ID.nl logo
Zo bespaar je op je techkosten
© PXimport
Huis

Zo bespaar je op je techkosten

Ieder jaar hetzelfde liedje. De zorgverzekeringspremie stijgt een paar euro, terwijl woonstichtingen en huisjesmelkers de huurprijs opkrikken. Ook andere vaste lasten kunnen omhoog gaan in het nieuwe jaar, zoals kosten voor energie, water, gemeentelijke belastingen, kinderopvang en verzekeringen. Vervelend! Maar als pleister op de wond bespaar je met een beetje creativiteit aanzienlijk op abonnementen en techaankopen. Hoe? Dat lees je in dit uitgebreide artikel.

Zonder abonnementen op Netflix, Videoland en Spotify hoor je er tegenwoordig niet meer bij. Voeg daar de kosten voor telefonie, internet en televisie aan toe en je bent maandelijks best wat geld kwijt om jezelf en andere gezinsleden thuis tevreden te stellen. In tijden van corona komen deze abonnementen natuurlijk goed van pas, want zo kun je jezelf tijdens de donkere avonden nog een beetje vermaken. Toch loont het de moeite om de kosten van dit soort abonnementen tegen het licht te houden. Het kan namelijk (veel) goedkoper, zonder dat je hiervoor concessies doet. We gaan daar in deze basiscursus uitgebreid op in. Verderop vertellen we ook hoe je techaankopen zo goedkoop mogelijk doet. Veel bespaarplezier!

01 Online muziekdienst

Veel mensen sluiten een abonnement bij een online muziek- of videodienst af en kijken er vervolgens nooit meer naar om. Een gemiste kans, want de streamingaanbieders voegen later vaak nieuwe abonnementsvormen toe. Misschien is er wel een lidmaatschap dat beter bij je situatie past en waarvoor je naar verhouding minder geld kwijt bent.

Zo kost Spotify sinds de oprichting een tientje per maand. Later kwamen daar aangepaste abonnementen voor gezinnen en studenten bij. Hiervoor betalen leden respectievelijk vijftien en vijf euro. Voor stelletjes was het familieabonnement tot voor kort de goedkoopste optie, totdat de muziekdienst afgelopen zomer plotsklaps een lidmaatschap voor stelletjes presenteerde. Spotify Duo kost dertien euro per maand. Voorwaarde is wel dat beide personen op hetzelfde woonadres staan ingeschreven.

Log in op https://accounts.spotify.com en klik op Beschikbare abonnementen om van lidmaatschap te switchen. Vergeet bij gebruik van Spotify Premium Duo of Spotify Premium for Family niet om de andere gebruikers aan te melden. Luister je sporadisch naar online muziek? In dat geval kun je eventueel ook naar Spotify Free overstappen. Dat kost niks, maar houd hierbij wel rekening met (gesproken) reclame. Overigens bieden ook andere aanbieders van online muziekdiensten diverse abonnementen aan, zoals Deezer, Apple Music en Tidal.

©PXimport

Accountmisbruik Spotify

Bij duo- en familieaccounts stelt Spotify als voorwaarde dat alle luisteraars op hetzelfde woonadres staan ingeschreven. Sommige gebruikers lappen deze voorwaarde aan hun laars en delen hun account bijvoorbeeld met buren, vrienden en collega’s. Iedereen betaalt dan slechts 2,50 euro. Om accountmisbruik tegen te gaan, controleert Spotify het adres van luisteraars. Zo stelt het Zweedse bedrijf in de algemene voorwaarden dat Spotify zijn abonnees van tijd tot tijd kan vragen om het thuisadres opnieuw te bevestigen. De online muziekdienst gebruikt Google Maps voor het instellen van het woonadres. Dit controlesysteem is overigens verre van waterdicht, dus accountmisbruik is nog altijd mogelijk. Komt Spotify ‘fraudeurs’ op het spoor? Het account van de persoon in kwestie wordt dan teruggezet naar Spotify Free.

02 Online videodienst

Vergeleken met online muziekdiensten gebruiken videodiensten in mindere mate verschillende abonnementsvormen. Zo hanteren Amazon Prime Video, Disney+ en Apple TV+ één maandtarief. Daarentegen bieden Netflix en sinds kort ook Videoland diverse lidmaatschappen aan.

