijkheden bieden, is een goedwerkende app dus essentieel. Je moet bijvoorbeeld kunnen instellen hoe vaak een back-up wordt gemaakt en welke bestanden daar standaard in moeten worden opgenomen. Vrijwel geen enkele back-updienst kan overweg met het back-uppen van bijvoorbeeld je systeembestanden of je Windows-map. Er is maar één clouddienst in dit overzicht die een complete back-up van je systeempartitie kan maken, en dat is iDrive.

Prijsverschillen en abonnementen

De prijzen voor cloudopslag lopen behoorlijk uiteen. In ons overzicht kunnen we ook geen duidelijke relatie vinden tussen de prijs voor een abonnement, het aantal aangeboden GB’s aan opslag en de extra mogelijkheden. Sommige diensten zijn behoorlijk duur voor het aantal mogelijkheden dat wordt geboden, anderen zijn juist weer bijna ongeloofwaardig goedkoop voor de enorme opslag die wordt geboden. Zo biedt Jottacloud onbeperkte opslag voor 75 euro per jaar, terwijl je voor Dropbox 99 euro per jaar betaalt voor ‘slechts’ 1 TB opslag. In de tabel hebben we de abonnementskosten per jaar weergegeven van het goedkoopste abonnement en het abonnement met de meeste opslag. Opmerkelijk zijn clouddiensten als Stack (1 TB) en Mega (50 GB), die de meeste gratis opslag aanbieden.

Box Personal

Met Box Personal krijg je 10 GB gratis opslag. Deze persoonlijke versie is wat uitgekleed ten opzichte van de betaalde abonnementen, maar biedt voldoende mogelijkheden voor het online opslaan van je bestanden. Een echte back-updienst is het echter niet; alleen bestanden die je in je lokale synchronisatiemap van Box plaatst, worden naar de cloud geüpload. Een nadeel van de app voor Windows is dat je de standaardlocatie van die map niet kunt wijzigen. Deze wordt altijd in map C:\Users\<gebruikersnaam> geplaatst. De app werkt verder erg eenvoudig, maar er is dan ook weinig in te stellen. Alleen een knop waarmee je de synchronisatie aan- of uit kunt zetten. Bepaalde mappen uitsluiten door middel van een selectie is niet mogelijk – het is dus alles of niets. Dat is dubbel vervelend omdat de synchronisatie bij een volle schijf stopt en je geen andere locatie voor opslag kunt kiezen, bijvoorbeeld een schijf met meer opslagruimte. Voor zakelijke abonnementen is er de mogelijkheid voor integratie met diensten als Salesforce en NetSuite, en zijn er plug-ins voor diverse applicaties.

©PXimport

Amazon Drive

Amazon Drive biedt 5 GB gratis opslag. De app voor Windows biedt bij de start een drietal opties: Backup, Upload Once en Downloads. Met Backup kun je een map op je computer selecteren die automatisch naar de cloudienst moet worden geback-upt. Daarbij kun je aangeven wat voor soort bestanden je wilt back-uppen; alleen foto’s, foto’s en video’s of alle bestanden in de map. Handig daarbij is dat je een continue back-up kunt laten maken of zelf een tijdstip kunt instellen. Met Upload Once kun je eenmalig een bestand of map selecteren die je naar de clouddienst wilt uploaden. Die map wordt dan alleen als back-up weggeschreven en niet gesynchroniseerd. Met Downloads gaat het andersom; je downloadt een map of bestand vanaf de cloud naar je pc. Wil je bestanden van en naar de cloud synchroniseren, dan moet je die functionaliteit aanzetten via de instellingen, maar het is niet mogelijk om zelf een synchronisatiemap op je pc te kiezen. De mobiele app biedt geen automatische synchronisatie; je kunt alleen handmatig bestanden up- en downloaden en bekijken wat je al naar de cloud hebt geback-upt. Geüploade foto’s kunnen apart worden bekeken in het Amazon Prime Photos-onderdeel, waarin je de beschikking hebt tot diashowfunctionaliteit en de mogelijkheid om foto’s te bewerken.

©PXimport

Selectieve synchronisatie

Bij het synchroniseren van bestanden van en naar de cloud kan het handig zijn dat je bepaalde mappen en bestanden kunt uitsluiten van de synchronisatie – vooral als je vanaf de cloud naar je pc wilt synchroniseren. Misschien heb je te weinig schijfruimte over of wil je dat alleen een bepaalde map met inhoud naar je computer wordt overgezet. Hier komt selectieve synchronisatie om te hoek kijken; in de synchronisatiesoftware op je pc kun je aangeven welke mappen en bestanden je wilt synchroniseren. In de tabel hebben we aangegeven welke clients deze optie bieden.

