ID.nl logo
Huis

Van Netflix tot usenet: deze online diensten zijn onmisbaar

Een internetabonnement volstaat niet (meer) om voor je entertainment alles uit internet te halen. Je wilt bijvoorbeeld ook genieten van de laatste muziek en veilig over het web surfen zonder dat je te maken hebt met pottenkijkers. Om over online opslag, usenettoegang en streaming video nog maar te zwijgen. Welke betaalde online diensten zijn anno 2017 in een moderne huishouding nagenoeg onmisbaar?

Zo’n twintig jaar geleden fungeerde de internetverbinding vooral als toegangspoort tot een enorme informatiebron. Hierbij was het lezen van nieuws en artikelen over specifieke onderwerpen de voornaamste bezigheid. Verder onderhielden gebruikers contact met elkaar via chatclients, e-mail en fora. Met de opkomst van snelle breedbandverbindingen heeft internet een veel uitgebreidere rol gekregen. We gebruiken de verbinding bijvoorbeeld om video’s in hoge kwaliteit te streamen of te downloaden. Verder bewaren we onze belangrijkste documenten op een online server en willen we internetten via een beveiligde verbinding. Extra abonnementen zijn voor dergelijke activiteiten onoverkomelijk. Hoog tijd om de belangrijkste diensten eens op een rijtje te zetten, waarbij we je voordelige opties voorschotelen.

Netflix

Netflix behoeft eigenlijk geen introductie meer. Vanwege het aantrekkelijke aanbod en de laagdrempelige interface gebruiken ruim een miljoen Nederlanders deze dienst. Netflix produceert verschillende eigen series die bij veel mensen in de smaak vallen. Verder ondersteunt deze Amerikaanse streaming-videodienst talloze apparaten, zoals computers, smartphones, tablets, smart-tv’s, mediastreamers, gameconsoles en blu-ray-spelers. Logischerwijs nemen veel mensen daarom een abonnement.

Na een gratis probeermaand betaal je 9,99 euro voor een standaardabonnement. Hiermee stream je films en series in hd-kwaliteit tegelijkertijd naar maximaal twee apparaten. Kun je nog besparen? Ja, voor gezinnen is het premiumabonnement van 11,99 euro per maand aantrekkelijker, aangezien je hiermee tegelijkertijd op vier schermen kunt kijken. Overigens staat Netflix het gebruik van verschillende ip-adressen toe. Niet alleen heb je hierdoor overal toegang tot de catalogus, maar je kunt het abonnement ook delen met buren of familieleden. Als je een premiumabonnement bijvoorbeeld met drie andere huishoudens deelt, betaalt iedereen slechts drie euro. Bedenk wel dat het hiervoor nodig is om accountgegevens uit te wisselen. Een premiumabonnement heeft als extra voordeel dat je sommige series in ultra hd-kwaliteit kunt bekijken.

©PXimport

Cadeaubonnen

Heb je voor je verjaardag nooit wensen? Bespaar geld en vraag cadeaubonnen (gift cards) van je favoriete streamingdiensten. Vooral cadeaubonnen van populaire diensten als Netflix, Videoland en Spotify zijn breed verkrijgbaar. Via je persoonlijke profiel vul je een code in, waarna je korting ontvangt op de eerstvolgende factuur.

Videoland

Niet iedereen vindt Amerikaanse series en films even leuk. Hoewel Netflix ook wat Nederlandstalig videomateriaal bevat, richt Videoland zich meer op de lokale kijker. De eerste twee weken kost het gebruik één cent, daarna betaal je 8,99 euro per maand. Met je account stream je films en series tegelijkertijd naar maximaal vier apparaten. Je kunt dus overwegen om het account met anderen te delen. Voor gebruik op een smart-tv dien je het account wel eenmalig te verifiëren met een koppelcode. In navolging van Netflix ontwikkelt Videoland onder de paraplu van RTL Nederland ook eigen series, zoals Weemoedt en Zwarte Tulp. Verder heb je ook toegang tot films die al iets ouder zijn. Wil je toegang tot recente films, dan kun je die eventueel apart afrekenen. Je huurt in dat geval een titel voor 48 uur. Videoland organiseert samen met Google vaak acties voor kopers van de Chromecast (Ultra). Klanten krijgen dan vaak twee of drie maanden gratis toegang tot de streamingdienst. Hier bekijk je de huidige aanbieding.