Bij Netflix is het maar net de vraag in hoeverre je de ontvangst van 4K-streams belangrijk vindt. Veel eigen producties van Netflix zijn namelijk in een hoge resolutie van 3840 × 2160 pixels opgenomen. Allereerst heb je voor de weergave van dergelijke beelden een geschikte televisie nodig. Bovendien kun je de subtielste details alleen op relatief korte afstand waarnemen. Als je op pakweg drie á vier meter van je beeldbuis zit, valt het detailverschil met full-hd-beelden grotendeels weg. Bepaal dus voor jezelf of het zin heeft om het duurste Premium-abonnement van veertien euro per maand af te nemen. Overigens hebben Premium-abonnees wel als voordeel dat ze tegelijkertijd op vier schermen kunnen streamen. Handig voor grote gezinnen!

Een standaardabonnement kost bij Netflix elf euro per maand. Je kijkt hiermee naar full-hd-beelden, terwijl het mogelijk is om gelijktijdig op twee schermen te streamen. Dat voldoet voor de meeste huishoudens prima.

Abonnees van Videoland hebben keuze tussen een Basis-, Plus- en Premium-account. Een Basis-lidmaatschap kost slechts vijf euro per maand en biedt volwaardige toegang. Bedenk wel dat dit abonnement één gelijktijdige stream toestaat en reclame bevat.

©PXimport

Amazon Prime Video

Wil je kosten besparen, maar wens je wel toegang tot een uitgebreide streaming-videodienst? Met een bescheiden maandtarief van drie euro is Amazon Prime Video een aantrekkelijke optie. Deze aanbieder timmert stevig aan de weg door steeds meer eigen producties beschikbaar te stellen. Bovendien is het fijn dat Amazon voor de weergave van 4K-beelden geen meerprijs rekent, terwijl het ook nog eens mogelijk is om gelijktijdig drie streams af te spelen. Tot slot biedt een Prime-abonnement nog een aantal voordelen. Zo betaal je in de webwinkel van Amazon geen verzendkosten en kun je foto’s onbeperkt online opslaan.

©PXimport

03 Giftcards

Weet je voor je verjaardag nooit iets zinvols te vragen? Voorkom dat je nutteloze presentjes krijgt en vraag zogeheten giftcards van je favoriete online video- of audiodienst. Hierop staat een unieke code die een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Afhankelijk van het bedrag ontvang je de komende maand(en) korting op je lidmaatschap. Kortom, een slimme manier om geld te besparen. Giftcards van onder andere Netflix en Spotify zijn bij allerlei verkooppunten verkrijgbaar.

Wil je een code inlossen? Surf als Netflix-abonnee naar www.netflix.com/login en log in. Klik daarna op je profielnaam en ga rechtsboven naar Account. Via Cadeauboncode of promotiecode inwisselen kom je op de juiste pagina terecht. Als je een giftcard van Spotify hebt, log je in op https://accounts.spotify.com. Klik daarna linksonder op Verzilveren.

©PXimport

04 Account delen

Net als bij Spotify is het ook bij videodiensten als Netflix niet de bedoeling dat gebruikers hun account delen met buren, vrienden, kennissen en collega’s. Toch doen mensen dat massaal om kosten te besparen. Gebruik je bijvoorbeeld een Premium-abonnement met drie andere huishoudens, dan betaalt elke deelnemer slechts 3,50 euro. Hierbij kun je voor elk betalend lid een eigen kijkprofiel aanmaken.

In tegenstelling tot Spotify maakt Netflix zich niet zo druk om het delen van accounts. Er gingen een jaar geleden wel geruchten dat de Amerikaanse streamingdienst actief beleid tegen ‘accountsharing’ ging voeren, al is daar nog niets van terechtgekomen. Netflix staat het gebruik op verschillende ip-adressen namelijk oogluikend toe. Heb je een Premium-account, dan kunnen je buurman, (schoon)ouders, kind en jezelf gelijktijdig streamen. Houd er wel rekening mee dat het hiervoor nodig is om onderling inloggegevens uit te wisselen.

Ook een Videoland-account gebruik je moeiteloos samen met meerdere huishoudens. Deze Nederlandse streamingdienst heeft daar zelfs geen enkel bezwaar tegen. Het duurste abonnement kost een tientje per maand en ondersteunt vier gelijktijdige streams. Zoek dus drie andere huishoudens en kijk voor slechts 2,50 euro per maand!