Strato HiDrive

Strato’s HiDrive-dienst loopt ook al een tijdje mee. De gratis versie van HiDrive is nog wel beschikbaar, maar je moet even zoeken; op de homepage van het bedrijf vind je ‘m namelijk niet terug. Ga daarom naar www.free-hidrive.com. Bij een gratis account krijg je 5 GB opslag, die je kunt verhogen naar 10 GB als je in totaal vijf vrienden uitnodigt (die ook een account moeten aanmaken). Strato heeft apps voor Windows, macOS, iOS en zelfs voor Synology-nas’en. De app voor Windows biedt de mogelijkheid om een driveletter te koppelen, waardoor je de dienst als netwerkschijf via WebDAV kunt gebruiken. Via een lokale synchronisatiemap kun je al je bestanden naar de cloud uploaden. Via de webinterface heb je verschillende mogelijkheden, zoals bestanden en mappen uploaden en bestanden delen met anderen door middel van een link. Er is een apart onderdeel voor al je foto’s, van waaruit je een grotere versie kunt bekijken of ze links- en rechtsom kunt draaien. Aparte back-ups maken van mappen is ook mogelijk, maar voor die functionaliteit moet je apart betalen; dat zit niet bij het gratis pakket.

©PXimport

Dropbox

Bij Dropbox heb je de keuze uit een teamaccount of een individuele variant. Kies je voor de laatste, dan krijg je 2 GB gratis opslagruimte. Je doorloopt bij het aanmaken van een account op de site eerst een aantal stappen. Geef je nu net bij een stap aan dat je met meerdere mensen wilt samenwerken, dan word er een zakelijke variant aangeboden, dus wel even goed opletten. Bij Dropbox heb je de beschikking over een synchronisatie-app voor Windows die erg veel lijkt op de OneDrive-app van Microsoft. De online omgeving is sober uitgevoerd, maar biedt voldoende opties voor het delen van bestanden. Gebruikers met wie je een bestand deelt, moeten echter wel een account hebben bij Dropbox. Als alternatief kun je overigens ook gewoon een link sturen, maar dan kan de persoon het bestand niet bewerken. De Windows-app van Dropbox nestelt zich desgewenst als plug-in in Microsoft Office, waardoor je bijvoorbeeld in Word direct een bestand met iemand anders kunt delen.

©PXimport

Flipdrive

Flipdrive is welllicht een wat onbekende dienst, maar biedt toch aardig wat mogelijkheden. De webinterface oogt vriendelijk en is functioneel. Bij aanmelding krijg je 10 GB opslag gratis. Er zijn apps voor iOS en Windows. De gratis versie biedt vrijwel evenveel opties als de betaalde; het grootste verschil is dat je met de betaalde variant gebruikersrechten kunt toekennen aan mappen en directe links naar bestanden kunt sturen via e-mail. De grootste beperking is dat je met het gratis account geen bestanden groter dan 25 MB mag uploaden via de browser. Voor uploaden met de Windows-app geldt deze beperking niet. Je kunt met de app echter geen lokale bestanden synchroniseren of een fysieke map op je computer koppelen. Hierdoor is Flipdrive minder geschikt voor het maken van back-ups, omdat er niets automatisch kan worden gesynchroniseerd vanaf je pc naar de cloud of andersom. Een handig onderdeel in de webinterface is de mogelijkheid om foto’s te categoriseren en previews te bekijken, en dat je een contactendatabase kunt aanleggen. Qua betaalde abonnementen biedt Flipdrive niet veel opslagruimte en zijn de abonnementen relatief duur. Voor de maximaal beschikbare opslagruimte van 250 GB betaal je 240 dollar per jaar. De Android-app kregen we niet aan de praat omdat het account volgens een melding niet gemigreerd zou zijn naar een nieuwere versie, maar het is niet duidelijk hoe we dat kunnen doen. Ook lukte het ons niet om bestanden en mappen te delen via contacten; we kregen daarbij een serverfout.

Extra opslag verdienen

Bij clouddiensten die weinig gratis opslagruimte bieden is het mogelijk om deze uit te breiden door wat extra ‘opdrachten’ uit te voeren. Sommige clouddiensten maken er zelfs een soort spel van: hoe meer opdrachten je voltooit, des te meer opslagruimte krijg je er gratis bij. Bijvoorbeeld door het eenmalig uploaden van een bestand via de webinterface of het installeren van de smartphone-app. Bij de meeste clouddiensten krijg je voornamelijk pas extra opslag als je vrienden en bekenden uitnodigt om van de clouddienst gebruik te maken. Die mensen moeten dan ook daadwerkelijk een account bij de dienst afnemen. Bij sommige clouddiensten kan die extra opslag oplopen tot 50 GB.

TransIP Stack

Hostingprovider TransIP biedt een eigen gratis opslagdienst met maar liefst 1 TB opslag. Iedereen kan zich aanmelden, maar het nadeel is dat accounts niet direct worden geaccepteerd. Hierdoor kan het voorkomen dat je een aantal dagen moet wachten voordat je aan de slag kunt. Stack is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Er zijn nu bijvoorbeeld ook synchronisatie-apps beschikbaar voor Windows, macOS, Linux en de mobiele platforms. Als je een Stack-account hebt, krijg je ook een webadres dat wordt gekoppeld aan jouw account: https://gebruikersnaam.stackstorage.com. Op de achtergrond maakt Stack gebruik van ownCloud, waardoor de app van die dienst ook werkt met Stack. Met WebDAV-ondersteuning kun je je cloudopslag als een driveletter koppelen in het besturingssysteem. Vanuit de webinterface kun je bestanden openen, downloaden en uploaden, en ook eenvoudig mappen en bestanden delen. Je kunt zelfs opgeven of iemand ook naar een gedeelde map mag uploaden, en daar is geen account voor nodig. Back-ups maken is met het gratis account ondanks de enorme opslag die je krijgt niet mogelijk. Je moet daar een betaald Stack-account voor afsluiten. Er is ook een app voor Android, maar het lukte ons niet om deze werkend te krijgen.

