ID.nl logo
Review Nothing Phone (3a) – Meer dan degelijk
© Wesley Akkerman
Huis

Review Nothing Phone (3a) – Meer dan degelijk

Menig smartphonefabrikant gebruikt de kleine letter a in de naam om een budgetversie van een bestaande, vaak premium telefoon aan te duiden. In dat opzicht is de Nothing Phone (3a) een vreemde eend in de bijt, want de Phone (3) is namelijk nog niet uit of zelfs maar aangekondigd. Hoe de Nothing Phone (3a) bevalt, lees je in deze review.

Goed
Conclusie

We kunnen veel dingen waarderen aan de Nothing Phone (3a). Net als zijn voorgangers heeft het toestel een hoop unieke elementen. De Glyph-lampen, onderscheidende vormgeving en matrixstijl binnen Nothing OS 3.1 zorgen voor een toestel met een eigen smoelwerk. Daarnaast is er niet heel veel aandacht voor AI; maar de opties die er zijn, kunnen best handig zijn. Veel van die mogelijkheden tref je aan onder de eigen Essential-knop. Daarmee maak je screenshots, notities en stemopnamen, die allemaal verzameld worden in de Essential-ruimte. Het is duidelijk dat Nothing zich op die manier wil onderscheiden van de rest. Het scherm is daarnaast van hoog niveau en de camera stelt niet teleur. Het updatebeleid kan scherper en ook de processor loopt achter op de concurrentie. Maar eerlijk is eerlijk: voor alledaags gebruik is dit goed genoeg. De Nothing Phone (3a) is daardoor meer dan degelijk.

Plus- en minpunten
  • Glyph-lampen
  • Unieke vormgeving
  • Software met eigen smoel
  • Redelijk goed camerasysteem
  • Snel op te laden
  • Fantastisch amoled-display
  • Accuduur
  • Essential-ruimte
  • Updatebeleid kan scherper
  • Chipset loopt achter
  • Beperkt IP-certificaat
  • Plaatsing Essential-knop

De Nothing Phone (3a) is verkrijgbaar vanaf 349 euro. Daarvoor haal je het model met 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte in huis. Betaal je vijftig euro meer, dan krijg je 12 GB RAM en 256 GB ROM. Geen verkeerde upgrade, geen verkeerde prijzen.

De meest prominente concurrenten voor de Nothing Phone (3a) zijn de OnePlus Nord 4 en Google Pixel 8a (en de 9a, zodra die uit is). Het verschil tussen de smartphones zit hem vooral in gebruik en in de chipsets. Over dat laatste punt straks meer, eerst gaan we iets dieper in op het gebruik. Net als voorgaande Nothing Phone-modellen beschikt de (3a) namelijk over het zogenaamde Glyph-systeem. Dit is een verzameling dunne ledlampen achterop.

©Wesley Akkerman

Unieke vormgeving

Dat geeft de Nothing Phone (3a) een unieke smoel mee. Als je je als smartphonemaker ergens mee kunt onderscheiden qua aanzicht, dan is het wel het ontwerp van de achterkant. Niet alleen treffen we hier die extra verlichting aan, ook is die achterkant transparant. Daardoor kun je een beetje zien hoe het toestel er van binnen uitziet. We zeggen bewust 'een beetje', aangezien alle onderdelen alsnog afgedekt worden – maar dan wel ingekaderd.

In de recensie van de Nothing Phone (2a) schreven we al dat het lovenswaardig is dat Nothing zich op deze manier onderscheidt van een massa aan telefoons die er hetzelfde uitzien. De vraag is nu hoe lang het merk hier nog op kan leunen, want alle nieuwe dingen worden op een gegeven moment een beetje muf. Maar vooralsnog doet de fabrikant er goed aan zich hierop te focussen. Helemaal als achter dat unieke ontwerp nog praktische elementen schuilgaan.

©Wesley Akkerman

Eigen onderdelen

Die ledlampen zijn er namelijk niet alleen voor de show: ze brengen ook informatie over. Zo blijf je op de hoogte van eventueel binnengekomen notificaties of het verloop van een timer. Je kunt ze zelfs laten meespringen op de maat van de muziek of inzetten als zaklamp. Die muziekondersteuning is verre van perfect, aangezien de reactie van het systeem net achterloopt op de audio. Maar het idee op zich kunnen we waarderen.

Een ander, nog redelijk unieke eigenschap is de Essential-knop. Als je daar een keer op drukt, dan maak je een screenshot voor je persoonlijk verzameling, die je meteen van een notitie kunt voorzien. Druk je hem twee keer in, dan open je de Essential-ruimte. Daar komen de screenshots in te staan. Maar je vindt er ook notities en meer persoonlijke dingen. Het systeem bewaart daar ook eventueel opgenomen stemopnamen, die je gedurende de dag kunt maken.

