ID.nl logo
Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst
© PXimport
Huis

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst

Er zijn inmiddels veel streamingdiensten waaruit je kunt kiezen, maar kun je ze ook allemaal op je tv zien? Voor het afspelen van je favoriete streamingdienst heb je vaak geschikte apparatuur nodig. Uit welke videodiensten kun je kiezen en hoe speel je de films en series in de beste kwaliteit op je televisie af?

Tip 01: Smart-tv

Bijna iedere nieuwe televisie is ‘smart’. Dat betekent dat je het toestel met (draadloos) internet kunt verbinden en dat je vanuit een menu toegang hebt tot allerlei apps. Gunstig is dat je hierbij geen aanvullende videostreamer nodig hebt. Een aantal toepassingen heeft de televisiefabrikant mogelijk al voorgeïnstalleerd, bijvoorbeeld YouTube en Netflix. Daarnaast voeg je naar eigen wens extra online videodiensten toe. Welke apps er beschikbaar zijn, is afhankelijk van het toestelmerk. Fabrikanten gebruiken voor hun smartplatform namelijk verschillende besturingssystemen en het ligt er maar net aan of een aanbieder van een streaming-videodienst een geschikte app heeft ontwikkeld.

Vind je met name Netflix belangrijk, dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze Amerikaanse dienst staat bekend om zijn brede apparaatondersteuning en is op nagenoeg iedere smart-tv aanwezig. Op deze website zie je welke televisies (en overige apparaten) allemaal Netflix ondersteunen. Als je graag Nederlandse series kijkt, is een abonnement op Videoland het overwegen waard. De dienst werkt op smart-tv’s van Samsung, Sony, LG, Panasonic en Philips die vanaf 2014 zijn verschenen. Hetzelfde geldt voor NPO Start, al laat deze gemist-dienst helaas wel Sony-toestellen links liggen. KIJK werkt op smart-tv’s van LG, Panasonic en Samsung vanaf bouwjaar 2014. Verder ontwikkelde Talpa ook toepassingen voor televisies van Sony, Philips en Sharp die vanaf 2015 op de markt zijn gebracht.

©PXimport

Verouderde apps

Een smart-tv heeft als nadeel dat apps relatief snel verouderen en vervolgens mogelijk niet meer werken. Gaat de televisie al behoorlijk wat jaren me, dan verschijnen er op den duur voor dit toestel geen updates meer van het besturingssysteem. App-bouwers richten zich voornamelijk op de recentste versies van een smartplatform, waardoor de toepassingen het onder een vroegere editie van het besturingssysteem wellicht niet meer goed doen. Staar je bij de aanschaf van een nieuwe televisie dus niet blind op de aanwezigheid van bepaalde apps, want het is allerminst zeker of je ze na een tijdje nog kunt gebruiken. Gelukkig bestaan er allerlei andere manieren om beelden van je favoriete online videodienst naar de televisie te streamen, zoals dit artikel laat zien. Overigens bereidt het huidige kabinet een interessant wetsvoorstel voor. De regeringspartijen willen dat er in 2021 een updateplicht komt voor slimme apparaten, zodat kopers van bijvoorbeeld een smart-tv precies weten hoelang functies en diensten (apps) minimaal blijven werken.

©PXimport

Tip 02: Tv-decoder

Speelt je smart-tv een bepaalde app niet (goed) af, dan biedt de tv-decoder van je televisieprovider mogelijk redding. Met name Netflix is tegenwoordig via verschillende zogeheten settopboxen beschikbaar. Een pluspunt is dat je dit apparaat al bezit voor de ontvangst van digitale televisie, waardoor je geen aparte videostreamer hoeft te kopen. Kabelaanbieder Ziggo geeft op zijn Mediabox Next en Mediabox XL via het menu toegang tot Netflix, YouTube en Videoland. Bovendien is Netflix ook via kanaalnummer 150 bereikbaar, terwijl je voor Videoland afstemt op kanaal 151. Ook KPN-abonnees openen eenvoudig Netflix, want ‘s werelds populairste videodienst is beschikbaar op kanaal 200. Daarnaast kun je het streamingplatform bij deze televisieprovider ook in het On Demand-gedeelte en apps-menu terugvinden. Tv-decoders van kleinere televisieproviders geven veelal geen toegang tot Netflix.