Amazon Prime Video leent zich minder voor het delen van een account, omdat hieraan een uitgebreide webshop is gekoppeld. Je wilt natuurlijk niet dat iemand op jouw kosten gaat webwinkelen. Vanwege het toch al lage maandtarief van Amazon Prime Video zou je hiermee ook weinig besparen.

©PXimport

05 Tv-kabel doorknippen

De meeste mensen hebben nog altijd een abonnement bij een traditionele tv-provider met tientallen kanalen, maar misschien is dat wel helemaal niet nodig. Wie exotische zenders toch meestal links laat liggen, kan de maandelijkse kosten voor het tv-abonnement uitsparen. Via internet bereiken livekanalen namelijk soepel je computer, tablet, smartphone én smart-tv. Hiervoor bestaan verschillende goedkope of zelfs gratis oplossingen.

Kijk je voornamelijk naar uitzendingen van de publieke omroepen? In dat geval heb je aan de gratis NPO Start-app genoeg, want hiermee ontvang je NPO 1, 2 en 3. Bovendien heb je hiermee ook toegang tot verschillende themakanalen, waaronder NPO Nieuws en NPO Politiek. Surf met een computer naar www.npostart.nl/live en klik op een zender om de liveweergave in een browser te starten. Verder bestaat er voor Android- en iOS-toestellen een mobiele app.

Uiteraard kijk je het liefst op een televisie naar je favoriete tv-programma’s. Bezit je een smart-tv van Philips, Samsung, Panasonic of LG met 2014 (of later) als bouwjaar? Installeer de NPO Start-app en geniet van livetelevisie. Daarnaast werkt de app op televisies die het besturingssysteem Android TV ondersteunen, zoals recente modellen van Sony. Ook met een ouder tv-toestel kun je gratis naar NPO-zenders kijken. Sluit bijvoorbeeld een Apple TV- of Google Chromecast-mediaspeler aan om de beelden naar de beeldbuis te streamen.

©PXimport

NPO Plus

Met NPO Plus bestaat er ook een betaalde NPO-dienst, al vallen de maandelijkse kosten van drie euro erg mee. Wie besluit om het abonnement bij een traditionele tv-provider op te zeggen, profiteert met NPO Plus van meer kijkcomfort. Zo is de resolutie van NPO Start gelimiteerd tot 576p, terwijl NPO Plus een hogere beeldkwaliteit hanteert. Verder kun je tv-programma’s langer terugkijken en bepaalde Nederlandse series eerder bingewatchen. Ten slotte bevatten de streams geen reclame.

Dvb-t2-ontvanger

Met een externe dvb-t2-ontvanger pluk je de NPO-zenders gratis uit de lucht. Via deze techniek zendt Digitenne in Nederland uit, maar de publieke zenders zijn onversleuteld. Hiervoor heb je dus geen Digitenne-abonnement met bijbehorende smartcard nodig. Sluit een dvb-t2-ontvanger via hdmi op een televisie aan en kies vervolgens een geschikte plek voor de antenne. Dvb-t2-tuners zijn al vanaf een paar tientjes verkrijgbaar.

©PXimport

06 Commerciële televisie

Uiteraard neemt lang niet iedereen genoegen met alleen de ontvangst van publieke zenders. Voor commerciële livetelevisie bestaat er geen legale gratis oplossing. Toch kun je evengoed kosten besparen door de bekendste tv-zenders via internet te streamen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een abonnement bij NLZiet. Dat kost een kleine acht euro per maand. Voor dit bedrag kijk je live naar 34 kanalen van NPO, RTL, SBS en regionale omroepen. Zeg je vaste tv-aansluiting vaarwel en installeer de NLZiet-app op een geschikte smart-tv, tablet of smartphone. Verder is de dienst ook vanuit de browser beschikbaar.

Bezit je geen recente smart-tv van Samsung, LG, Philips, Sony of Panasonic, dan kun je NLZiet ook via een Apple TV, Google Chromecast of PlayStation 4 op de beeldbuis weergeven. Gunstig is dat deze streamingdienst een hoge resolutie ondersteunt. Verder kun je de meeste tv-programma’s tot een jaar lang terugkijken. NLZiet hanteert per account een limiet van twee gelijktijdige streams.