©Wesley Akkerman

Hoe lang deze Essential-knop zo opmerkelijk blijkt, is nog de vraag. Op de iPhone 16 zit namelijk ook een zogenaamde actieknop, terwijl OnePlus heeft laten weten de bekende slider te willen inwisselen voor een soortgelijk onderdeel.

Handig en onhandig tegelijk

Stemopnamen maak je door de Essential-knop ingedrukt te houden. Zodra je die loslaat, komt de opname terecht in de Essential-ruimte. Daar wordt de data verwerkt en indien mogelijk (als alles goed verstaanbaar is) voor je uitgeschreven. Dit werkt heel goed en gelukkig ook in het Nederlands. Twee talen door elkaar gebruiken lukt niet, ook niet wanneer je de taaldetectie op Automatisch instelt. Maar desondanks is het een toffe en goed werkende functie.

We zijn minder te spreken over de plaatsing van de button. Die zit onder de vergrendel- en powerknop, waardoor we geregeld de verkeerde indrukten. Dan maak je dus onbedoeld een screenshot. Gelukkig slaat het systeem die afbeelding niet meteen op, maar toch. En ja, dit gebeurt ondanks het feit dat de Essential-knop wat dikker en korter is dan de powerknop. Wellicht kost het meer tijd om te wennen, maar we vinden het toch vermeldenswaardig.

©Wesley Akkerman

Opvallende ontwerpelementen

De Essential-knop heeft daarnaast nog een nadeel: je kunt die als gebruiker namelijk niet uitschakelen of een andere functionaliteit meegeven. Als je dus niet kunt wennen aan de plaatsing, of je merkt dat je dit onderdeel niet zo vaak gebruikt, dan zit je met een loze button aan de zijkant van het toestel. We weten niet of de fabrikant de Essential Key op een later moment aanpast, maar vooralsnog zijn dit dus de enige functies van de nieuwe knop.

Tot slot vallen qua ontwerp nog wat andere dingen op. In vergelijking met de Pixel 8a en Nord 4 heeft de Nothing Phone (3a) de minst goede bescherming (IP64) en laagste score op gebied van duurzaamheid (door de hoeveelheid plastic). Dat gezegd hebbend ligt het apparaat wel lekker in de hand en is het met ongeveer 200 gram totaal niet zwaar. De recent aangekondigde budgettoestellen Galaxy A36 en A26 hebben overigens een betere bescherming: IP67.

©Wesley Akkerman

Prachtig amoledscherm

Over het scherm hebben we dan weer niets te klagen. Ondanks de betaalbare prijs is duidelijk dat Nothing hier veel waarde aan hecht. Het riante amoleddisplay van 6,77 inch biedt een hoge resolutie van 1080 bij 2392 pixels. Dat is technisch gezien lager dan op de OnePlus en Pixel. Die laatste twee smartphones hebben tevens een hogere pixeldichtheid door het kleinere scherm.*

Het punt is alleen: daar merk je in de praktijk gewoon niets van. In alle drie de gevallen krijg je prachtige beelden voorgeschoteld, die er scherp uitzien. Teksten zijn goed leesbaar en kleuren komen heel goed uit de verf. Het toestel heeft daarnaast een goed helderheidsniveau, waardoor je ook op zonnige dagen ziet wat er gebeurt. En dankzij de dynamische verversingssnelheid kan het wisselen tussen 30 en 120 Hertz – afhankelijk van wat je erop uitspookt.

*We zeiden 'niets te klagen', maar we blijven natuurlijk wel kritisch.

©Wesley Akkerman

Capabel genoeg

De Nothing Phone (3a) wordt aangedreven door de Snapdragon 7s Gen 3. Dit is een nieuwe processor (uit augustus 2024), een die zijn hoofd koel houdt in onze stresstest. Hoewel de chipset op papier achterloopt op de Tensor G3 in de Pixel 8a en Snapdragon 7 Plus Gen 3 van de OnePlus Nord 4, is deze capabel genoeg voor een gemiddelde gebruiker en alledaagse taken. Hier en daar kan het systeem stotteren, maar dat gebeurt niet vaak genoeg om er last van te hebben.

Dat stotteren kan gebeuren wanneer je van app wisselt. Verwacht ook niet dat je hier de meeste high-end games in het hoogste aantal frames op kunt spelen. Je zult dus voor een aantal populaire titels de instellingen in moeten duiken om een goede gameplay-ervaring te krijgen.

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol en vaak zelfs langer. En als je een geschikte lader hebt (van 50 watt), dan kun je hem binnen een uur helemaal bijtanken.

