Van Netflix tot usenet: deze online diensten zijn onmisbaar

Een internetabonnement volstaat niet (meer) om voor je entertainment alles uit internet te halen. Je wilt bijvoorbeeld ook genieten van de laatste muziek en veilig over het web surfen zonder dat je te maken hebt met pottenkijkers. Om over online opslag, usenettoegang en streaming video nog maar te zwijgen. Welke betaalde online diensten zijn anno 2017 in een moderne huishouding nagenoeg onmisbaar?

Zo’n twintig jaar geleden fungeerde de internetverbinding vooral als toegangspoort tot een enorme informatiebron. Hierbij was het lezen van nieuws en artikelen over specifieke onderwerpen de voornaamste bezigheid. Verder onderhielden gebruikers contact met elkaar via chatclients, e-mail en fora. Met de opkomst van snelle breedbandverbindingen heeft internet een veel uitgebreidere rol gekregen. We gebruiken de verbinding bijvoorbeeld om video’s in hoge kwaliteit te streamen of te downloaden. Verder bewaren we onze belangrijkste documenten op een online server en willen we internetten via een beveiligde verbinding. Extra abonnementen zijn voor dergelijke activiteiten onoverkomelijk. Hoog tijd om de belangrijkste diensten eens op een rijtje te zetten, waarbij we je voordelige opties voorschotelen.

Netflix

Netflix behoeft eigenlijk geen introductie meer. Vanwege het aantrekkelijke aanbod en de laagdrempelige interface gebruiken ruim een miljoen Nederlanders deze dienst. Netflix produceert verschillende eigen series die bij veel mensen in de smaak vallen. Verder ondersteunt deze Amerikaanse streaming-videodienst talloze apparaten, zoals computers, smartphones, tablets, smart-tv’s, mediastreamers, gameconsoles en blu-ray-spelers. Logischerwijs nemen veel mensen daarom een abonnement.

Na een gratis probeermaand betaal je 9,99 euro voor een standaardabonnement. Hiermee stream je films en series in hd-kwaliteit tegelijkertijd naar maximaal twee apparaten. Kun je nog besparen? Ja, voor gezinnen is het premiumabonnement van 11,99 euro per maand aantrekkelijker, aangezien je hiermee tegelijkertijd op vier schermen kunt kijken. Overigens staat Netflix het gebruik van verschillende ip-adressen toe. Niet alleen heb je hierdoor overal toegang tot de catalogus, maar je kunt het abonnement ook delen met buren of familieleden. Als je een premiumabonnement bijvoorbeeld met drie andere huishoudens deelt, betaalt iedereen slechts drie euro. Bedenk wel dat het hiervoor nodig is om accountgegevens uit te wisselen. Een premiumabonnement heeft als extra voordeel dat je sommige series in ultra hd-kwaliteit kunt bekijken.

Een premiumabonnement is een prijsvriendelijke optie wanneer je bereid bent om het account met anderen te delen.

© PXimport

Cadeaubonnen

Videoland

Niet iedereen vindt Amerikaanse series en films even leuk. Hoewel Netflix ook wat Nederlandstalig videomateriaal bevat, richt Videoland zich meer op de lokale kijker. De eerste twee weken kost het gebruik één cent, daarna betaal je 8,99 euro per maand. Met je account stream je films en series tegelijkertijd naar maximaal vier apparaten. Je kunt dus overwegen om het account met anderen te delen. Voor gebruik op een smart-tv dien je het account wel eenmalig te verifiëren met een koppelcode. In navolging van Netflix ontwikkelt Videoland onder de paraplu van RTL Nederland ook eigen series, zoals Weemoedt en Zwarte Tulp. Verder heb je ook toegang tot films die al iets ouder zijn. Wil je toegang tot recente films, dan kun je die eventueel apart afrekenen. Je huurt in dat geval een titel voor 48 uur. Videoland organiseert samen met Google vaak acties voor kopers van de Chromecast (Ultra). Klanten krijgen dan vaak twee of drie maanden gratis toegang tot de streamingdienst. Hier bekijk je de huidige aanbieding.

Bij aanschaf van een Chromecast (Ultra) maak je voordelig kennis met Videoland.