©PXimport

07 Goedkoper internet

Wellicht heb je momenteel een alles-in-één-abonnement met internet, televisie en bellen. Als je uit één van de eerdergenoemde alternatieven voor de ontvangst van live-televisie kiest, is een regulier tv-abonnement niet meer nodig. Bedenk daarnaast of een vaste telefoonaansluiting naast mobiele telefonie nog wel nut heeft. In dat geval blijft alleen internet over. Betaal hiervoor niet te veel. Veel internetproviders schermen met torenhoge downloadsnelheden, maar voor doorsnee gebruik is dat helemaal niet nodig. Met een instapabonnement van pakweg 25 á 30 euro per maand kunnen gezinsleden prima tegelijkertijd een 4K-film streamen, internetbellen en naar websites surfen.

Kijken meerdere gezinsleden vaak tegelijkertijd 4K-films of spelen ze geregeld zware netwerkgames? In dat geval loont het de moeite om naar een internetabonnement met een snelheid tot 50 of zelfs 100 Mbit/s te kijken. Gelukkig zijn dergelijke abonnementen ook prima betaalbaar. Overigens hanteren sommige aanbieders voor nieuwe abonnees het eerste halfjaar een lager maandtarief, zoals Online.nl, Youfone, Oxxio en Tele2. Het loont dus de moeite om regelmatig van internetprovider te switchen.

©PXimport

Telefonisch bluffen

Wens je lagere maandlasten en deins je niet terug voor een potje blufpoker? Bel een internet- of televisieprovider op en zeg dat je het abonnement wilt ‘opzeggen’. De kans is heel groot dat de tegenpartij een aanbieding doet. Er is namelijk vaak enige onderhandelingsruimte, omdat het bedrijf klanten graag binnenboord wilt houden. Zo geeft de kabelaanbieder Ziggo bijvoorbeeld vaak zes maanden korting op het abonnementstarief en daarnaast een extra zenderpakket cadeau.

08 Internet delen

Wie naast of boven een café, restaurant of supermarkt woont, kan wellicht thuis een openbaar wifi-netwerk aanspreken. Je beschikt daarmee weliswaar over gratis internet, al is dat voor bijvoorbeeld e-mail en internetbankieren niet zo veilig. Als alternatief zou je voor persoonlijke zaken je smartphone met een mobiel internetabonnement kunnen gebruiken. Daarmee is het namelijk wél veilig. Overigens is het niet de bedoeling om een openbaar wifi-netwerk voor videostreams of ander zwaar netwerkverkeer te gebruiken, omdat je daarmee in feite andermans netwerk erg belast.

Een andere aantrekkelijke optie voor het verlagen van de maandlasten is door internet te delen met buren. Via het gebruik van accesspoints of een mesh-systeem met een hoog bereik is het mogelijk om een dekkend netwerk voor jezelf en de buren te realiseren. Met name in een flat of rijtjeswoning kan dat prima door de wifi-zenders dichtbij de muur te positioneren. Je kunt dan de rekening splitsen.

Besef wel dat het internetverkeer via zo’n constructie inzichtelijk is voor buren. Een oplossing is om een apart gastnetwerk in te richten, zodat het netwerkverkeer gescheiden blijft. Bij de meeste routers, accesspoints en mesh-systemen is dat mogelijk. Houd er rekening mee dat je als abonnementhouder verantwoordelijk bent wat er op het netwerk gebeurt. Belangrijk om de mensen met wie je internet deelt te vertrouwen dus.

09 Eigen hotspot maken

Gebruik je internet voornamelijk voor e-mail en voor het bezoeken van websites? Bedenk of je wel een vaste internetaansluiting nodig hebt. Met een ruime mobiel internetbundel op een smartphone kom je namelijk al een heel eind, zolang je maar geen Netflix-series, tv-programma’s of andere video’s streamt. Je kunt een iPhone of Android-toestel zelfs als hotspot instellen, zodat je ook met bijvoorbeeld een laptop of tablet het mobiele internetnetwerk op kunt. Ga op een iPhone naar Instellingen / Persoonlijke hotspot en activeer de functie Anderen mogen verbinden. Pas zo nodig het wachtwoord nog aan. Op de meeste Android-toestellen vind je deze functie via Instellingen / Wifi-hotspot, waarna je de optie hotspot inschakelt. Pas naar eigen inzicht de beveiliging en het wachtwoord aan.