©PXimport

Spotify

Een online muziekdienst geeft je toegang tot een catalogus met miljoenen liedjes van uiteenlopende artiesten. Met zo’n vijf miljoen gebruikers is Spotify in Nederland de populairste aanbieder. Bij een gratis abonnement heb je toegang tot de volledige muziekbibliotheek, al komen er dan wel regelmatig gesproken advertenties voorbij. Zeker omdat het volumeniveau van deze reclameboodschappen nogal hoog is, loont het de moeite om deze advertenties af te kopen als je regelmatig luistert. Dat kan voor 9,99 euro per maand, het eerste kwartaal betaal je maar 99 cent per maand. Abonnees van KPN krijgen korting en betalen 7,50 euro per maand. Bij de meeste alles-in-één-abonnementen van KPN en Xs4all is Spotify Premium zelfs inbegrepen. Handig om te weten als je van plan bent over te stappen naar een andere internetaanbieder en je graag gebruikmaakt van Spotify.

Naast een reclamevrije catalogus geniet je met een betaald abonnement van een hogere geluidskwaliteit en sla je nummers offline op. Laatstgenoemde functie is bijvoorbeeld handig wanneer je onderweg mobiele datakosten wilt besparen. Zodra meerdere gezinsleden Spotify gebruiken, is het prijzig om voor iedereen een premiumabonnement af te sluiten. In dat geval is de abonnementsvorm Premium for Family interessant. Voor 14,99 euro voegt de hoofdbeheerder maximaal vijf gezinsleden toe.

©PXimport

Overige muziekdiensten

In plaats van Spotify kun je natuurlijk ook bij een andere muziekdienst een abonnement afsluiten als je veel muziek luistert. Gebruik je veel apparatuur van Apple, dan ligt Apple Music bijvoorbeeld voor de hand. Verder zijn Deezer, Google Play Music, Napster en Tidal bekende aanbieders van online muziek. Na een gratis proefperiode betaal je bij alle genoemde diensten een tientje per maand. Deezer en Tidal bieden daarnaast voor zo’n vijftien euro ook een familieabonnement aan. Laatstgenoemde muziekdienst onderscheidt zich van de rest door voor 19,99 euro per maand lossless-muziek (cd-kwaliteit) aan te bieden. Check ook even eventuele aanbiedingen bij je telefoonprovider, want wellicht biedt die een interessante deal aan voor online muziek. Zo werken Napster en Deezer met respectievelijk Vodafone en T-Mobile samen.

Vpn-diensten

Wie privacy hoog in het vaandel heeft staan, surft via een vpn-server. Middels een versleutelde verbinding leg je contact met de vpn-server, vanwaar je het openbare web betreedt. Je ip-adres is op deze wijze gecamoufleerd, dus internetproviders en overheidsdiensten zien niet wat je online uitspookt. Neem bij voorkeur een abonnement bij een vpn-dienst die geen loggegevens van gebruikers bewaart. Verder is voor streamingdoeleinden een acceptabele downloadsnelheid wel zo prettig. Veel gebruikers van illegale downloaddiensten als usenet en bittorrent (Popcorn Time) downloaden via een vpn-server. Usenetprovider Giganews biedt sommige abonnementen inclusief vpn-toegang aan. Verder is een vpn-dienst bruikbaar voor diegenen die anoniem op internet willen surfen of regiorestricties van streamingdiensten willen omzeilen, omdat je via die vpn-dienst ook gemakkelijk een ip-adres uit een ander land aanneemt. Wil je zo’n beveiligde verbinding eens gratis uitproberen? Via de Opera-browser leg je eenvoudig verbinding met een vpn-server. Houd er wel rekening mee dat de beveiligde verbinding alleen actief is vanuit de deze browser. Bovendien is de downloadsnelheid laag.

©PXimport

Mediabestanden downloaden

Als je nieuwe films of series op verschillende apparaten wilt afspelen, kun je ze het beste downloaden. De illegale dienst Popcorn Time werkt bijvoorbeeld niet rechtstreeks vanaf een smart-tv, mediastreamer of gameconsole. Usenet bevat nog altijd een omvangrijke catalogus met muziek, series, films en e-books. Het enige nadeel is dat veruit de meeste mediabestanden illegaal naar dit downloadnetwerk zijn geüpload. Het downloaden van deze bestanden is dan ook onrechtmatig. Wie evengoed een kijkje op usenet wil nemen, heeft toegang tot een nieuwsserver nodig. Voor een kwalitatief goede nieuwsserver betaal je geld.