HubiC

De afkorting HubiC staat voor Hub in the Cloud, oftewel je verzamelplek in de cloud. Bij een gratis account krijg je 25 GB opslag, maar door vrienden een uitnodiging te sturen (maximaal vijf) kun je die laten groeien tot maximaal 50 GB. Overigens komt HubiC als goedkoopste uit de bus wat betreft betaalde accounts; bij deze clouddienst betaal je namelijk maar 50 euro per jaar voor 10 TB opslag. Ter vergelijking: bij TransIP betaal je voor hetzelfde aantal gigabytes 600(!) euro per jaar. Je kunt HubiC gebruiken als permanent back-upsysteem voor je computer. In het contextmenu van Windows Verkenner verschijnt – na het installeren van de synchronisatie-app – een extra optie Back-up als je met de rechtermuisknop op een mapje klikt. Je kunt vervolgens opgeven hoe vaak de back-up moet worden gemaakt en hoeveel oudere versies van bestanden bewaard mogen blijven. De webinterface biedt wat minder opties. Zo kun je van bestanden niet de inhoud bekijken, maar ze alleen downloaden. Ook ontbreekt een zoekfunctie, waardoor het lastiger is om je bestanden terug te vinden. Het delen van bestanden vanuit de webinterface is eenvoudig en je kunt opgeven hoelang je een link naar een gedeeld bestand geldig wilt laten zijn: vijf, tien of dertig dagen.

©PXimport

IDrive

IDrive zet zichzelf in de markt als een complete back-upoplossing voor al je apparaten. Met de gratis versie krijg je 5 GB tot je beschikking en de mogelijkheid om diverse back-uptools te installeren. De Windows-client is naast voor desktop-pc’s ook geschikt voor servers en het back-uppen van daarop geïnstalleerde databases, virtuele machines en Exchange. Het maken van een complete schijfimage behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn ook macOS-, iOS- en Android-versies, waarmee je voor de mobiele versie ervan automatische back-ups kunt laten maken van contacten, sms-berichten, foto’s, video’s en muziek. De back-ups van pc’s en smartphones zijn van elkaar gescheiden, maar delen wel dezelfde beschikbare schijfruimte. Je kunt zelfs back-ups maken van je OneDrive-bestanden door je OneDrive-account te koppelen aan IDrive. Naast het maken van back-ups biedt IDrive nog een gewone synchronisatie-optie voor bestanden en een mogelijkheid om tegelijkertijd aan bestanden te werken via Sync en Docs. Die dienst moet je wel apart via de webinterface inschakelen. IDrive maakt hiervoor gebruik van een eigen online kantoorsoftware-omgeving, waarvan de bestanden die je daarin aanmaakt volledig compatibel zijn met Microsoft Office.

©PXimport

iCloud Drive

Apples opslagdienst iCloud Drive is onderdeel van iCloud, dat voornamelijk bedoeld is voor het opslaan van je contactgegevens en bestanden van een iPhone. Met iCloud Drive kun je echter ook bestanden van macOS en Windows synchroniseren met de clouddienst. De online webinterface van iCloud Drive is wat sober en het is niet meteen duidelijk of er een synchronisatie-client beschikbaar is voor Windows en hoe je die kunt downloaden. Online bestanden bewerken is mogelijk, maar alleen voor Apples eigen Pages-, Numbers-, Notities- en Keynote-bestanden. Je kunt iCloud deels gebruiken als je geen Apple-apparaat hebt, maar de synchronisatie-client voor Windows werkt alleen als je ook over een iPhone, iPad of Mac beschikt en daar eerst de synchronisatie hebt uitgevoerd.

©PXimport

Mega

Mega (ook voor iOS) biedt 50 GB gratis opslag, plus tal van mogelijkheden om je opslagruimte nog eens te vergroten. Dat kan onder meer door het installeren van de app en anderen ook een account te laten afsluiten, waardoor je tot 45 GB extra opslag kunt verdienen. Als enige clouddienst in deze test maakt Mega gebruik van een zogeheten overdrachttegoed. Dat betekent dat je een maximaal x-aantal GB’s per maand mag downloaden, maar dat aantal kun je verhogen door bijvoorbeeld vrienden uit te nodigen voor een nieuw account of door apps te installeren. Doe je niks, dan heb je standaard een overdrachtslimiet van 40 GB voor een periode van 133 dagen. Dat geldt ook wanneer je vanaf een gedeelde Mega-locatie van andere gebruikers wilt downloaden. Er zijn apps voor Windows en Android beschikbaar, en de Android-app laat je ook je video’s en foto’s naar de clouddienst back-uppen. De Windows-client kan alleen bestanden synchroniseren.