©PXimport

Mifi-routers

Als je overweegt om de vaste internetaansluiting van de hand te doen, is de aanschaf van een zogeheten mifi-router het overwegen waard. In dit apparaatje plaats je namelijk een simkaart, waarna de router op basis van het mobiele internetsignaal een eigen wifi-netwerk creëert. Hierop meld je vervolgens alle draadloze netwerkapparaten aan, zoals een pc, laptop, tablet en e-reader. Er bestaan zelfs mifi-routers met een eigen accu, zodat je je eigen wifi-netwerk eenvoudig onderweg meeneemt. Kies bij voorkeur voor een mobiel internetabonnement met twee simkaarten, zodat je een exemplaar in een smartphone en mifi-router kunt stoppen.

©PXimport

10 Antivirussoftware

Veel mensen zweren nog altijd bij betaalde antivirussoftware voor al hun apparaten, maar de vraag is in hoeverre dat echt nodig is. Voor Windows circuleert er weliswaar veel malware, maar in Windows 10 zit tegenwoordig al een prima beveiligingspakket ingebakken. Volgens de laatste resultaten van het onafhankelijke onderzoekslab AV-TEST scoort Defender Antivirus op alle onderdelen namelijk de maximale score.

Linux, macOS en iOS zijn minder kwetsbaar voor virussen, dus hiervoor biedt commerciële antivirussoftware nauwelijks meerwaarde. Voor Android is er wel allerlei malware in omloop. Die bereiken je smartphone of tablet vooral door de installatie van apps via losse apk-bestanden. Download je vooral bekende apps via de reguliere Play Store, dan loop je nagenoeg geen gevaar.

Kortom, het gebruik van een betaald antiviruspakket voor meerdere apparaten is niet per se nodig. Dat scheelt weer een paar tientjes per jaar. Overigens wil dat niet zeggen dat dergelijke programma’s helemaal geen nut meer hebben. Vaak zit er in betaalde antivirussoftware namelijk allerlei aanvullende functies verstopt, zoals een wachtwoordmanager, vpn-dienst, back-uptool en/of bestandsvernietiger.

©PXimport

11 Kantoorpakket

Thuiswerkers kunnen vaak niet om het gebruik van Microsoft Office heen. Een Office-abonnement kost 69 euro per jaar, waarbij één persoon toegang heeft tot toepassingen als Word Excel, PowerPoint en Outlook. Verder kun je 1 TB in de cloud opslaan. Wil je het kantoorpakket samen met andere gezinsleden gebruiken, dan heb je hiervoor een Microsoft 365 Family-lidmaatschap nodig. Dat kost jaarlijks 99 euro. Overigens is het niet per se noodzakelijk om een abonnement af te nemen. Office 2019 voor Thuisgebruik en Studenten kost op de website van Microsoft 149 euro. Het nadeel hiervan is dat je daarmee niet verzekerd bent van de laatste updates.

Ben je niet gebonden aan de kantoorsoftware van Microsoft, dan kun je op deze kosten besparen. Google heeft tenslotte uitstekende webtools om teksten, spreadsheets en presentaties te maken. Wanneer je liever lokale software gebruikt, is het Nederlandstalige pakket LibreOffice een absolute aanrader.

©PXimport

12 Online opslag

Tegenwoordig kun je niet meer om online opslag heen. Dankzij de cloud heb je altijd en overal persoonlijke bestanden bij de hand. Bovendien sla je back-ups van pc’s, smartphones en tablets bij voorkeur online op. Er is alleen één nadeel en dat zijn de aanvullende kosten voor cloudopslag.

Microsoft OneDrive en Apple iCloud bieden slechts 5 GB gratis online opslagruimte. Google Drive hanteert weliswaar een gratis limiet van 15 GB, maar gebruikers dienen deze webruimte wel te delen met de opgeslagen berichten van Gmail. Google had lange tijd als voordeel dat gratis leden onbeperkt foto’s in hoge kwaliteit konden opslaan, maar helaas stopt het bedrijf daar per 1 juni mee. Wil je 100 GB extra op de servers van Google onderbrengen, dan kost dat twee euro per maand.