© PXimport

Spotify

Een online muziekdienst geeft je toegang tot een catalogus met miljoenen liedjes van uiteenlopende artiesten. Met zo’n vijf miljoen gebruikers is Spotify in Nederland de populairste aanbieder. Bij een gratis abonnement heb je toegang tot de volledige muziekbibliotheek, al komen er dan wel regelmatig gesproken advertenties voorbij. Zeker omdat het volumeniveau van deze reclameboodschappen nogal hoog is, loont het de moeite om deze advertenties af te kopen als je regelmatig luistert. Dat kan voor 9,99 euro per maand, het eerste kwartaal betaal je maar 99 cent per maand. Abonnees van KPN krijgen korting en betalen 7,50 euro per maand. Bij de meeste alles-in-één-abonnementen van KPN en Xs4all is Spotify Premium zelfs inbegrepen. Handig om te weten als je van plan bent over te stappen naar een andere internetaanbieder en je graag gebruikmaakt van Spotify.

Naast een reclamevrije catalogus geniet je met een betaald abonnement van een hogere geluidskwaliteit en sla je nummers offline op. Laatstgenoemde functie is bijvoorbeeld handig wanneer je onderweg mobiele datakosten wilt besparen. Zodra meerdere gezinsleden Spotify gebruiken, is het prijzig om voor iedereen een premiumabonnement af te sluiten. In dat geval is de abonnementsvorm Premium for Family interessant. Voor 14,99 euro voegt de hoofdbeheerder maximaal vijf gezinsleden toe.

De storende advertenties in Spotify Free zijn vaak genoeg reden om een premiumabonnement te overwegen.

© PXimport

Overige muziekdiensten

In plaats van Spotify kun je natuurlijk ook bij een andere muziekdienst een abonnement afsluiten als je veel muziek luistert. Gebruik je veel apparatuur van Apple, dan ligt Apple Music bijvoorbeeld voor de hand. Verder zijn Deezer, Google Play Music, Napster en Tidal bekende aanbieders van online muziek. Na een gratis proefperiode betaal je bij alle genoemde diensten een tientje per maand. Deezer en Tidal bieden daarnaast voor zo’n vijftien euro ook een familieabonnement aan. Laatstgenoemde muziekdienst onderscheidt zich van de rest door voor 19,99 euro per maand lossless-muziek (cd-kwaliteit) aan te bieden. Check ook even eventuele aanbiedingen bij je telefoonprovider, want wellicht biedt die een interessante deal aan voor online muziek. Zo werken Napster en Deezer met respectievelijk Vodafone en T-Mobile samen.

Vpn-diensten

Wie privacy hoog in het vaandel heeft staan, surft via een vpn-server. Middels een versleutelde verbinding leg je contact met de vpn-server, vanwaar je het openbare web betreedt. Je ip-adres is op deze wijze gecamoufleerd, dus internetproviders en overheidsdiensten zien niet wat je online uitspookt. Neem bij voorkeur een abonnement bij een vpn-dienst die geen loggegevens van gebruikers bewaart. Verder is voor streamingdoeleinden een acceptabele downloadsnelheid wel zo prettig. Veel gebruikers van illegale downloaddiensten als usenet en bittorrent (Popcorn Time) downloaden via een vpn-server. Usenetprovider Giganews biedt sommige abonnementen inclusief vpn-toegang aan. Verder is een vpn-dienst bruikbaar voor diegenen die anoniem op internet willen surfen of regiorestricties van streamingdiensten willen omzeilen, omdat je via die vpn-dienst ook gemakkelijk een ip-adres uit een ander land aanneemt. Wil je zo’n beveiligde verbinding eens gratis uitproberen? Via de Opera-browser leg je eenvoudig verbinding met een vpn-server. Houd er wel rekening mee dat de beveiligde verbinding alleen actief is vanuit de deze browser. Bovendien is de downloadsnelheid laag.

Geef in de Opera-browser aan uit welk land je een ip-adres wilt aannemen.