JumpShare

Bij JumpShare krijg je 2 GB gratis opslagruimte. De gratis versie van deze clouddienst biedt bovendien niet heel veel mogelijkheden. Een echte back-upfunctie is er niet, je kunt met de Windows-app alleen maar handmatig bestanden en mappen naar de clouddienst uploaden, maar dat is ook mogelijk via de webinterface. Er worden geen bestanden gesynchroniseerd met de pc. Als je voor een betaald Plus- of Business-abonnement kiest, krijg je meer opties voor bijvoorbeeld bestandsversiebeheer en het aanmaken van een teamaccount voor samenwerking, maar de app-functionaliteit blijft hetzelfde. Een leuke feature van de app is dat je screenshots en video’s kunt maken, die direct in de clouddienst worden opgeslagen. Bij de gratis versie is de duur van de video beperkt tot 30 seconden.

Syn.com

Sync.com biedt gratis 5 GB opslag, die door middel van uitvoeren van wat acties, zoals het installeren van een app, het delen van mappen en het uitnodigen van vrienden kan oplopen tot maximaal 7 GB. De webomgeving biedt aardig wat opties. Er is zelfs een aparte kluis waarin je bestanden kunt plaatsen die je niet met de app wilt synchroniseren. Die bestanden kun je dan ook niet delen met anderen. Sync.com is vooral een echte synchronisatiedienst; voor samenwerken aan bestanden is het niet geschikt. Wel kun je vanuit de webinterface bestanden eenvoudig delen door middel van een link. Er is ook een mobiele app. Daarmee kun je de status en inhoud bekijken van de back-ups die van je pc zijn gemaakt en back-ups van je foto’s en video’s maken.

Jottacloud

De gratis opslagcapaciteit bij aanmelding is bij Jottacloud 5 GB. Deze clouddienst biedt een abonnement met onbeperkte opslag voor € 75 per jaar. Er is een sync-client voor Windows beschikbaar waarmee je zowel back-ups kunt maken en terugzetten als bestanden synchroniseren. Voor back-ups is de standaard aangeboden 5 GB misschien wat aan de krappe kant, en bovendien moet je die delen met je ruimte die voor de back-ups wordt gebruikt. De Windows-client werkt redelijk, maar als er iets fout gaat met het up- of downloaden, krijg je alleen een vage foutcode te zien zonder verdere uitleg. Verder geeft de app ook niet realtime aan hoeveel vrije ruimte je nog hebt in de cloud; de informatie wordt niet automatisch ververst. De synchronisatiefunctie van de app lijkt ook niet goed te werken. Soms worden bestanden niet naar de cloud geüpload, terwijl mappen die je back-upt en waarin je een extra bestandje plaatst wél direct worden gewijzigd. De cloudomgeving biedt eveneens weinig mogelijkheden. Zo kun je bestanden alleen via een link delen, maar die link direct vanuit de cloudomgeving naar anderen mailen is niet mogelijk. Bij het delen van mappen kan het wel, maar de ontvanger moet dan óók een account bij Jottacloud hebben om de inhoud te kunnen bekijken.

Backblaze

Backblaze heeft onlangs de back-updienst CrashPlan overgenomen. Met Backblaze wordt een back-upoplossing geboden voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Je kunt een trial van 15 dagen afsluiten, maar in die periode heb je dan wel een ongelimiteerd abonnement; je mag zoveel data opslaan als je wilt. Er zijn clients voor Windows en macOS en mobiele versies beschikbaar, maar daarmee kun je alleen de gemaakte back-ups van je pc’s bekijken. De Windows-app checkt na de installatie eerst de complete harde schijf, op zoek naar locaties die geback-upt kunnen worden. Dat proces duurt enige minuten en kan niet tussentijds worden geannuleerd. Je kunt niet kiezen welke bestanden je wilt back-uppen; Backblaze pakt namelijk álle foto’s, muziekbestanden en documenten en data. Wat er onder dat laatste wordt verstaan, is niet direct duidelijk, ook niet als we via de webinterface bekijken wat het programma zoal naar de cloud heeft weggeschreven. Pas nadat de app begint met het back-uppen, kun je wel bepaalde mappen van de back-up uitsluiten, maar handmatig een map toevoegen kan niet. Het back-upprogramma kent ook geen planner, dus de back-ups blijven continu gemaakt worden. Het terugzetten van de back-up kan alleen via de online omgeving, waar je dan een zip-bestand kunt downloaden of tegen betaling je data laten opsturen op een usb-drive of externe harde schijf.

©PXimport

SugarSync

SugarSync biedt nieuwe gebruikers een testperiode van 30 dagen, maar je moet bij registratie meteen je creditcard- of PayPal-gegevens invullen. Als je niet op tijd opzegt, wordt het abonnement omgezet in een betaalde dienst. Bovendien is het omslachtig om je testperiode op te zeggen; dat kan namelijk alleen telefonisch of via een live-chat, en beide opties zijn niet 24/7 bereikbaar. Qua abonnementen kun je kiezen voor 250 GB, 500 GB en 1 TB opslag. Dankzij de integratie met Windows Verkenner kun je eenvoudig mappen toevoegen die geback-upt moeten worden. De app kent geen automatische back-upfunctie, het is puur en alleen bedoeld voor synchronisatie van je bestanden tussen de cloud en je apparaten. Met de smartphone-app kun je automatisch je foto’s en video’s naar de cloud synchroniseren. De webinterface biedt weinig mogelijkheden; bestanden kunnen bijvoorbeeld niet als preview worden bekeken en er wordt geen ondersteuning voor het bekijken van mediabestanden geboden. Een bestand aanklikken betekent dat deze meteen wordt gedownload.

