Schuttingherstel na storm Poly
De storm Poly, de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland, heeft veel schade aangericht, waaronder het omverblazen van talloze tuinschuttingen. In dit artikel helpen we je met herstellen van de schutting, zodat je tuin weer klaar is voor de rest van de zomer.
De zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland, genaamd Poly, heeft gisteren een spoor van vernieling achtergelaten. Met name in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied heeft de storm flink huisgehouden. Windstoten van maar liefst 146 kilometer per uur hebben bomen ontworteld en schuttingen omvergeblazen. Nu de storm is gaan liggen, is het tijd om de schade op te nemen en te beginnen met het herstel.
©Michael Derrer Fuchs michael.derrer@fuchs.red
Het belang van snelle reparatie
Houten schuttingpanelen en -palen kunnen vatbaar zijn voor stormschade, rot of aanvallen door insecten. Wanneer ze beschadigd raken, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te behandelen om te voorkomen dat de rest van de schutting wordt beïnvloed. Staat je schutting scheef, maar is hij nog niet volledig omgewaaid, probeer hem dan recht te duwen en plaats balken schuin tegen de schutting en op grond. Zodat de schutting wordt ondersteund en niet kan omvallen. Op deze manier kun je zorgen dat de schutting niet verder beschadigt en nog kan worden gerepareerd. Let wel, dit scenario is als er een professional moet bijkomen of je niet direct tijd of de benodigde materialen hebt om hem te repareren. Heb je daar wel tijd voor, volg dan de volgende stappen.
Stap 1: verwijder het beschadigde paneel
Gebruik een koevoet om het zijframe van het schuttingpaneel van de paal te wrikken. Je kunt dit ook doen met een klauwhamer. Doe dit totdat de spijkers die de twee verbinden zichtbaar en toegankelijk zijn. Zaag vervolgens door de oude spijkers met een ijzerzaag. Sla uitstekende spijkers in of trek ze eruit met een combinatietang of klauwhamer. Herhaal dit aan het tegenoverliggende einde van het schuttingpaneel en verwijder het paneel. Zijn de planken geschroefd, dan gebruik je natuurlijk de schroefmachine.
©Robertvt
Stap 2: verwijder de houten schuttingpaal
Om een houten schuttingpaal te verwijderen, moet je de schuttingpanelen aan beide zijden losmaken, zoals beschreven in stap 1. Gebruik een schop om de basis van de schuttingpaal uit te graven en eventueel beton te verwijderen. Als dit moeilijk blijkt, zaag dan een inkeping in de oude paal met een paneelzaag ongeveer 20 centimeter (cm) omhoog langs de lengte van de paal. Til de oude paal voorzichtig uit door een lange breekijzer te hevelen op een kleine stapel klinkers. Als het verwijderen van eventueel beton rond de beschadigde paal moeilijk is, moet je het misschien breken. We raden aan een elektrische breekhamer te gebruiken. Het is sowieso bijna altijd aan te raden om nieuwe palen te verstevigen door ze te gieten in sneldrogend beton dat je gewoon bij de Gamma of Praxis kunt kopen. Dan staat de schutting veel stabieler bij toekomstige stormen.
©Candy Frangella
Stap 3: repareer een gebroken steunbalk
Een steunbalk is het horizontale stuk hout aan de achterkant van de schutting. Het wordt meestal beschadigd of gebroken tijdens hoge winden of stormen, en als het niet wordt gerepareerd, kan het potentieel de rest van de schutting naar beneden trekken. Meestal waait bij een storm een heel groot deel van de schutting om omdat het echte windvangers zijn.
©Reshift Digital
Stap 4: bevestig de steunbalk
Plaats de beugel op de gebroken steunbalk en zorg ervoor dat deze goed past. Gebruik je boormachine en geschikte boortjes om op de juiste plekken gaten te boren. Daarvoor kun je makkelijk de gaten in de beugel gebruiken als boormal. Bevestig vervolgens de beugel aan de steunbalk met de terrasschroeven.
Stap 5: plaats het nieuwe schuttingpaneel
Nu je schuttingpaal en steunbalk zijn gerepareerd, is het tijd om het nieuwe schuttingpaneel te plaatsen. Zorg ervoor dat het paneel goed past en bevestig het aan de paal en de steunbalk met behulp van je boormachine en schroeven.
Voorkomen is beter dan genezen: betonnen palen
Natuurlijk wil je dit niet horen achteraf, nadat net je schutting is omgewaaid. Maar de beste oplossing voor schutting zijn de niet (door de wind) te breken betonpalen. Tussen deze palen worden dan de schuttingpanelen geplaatst die stormbestendig zijn. Zeker als je ook nog eens de palen in beton laat plaatsen. Let op: vaak moet je hier specifiek om vragen als de schutting wordt geplaatst.
©Reshift Digital
Stap 6: verstevig je schutting
Om te voorkomen dat je schutting in de toekomst weer schade oploopt, is het een goed idee om deze te verstevigen. Dit kan je doen door extra steunpalen te plaatsen of door een betonnen rand aan de onderkant van je schutting te plaatsen. Het herstellen van je schutting na een storm kan een flinke klus zijn, maar met de juiste aanpak en gereedschap is het zeker te doen. En vergeet niet, als je je niet comfortabel voelt bij het uitvoeren van deze reparaties, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Veiligheid staat altijd voorop.