©PXimport

Netflix is voor abonnees van Ziggo en KPN via de tv-decoder beschikbaar

-

Tip 03: Google Chromecast

Een Google Chromecast is een aantrekkelijk geprijsd apparaatje om toegang tot Netflix en overige online videodiensten op je televisie te krijgen. Je prikt de Chromecast in een vrije hdmi-poort van het televisietoestel, waarna je een smartphone of tablet als afstandsbediening gebruikt. Je tikt in de Netflix-app bijvoorbeeld een film of serie aan, waarna de Chromecast de betreffende videostream van het web plukt en op groot beeld laat zien. De enige eis is dat je een redelijk recente iPhone, iPad of toestel met Android gebruikt. Via de Google Home-app meld je de Chromecast aan op het (draadloze) thuisnetwerk, zodat dit apparaatje videostreams kan ophalen.

Vanuit mobiele apps met Chromecast-ondersteuning tover je de beelden vervolgens eenvoudig op het grote scherm. Tik hiervoor op het Cast-icoon (rechthoek met drie verbindingsstreepjes) en kies vervolgens de naam van je Chromecast. De film of serie start direct. Naast Netflix ondersteunen onder meer NPO Start, KIJK, Videoland, NLZiet, Amazon Prime Video, Pathé Thuis en Disney+ deze functie.

©PXimport

Tip 04: Welke Chromecast?

Besluit je om voor de ontvangst van videostreams een Google Chromecast aan te schaffen, dan heb je keuze uit drie producten. De reguliere Chromecast kost via de webwinkel van Google 39 euro en maakt draadloos verbinding met je thuisnetwerk. Belangrijk is dat er voldoende wifi-dekking in de woning beschikbaar is, want het ophalen van videostreams kost relatief veel bandbreedte. Is de verbinding matig, dan schokt mogelijk het beeld of krijg je zelfs helemaal niets te zien. Netflix analyseert bijvoorbeeld continu de snelheid van de netwerkverbinding en past de resolutie hierop aan. Bij weinig bandbreedte is de resolutie lager. Verder ondersteunt dit apparaatje een maximale resolutie van 1920 × 1080 pixels.

Neem je alleen genoegen met de allerbeste beeldkwaliteit? Overweeg dan de Chromecast Ultra. Die kost via Googles webwinkel 79 euro. In de adapter zit een netwerkaansluiting verwerkt, zodat je deze videostreamer via een kabel met het web kunt verbinden. Hierdoor is er een hogere bandbreedte haalbaar, waardoor je de kans op hinderlijke haperingen of een lagere beeldkwaliteit verkleint. Een bijkomend voordeel van de Chromecast Ultra is de ondersteunde resolutie van 3840 × 2160 pixels. Zeker bij gebruik van een Netflix Premium-abonnement met toegang tot haarscherpe ultra-hd-titels biedt de Chromecast Ultra meerwaarde. Netflix Premium kost 13,99 euro per maand.

De derde optie is een Google Chromecast met Google TV. Deze versie van de Chromecast heeft een eigen interface en een store waar je apps kunt installeren. Vergelijkbaar met de appwinkel die je op een LG of Samsung TV ziet. Dit apparaat ondersteund 4K en heeft een eigen afstandsbediening. De adviesprijs ligt rond de 89 euro.

©PXimport

Voor abonnees van Netflix Premium heeft een Google Chromecast Ultra veel meerwaarde

-

Ingebouwde Chromecast

Nieuwe televisies hebben vaak een ingebouwde Chromecast. Dat betekent dat je geen los apparaatje nodig hebt om beeldmateriaal vanaf een mobiel apparaat naar de televisie te casten. Voorwaarde is wel dat het televisietoestel is verbonden met internet. Tik simpelweg in een geschikte app op het Cast-pictogram en kies de naam van de televisie. In de specificaties van de televisie check je of de beeldbuis deze functie ondersteunt. Onder meer Sharp, Sony, Toshiba en Philips ontwikkelen geschikte producten. Vaak staat de functie aangeduid als Chromecast built-in of Google Cast.

