ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 uitgebreide smartphones voor max 500 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 uitgebreide smartphones voor max 500 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone met veel mogelijkheden? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken smartphones bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Google Pixel 8a

De Google Pixel 8a heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Lees deze uitgebreide review er maar eens op na. Dit toestel gaat naar verwachting lang mee, want Google levert tot 2031 verse software-updates. Bovendien kan de IP67-gecertificeerde behuizing tegen water en stof. Dankzij Googles eigen Tensor G3-processor kan deze smartphone snel rekenen. De genoemde chipset telt negen rekenkernen, waarbij de rapste core is afgeregeld op een snelheid van 3 GHz. Verder is er 8 GB werkgeheugen ingebakken. Wegens alle rekenpower installeer je probleemloos zware apps vanuit de Play Store. Het hier besproken model heeft 128 GB interne opslag (zwart/groen/creme/blauw), maar je kunt ook een exemplaar met 256 GB opslagcapaciteit overwegen.

Voor een smartphone in deze prijsklasse biedt de Pixel 8a goede beeldprestaties. Het oledscherm van 6,1 inch heeft 2400 × 1080 pixels, zodat je Netflix- en YouTube-streams in Full-HD-kwaliteit kunt bewonderen. Mooi meegenomen is de vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Hierdoor verschijnen snel bewegende objecten scherp in beeld. De achterzijde heeft zowel een normale als een groothoekcamera. Tot slot kun je ook nog haarscherpe filmpjes in 3840 × 2160 pixels opnemen.

Motorola Edge 50 Fusion

Motorola ontwikkelt aan de lopende band betaalbare smartphones en de Edge 50 Fusion vormt daarop geen uitzondering. Het ruime 6,7inch-oledscherm bevat 2400 × 1080 pixels en een vernieuwingsfrequentie van 144 hertz. Kortom, ideale eigenschappen om op verschillende plekken Formule 1, voetbalwedstrijden en andere videocontent te volgen. Het basismodel heeft 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslag. Dit toestel is verkrijgbaar in de kleuren donkerblauw en lichtblauw. Verder ontwikkelt Motorola ook nog een versie met 512 GB interne opslag (donkerblauw/lichtblauw).

Hoewel je voor de Edge 50 Fusion niet de hoofdprijs betaalt, heeft het toestel voldoende rekenkracht. De Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2-processor zorgt dat je Android 14 en alle apps zonder vertraging kunt gebruiken. Deze chip heeft acht kernen met een klokfrequentie van hoogstens 2,4 GHz. Uiteraard gebruik je dit toestel ook om foto's en video's te maken van leuke momenten. De maximale resoluties bedragen hierbij 50 megapixel en 3840 × 2160 pixels. Tot slot is de inbegrepen snellader het vermelden waard. Hiermee laad je de inwendige accu van 5000 mAh binnen mum van tijd op.

Samsung Galaxy A25

Gebruik je de smartphone voornamelijk voor WhatsApp en videostreaming, dan heb je helemaal niet zo'n duur toestel nodig. De Samsung Galaxy A25 was op het moment van schrijven niet eerder zo goedkoop. De betaalbaarste uitvoering heeft 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslag. Kies tussen de kleurstellingen donkerblauw, lichtblauw en geel. Voor een paar tientjes extra kun je ook een versie met 8 GB RAM en 256 GB opslag overwegen (zwart/geel/donkerblauw/lichtblauw). Overigens plaats je voor extra opslaruimte net zo makkelijk een eigen microSD-kaart van maximaal 1 TB in de behuizing.

Ondanks de lage aanschafprijs heeft de Galaxy A25 een riant amoledscherm van 6,5 inch. Met een resolutie van 2340 × 1080 pixels en een vernieuwingsfrequentie van 120 hertz doet de beeldkwaliteit niet onder voor die van diverse duurdere toestellen. Dankzij vier verschillende camera's kun je ook nog eens uiteenlopende kiekjes maken. De maximale fotoresolutie bedraagt 50 megapixel. Bovendien leg je dierbare momenten in 4K-kwaliteit vast. Onder de motorkap is de Samsung Exynos 1280-processor verantwoordelijk voor een soepele verwerking van alle taken. Deze chipset heeft acht rekenkernen met een maximale kloksnelheid van 2,4 GHz.