© PXimport

Mediabestanden downloaden

Als je nieuwe films of series op verschillende apparaten wilt afspelen, kun je ze het beste downloaden. De illegale dienst Popcorn Time werkt bijvoorbeeld niet rechtstreeks vanaf een smart-tv, mediastreamer of gameconsole. Usenet bevat nog altijd een omvangrijke catalogus met muziek, series, films en e-books. Het enige nadeel is dat veruit de meeste mediabestanden illegaal naar dit downloadnetwerk zijn geüpload. Het downloaden van deze bestanden is dan ook onrechtmatig. Wie evengoed een kijkje op usenet wil nemen, heeft toegang tot een nieuwsserver nodig. Voor een kwalitatief goede nieuwsserver betaal je geld.

Veel usenetproviders bieden gratis een vrijblijvende proefperiode aan, waaronder Hitnews, NewsXS, SnelNL, Pure Usenet, Cheapnews en TweakNews. Door telkens van aanbieder te switchen, ontloop je dus kosten. Overigens is het ook geen ramp als je bij een aanbieder blijft hangen, want usenetabonnementen zijn doorgaans zeer betaalbaar. Verder bieden sommige internetproviders als aanvullende dienst een nieuwsserver aan, zoals KPN. Houd er rekening mee dat de mediabestanden hierbij relatief kort op de nieuwsserver blijven staan. Een gespecialiseerde usenetprovider geniet de voorkeur, want de meeste betaalde aanbieders hanteren een downloadretentie van enkele jaren.

Je vult in het downloadprogramma de gegevens van je usenetprovider in voordat je mediabestanden kunt downloaden.

© PXimport

Netwerkgames

Voor bezitters van een PlayStation 4 biedt een Plus-abonnement allerlei leuke voordelen, zoals extra games.

© PXimport

Online opslag

Je bewaart belangrijke bestanden op een pc of misschien wel op een nas. Het is verstandig om ook buitenshuis een back-up te hebben. Bij brandschade of diefstal heb je dan in ieder geval je dierbare foto’s en persoonlijke documenten nog. Een online opslagdienst is bij uitstek geschikt voor back-ups van je belangrijkste bestanden. Een bijkomend voordeel is bovendien dat je vanaf verschillende apparaten toegang hebt tot deze gegevens.

Op ieder apparaat heb je, na tussenkomst van de online server, toegang tot de recentste bestanden. Er zijn talloze aanbieders waarbij je terecht kunt. Wil je alleen de belangrijkste bestanden back-uppen in de cloud, dan kun je bij zo’n beetje iedere aanbieder terecht. Zowel Google Drive, Microsoft OneDrive, iCloud Drive als Dropbox bieden enkele gigabytes gratis aan. Voor online opslag van je persoonlijke foto- en videocollectie is dat doorgaans te weinig. MEGA is met 50 GB gratis cloudruimte wellicht een interessant alternatief. Een relatief nieuwe dienst is Stack van de hoster TransIP. Je moet je inschrijven en even (enkele dagen tot een aantal weken) wachten op een invite-code, maar dan heb je toegang tot 1 TB gratis opslagruimte. Bezitters van een Office 365-abonnement hebben ook toegang tot 1 TB online opslagruimte bij Microsoft OneDrive. Verder hanteert Google Drive betaalbare tarieven. Voor 1 TB opslagruimte betaal je tien dollar per maand. Ook Strato HiDrive is met 7,50 euro per maand voor 1 TB cloudopslag een betaalbare optie.

Benut je Office 365-abonnement optimaal en schrijf maximaal 1 TB data weg naar Microsoft OneDrive.

© PXimport

Conclusie

Welke diensten je daadwerkelijk nodig hebt, is natuurlijk voor ieder persoon verschillend. Besluit je om diverse abonnementen te nemen, dan kun je met een beetje creativiteit behoorlijk wat kosten besparen. Kijk bijvoorbeeld of je internetprovider toevallig al toegang geeft tot een muziekdienst als Spotify of Deezer. Verder bespaar je geld door je Netflix- of Videolandaccount met buren te delen. Voor online opslag is Stack met maar liefst 1 TB vrije opslagcapaciteit een absolute aanrader, al is het soms wel even wachten op de uitnodigingscode. Overigens ligt de goedkoopste optie bij het afnemen van abonnementen niet altijd voor de hand. Wie privacy hoog in het vaandel heeft staan, kiest veiligheidshalve het beste voor een betaalde vpn-dienst om zonder pottenkijkers te surfen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten