Zo check je of je MacBook-accu aan vervanging toe is

© PXimport

Zo check je of je MacBook-accu aan vervanging toe is

Geplaatst: 26 juli 2021 - 02:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:22

Justin Doornekamp

Is je MacBook snel leeg of erg traag geworden in de afgelopen weken? Dan is het wellicht tijd om de accu te vervangen. Er is een manier om te controleren of dit daadwerkelijk nodig is.

Afhankelijk van het model MacBook dat je hebt, gaat de accu van een laptop een bepaald aantal jaar mee. Na die jaren zul je merken dat je je laptop steeds vaker aan de lader moet hangen. Bovendien kan het zijn dat je MacBook trager wordt. Gelukkig hoef je dan niet direct naar de winkel te rennen om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Een nieuwe accu kan wonderen verrichten. 

Laadcycli

Hoe lang een batterij meegaat is afhankelijk van het maximale aantal laadcycli van het apparaat. Een laadcyclus vindt plaats wanneer de voeding van de batterij volledig wordt opgebruikt. Dat is dus niet helemaal hetzelfde als één keer opladen. Apple legt het als volgt uit:

“Je kunt bijvoorbeeld in een dag de helft van de batterijlading gebruiken en deze daarna volledig opladen. Als je de volgende dag hetzelfde doet, telt dit als één laadcyclus, en niet als twee. Het kan dus best een paar dagen duren voordat de batterij een volledige laadcyclus heeft doorlopen.”

Elke cyclus bestaat dus doorgaans uit diverse laadbeurten. Afhankelijk van het MacBook-model gaat je laptop meerdere cycli mee voordat de accu vervangen moet worden. Is het maximale aantal laadcycli bereikt? Dan zal de laadcapaciteit steeds verder afnemen, hetgeen je al snel zult merken aan het feit dat je laptop steeds sneller leeg raakt. Volgens Apple kan een accu evenwel 80% van de oorspronkelijke laadcapaciteit behouden als het maximale aantal cycli is bereikt. Dus het kan nog best een tijd duren voordat je echt last gaat krijgen van de lagere oplaadcapaciteit. 

Controle

Het is evenwel goed om te weten hoeveel laadcycli jouw MacBook er al op hebt zitten. Dit kun je zien door de Option-toets ingedrukt te houden en te klikken op het Apple-menu. Kies hier voor Systeeminformatie en vervolgens voor Voeding in het onderdeel Hardware. Het huidige aantal cycli wordt vermeld onder Informatie batterij. In dit venster vind je overigens ook informatie over de conditie van je batterij. Staat er iets anders dan Normaal, dan wordt het waarschijnlijk tijd om contact op te nemen met Apple.

Nu je weet hoeveel laadcycli je MacBook al heeft doorlopen, wordt het tijd om te kijken wat het maximale aantal laadcycli is dat jouw Mac-model ondersteunt. Apple houdt hier een lijst van bij voor vrijwel alle MacBook-, MacBook Air- en MacBook Pro- modellen. De laadcycli lopen uiteen van 300 voor de MacBook Air tot 500 voor de MacBook Pro uit 2008 en 1000 voor het merendeel van de MacBooks.

© PXimport

Tijd voor een nieuwe accu? Neem dan contact op met Apple. Zelf de batterij verwisselen is niet mogelijk met Apple-producten. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000