Lees ook: 5 redenen waarom je smartphone langzaam oplaadt (en de oplossingen)

Sony Xperia 10 VI

Voor minder dat vierhonderd euro haal je deze nieuwe Sony-smartphone met interessante eigenschappen in huis. Allereerst telt het 6,1inch-oledscherm 2520 × 1080 pixels, waardoor de pixeldichtheid uitkomt op 449 ppi. Je profiteert dus van een scherp beeld! Een ander speerpunt is het lage gewicht van maar 164 gram. Hierdoor kun je de Xperia 10 VI lang achtereen met één hand bedienen. Ondanks de lichtgewicht constructie is er een behoorlijke accu met een capaciteit van 5000 mAh ingebakken. De batterij van deze smartphone gaat dan ook met gemak een hele dag mee.

De veelgebruikte Qualcomm Snapdragon 6 Gen1-processor is verantwoordelijk voor het rekenwerk. Die bevat acht rekenkernen met een maximale klokfrequentie van 2,2 GHz. Het besturingssysteem Android 14 staat op een interne opslagdrager van 128 GB. Wie dat te krap vindt, prikt eventueel een eigen microSD-kaart van hoogstens 1,5 TB in de waterdichte behuizing. Op cameragebied is er eveneens geen reden tot klagen. In totaal heeft het toestel drie lenzen, waarbij de hoofdcamera een resolutie ondersteunt van 48 megapixel. De Xperia 10 VI is in de kleurstellingen zwart, wit en blauw verkrijgbaar.

Poco F6 Pro

De Poco F6 Pro een betaalbare smartphone met een haarscherp oledscherm van 6,67 inch. Dankzij de nogal hoge resolutie van 3200 × 1440 pixels zie je bij foto's en video's voortaan geen enkel detail over het hoofd. De pixeldichtheid bedraagt dan ook maar liefst 526 ppi. Daarnaast liegen de systeemprestaties er niet om. De veelgeprezen Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor is uitgerust met acht rekenkernen met een maximale klokfrequentie van 3,19 GHz. In combinatie met 12 GB werkgeheugen draait de F6 Pro zijn hand niet om voor zware apps. Nuttig voor wie graag games speelt.

De cameraprestaties zijn in orde. Je hebt in totaal keuze tussen vier lenzen met een resolutie van hoogstens 50 megapixel voor de hoofdlens. Android 14 is op een interne opslagdrager van 256 GB voorgeïnstalleerd. Kies tussen de kleuren wit en zwart. Als alternatief is de F6 Pro ook met 512 GB (wit/zwart) opslagcapaciteit verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat je geen geheugenkaart in dit toestel kunt plaatsen. Meer weten? Lees dan deze uitgebreide review.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto G55 – Goedkoop, capabel en degelijk
Huis

Review Motorola Moto G55 – Goedkoop, capabel en degelijk

Met een adviesprijs van 249,99 euro is de Motorola Moto G55 geen dure smartphone. Je moet er dan vanzelfsprekend rekening mee houden dat je niet het nieuwste of het beste in huis haalt. Maar voor mensen die niet al te veeleisend zijn, kan dit een prima optie zijn.

Goed
Conclusie

We houden er in deze beoordeling rekening mee dat dit een toestel van 250 euro is, maar dan nog speelt de camera het toestel parten. Die maakt vaak ondermaatse foto's en is dus het grootste struikelblok. Het scherm, het ontwerp, de bouwkwaliteit, de accu, de opslag en het werkgeheugen scoren gelukkig allemaal een dikke voldoende, en de processor is daarnaast heel capabel voor dagelijkse taken. Tot slot vinden we het updatebeleid te mager. Desondanks voelt de Motorola Moto G55 compleet genoeg om hem minimaal te overwegen als volgende budgetaankoop.