Livedrive

Livedrive biedt geen gratis cloudopslag en je kunt alleen kiezen tussen een Personal- en Business-abonnement. Bovendien kun je maar 14 dagen testen. Bij de zakelijke versie krijgt je samenwerkingsmogelijkheden en kun je back-ups maken van meerdere pc’s of smartphones (tot vijf apparaten). Bij de Personal-variant is dat beperkt tot één apparaat en kun je geen back-ups maken van je smartphone. In alle gevallen krijg je wel onbeperkte opslag. Het goedkoopste Personal-abonnement kost 6 euro per maand. Er zijn ook abonnementen met een extra zogeheten ‘Briefcase’-optie, waarbij je bestanden kunt synchroniseren tussen meerdere apparaten.

Memopal

Een relatief onbekende clouddienst is het Italiaanse Memopal. Bij deze dienst krijg je 3 GB gratis cloudopslag en er zijn apps beschikbaar voor Windows, Android en iOS. De mobiele apps maken automatisch back-ups van je foto’s en contacten. Je kunt je niet voor een nieuw account aanmelden op de site; dat moet via de app. Als je eenmaal een account hebt, kun je wel online inloggen en je bestanden bekijken. Daarnaast heb je mogelijkheid om tot maximaal drie vrienden uit te nodigen. Bij een succesvolle registratie van de nieuwe accounts krijg je 500 MB per gebruiker, en die 500 MB wordt ook opgeteld bij het account van de nieuwe gebruiker. De Memopal-app voor Windows biedt automatische back-upfunctionaliteit voor pc’s, maar ook een los synchronisatieonderdeel, waarmee je bestanden tussen apparaten kunt synchroniseren. Via de webinterface kun je mappen en bestanden delen met anderen via een gedeelde link, die je wel zelf naar je gebruikers moet sturen – bijvoorbeeld via e-mail. De navigatie van de mobiele app voor Android werkt niet helemaal prettig en je kunt er alleen back-ups van foto’s mee maken.

OneDrive

Een van de bekendste clouddiensten is ongetwijfeld OneDrive van Microsoft. Iedereen met een Outlook - of Hotmail-account heeft gratis toegang tot 5 GB opslagruimte. Als je een nieuw account aanmaakt bij OneDrive, heb je ook meteen toegang tot mail en alle onlineversies van Office, zoals Word, Excel en PowerPoint, en kun je gebruikmaken van diensten als Skype. OneDrive is voornamelijk gericht op synchronisatie van al je bestanden op alle apparaten. Er is een Windows-client beschikbaar die zelfs in Windows 10 is ingebakken, en voor Android, iOS en Windows Phone zijn mobiele apps beschikbaar. De mobiele app kan standaard back-ups maken van al je foto’s en video’s, en desgewenst ook van andere locaties op je smartphone. De online OneDrive-omgeving biedt veel mogelijkheden; alle bestanden zijn als preview te bekijken, waarbij je Office-documenten ook online kunt bewerken. Een aparte back-upfunctie is niet aanwezig. Extra opslag verdienen is niet meer mogelijk met OneDrive. Als je meer opslag wilt, moet je betalen. Sinds enige tijd biedt Microsoft ook een OneDrive-only-abonnement aan. Voor 2 euro per maand mag je 50 GB aan spullen opslaan, maar krijg je geen toegang tot de software van Office 365.

©PXimport

OpenDrive

OpenDrive biedt 5 GB gratis opslagruimte. De online omgeving biedt wat handige snufjes, zoals het tegelijkertijd werken in meerdere documenten (onderverdeeld in tabbladen), het maken van notities en het openen en bewerken van Microsoft Office-bestanden. Met de desktop-app moet je voor synchronisatie of back-ups eerst een taak aanmaken. De app kan meerdere taken tegelijk uitvoeren en voor back-ups is er een aantal opties, zoals een incrementele back-up, Move (waarbij geselecteerde mappen en bestanden naar de cloud worden verplaatst en lokaal worden verwijderd) en One Way Mirror (waarbij bestanden online worden vervangen door de nieuwe uit de back-up). De app werkt niet heel logisch: voor elke taak moet je namelijk een ‘Van’- en een ‘Naar’-locatie opgeven, waarbij je voor beide opties altijd moet bladeren naar de bron- en doellocatie. Bovendien lukte het ons niet om te bladeren naar een bronlocatie op de pc; we konden alleen een map op de desktop kiezen. Bestanden van je pc synchroniseren naar de cloud behoort ook tot de mogelijkheden, en dat doet de software automatisch zonder het instellen van een specifieke taak. De locatie van de synchronisatiemap kan niet worden aangepast. Je kunt ook een losse synchronisatietaak starten en aangeven hoe vaak er mag worden gesynchroniseerd: permanent, elke uur, elke dag of handmatig. De mobiele app is in feite alleen een schil voor de online omgeving; je kunt er geen automatische back-ups van je telefoon mee maken. De betaalde versie van OpenDrive biedt onbeperkte opslag voor een vast bedrag.