Geen zin om te betalen en wens je evengoed veel cloudcapaciteit? Neem eens een kijkje bij de Nieuw-Zeelandse dienst MEGA en profiteer van 50 GB gratis opslagcapaciteit.

©PXimport

13 Goedkope techaankopen

Als Computer!Totaal-lezer hecht je veel waarde aan techspullen. Het loont de moeite om de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken, want de tarieven schommelen nogal. Via de bekende prijsvergelijker Kieskeurig.nl zie je in één oogopslag bij welke webwinkel die felbegeerde televisie, laptop of hoofdtelefoon het goedkoopst is. Amazon rolt opvallend vaak als voordeligste aanbieder uit de bus. Om die reden stippen we elke donderdagochtend op onze website de vijf beste techdeals van Amazon aan.

Bij veel techproducten kan het zelfs nog een stuk goedkoper, want de prijzen op AliExpress lijken soms wel te mooi om waar te zijn. Bedenk wel dat de kwaliteit van producten geregeld tegenvalt. Bovendien is er meestal sprake van een lange levertijd uit China.

▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.

▼ Volgende artikel
Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*
© encierro - stock.adobe.com
Huis

Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*

Groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin kunnen een flinke besparing opleveren. Zeker als je kiest voor soorten die in de winkel duur zijn, weinig verzorging vragen en jaar na jaar opnieuw groeien. Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben en ook geen grote tuin. In dit artikel lees je welke planten slim zijn om te kweken, hoe je begint en waar je op moet letten om zoveel mogelijk uit je oogst te halen.

* Of van je eigen balkon natuurlijk

In dit artikel lees je: • Waarom zelf kweken geld bespaartWelke groenten je makkelijk zelf kweekt, ook in pottenWelke fruitplanten jarenlang opbrengst gevenOf je beter kruiden kunt kopen of zelf zaaienWelke kruiden goed groeien in pottenWanneer je het beste kunt zaaien of plantenHoe je je oogst beschermt tegen slakken, rupsen en vogelsWaarom avocado's kweken in Nederland nauwelijks zin heeftHoe je eenvoudig begint, ook zonder moestuin

Lees ook: Ingemaakt! 4 manieren om zelf thuis voedsel te conserveren

Waarom zelf kweken loont

In de supermarkt kunnen verse bessen, kruiden en biologische groenten behoorlijk aantikken. Een klein bosje rozemarijn kost al snel meer dan een euro, terwijl een rozemarijnplantje je jarenlang voorziet als je 'm goed behandelt. Ook courgettes, cherrytomaatjes en paprika's zijn flink aan de prijs, terwijl je ze zelf makkelijk kweekt, zelfs in een pot.

Daarnaast scheelt het in verpakkingsmateriaal, voorkom je verspilling en smaakt alles verser dan vers. Zelfs op een balkon of klein terras kun je met een paar bakken al behoorlijk wat opbrengen.

Groenten: veel opbrengst, dus dat bespaart geld!

Voor deze groenten heb je weinig ruimte of moeite nodig, terwijl ze wel een goede opbrengst geven.

1. Courgette

Courgette groeit snel, vraagt weinig aandacht en geeft veel vruchten. Eén plant kan je wekenlang oogst opleveren. Toegegeven, in de zomermaanden zijn ze best betaalbaar in de winkel. Maar juist door de grote opbrengst kun je er makkelijk ook iemand anders blij mee maken en je kunt ze inmaken voor de winter.

  • Zaaien: april binnen, mei buiten

  • Zon: veel zon

  • Grond: luchtige, voedzame grond

  • Let op: geef genoeg water, vooral bij warm weer

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

2. Cherrytomaten

Perfect voor op het balkon. In pot of in de volle grond.

  • Zaaien: maart binnen, uitplanten in mei

  • Zon: volle zon, uit de wind

  • Grond: goed doorlatend en rijk aan voeding

  • Let op: bind ze op en haal regelmatig dieven (zijscheuten) weg

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

3. Prei

Prei is populair en veelzijdig. Je kunt het hele jaar door zaaien, afhankelijk van de soort (zomer- of winterprei).