Veel usenetproviders bieden gratis een vrijblijvende proefperiode aan, waaronder Hitnews, NewsXS, SnelNL, Pure Usenet, Cheapnews en TweakNews. Door telkens van aanbieder te switchen, ontloop je dus kosten. Overigens is het ook geen ramp als je bij een aanbieder blijft hangen, want usenetabonnementen zijn doorgaans zeer betaalbaar. Verder bieden sommige internetproviders als aanvullende dienst een nieuwsserver aan, zoals KPN. Houd er rekening mee dat de mediabestanden hierbij relatief kort op de nieuwsserver blijven staan. Een gespecialiseerde usenetprovider geniet de voorkeur, want de meeste betaalde aanbieders hanteren een downloadretentie van enkele jaren.

©PXimport

Netwerkgames

Bij de moderne gameconsoles PlayStation 4 en Xbox One zorgen netwerkgames voor extra speelplezier. Wie zo’n apparaat in bezit heeft, kan eigenlijk niet om een PlayStation Plus- of Xbox Live Gold-abonnement heen. Dat heb je namelijk nodig om tegen online vrienden te spelen. Je kunt weliswaar iedere maand afrekenen, maar het is goedkoper om een bedrag per jaar te betalen. Een Xbox Live Gold-abonnement kost ieder jaar 59,99 euro, terwijl Sony voor een PlayStation Plus-abonnement een tientje minder vraagt. Naast het spelen van netwerkgames biedt het abonnement ook allerlei extra’s, zoals bonusgames en kortingen. Beide abonnementen probeer je desgewenst eerst veertien dagen vrijblijvend uit.

©PXimport

Online opslag

Je bewaart belangrijke bestanden op een pc of misschien wel op een nas. Het is verstandig om ook buitenshuis een back-up te hebben. Bij brandschade of diefstal heb je dan in ieder geval je dierbare foto’s en persoonlijke documenten nog. Een online opslagdienst is bij uitstek geschikt voor back-ups van je belangrijkste bestanden. Een bijkomend voordeel is bovendien dat je vanaf verschillende apparaten toegang hebt tot deze gegevens.

Op ieder apparaat heb je, na tussenkomst van de online server, toegang tot de recentste bestanden. Er zijn talloze aanbieders waarbij je terecht kunt. Wil je alleen de belangrijkste bestanden back-uppen in de cloud, dan kun je bij zo’n beetje iedere aanbieder terecht. Zowel Google Drive, Microsoft OneDrive, iCloud Drive als Dropbox bieden enkele gigabytes gratis aan. Voor online opslag van je persoonlijke foto- en videocollectie is dat doorgaans te weinig. MEGA is met 50 GB gratis cloudruimte wellicht een interessant alternatief. Een relatief nieuwe dienst is Stack van de hoster TransIP. Je moet je inschrijven en even (enkele dagen tot een aantal weken) wachten op een invite-code, maar dan heb je toegang tot 1 TB gratis opslagruimte. Bezitters van een Office 365-abonnement hebben ook toegang tot 1 TB online opslagruimte bij Microsoft OneDrive. Verder hanteert Google Drive betaalbare tarieven. Voor 1 TB opslagruimte betaal je tien dollar per maand. Ook Strato HiDrive is met 7,50 euro per maand voor 1 TB cloudopslag een betaalbare optie.

©PXimport

Conclusie

Welke diensten je daadwerkelijk nodig hebt, is natuurlijk voor ieder persoon verschillend. Besluit je om diverse abonnementen te nemen, dan kun je met een beetje creativiteit behoorlijk wat kosten besparen. Kijk bijvoorbeeld of je internetprovider toevallig al toegang geeft tot een muziekdienst als Spotify of Deezer. Verder bespaar je geld door je Netflix- of Videolandaccount met buren te delen. Voor online opslag is Stack met maar liefst 1 TB vrije opslagcapaciteit een absolute aanrader, al is het soms wel even wachten op de uitnodigingscode. Overigens ligt de goedkoopste optie bij het afnemen van abonnementen niet altijd voor de hand. Wie privacy hoog in het vaandel heeft staan, kiest veiligheidshalve het beste voor een betaalde vpn-dienst om zonder pottenkijkers te surfen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.