Google Drive

Google concurreert met haar Drive direct met OneDrive van Microsoft, maar bij Google krijg je wel meer gratis opslag: 15 GB. Als je een Android-telefoon hebt, worden je telefoonback-ups en bijvoorbeeld je WhatsApp-archief automatisch opgeslagen in Google Drive. De inhoud van de back-up kun je in de online omgeving echter niet bekijken. Er zijn ook losse apps beschikbaar voor Android, iOS en Windows, maar Google Foto’s maakt daar geen onderdeel meer van uit, die moet je apart downloaden. Voor Windows is Google Docs eveneens onderdeel van Drive en biedt het je de mogelijkheid om te werken met Office-en Google-documenten met meerdere gebruikers. Voor Windows is sinds enkele maanden een nieuwe synchronisatie- en back-up-app uitgebracht, die de oude Google Drive-app vervangt. Met de nieuwe versie kun je naast het synchroniseren van bestanden nu ook continu back-ups maken van geselecteerde mappen.

Tot slot

De in dit artikel besproken clouddiensten lopen sterk uiteen wat betreft prijs, opslagruimte en extra functies. De dienst die je kiest is helemaal afhankelijk van wat je ermee wilt back-uppen. Gaat het je alleen om je foto’s, video’s en wat documenten, dan ben je prima af met een dienst die alleen een synchronisatie-client biedt, zoals OneDrive, Google Drive, Mega of Stack. Bij die laatste dienst krijg je de meeste gratis opslagcapaciteit, waardoor je die ook kunt gebruiken voor wat grotere bestanden. Voor het maken van goede back-ups van je complete systeem of smartphone is wat ons betreft iDrive een aanrader, maar een betaalde account bij die dienst is dan wel een vereiste als je voldoende opslagcapaciteit wilt hebben.

Hieronder vind je de testresultaten overzichtelijk in één tabel (.pfd).

©PXimport

▼ Volgende artikel
Van kerstverlichting tot vuurwerk: zo blijven jouw feestdagen brandveilig
© ER | ID.nl
Zekerheid & gemak

Van kerstverlichting tot vuurwerk: zo blijven jouw feestdagen brandveilig

Winter. Buiten is het donker. Dus binnen (of in de tuin) maken we het extra gezellig. Kerstverlichting, kaarsen, een vuurkorf ... Veilig omgaan met elektriciteit en vuur is in deze periode extra belangrijk. Ook de risico's van vuurwerk vragen extra aandacht, of je er nu van houdt of niet. Met deze tips zorg je voor een veilige én sfeervolle decembermaand.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • 💡 Hoe je veilige feestverlichting kiest.
  • 🧯 Welke brandblusser handig is voor thuisgebruik.
  • 🎆 Hoe je veilig Oud & Nieuw viert.

Lees ook: 10 tips om energie te besparen tijdens kerst

Houd je binnenverlichting veilig

Een sfeervol lichtsnoer in de kerstboom of op andere plekken in huis mag natuurlijk niet ontbreken. Zorg wel dat je altijd goedgekeurde verlichting gebruikt. Je kunt daarbij letten op het KEMA-keur. Led-verlichting is een veilige keuze, omdat deze lampjes niet heet worden. Controleer oude lichtsnoeren op beschadigingen en gooi beschadigde exemplaren weg. Heb je nog oude feestverlichting waarvan de lampjes warm worden? Gebruik die dan niet in de buurt van materialen die vlam kunnen vatten, zoals dennentakjes, slingers of brandbaar textiel.

Voor extra veiligheid kun je kiezen voor moeilijk brandbare decoraties. Dit staat vaak aangegeven op de verpakking. Gebruik je een verlengsnoer? Zorg dat deze heel is, koppel geen verlengsnoeren aan elkaar en rol een haspel altijd volledig uit. Vergeet niet de verlichting uit te zetten als je gaat slapen of van huis gaat. En wist je dat een kunstkerstboom minder brandgevoelig is dan een echte boom?

Veilige verlichting buiten

Buitenverlichting vraagt om extra voorzorgsmaatregelen. Kies alleen verlichting die geschikt is voor buitengebruik, herkenbaar aan de aanduiding IP44 of hoger en een waterdruppel in een driehoek. Gebruik een buitenstopcontact of een verlengsnoer dat speciaal voor buiten bedoeld is. Bescherm stekkerverbindingen met een waterdichte huls om kortsluiting te voorkomen.. 

Lees ook: Welke IP-rating heb ik nodig voor slimme buitenverlichting?

©martialred

Kaarsje aan? Gezellig, maar doe het veilig

Kaarsen geven extra gezelligheid. Als je een beetje oplet, kan dat ook prima zonder gevaar op brand. Zet een kaars altijd in een stevige houder of kandelaar. en zet kaarsen minimaal een halve meter van brandbare materialen zoals kersttakken of textiel. Droge dennentakken vatten razendsnel vlam, dus gebruik liever geen echte kaarsen in kerststukjes.