  • Zaaien: februari tot juni

  • Zon: zon of halfschaduw

  • Grond: losse, voedzame grond

  • Let op: plant jonge prei diep, dat zorgt voor lange witte stelen

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

4. Paprika

Paprika's doen het goed in een pot op een zonnig balkon of in een kas. Ze vragen iets meer aandacht, maar zijn het waard.

  • Zaaien: februari binnen

  • Zon: veel zon, liefst beschut

  • Grond: voedselrijke potgrond

  • Let op: paprika's houden van warmte – een kas of warm hoekje helpt enorm

  • Oogsten: augustus t/m oktober; zodra paprika's volledig gekleurd zijn oogsten

5. Rucola

Korte groeicyclus, dus je kunt meerdere keren per seizoen zaaien.

  • Zaaien: maart tot september

  • Zon: liefst halfschaduw, anders wordt het snel bitter

  • Grond: normale tuingrond, niet te droog

  • Let op: jonge rucola is het lekkerst – wacht niet te lang met oogsten

  • Oogsten: mei tot oktober; al 4-6 weken na zaaien

©Brent Hofacker

Fruit: planten voor jarenlange opbrengst

Met fruitstruiken of -bomen leg je de basis voor een structurele besparing. Na het eerste jaar begint de oogst, en die wordt vaak elk jaar groter.

1. Blauwe bes

Duur in de winkel, maar als struik jarenlang opbrengst.

  • Planten: november tot maart

  • Zon: volle zon

  • Grond: zure grond (meng turf door de aarde)

  • Let op: geef bij droogte water met regenwater (geen kalkrijk kraanwater)

  • Oogsten: juli t/m september; vruchten regelmatig plukken als ze volledig blauw zijn

2. Framboos

Geeft snel oogst, kan ook in grote pot op balkon.

  • Planten: najaar of vroeg voorjaar

  • Zon: liefst veel zon

  • Grond: goed doorlatend, voedzaam

  • Let op: snoei oude takken na de oogst voor meer vruchtvorming

  • Oogsten: juni t/m oktober; afhankelijk van ras, pluk zodra rijp

3. Aardbeien

Makkelijk, ook in hangpotten.

  • Planten: maart of augustus

  • Zon: volle zon

  • Grond: luchtige aarde, niet te nat

  • Let op: verjong elk jaar door nieuwe stekken te planten

  • Oogsten: juni t/m september; direct oogsten zodra ze volledig rood zijn

4. Vijg (in pot)

Zelfs op een balkon kun je een vijgenboom houden.

  • Planten: voorjaar

  • Zon: volle zon, beschut plekje

  • Grond: voedzame, goed doorlatende grond

  • Let op: bescherm bij strenge vorst

  • Oogsten: augustus t/m oktober; vijgen oogsten als ze zacht en volledig gekleurd zijn

©Valery Sheiko | draw05 - stock.adobe.com

Kruiden: kopen of zaaien?


Kopen: sneller en makkelijker

Bij kruiden als rozemarijn, tijm, munt en bieslook is een plantje van het tuincentrum of zelfs de supermarkt vaak de handigste optie.

  • Je hebt direct een oogstbare plant

  • Je ziet meteen of de plant gezond is

  • Je bespaart tijd, want kiemen duurt bij sommige soorten weken

  • Vooral houtige kruiden (rozemarijn, tijm) groeien langzaam uit zaad

Belangrijk is wel dat je supermarktplantjes niet als wegwerpkruid gebruikt. Verpot ze in voedzame aarde, geef ze licht, en knip regelmatig bij. Zo gaan ze makkelijk maanden (soms jaren) mee.

Zaaien: zinvol bij snelle groeiers

Kruiden als basilicum, koriander, dille en peterselie kun je prima zaaien, vooral als je ze in grotere hoeveelheden gebruikt.

  • Goedkoop: één zakje zaad geeft veel planten

  • Leuk om te doen in de lente

  • Je kunt steeds nieuwe rondes opkweken

Maar ook hier geldt: zaaien vraagt aandacht. Je hebt een warme, lichte plek nodig en moet zorgen dat de kiemplantjes niet uitdrogen of omvallen.

Kruiden: altijd vers binnen handbereik

Verse kruiden zijn duur, terwijl een plantje vaak jarenlang meegaat. Deze soorten zijn eenvoudig in onderhoud en groeien goed in potten.