Plus- en minpunten
  • Degelijke processor
  • Prima scherm
  • Genoeg werkgeheugen
  • Veel opslagruimte
  • Goede accu
  • Camerasysteem
  • Updatebeleid
  • Plastic frame

Afwerking toestel

Dankzij het plastic frame voelt de Motorola Moto G55 gelukkig licht aan. En door het eco-leer achterop heb je niet het idee met een echt goedkoop toestel te maken. Die achterkant heeft nog een voordeel: daardoor glipt het apparaat niet gemakkelijk uit je handen. Hoewel Motorola er standaard een plastic hoesje omheen doet, vinden we dat eigenlijk zonde. Zowel voor het ontwerp als voor het glijden.

©Wesley Akkerman

Verder is het vervelend – doch begrijpelijk – dat de smartphone niet water- en stofdicht is. Wel is er helemaal onderop een koptelefoonaansluiting aanwezig.

©Wesley Akkerman

Voorop treffen we een groot lcd-display van 6,49 inch aan. De telefoon beschikt over een hoge verversingssnelheid van 120 Hertz, HDR en een resolutie van 1080 × 2400 pixels (ook wel FHD+ genoemd). Het scherm kan redelijk helder ingesteld worden en wordt beschermd door een stevige laag Gorilla Glass 5-glas. De kleuren komen mooi en prettig naar voren, maar de kijkhoek is matig. Het enige wat echt opvalt in nadelige zin is dat er een luchtlaag zichtbaar is. Daardoor werpt de behuizing een schaduw op het display, en dat oogt heel goedkoop.

©Wesley Akkerman

Degelijke processor

De smartphone wordt aangedreven door de Mediatek Dimensity 7025. Die valt qua prestaties ergens tussen de Snapdragon 7s Gen 2 (zoals in de Redmi Note 13 Pro) en Snapdragon 6s Gen 3 (zoals in de Moto G85) in. Voor gaming is dit niet echt een goede processor, maar voor dagelijks gebruik hebben we weinig te klagen. We hebben ook niet het idee dat de cpu het scherm niet kan bijbenen. Het kan zijn dat je tijdens het scrollen het toestel betrapt op een korte vertraging, maar dat kan ook komen doordat bijvoorbeeld een site of app net wat meer van het systeem vraagt.

Voor deze prijs vinden we de hoeveelheid opslagruimte en werkgeheugen heel riant. Je krijgt namelijk respectievelijk 256 GB en 8 GB voorgeschoteld. Het toestel draait nu op Android 14 en biedt bovendien de kenmerkende kale Android-ervaring aan. Houd wel rekening met wat vooraf geïnstalleerde apps, die je in sommige gevallen kunt verwijderen. Helaas krijgt de Motorola Moto G55 slechts twee Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates. Dat is echt ontzettend karig, maar heeft mogelijk iets te maken met de keuze voor de processor.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 uitgebreide smartphones voor max 500 euro

Tegenvallende camera's

De 50 megapixelcamera achterop legt weliswaar kleuren redelijk natuurlijkgetrouw vast, maar eigenlijk zien we twee problemen waar we ons niet overheen kunnen zetten. De beelden ogen een beetje flets en plat, terwijl we aan de zijkanten soms een gebrek aan scherpte opmerken. In de avond maakt de Motorola Moto G55 al snel overbelichte foto's, waardoor kleuren niet stralen en details snel wegvallen. Je kunt dit soort foto's prima gebruiken voor op Facebook of andere sociale media, maar we zouden ze niet printen en daarna in een familiealbum stoppen.





Wat ons verder opvalt aan de groothoeklens, van acht megapixel, is dat die anders omgaat met kleuren. Die komen niet helemaal overeen met de werkelijkheid en missen bezieling. Ook kan het zijn dat felle delen, zoals een wolkendek, kenmerkende detaillering missen.

Avondfotografie is echt ondermaats, en het helpt daarnaast niet dat de lens geen toegang heeft tot de optische beeldstabilisatie. De macro-optie (van de groothoeklens) maakt tot slot soms té scherpe foto's, waardoor randen hard ogen en een witte gloed krijgen. De camera's laten dus te wensen over.





Motorola Moto G55 kopen?