Brand blussen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan een keer gebeuren dat een kaars omvalt of dat een kerststukje vlam vat. Wat doe je dan?

Een blusdeken is in veel gevallen een prima oplossing. Een klein brandje kun je daarmee snel doven. Zorg dus dat je een blusdeken bij de hand hebt als je kaarsjes brandt. Bewaar de blusdeken op een plaats waar je er snel bij kunt. Dus niet ergens in een kastje of op zolder, maar onder de bank bijvoorbeeld. De keuken is ook een goede plek, omdat daar ook meer risico is op het ontstaan van brand.

Een blusdeken is niet geschikt voor brandend vet. Een vlam in de pan kun je het best doven door de pan af te sluiten met een goed passende deksel. Lukt dat niet of verspreidt het vuur zich, dan heb je een brandblusser nodig die geschikt is voor vetbranden (klasse F, zie ook tabel hieronder). De meeste brandblussers zijn geschikt voor verschillende materialen. Een kleine brandblusser kost rond de 20 euro. Hang ook de brandblusser op een goed bereikbare plek. Een brandblusser met de classificaties A, B en F is geschikt voor de meeste huishoudens.

Blussen met water kan soms ook, maar niet bij brandend vet of elektriciteit. Als je buiten een vuurkorf gebruikt, is het handig om een emmer water in de buurt te hebben. 

Welke brandblusser voor welk materiaal?

🧯 Letter🔥 Geschikt voor het blussen van
AVaste stoffen, zoals hout, papier en textiel
BVloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen, zoals olie, benzine en vetten
FGrote hoeveelheden olie en vet met een hoge temperatuur, bijvoorbeeld een friteuse

Heel belangrijk: rookmelders en CO₂-melders

Een rookmelder is onmisbaar voor een veilig huis. Plaats op elke verdieping minstens één rookmelder, bij voorkeur in de gang of op de overloop. In ruimtes met een verhoogd risico, zoals de keuken of woonkamer met een open haard, is een extra rookmelder een goed idee. Test rookmelders maandelijks en vervang de batterijen zodra je een waarschuwingspiep hoort.

Bij gebruik van open haarden, houtkachels of gas-installaties is een koolmonoxidemelder (CO₂-melder) ook van levensbelang. Koolmonoxide is geurloos en levensgevaarlijk. Plaats een CO₂-melder in de buurt van de warmtebron, maar niet direct erboven. Controleer regelmatig of de melder naar behoren functioneert.

Veilig met vuurwerk

Ga je zelf vuurwerk afsteken? Bereid je dan goed voor. Controleer eerst wanneer en waar vuurwerk mag worden afgestoken. In principe is dit toegestaan op 31 december van 18:00 uur tot 2:00 uur op 1 januari. Let op: gemeenten kunnen specifieke vuurwerkvrije zones instellen, bijvoorbeeld rond ziekenhuizen of dierenasiels.

Neem ook voorzorgsmaatregelen voordat je begint. Draag onbrandbare kleding en vermijd het dragen van een capuchon. Gebruik altijd een beschermende vuurwerkbril en een aansteeklont; deze krijg je vaak mee bij de aankoop van vuurwerk. Lees de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk zorgvuldig door, zodat je weet hoe je het veilig afsteekt.

Let bij het afsteken op de windrichting. Bij harde wind kan vuurwerk op onverwachte plekken terechtkomen, wat gevaarlijk kan zijn. Zorg dat je vuurwerk altijd met de lont naar boven op een stevige ondergrond plaatst en dat er geen mensen binnen een straal van 8 tot 15 meter staan. Na het aansteken neem je zelf ook voldoende afstand om veilig te blijven.

©Lenise | lenisecalleja

Wat je moet weten over vuurwerk

In Nederland is alleen vuurwerk in categorie F1 en F2 toegestaan voor consumenten.

  • F1: Bijvoorbeeld sterretjes en knalerwten, toegestaan vanaf twaalf jaar.

  • F2: Fonteinen en siervuurwerk, toegestaan vanaf zestien jaar.

Categorie F3 vuurwerk, zoals vuurpijlen, knalvuurwerk en mortierbommen, is verboden. Het bezitten of afsteken van illegaal vuurwerk kan leiden tot hoge boetes.

De afsteektijden blijven hetzelfde: vuurwerk mag op 31 december vanaf 18:00 uur tot 2:00 uur 's nachts. Gemeenten kunnen vuurwerkvrije zones aanwijzen, bijvoorbeeld rond ziekenhuizen of dierenasiels. Controleer dit vooraf..

Heb je nog legaal vuurwerk over van vorig jaar? Dan kun je dit gewoon gebruiken. Je mag als particulier maximaal 25 kilo legaal vuurwerk thuis bewaren. Bewaar vuurwerk altijd op een koele, droge plaats.

Kinderen en huisdieren

Zorg dat kaarsen altijd buiten bereik staan, bij voorkeur op een hoge, stabiele ondergrond. Gebruik geen kaarsen in laagstaande kerststukjes als je kleine kinderen hebt, en zet kabels en verlengsnoeren vast of werk ze weg om struikelen te voorkomen.