1. Rozemarijn

  • Zon: volle zon

  • Grond: droge, arme grond

  • Let op: geef weinig water, winterhard tot -10 °C, snoei regelmatig takjes om groei compact te houden

  • Oogsten: het hele jaar

2. Tijm

  • Zon: veel zon

  • Grond: doorlatend, kalkrijk

  • Let op: snoei regelmatig voor compacte groei, regelmatig toppen

  • Oogsten: hele jaar door

3. Munt

  • Zon: halfschaduw of zon

  • Grond: vochtig, niet te droog

  • Let op: woekert, dus altijd in pot houden

  • Oogsten: maart t/m november; jonge blaadjes smaken het beste

4. Bieslook

  • Zon: halfschaduw tot zon

  • Grond: voedzaam, vochtig

  • Let op: bloeit in zomer, maar dan kun je nog steeds de stengels oogsten

  • Oogsten: maart t/m oktober; knip regelmatig voor verse aanwas

©stockcreations

Wanneer zaaien of planten?

GewasBinnen zaaienBuiten zaaienPlantenOogsten vanaf
Courgetteaprilmeimeijuli–sept
Cherrytomaatmaartmeimeijuli–sept
Preifebruari–maartapril–juni-juli–dec
Paprikafebruari–maartmeimeijuli–sept
Rucola-maart–sept-april–okt
Blauwe bes--nov–maartjuli–aug
Framboos--okt–mrtjuni–aug
Aardbei--maart/augjuni–juli
Vijg--voorjaaraug–okt
Rozemarijn-maart–julimaart–meihet hele jaar
Tijm-maart–julimaart–meihet hele jaar
Munt-maart–julimaart–meihet hele jaar
Bieslook-maart–julimaart–meihet hele jaar
Basilicummaart–meimei–juli-juni–sept
Koriandermaart–aprilapril–juni-mei–aug
Dillemaart–aprilapril–juni-mei–aug
Peterseliefebruari–aprilmaart–juli-mei–okt

Wat te doen tegen slakken, rupsen en vogels?

Zodra het groen gaat groeien, ontdekken ook dieren je tuin. Met deze tips houd je de schade beperkt:

Slakken:

  • Leg koperen munten rond potten of bedden

  • Zet schuilplaatsen zoals omgekeerde bloempotten om ze weg te vangen

  • Kies planten die slakken minder lekker vinden (zoals rozemarijn of tijm)

  • Zet een schoteltje met bier neer

Rupsen:

  • Controleer planten regelmatig op eitjes (onder bladeren)

  • Plant afrikaantjes of dille tussen je groenten – die trekken natuurlijke vijanden aan

  • Gebruik fijnmazig net als je veel last hebt

Vogels:

  • Span vogelnetten over bessenstruiken

  • Hang oude cd's of glimmend lint op om ze af te schrikken

  • Zet een nep-roofvogel in de buurt van je fruit

©APISIT Wilaijit

Kun je zelf avocado's kweken? Hoewel avocado's duur zijn in de winkel, is het niet realistisch om ze zelf te kweken met het idee dat je er ooit van zult oogsten. Je kunt de pit laten kiemen – bijvoorbeeld in een glas water of direct in potgrond – en daar groeit met wat geduld een mooie plant uit. Maar een echte avocado-oogst? Die blijft in Nederland vrijwel altijd uit. De boom heeft jaren nodig om vrucht te dragen, meestal tussen de zeven en tien jaar, en stelt hoge eisen aan temperatuur en licht. Buiten overleeft hij onze winters niet. Zelfs in een kas is het lastig om genoeg warmte en luchtvochtigheid te bieden. Daarbij komt dat veel soorten alleen vruchten dragen als er een tweede, genetisch afwijkende boom in de buurt staat voor kruisbestuiving. Leuk dus als groene kamerplant, maar niet als serieuze manier om geld te besparen op avocado's.

Begin klein, groei vanzelf

Je hoeft niet meteen een hele moestuin aan te leggen. Begin met drie bakken op je balkon of een paar vaste planten in een zonnig hoekje. Kies soorten die je vaak gebruikt en die je veel geld schelen in de winkel. Na een eerste jaar weet je wat werkt en kun je stap voor stap uitbreiden.

 

Moestuinzaden?

Heel veel keus