8 tips voor het werken met meerdere schermen

© PXimport

8 tips voor het werken met meerdere schermen

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 11 juli 2022 - 09:09

Aangepast: 25 november 2022 - 11:42

Redactie

Werk je nog steeds veel vanuit huis, dan wil je je werkplek zo comfortabel mogelijk inrichten. Een extra monitor kan dan een welkome toevoeging zijn. Hoe sluit je meerdere beeldschermen aan en welke opties heb je verder? Wij geven 8 tips.

Werken met 2 beeldschermen?

Tip 01: Extra mogelijkheden

Met een extra monitor of door het aansluiten van een computer op een televisie, krijg je veel meer ruimte om de mogelijkheden van Windows, Mac OS, of zelfs iOS en Android te gebruiken. Zo kun je op elk scherm een ander document geopend hebben, of op het ene scherm een website en op het ander een video. Ook het werken met foto's en video's gaat een stuk overzichtelijker.

© PXimport

Meerdere schermen geven je veel meer speelruimte.

Door bijvoorbeeld in het optiemenu van Adobe Lightroom een tweede scherm in te schakelen, kan monitor 1 het bewerkingsmenu tonen, terwijl monitor 2 de foto op volledig formaat toont. Een extra scherm geeft ook extra mogelijkheden bij het spelen van games. Denk aan een spel als Flight Simulator, waarbij extra monitoren dienst doen als de ramen van de cockpit.

© PXimport

Tip 01 Foto's bewerken is een stuk makkelijker geworden!

Tip 02: Type monitor

Als je een extra monitor wil aanschaffen, dan moet je voor jezelf nagaan wat het doel is van de extra beeldruimte. Zo kunnen sommige schermen gedraaid worden in portretstand, zodat je bijvoorbeeld een document in zijn geheel kunt lezen, zonder te hoeven scrollen.

De hoogte is soms ook verstelbaar, maar lang niet bij elke monitor. Een Full-HD-scherm met een HDMI-aansluiting is al verkrijgbaar voor tussen de 100 en 200 euro, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de mogelijkheden van het beeldscherm. Twee identieke beeldschermen naast elkaar, met een zo dun mogelijke rand, geven een optimale kijkervaring. Zo zet je ze mooi naast elkaar. Heb je twee monitoren van verschillende resoluties en beeldkwaliteit, zorg dan voor enige ruimte tussen de schermen, dan lijken de verschillen minder groot.

Een groot scherm (of zelfs een televisie als scherm) is enorm handig wanneer je veel werkt met videobewerkingssoftware of spreadsheets. Deze schermen worden vaak geleverd met speciale software, die het beeld kan indelen in bijvoorbeeld vier kleine schermen voor handigere multitasking.

© PXimport

Tip 02 Verschillende soorten monitoren kunnen vervelend werken voor de ogen.

Lees onze handige thuiswerktips.

Tip 03: Aansluitingen

Een extra monitor aansluiten is zeer eenvoudig, mits je computer de juiste videopoorten heeft. Een desktopcomputer beschikt in de meeste gevallen over een VGA- en/of DVI-poort. Een poort is waarschijnlijk al ingenomen door je hoofdmonitor, terwijl de tweede poort vrij is voor een extra scherm. Het is mogelijk dat je hiervoor een adapter nodig hebt, die bijvoorbeeld een DVI-signaal omzet naar een VGA-signaal. Zo'n adapter wordt vaak met het scherm meegeleverd, maar is ook los aan te schaffen.

Op een vrije HDMI-poort is een moderne HD-monitor aan te sluiten. Toch is HDMI nog altijd niet standaard op elke monitor aanwezig. Controleer daarom altijd de specificaties van het scherm dat je wil aanschaffen. De aanschaf van een nieuwe videokaart kan ook oplossing bieden: sommige kaarten hebben ingangen voor wel tien monitoren. Een laptop heeft al een ingebouwde monitor, maar heeft vaak wel een poort om een extra scherm aan te sluiten.

Er bestaan ook splitters, waarmee je twee schermen op één poort aansluit, maar het beeld is dan op beide schermen precies hetzelfde.

© PXimport

Tip 03 Videopoorten, van links naar rechts: VGA, HDMI, DVI.

Tip 04: Hoofdscherm Windows

Windows 10 en 11 herkennen een tweede beeldscherm automatisch en schakelen deze in. Het tweede bureaublad ziet er in eerste instantie uit als een lege ruimte, met een verlengde taakbalk. Het kan zijn dat Windows z'n hoofdscherm op de (voor u) verkeerde monitor weergeeft. Dit verander je eenvoudig. Bijvoorbeeld door het wisselen van de kabels tussen de monitoren.

Is dit niet mogelijk, dan regel je dit softwarematig: rechtsklik op het bureaublad en kies Schermresolutie. Beide schermen worden in het optiemenu weergegeven met de cijfers 1 en 2. De monitoren zijn met de muis te verslepen, naar een opstelling die exact overeenkomt met hoe het op je bureau staat. Door op Identificeren te klikken, verschijnt een groot cijfer, waarbij nummer 1 het hoofdbeeldscherm is.

Je verandert het hoofdbeeldscherm door een ander scherm te activeren en een vinkje te plaatsen voor de optie Dit beeldscherm instellen als hoofdbeeldscherm.