©PXimport

Tip 05: Gameconsole

Beschik je over een recente spelcomputer? Waarschijnlijk hoef je voor streamingdoeleinden dan geen ander apparaat meer aan te schaffen. Op een moderne gameconsole kun je namelijk veel meer doen dan louter videospelletjes spelen. Het zijn tegenwoordig veelzijdige media-apparaten die rechtstreeks toegang geven tot diverse streaming-videodiensten. Deze applicaties dien je veelal wel zelf te installeren. Het zijn er meer dan je wellicht in eerste instantie denkt. Zo kun je op een PlayStation 4 onder meer naar Netflix, NLZiet, YouTube, Pathé Thuis, Disney+, Videoland, Film1 en Amazon Prime Video kijken. Bedenk wel dat je voor de weergave van ultra-hd-titels de duurdere PlayStation 4 Pro nodig hebt. Het aanbod voor de Xbox One S en One X is iets schaarser. Op deze apparaten staan Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Pathé Thuis en Disney+ voor je klaar. Bezitters van een Nintendo Switch moeten we helaas teleurstellen. Hiervoor is namelijk vooralsnog alleen YouTube beschikbaar.

©PXimport

Tip 06: Apple TV

Vanwege de dominantie van smart-tv’s behoren externe mediaspelers langzaam maar zeker tot een uitstervend ras. Zo zijn voorheen bekende fabrikanten als Popcorn Hour, Mede8er, Dune HD en AC Ryan inmiddels naar de achtergrond verdwenen. Gelukkig bestaan mediaspelers als productgroep nog wel, want ze vormen een goed alternatief voor een verouderde app-omgeving van een smart-tv. De Apple TV is veruit de bekendste mediastreamer. Dit kastje sluit je met een hdmi-kabel op de televisie aan, waarna je toegang hebt tot allerlei apps. Die installeer je vanuit de App Store, waarbij je onder meer keuze hebt uit Netflix, NLZiet, Videoland, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube, NPO Start en Pathé Thuis.

De Apple TV is een stabiele mediastreamer met een gebruiksvriendelijk menu. Nieuwe gebruikers kunnen er vanwege de overzichtelijke interface vlot mee uit de voeten. Voor de weergave van full-hd-beelden voldoet de Apple TV HD prima. De Amerikaanse elektronicafabrikant verkoopt die in zijn eigen webwinkel voor 159 euro. Als je series en films liever in ultra hd bekijkt, is de Apple TV 4K de moeite waard. Die kost 199 of 219 euro. De duurdere versie heeft met 64 GB meer opslagcapaciteit dan de goedkopere uitvoering (32 GB). In het begin van dit jaar bracht Apple een 2021-versie van het apparaat uit. Deze ondersteund HDMI 2.1, Dolby Vision, HDR 10, Dolby Atmos en heeft een nieuwe chip voor snellere prestaties.

©PXimport

Apple TV+

Bij aankoop van een Apple TV krijg je een jaar lang gratis toegang tot Apples eigen streamingdienst. Die draagt de naam Apple TV+ en bevat uitsluitend unieke producties die nergens anders te zien zijn. Een abonnement kost normaal gesproken 4,99 euro per maand. Overigens kun je Apple TV+ ook op overige apparaten van de fabrikant gebruiken, zoals een iPhone, iPad, Mac en MacBook.

©PXimport

Tip 07: Android-box

Een Apple TV is relatief duur. Als alternatief bestaan er ook betaalbare Android-boxen. Die zijn al vanaf enkele tientjes te koop. Zoals de naam al aangeeft, zijn deze apparaten voorzien van Android. Dit besturingssysteem is oorspronkelijk bedoeld voor mobiele apparaten met aanraakschermen, maar creatieve fabrikanten slagen erin om de interface geschikt te maken voor gebruik op grote beeldbuizen. Onder meer Venz en Minix ontwikkelen interessante producten die je rechtstreeks op het televisietoestel kunt aansluiten. Een aantrekkelijke eigenschap van deze mediastreamers is dat je apps rechtstreeks vanuit de Google Play Store installeert, waardoor je vrijwel alle online videodiensten kunt toevoegen.

Toch liggen er bij het gebruik van een Android-box wel wat valkuilen op de loer. Zo is de navigatie met een afstandsbediening vaak omslachtig en zijn niet alle onderdelen soepel bereikbaar. Verder ben je voor updates afhankelijk van de fabrikant. Geeft die er na pakweg twee jaar de brui aan, dan is het maar de vraag hoelang het apparaat goed blijft werken. Tot slot hanteren bepaalde online videodiensten voor Android-apparaten een lagere resolutie. Met name Netflix heeft daar een handje van, waardoor de beelden mogelijk minder scherp ogen.

©PXimport

Tip 08: Android TV

In de vorige tip las je al over de mogelijkheid om via een Android-box videostreams op een televisie af te spelen. Een ietwat gekunstelde oplossing, want Android is eigenlijk geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Google ontwikkelt onder de naam Android TV als alternatief ook een gebruikersomgeving voor grote schermen. Smart-tv’s van Philips, Sharp en Sony maken bijvoorbeeld gebruik van dit platform. Daarnaast bestaan er ook enkele mediaspelers met Android TV. Die werken over het algemeen beter dan mediastreamers die een reguliere versie van Android aan boord hebben.

De Xiaomi Mi Box S is hiervan een populair voorbeeld. Wens je een krachtigere mediaspeler waarmee je ook nog eens kunt gamen, dan is de Nvidia Shield TV (Pro) een aanrader. In tegenstelling tot wat je misschien van de mobiele versie van Android gewend bent, zijn er voor Android TV niet zo gek veel apps van streaming-videodiensten beschikbaar. Wel kun je onder meer YouTube, Netflix, NLZiet en NPO Start gebruiken. Beide apparaten ondersteunen de weergave van scherpe 4K-beelden. De twee genoemde mediaspelers bevatten overigens een ingebouwde Chromecast-functie, waardoor je vanaf een mobiel apparaat zo’n beetje iedere online videodienst kunt casten.

©PXimport

In tegenstelling tot Android is het smartplatform Android TV wél geoptimaliseerd voor grote schermen

-

Tip 09: Laptop aansluiten

Het is weliswaar niet zo’n elegante oplossing, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een laptop op een televisie aansluiten en vervolgens films streamen. Veruit de meeste laptops bezitten hiervoor een hdmi-uitgang. Bijna iedere streaming-videodienst is beschikbaar in een webomgeving, dus die tover je moeiteloos op het grote scherm. Dupliceer je namelijk de inhoud van je laptopscherm, dan kijk je de bewuste film of serie op groot formaat. Als het goed is, herkent Windows 10 een aangesloten scherm automatisch. Schakel met de afstandsbediening van de televisie de juiste bron in.

Een nadeel van deze methode is dat je de online videodienst niet vanaf de bank kunt aansturen. Voor de bediening gebruik je tenslotte normaliter een muis en/of toetsenbord. Wens je een andere resolutie op het externe scherm? Klik ergens met rechts op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Scrol zo nodig een stukje omlaag en wijzig naar eigen inzicht de resolutie. Bij het onderdeel Meerdere beeldschermen kun je het beeld desgewenst ook alleen op het externe scherm weergeven.