Huisdieren kunnen angstig reageren op vuurwerk of vreemde lichtjes. Zorg voor een veilige plek waar ze zich kunnen terugtrekken. Houd ze binnen tijdens Oud & Nieuw en laat ze niet alleen in ruimtes waar kaarsen branden of verlichting staat. Denk ook aan snoepgoed en giftige planten, zoals kerststerren, die buiten bereik van dieren moeten blijven.

Lees ook: Bang voor vuurwerk? Zo blijft je huisdier kalm tijdens Oud & Nieuw

Checklist voor een brandveilige decembermaand

✅ Controleer je binnen- en buitenverlichting op beschadigingen.
✅ Gebruik goedgekeurde verlichting en kies bij voorkeur voor led.
✅ Zet kaarsen altijd in een stevige houder en houd ze buiten bereik van kinderen en huisdieren.
✅ Zorg voor een blusdeken en een geschikte brandblusser in huis.
✅ Plaats rookmelders op elke verdieping en test ze regelmatig.
✅ Gebruik een koolmonoxidemelder bij open vuur of warmtebronnen.
✅ Bescherm huisdieren tegen vuurwerk en bied een veilige plek.
✅ Controleer of je vuurwerk legaal is en houd je aan de afsteektijden.

▼ Volgende artikel
Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist
Huis

Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist

Gourmetten is een geliefd Nederlands ritueel, waarbij vooral tijdens de kerstdagen in talloze huiskamers de kleine pannetjes weer op tafel komen. Maar ook door het jaar heen zorgt deze traditie regelmatig voor gezellige avonden vol culinaire experimenten met vlees, vis, vegetarische opties en verse groenten. Met wat creativiteit geef je dit samenzijn gemakkelijk een persoonlijke twist.

✨ De donkere maanden van het jaar nodigen uit tot het samen thuis gezellig maken. Wat is er dan fijner dan met zijn allen rond de tafel genieten van lekkere hapjes en elkaar gezelschap?

In dit artikel lees je:

Een Nederlandse traditie

Terwijl culinaire magazines ons al weken verleiden met recepten voor indrukwekkende kerstgerechten en feestelijke braadstukken, kiezen Nederlanders massaal voor een andere favoriet: het gourmetstel. In bijna elke huiskamer staat er wel eentje of wordt er speciaal voor de feestdagen een nieuwe set aangeschaft. Want ondanks alle culinaire trends blijft gourmetten immens populair: zo'n 80 procent van de Nederlanders kiest met kerst voor deze oergezellige manier van tafelen, waarbij iedereen met eigen pannetjes aan de slag gaat. De charme zit 'm niet in culinaire hoogstandjes, maar in de kleine hapjes en vooral in het samen kokkerellen aan tafel.

Gourmetten met kerst?

Dan is NU het moment om te bestellen! 😊

©Studio Porto Sabbia

Gourmetten met of zonder pannetje

Het klassieke gourmetstel is nog altijd een vertrouwde verschijning: een verwarmde plaat waarop de pannetjes staan te sudderen, terwijl je met je houten spateltje vlees, vis of groenten bereidt. Een scheutje vloeibare bakboter, en het feest kan beginnen! Het veelzijdige apparaat heeft ook een grill-element onder de warmteplaat – ideaal voor een romig gebakken eitje of een smeuïge raclette.

©Sara Winter

Tegenwoordig is er veel meer keuze in gourmetstellen. Een populaire variant is het model met grillsteen of geribbelde grillplaat, waarbij je direct op het oppervlak kunt bakken, dus zonder pannetjes. Deze gezondere optie vergt nauwelijks olie of boter. Wel is het even opletten dat alle hapjes van elkaar gescheiden blijven – vooral als het enthousiaste kokkerellen wat al te wild wordt.

Een praktische nieuwe ontwikkeling is het gourmetstel waarbij iedereen een eigen bakplaat heeft. Dat geeft niet alleen meer overzicht, maar voorkomt ook dat smaken zich mengen. Ideaal voor wie graag experimenteert met verschillende ingrediënten en gerechten.

©Princess

Gourmetten nieuwe stijl

De klassieke Nederlandse gourmet kent zijn vertrouwde ingrediënten: diverse soorten rauw vlees (of vis en vleesvervangers), gesnipperde ui, verse groenten zoals prei en paprika, geklutst ei en wat pannenkoekbeslag voor een zoete afsluiter. Maar waarom niet eens wat avontuurlijker? Geef je gourmet een culinaire twist met bijvoorbeeld huisgemaakte cranberrysaus bij kalkoen en varkenshaas, of kies voor een compleet thema.

Ga je voor Mexicaans? Vul je tafel dan met zwarte bonen, kleurrijke paprika en mais, gekruid gehakt, miniburgers en pittige worstjes. Serveer er guacamole, verse salsa en zure room bij, plus warme minitortilla's. Of creëer een Amerikaanse barbecuesfeer met kleine burgers, malse ribs en knapperige kipkluifjes, geserveerd met coleslaw, gepofte aardappel en rokerige barbecuesaus. Door je gourmet een thema te geven, transformeer je een gewone avond in een culinair feestje!

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!