© PXimport

Tip 04 Beeldschermen zijn in Windows vrij precies te positioneren.

Tip 05: Taakbalk weergeven

De Windows-taakbalk wordt standaard alleen weergegeven op het hoofdbeeldscherm, het scherm waartoe nummer 1 is toegewezen in het venster Schermresolutie

In Windows 10 kun je dit aanpassen. Rechtsklik op de taakbalk en kies Eigenschappen. Je vindt in het tabblad Taakbalk het optiemenu Meerdere beeldschermen. Plaats een vinkje voor de optie Taakbalk weergeven op alle beeldschermen. De taakbalkknoppen zijn naar wens weer te geven (zoals losse knoppen, gestapeld, met of zonder tekst). Kies je gewenste optie bij Taakbalkknoppen weergeven op. Sla de wijzigingen op met Toepassen / OK.

In Windows 11 ga je naar Taakbalkinstellingen, door met de rechtermuisknop te klikken op de taakbalk. Scrol naar beneden tot je de optie Gedrag van taakbalk ziet. Zet hier een vinkje bij Mijn Taakbalk weergeven op alle schermen. Deze optie is alleen beschikbaar als je daadwerkelijk meerdere monitoren hebt ingeschakeld. 

© PXimport

Tip 06: Welk scherm tonen?

In het menu Schermresolutie geef je aan wat er met het hoofdbeeldscherm gedaan moet worden. Waarschijnlijk wil je het scherm uitbreiden, waarmee je meerdere bureaubladen krijgt, maar je kunt het ook kopiëren (dupliceren) of een van de schermen uitzetten. Je roept deze functies ook op met de toetscombinatie Windows-toets + P. In Windows 11 opent een overzichtelijke zijbalk met deze combinatie.

Wanneer je een computer, zoals een laptop, aansluit op een televisie, komt Windows-toets + P veelvuldig van pas. Wil je bijvoorbeeld een film kijken, dan is het hinderlijk dat je laptop een fel Windows-startscherm toont. Kies in dergelijke gevallen voor de optie Alleen tweede scherm (in Windows 10 en 11).

© PXimport

Tip 06 Met Windows+P schakel je snel tussen beeldschermen.

Tip 07: Aansluiten op tv

Het aansluiten van een desktop of laptop op een televisie is erg eenvoudig, maar je moet eerst weten welke type kabels je nodig hebt. Een laptop zal waarschijnlijk een S-Video-, composiet-, VGA-, DVI- of HDMI-poort hebben. Hoe de kabel er aan de andere kant moet uitzien, ligt aan de televisie. Composiet en S-video zijn vrijwel altijd standaard aanwezig op 'oude' televisies, terwijl HDMI op elke HD-televisie te vinden is.

Wanneer de poorten van de computer en televisie verschillen, dan heb je een adapterkabel nodig. Voor het geluid heb je een standaard audiokabel nodig, die je aansluit op de hoofdtelefoonpoort, hoewel je met een HDMI-kabel geen losse audiokabel meer nodig hebt. Zijn de kabels aangesloten, kies dan op de televisie het juiste videokanaal. Op de computer kun je met de toetsencombinatie Windows + P of via het menu Schermresolutie de correcte weergave kiezen.

Op een HD-televisie zal de hoge resolutie zorgen dat de computerpictogrammen erg klein zijn. Verander daarom desgewenst de resolutie in Windows.

Problemen

Loop je na het aansluiten van je tweede beeldscherm tegen problemen aan? Probeer de monitor eens uit te zetten of start je computer opnieuw op. Het is mogelijk dat een probleem met het besturingssysteem de oorzaak is van de vreemde weergave, en een eenvoudige reboot kan het probleem zomaar oplossen. Controleer ook de kabels goed. In een ander artikel leggen we uit wat je nog meer kunt doen als je monitor het beeld niet goed weergeeft.

© PXimport

Tip 07 Met een adapter sluit je elke computer en televisie op elkaar aan.

Tip 08: Extern bureaublad

Het gratis programma Splashtop laat je je Windows- en Mac-computer volledig gebruiken op een tablet of smartphone. Kies voor de Personal-editie. Klik helemaal onderaan de pagina op Download Streamer. Dit is het programma dat een smartphone of tablet toegang verleent tot de computer (Windows, Mac en Linux).

Download via je mobiele apparaat de app voor iOS, Android. De app scant daarna het lokale netwerk naar beschikbare computers (de computer waarop Splashtop is geïnstalleerd moet aan staan) en opent daarna het computerscherm in een voor de smartphone of tablet aangepaste resolutie. Sluit een muis en/of toetsenbord aan om het mobiele toestel om te toveren in een mini-laptop!

Niet elke Windows-editie heeft de beschikking over een extern bureaublad. Als je Windows 10 Home hebt, kun je daar niet mee verbinden. Je kunt wel Windows 10 Home gebruiken om verbinding te maken met een ándere pc. Ook TeamViewer is een optie. TeamViewer is speciaal bedoeld om vanaf een apparaat buiten je netwerk verbinding met je pc te maken. In een ander artikel gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden om een extern bureaublad in te stellen.

© PXimport

Tip 08 Splashtop werkt als een pc-adapter voor smartphone en tablet

Tablet als tweede scherm

© PXimport

Gebruik je tablet als tweede scherm!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000