De accu doet gelukkig wel een hoop goed. Dankzij een vermogen van 5000 mAh kun je het soms wel twee dagen (of meer, afhankelijk van gebruik) uithouden. En met een 30watt-lader kun je het toestel vaak binnen anderhalf helemaal volladen. Die oplader moet je dan wel zelf aanschaffen, want die zit niet in de doos. Dat komt niet door Motorola, maar vanwege regels uit Europa. Met een half uurtje laden is het toestel voor de helft gevuld, dus daarin is het toestel betrouwbaar. Verder is het goed om te weten dat er geen draadloos opladen beschikbaar is.

We houden er rekening mee dat dit een toestel van 250 euro is, maar dan nog speelt de camera het apparaat parten. Die maakt vaak ondermaatse foto's en is dus het grootste struikelblok. Het scherm, het ontwerp, de bouwkwaliteit, de accu, de opslag en het werkgeheugen scoren gelukkig allemaal een dikke voldoende, en de processor is daarnaast heel capabel voor dagelijkse taken. Tot slot vinden we het updatebeleid te mager. Desondanks voelt de Motorola Moto G55 compleet genoeg om hem minimaal te overwegen als volgende budgetaankoop.


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 gloednieuwe Apple-producten
Huis

Waar voor je geld: 5 gloednieuwe Apple-producten

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, iPad, Mac of AirPods van Apple? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Apple iPhone 16

Apple bracht onlangs zijn nieuwe iPhone 16 op de markt. Het basismodel heeft 128 GB opslagruimte en is verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw, wit, roze en groen. Je kunt tegen een meerprijs ook een exemplaar met 256 GB (zwart/blauw/wit/roze/groen) of 512 GB (zwart/blauw/wit/roze/groen) opslagcapaciteit overwegen. Uiteraard is de iPhone 16 weer voorzien van diverse nieuwigheden. Zo kreeg de behuizing twee extra knoppen. Je kunt met de aanraakgevoelige Camera Control-knop diverse cameraopties bedienen. Zoom hiermee in en maak vervolgens direct een kiekje. Aan de nieuwe actieknop voeg je een eigen functie toe. Hiermee open je bijvoorbeeld vliegensvlug jouw favoriete app of de zaklamp.

De iPhone 16 heeft een 6,1inch-oledscherm met 2556 × 1179 pixels. Dit is een prettig formaat om met één hand te bedienen. Op rekengebied staat Apples eigen A18 Bionic-processor zijn mannetje, want deze chipset bevat zes rappe rekenkernen. Zoals we inmiddels van iPhones gewend zijn, heeft ook dit model een goede camera met een resolutie van 48 megapixel. Dankzij een extra ultragroothoeklens schiet je bovendien prachtige panoramabeelden. Wil je meer weten? Lees dan deze uitgebreide review op ID.nl.

Apple iPad mini (2024)

Afgelopen maand kwam Apple met een kersverse iPad mini op de proppen. Deze populaire tablet is inmiddels alweer aanbeland bij de zevende generatie. Een belangrijke vernieuwing is de aanwezigheid van de A17 Pro-processor, want hierdoor reageert het toestel pijlsnel. Verder ondersteunt de iPad mini de Pencil Pro, zodat je met deze geavanceerde stylus prachtige ontwerpen kunt maken. Het 8,3inch-scherm bevat 2256 × 1488 pixels, waardoor je onder meer Netflix-series en YouTube-filmpjes in een hoge kwaliteit kunt streamen.

In tegenstelling tot veel andere tablets is de iPad mini vederlicht. De dunne behuizing van 6,3 millimeter weegt slechts 293 gram. Ideaal voor langdurig gebruik dus, want je handen en armen raken niet zo gauw vermoeid. Bij de betaalbaarste iPad mini is het nieuwe besturingssysteem iPadOS 18 op een interne opslagdrager van 128 GB voorgeïnstalleerd. Kies tussen de kleuren beige, blauw, grijs en paars. Wil je veel apps, foto's en video's lokaal opslaan? Als alternatief is deze tablet ook met 256 GB (beige/blauw/grijs/paars) en 512 GB (grijs) te koop. Het standaardmodel bevat een wifi-adapter. Voor mobiel gebruik schaf je als alternatief een versie met een simkaartslot aan.