©PXimport

Videodiensten in het kort

In dit artikel passeren verschillende online videodiensten de revue. We bespreken ze kort, zodat je globaal weet waarvoor je ze kunt gebruiken. Amazon Prime Video Amazon probeert met Prime Video voet aan Nederlandse grond te krijgen en is met een maandprijs van 2,99 euro relatief goedkoop. De catalogus bestaat uit een mengeling van eigen producties, documentaires, series en ietwat gedateerde films. Bij sommige titels ontbreekt er Nederlandse ondertiteling. Disney+ Zoals je mag verwachten, zijn alle Disney-klassiekers op dit nieuwe online platform beschikbaar. Daarnaast tref je er ook titels van verwante filmstudio’s als Pixar Animations, Lucasfilm, 20th Century Fox en Marvel Studios. De focus ligt op animatie en films met superhelden. Disney+ kost 8,99 euro per maand. KIJK KIJK is de gratis gemist-dienst van Talpa. Bekijk hiermee programma’s van SBS6/9, Veronica en NET5 terug. Netflix Netflix investeert fors in eigen producties en daarmee blijft het de concurrentie ver voor. Daarnaast bevat de indrukwekkende catalogus ook genoeg klassiekers. Netflix is beschikbaar vanaf 7,99 euro per maand. NLZiet Bij NLZiet kijk je tv-programma’s van NPO, RTL en SBS een jaar lang reclamevrij terug. Daarnaast bevat de dienst ook livekanalen van de bekendste Nederlandse televisiezenders. Daarmee is het een interessant alternatief voor een traditioneel tv-abonnement. NLZiet kost 7,95 euro per maand. NPO Start (Plus) Via NPO start kijk je programma’s van de publieke omroep terug. De Plus-variant kost maandelijks 2,95 euro, waarmee je onder meer complete series reclamevrij kunt terugkijken. Pathé Thuis Bij Pathé Thuis reken je per film af. De prijzen variëren van 1,99 tot en met 5,99 euro. Nadat je een film start, heb je 48 uur de tijd om hem af te kijken. Videoland Videoland is de Nederlandse tegenhanger van Netflix. Eigenaar RTL focust zich met name op Nederlandstalige producties, zoals Meisje van Plezier, Nieuwe Buren en De 12 van Schouwendam. Verder kijk je diverse RTL-programma’s terug en bevat de catalogus ook flink wat internationale titels. Videoland kost 5 tot 10 euro per maand.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 knallende audiosystemen voor Oudejaarsavond
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5 knallende audiosystemen voor Oudejaarsavond

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een krachtig geluidssysteem voor een memorabele feestavond? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Sonos Five

De Five is momenteel de krachtigste speaker van Sonos. In de behuizing van 36,4 × 20,3 × 15,4 centimeter sturen zes versterkers drie tweeters en evenzoveel midwoofers aan. Het resultaat is een kamervullend geluid waarbij je het volumeniveau desgewenst flink opschroeft. Twee tweeters zijn ietwat naar buiten gericht waardoor er een breed geluidsveld ontstaat. Als je de Sonos-app op een iPhone installeert, stemt de Five zijn geluidsinstellingen af op de akoestische eigenschappen van de kamer. Als alternatief pas je diverse equalizeropties handmatig aan (ook voor Android).

Je verbindt deze actieve luidspreker via wifi óf een kabel met jouw thuisnetwerk. Bepaal vervolgens met je smartphone welke muziek je wilt horen. Via de analoge 3,5mm-ingang kun je eventueel ook een extern audioapparaat aansluiten, zoals een cd- of platenspeler. Fijn is dat de Five met andere Sonos-speakers kan samenwerken. Je bepaalt dan in de mobiele app welke muziek je in welke ruimte(s) wilt horen. Je kunt deze veelzijdige luidspreker zowel verticaal als horizontaal plaatsen. In laatstgenoemde positie luister je naar stereogeluid. De Five is te koop in een zwarte en witte behuizing.

JBL Partybox Stage 320

Zoek je een energiek audiosysteem dat je op elke locatie kunt gebruiken? Voor dit doeleinde is de JBL Partybox Stage 320 bij uitstek geschikt. Rijd deze mobiele krachtpatser van 16,5 kilo met behulp van de telescopische handgreep naar de gewenste locatie en bouw ter plekke een feestje. De geïntegreerde accu is volgens de fabrikant goed voor een maximale speelduur van achttien uur. Verder draagt de ingebouwde verlichting met felle stroboscooplampen 's avonds bij aan een gezellige sfeer. Je kiest in de JBL PartyBox-app de gewenste feestverlichting.

Gebruik de Partybox Stage 320 gerust voor huis- en tuinfeesten, want de twee grote woofers en gevoelige tweeters hebben een behoorlijk bereik. De behuizing voldoet aan de eisen van de IPx4-norm, zodat je het apparaat tijdens een lichte regenbui niet meteen naar binnen hoeft te halen. Het overzichtelijke bedieningspaneel aan de bovenzijde spreekt voor zich. Draai aan de knoppen om het volume, het basniveau en de hoge tonen te reguleren. Tot slot kun je voor leuke karaokeavonden ook nog twee microfoons of een gitaar aansluiten. Deze grote partyspeaker is verkrijgbaar in een zwarte en witte uitvoering. Lees hier enkele reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

JBL Partybox Ultimate

Kan het jou niet luid genoeg, dan valt de JBL Partybox Ultimate zonder twijfel bij je in de smaak. Met een hoog vermogen van 1100 watt vult deze forse partyspeaker een grote woonkamer, klein zaaltje of tuin moeiteloos met levendige klanken. De twee aanwezige tweeters, middentoners en subwoofers produceren gezamenlijk een vol geluid. Zoek wel een locatie met nabijgelegen netstroom, want in tegenstelling tot de hierboven besproken Partybox Stage 320 heeft dit exemplaar geen oplaadbare accu.

Via het geïntegreerde handvat en de wieltjes kun je de Partybox Ultimate relatief eenvoudig verplaatsen. Houd wel rekening met een grote behuizing van 45,5 × 105 × 44 centimeter en het nogal hoge gewicht van bijna veertig kilo. Muziek streamen doe je via wifi of bluetooth. Achter een klepje aan de achterzijde van de IPx4-gecertificeerde behuizing vind je een usb-poort, analoge 3,5mm-audioingang en twee microfoonaansluitingen. In plaats van een microfoon kun je trouwens ook een gitaar inpluggen. Een leuk extraatje is de ingebouwde feestverlichting. Die reageert op de beat van de muziek.

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?

Sony ULT Tower 10

Met de Sony ULT Tower 10 organiseer je een gezellige karaokeavond. Er is namelijk een draadloze microfoon inbegrepen, zodat je meteen jouw zangkunsten kunt laten horen. In plaats van een microfoon kun je ook een gitaar aansluiten. Uiteraard gebruik je deze feestspeaker net zo goed voor het afspelen van muziek. Plaats de indrukwekkende behuizing van 41,8 × 1106 × 42,8 centimeter bij voorkeur in het midden van de kamer of tuin. Vier tweeters, een middentoner en twee woofers realiseren samen een 360 graden-geluid, waardoor alle feestgangers rondom de klankkast lekkere deuntjes horen.

De ULT Tower 10 heeft bovenop een uitgebreid bedieningspaneel. Bepaal daarmee onder meer vanaf welke audiobron je muziek wilt afspelen, zoals bluetooth, usb, s/pdif (optisch) of de analoge ingang. Daarnaast wijzig je het volumeniveau en voer je optioneel via de Ult-knop het basniveau verder op. Je kunt ook de kleuren van de geïntegreerde feestverlichting aanpassen. Installeer voor extra geluids- en lichtopties de Sony Music Center- en Fiestable-app op een smartphone.

Marshall Woburn III

Wil je een krachtige speaker met een chic design kopen, dan is de Marshall Woburn III een goede keuze. In de behuizing van 40 × 31,7 × 20,3 centimeter bevinden zich twee tweeters, twee middentoners en een woofer. De tweeters zijn naar buiten gericht, waardoor er volgens het markante audiomerk een brede soundstage ontstaat. Bovenop vind je een klassiek vormgegeven bedieningspaneel. Draai aan de knoppen om het volume, de lage tonen en het basniveau te wijzigen.

