Zo werkt de ‘Ik doe een gok’-knop op Google
Hij staat er al een tijdje, en toch kunnen we het ons best voorstellen als je er nog nooit op hebt geklikt: de ‘Ik doe een gok’-knop binnen Google. Wat gebeurt er precies als je op die knop drukt, en wat als je hem wel wilt gebruiken maar, net als veel mensen, liever de adresbalk gebruikt om te zoeken? Dat lees je hier.
In dit artikel lees je:
- Wat de 'Ik doe een gok'-knop op Google doet
- Waarom hij er is
- Hoe je hem in de adresbalk van je browser krijgt
Ook interessant: Google neemt afscheid van third-party cookies, en nu?
Google ook in je huiskamer of werkkamer?
De slimme speaker Nest Hub geeft antwoord en voert taken uit: handig!
I’m feeling lucky
De I’m feeling lucky-knop, zoals hij in het Engels heet, is zo ongeveer net zo oud als het internet zelf, in elk geval letterlijk net zo oud als Google: al in de allereerste versie stond hij er, en hij is ook nooit weggeweest. Als je een zoekterm invoert en je klikt op Ik doe een gok, dan kom je niet op een lijst met pagina’s terecht, maar op - in Googles ogen - de meest relevante pagina voor jou.
En dat klopt vaker dan je misschien zou denken. Bij vragen over wetenschap kom je vaak op een Wikipedia-pagina terecht, bij vragen over films op IMDb. Je zou bijna kunnen zeggen dat I’m feeling lucky een voorloper is van de snelle AI-zoekmachines die we tegenwoordig gebruiken.
Lees ook: De Magische gum van Google Foto's: wie niet weg is, is gezien
Waarom een gok-knop?
Het verhaal gaat dat werknemers van Google een extra knop wilden die wat minder ging over snel geld verdienen, maar die de gebruiker de kans gaf een gokje te wagen. Het siert Google in elk geval dat de knop nog steeds bestaat, ook nu de resultatenpagina er vooral op is gericht om mensen zoveel mogelijk informatie te bieden zonder dat ze Google hoeven te verlaten.
Er is overigens een theorie dat de naam van de naam van de knop is gebaseerd op de film Dirty Harry, en specifiek de zin Do you feel lucky, punk?, een zin die overigens niet letterlijk zo in de film zit, maar die online een eigen leven is gaan leiden.
Bonustip: wil je weten hoe de knop én Google er in het allereerste begin uitzagen? Typ dan google 1998 in op Google en klik op Ik doe een gok.
Alternatief voor de omnibox
Het enige probleem: veel mensen komen tegenwoordig helemaal niet meer op de homepage van Google. Moederbedrijf Alphabet heeft de adresbalk in de Chrome-browser, ook wel bekend als de omnibox, zo gebruiksvriendelijk gemaakt dat je de website eigenlijk helemaal niet meer nodig hebt. In plaats daarvan kun je gewoon je zoekterm of -vraag in die omnibox typen, en je komt direct op de resultatenpagina terecht.
Maar niet getreurd: ook daar is aan gedacht. Er is namelijk een (onofficiële) extensie die je kunt downloaden voor je browser, waarmee je de lucky-knop weer terugkrijgt - althans, een vergelijkbare functie.
Je kunt de extensie hier downloaden. Nadat je hem in Chrome hebt geïnstalleerd, typ je eerst een \ (backslash) in de adresbalk. Druk daarna op Tab, en je ziet I’m feeling lucky staan aan het begin van de balk. Tik je zoekterm in en druk op Enter, en je komt meteen op de website van het eerste resultaat terecht. Grappig genoeg draait de extensie niet op de zoekmachine van Google zelf, maar op DuckDuckGo, een populair en privacyvriendelijk alternatief.
Meer over DuckDuck Go: DuckDuckGo-browser komt met speciale privacytool voor tracking
©Chinnapong - stock.adobe.com
Tot slot
Het blijft vreemd, een overduidelijke knop op de best bezochte pagina ooit op internet die het gros van de bezoekers nog nooit heeft gebruikt, maar er zit wel een gedachte achter de 'Ik doe een gok'-knop op Google. Het is een manier om snel naar een website te gaan zonder dat je de url hoeft te weten.
Echt veel voegt de knop natuurlijk niet toe - je kunt net zo goed zelf op het bovenste resultaat klikken - maar dat de knop én de gedachte erachter nog altijd aanwezig zijn, is ergens wel weer mooi. En wie weet kun je ook over 25 jaar nog steeds een gokje wagen bij het zoeken binnen Google.