Apple AirPods 4 ANC

Deze vierde generatie van de reguliere AirPods-serie ondersteunt nu actieve ruisonderdrukking. Zo kunnen hinderlijke geluiden in de omgeving worden gedempt en kun je bijvoorbeeld in een gehorige kantoortuin of treincoupé alsnog een podcast, film of audioboek volgen (mits werkgerelateerd hè, qua kantoortuin 😉). Dankzij de transparantiemodus blijf je zo nodig evengoed aanspreekbaar voor andere personen. Heb je geen behoefte aan actieve ruisonderdrukking? Haal dan tegen een lagere aanschafprijs de nieuwe AirPods 4 zonder deze functie in huis. Met behulp van de bijgesloten oplaadcase kun je de accu's altijd en overal opladen. De totale luistertijd bedraagt volgens de fabrikant maximaal dertig uur.

De AirPods 4 vormt een goede match met een iPhone of ander Apple-apparaat. Zo gebruik je de stemassistent Siri om de oortjes handsfree te bedienen. Daarnaast vraag je relevante informatie op, zoals een routebeschrijving of weersverwachting. Overigens stuur je de in-ears net zo makkelijk via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde aan. Ga bijvoorbeeld naar het volgende liedje en wijzig het volume. De IP54-gecertificeerde behuizing is stof-, zweet- en waterbestendig. Kortom, gebruik deze oortjes gerust voor sportdoeleinden. Door het bescheiden gewicht van 4,3 gram per oordopje voel je de AirPods amper zitten. Lees voor meer informatie deze uitgebreide review.

Apple Mac mini (2024)

Een nieuwe Mac duur? Dat valt met de onlangs verschenen 2024-uitvoering van de mini reuze mee. Sluit via HDMI of thunderbolt (3×) één of meerdere eigen pc-monitors aan en dwaal lekker rond in macOS 15. Via vijf usb-c-poorten koppel je naar hartenlust diverse randapparaten, zoals een toetsenbord, muis, externe opslagdrager en printer. Voor stabiel netwerkverkeer bevat de achterzijde een ethernetpoort, al verbind je het apparaatje net zo makkelijk met wifi. Tot slot heeft de voorkant nog een 3,5mm-audiopoort. Deze mini-pc is met 256 GB of 512 GB opslag verkrijgbaar.  

Apples nieuwste Mac mini heeft een behuizing van 12,7 × 12,7 × 5 centimeter. Desondanks is er voldoende rekenkracht ingebouwd. Voor doorsnee computertaken voldoen de tien rekenkernen van de geïntegreerde M4-processor prima. Er is verder 16 GB werkgeheugen ingebakken. Blijkt dat in de praktijk onvoldoende, dan kun je optioneel upgraden naar maximaal 32 GB RAM. Zie je nergens de aan-uitknop? Dat klopt, want die bevindt zich bij het nieuwste model aan de onderzijde.

Lees ook onze uitgebreide review van de Apple Mac mini (2024)

Apple iMac (2024)

Met de iMac schaf je een monitor en desktop in één aan! Deze all-in-one-pc heeft een haarscherp 23,5inch-scherm van 4480 × 2520 pixels, waardoor dit werkpaard zich goed leent voor het gebruik van allerlei creatieve apps. De basisuitvoering van het 2024-model bevat een M4-chip met acht cpu- én gpu-kernen. In combinatie met 16 GB werkgeheugen kun je vlot in macOS 15 navigeren. Verder is er 256 GB ssd-opslag geïntegreerd. Geïnteresseerden schaffen deze iMac in een blauwe, groene, roze of zilverkleurige behuizing aan. Gebruik je diverse zware apps, dan is een versie met tien cpu- en gpu-kernen (blauw/groen/roze/zilver) wellicht interessant.

Aan de achterzijde bevinden zich twee thunderbolt-poorten. Sluit hierop bijvoorbeeld een tweede pc-monitor of externe opslagdrager aan. Er is ook nog een analoge audio-uitgang beschikbaar, zodat je een koptelefoon of speakerset kunt koppelen. In de slanke behuizing zit verder nog een wifi- en bluetooth-adapter. De all-in-one-pc weegt slechts 4,42 kilo. Na aanschaf kun je meteen aan de slag, want een toetsenbord en muis zijn inbegrepen.