Je kunt een smartphone koppelen en vervolgens je favoriete (Spotify-)afspeellijsten streamen. Dat werkt via bluetooth. In tegenstelling tot veel andere actieve luidsprekers heeft de Woburn III een HDMI-poort. Sluit daarop een smart-tv aan en luister via de speaker naar helder tv-geluid. Daarnaast bevat de achterzijde ook nog analoge tulpingangen. Hierop kun je bijvoorbeeld een draaitafel, cd-speler of andere audiobron aansluiten. De Woburn III is in twee kleuren verkrijgbaar, namelijk zwart en crème.

▼ Volgende artikel
Oliebollen in de airfryer: ja of nee?
© AK | ID.nl
Huis

Oliebollen in de airfryer: ja of nee?

Zeg oudejaarsavond en je zegt oliebollen. Heerlijk, met een knapperig korstje, lekker zacht van binnen en een laagje poedersuiker. Kun je oliebollen bakken in je airfryer? En wat is de beste manier om je airfryer te gebruiken voor een lekkere warme oliebol? Je leest het in dit artikel.

Met je airfryer kun je veel meer dan alleen maar patat bakken (maar dat weet je allang natuurlijk). Ook met oud en nieuw komt hij van pas. Hier lees je meer over:

  • Of je oliebollen kunt bakken in de airfryer
  • Welke rozijnensnack je er prima mee bakt
  • Hoe je oliebollen oppiept in je airfryer

Lees ook: Dit zijn de 8 meest gemaakte airfryer-fouten (en zo vermijd je ze)

Oliebollen bakken in de airfryer

Om maar meteen met het slechte nieuws in huis te vallen: je kunt geen oliebollen bakken in je airfryer. Zoals je weet, gebruik je in de airfryer een bakmandje waarin je gerechten grilt of bakt. Oliebollen maak je met een lopend beslag dat je in hete olie frituurt. Door de hete olie stolt de buitenkant en krijg je van die lekkere crispy uitsteeksels aan je huisgemaakte oliebol. In een airfryer zou je beslag alle kanten op lopen en eindig je met een vormloos, ongaar baksel. Niet proberen dus!

Airbollen dan maar?

Op internet circuleren er recepten voor een soort alternatieve oliebol uit de airfryer: de airbol. Dat klinkt veelbelovend, als een soort luchtige oliebol met veel minder vet dan de traditionele bol. In de praktijk pakt dat wat anders uit: als je het recept volgt, bak je een soort massieve rozijnenbroodjes. Best lekker, maar niet als vervanger voor oliebollen.

©Sara Winter

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Oliebollen opwarmen in je airfryer

Oliebollen die je zelf hebt gebakken of gehaald in de super of bij de kraam zijn warm natuurlijk het lekkerst. Warmde je ze tot nu toe altijd op in de magnetron? Niet doen! Om je oliebol weer warm en krokant te krijgen, komt je airfryer dan wél weer goed van pas. Verwarm je airfryer voor op 160 graden. Zit er op jouw airfryer geen opwarmprogramma, stel hem dan in op 4 minuten op 160 graden. Daarna doe je de bollen erin en warm je ze in 3 tot 4 minuten op. Test het even goed uit met de eerste oliebol – als je ze te kort opwarmt, blijft de binnenkant koud.

Opwarmen van bijvoorbeeld appelflappen en berlinerbollen gaat natuurlijk ook prima in de airfryer. Het belangrijkst is om je machine niet te heet in te stellen (om uitdrogen te voorkomen) en om de snacks niet te kort te laten bakken.

Lees ook: Van frituren tot grillen en bakken: zo veelzijdig is de airfryer

Oliebollen over?

Op 1 januari kun je misschien geen oliebol meer zien, maar als je er toch nog een paar overhebt is het zonde ze weg te gooien. Maak er eens wentelteefjes van voor bij de brunch (of tegen de kater):

Klop 2 eieren los met 250 ml melk en strooi er naar smaak wat kaneel en/of suiker over. Snijd je oliebollen in plakken van een centimeter dik. Haal ze door het ei-mengsel en bak de plakjes met een klontje boter in de koekenpan goudbruin.