©Wesley Akkerman

Telelens voor minder dan 400 euro

Draaien we het toestel nog eens om, dan zien we drie lenzen achterop zitten. Het toestel is ook op dit vlak redelijk eigenzinnig, aangezien het als een van de weinige smartphones onder de 400 euro een telelens aanbiedt. Dit is een variant van vijftig megapixel waarmee je tot twee keer kunt inzoomen. Verder is er nog een hoofdcamera van vijftig megapixel en een groothoeklens van acht megapixel. Voorop zit tot slot een selfiecamera van 32 megapixel.

Opvallend aan de foto's van de Nothing Phone (3a) is dat ze vaak een redelijk contrast hebben, waardoor beelden een beetje kunstmatig kunnen ogen. Ze zijn wel scherp en vooral heel levendig, maar ook dus een beetje onnatuurlijk. Het levert content op waar je heel prettig naar kunt kijken, helemaal als je foto's en video's maakt voor sociale media. Je moet wel rekening houden met een goede lichtbron, al kan het systeem best wat gebrek aan licht hebben.

©Wesley Akkerman

Onder de indruk

Wanneer het een beetje begint te schemeren, dan is de Nothing Phone (3a) prima in staat om alsnog heldere foto's te maken. Details blijven dan ook bewaard. Maar als de omgeving te donker wordt, dan levert het systeem in kwaliteit in. Verder zijn we onder de indruk van het inzoomen. Dat kan twee keer optisch, en daarna gebeurt dat digitaal. Zelfs op tien keer digitaal croppen krijg je beelden voorgeschoteld die grotendeels bruikbaar zijn.

Het kan gebeuren dat de camera's soms een wat wazig beeld presenteren of dat de randen een beetje vervormen, helemaal bij de groothoeklens. Maar onder betere omstandigheden, waarin je dus genoeg licht tot je beschikking hebt, hebben we weinig te klagen. De Pixel 8a maakt wat ons betreft nog altijd de betere foto's, met meer dynamiek, detail en natuurlijkere kleuren. Maar dat toestel was ook iets duurder bij de introductie (549 euro). Inmiddels is de Pixel 8a ongeveer even duur als de Nothing Phone (3a).

⬇️ Scrol naar beneden voor onze testfoto's gemaakt met de Nothing Phone (3a).

©Wesley Akkerman

Software met eigen smoel

Tot slot werpen we nog een blik op de software. Het is duidelijk dat Nothing ook op dit vlak het toestel een eigen smoel gegeven heeft. Veel systeemiconen en widgets hebben een eigen matrixstijl, waardoor ze niet meer lijken op wat we elders op Android aantreffen. Daarnaast is het snelmenu compacter gemaakt. Gelukkig kun je die indeling helemaal zelf bewerken en knoppen groter of kleiner maken, als je dat wilt. Ook kun je natuurlijk de positie aanpassen.

De softwareschil, Nothing OS 3.1, draait momenteel op Android 15. Dat is nu de meest recente versie. Je kunt hierna nog op drie upgrades en zes jaar aan beveilingsupdates rekenen. Met de Pixels en Samsungs van deze wereld krijg je veel meer Android-upgrades, en ook OnePlus doet het met vier jaar net iets beter. Maar goed, het kan altijd slechter. Zo zijn er nog altijd fabrikanten die denken dat twee Android-upgrades voldoende is. Drie is desondanks toch wat mager.

Nothing Phone (3a) kopen?

We kunnen veel dingen waarderen aan de Nothing Phone (3a). Net als zijn voorgangers heeft het toestel een hoop unieke elementen. De Glyph-lampen, onderscheidende vormgeving en matrixstijl binnen Nothing OS 3.1 zorgen voor een toestel met een eigen smoelwerk. Daarnaast is er niet heel veel aandacht voor AI; maar de opties die er zijn, kunnen best handig zijn.

Veel van die mogelijkheden tref je aan onder de eigen Essential-knop. Daarmee maak je screenshots, notities en stemopnamen, die allemaal verzameld worden in de Essential-ruimte. Het is duidelijk dat Nothing zich op die manier wil onderscheiden van de rest. Het scherm is daarnaast van hoog niveau en de camera stelt niet teleur. Het updatebeleid kan scherper en ook de processor loopt achter op de concurrentie. Maar eerlijk is eerlijk: voor alledaags gebruik is dit goed genoeg. De Nothing Phone (3a) is daardoor meer dan degelijk.

Testfoto's met verschillende zoompercentages

©Wesley Akkerman

4x

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

0,6x

©Wesley Akkerman

10x

©Wesley Akkerman

4x

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

0,6x

▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop