ID.nl logo
Sneltoetsen voor de Chromebook
© PXimport
Huis

Sneltoetsen voor de Chromebook

Je kunt je Chromebook natuurlijk volledig met een muis bedienen, niks mis mee. Maar als je gebruik maakt van sneltoetsen (ofwel slimme toetscombinaties) kan het vaak nog rapper en efficiënter!

De Chromebook is de afgelopen maanden aan een enorme opmars begonnen in onze contreien. Niet helemaal verwonderlijk nu we door COVID-19 gewoon steeds vaker vanuit huis werken en studeren. Niet alleen wordt het voor veel mensen duidelijk dat dit ten minste voor een deel een blijvertje zal zijn. Ook wordt het velen steeds duidelijker dat het traditionele besturingssysteem voor hen eigenlijk heeft ‘afgedaan’. Waarmee we bedoelen dat het overgrote deel van computerwerkzaamheden tegenwoordig online plaatsvindt. 

Denk natuurlijk aan browsen en mailen, maar ook aan vele andere activiteiten. Je logt in bij je werkgever of onderwijsinstituut om je ding te doen in een online app, bijvoorbeeld. Teksten tik je in een online tekstverwerker a la Google Docs of zelfs de online versie van Microsoft Office.

 Voor het overgrote deel van de gebruikers - zelfs de zakelijke - is hetgeen die online versies te bieden hebben meer dan voldoende. En webapps - zoals dit soort software die in een browservenster draait - groeit nog altijd qua mogelijkheden. Geef het een paar jaar en je ziet geen verschil meer tussen on- en offline apps qua functionaliteit.

Sneltoetsen

Nu de Chromebook dus meer en meer professioneel (waaronder we studiematig gebruik voor het gemak ook maar even rekenen) ingezet worden, is het praktisch om eens te kijken naar handige sneltoetsen die het gebruik van je Chromebook versnellen. Omdat je niet steeds weer naar je muis of trackpad hoeft over te schakelen om simpele dingen te bewerkstelligen bijvoorbeeld. 

Bekende voorbeelden van sneltoetsen zijn Control-C om tekst te kopiëren en Control-V om te plakken. Om tekst (en eventuele andere onderdelen) te selecteren hoef je ook niet uit te wijken naar de muis. Gebruik de cursortoetsen terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt en selecteren maar! Met name in een tekstverwerker werk je zo een flink stuk sneller. Heeft jouw Chromebook toevallig ook nog een aanraakscherm, dan tik je ergens in je tekst waar je iets wilt invoegen. Op deze manier werk je heerlijk efficiënt.

©PXimport

Screenshots

ChromeOS - het besturingssysteem waar Chromebooks op draaien - kent echter nog veel meer handige sneltoetsen. Ooit afgevraagd hoe je een schermafdruk maakt bijvoorbeeld? Druk simpelweg op Control-Alt-en de toets hieronder afgebeeld. Tik of klik vervolgens in het venster dat je vast wilt leggen en klaar is Kees. Druk je op Control-Shift en de genoemde toets, dan kun je een selectie tekenen om hetgeen je vast wilt leggen. Control en de toets legt direct het complete scherm vast.

©PXimport

Del(ete) en Capslock

Binnen de app Bestanden - zeg maar de Verkenner van je Chromebook - is ook de spatiebalk een sneltoets. Selecteer een bestand en druk op die spatiebalk waarna je een preview ziet. En als we dan toch in Bestanden zijn aanbeland: je hebt vast al ontdekt dat er geen Delete-knop op je Chromebook aanwezig is. Daarvoor gebruik je de sneltoets Alt-backspace. Op die manier kun je snel bestanden verwijderen, maar deze combi werkt overal waar je een Delete-toets nodig hebt. Dus ook binnen je tekstverwerker. 

De knop die trouwens - zeker door newbees op de Chromebook - gemist wordt is Capslock. Normaal gesproken is dat de knop waarmee je OVERSCHAKELT NAAR ALLEEN HOOFDLETTERS TIKKEN. In plaats daarvan prijkt er nu een grote knop met een vergrootglas op je toetsenbord: de zoekknop. Om alsnog Capslock-functionaliteit te krijgen druk je op de sneltoets Alt-zoekknop. Tik je toch steeds weer mis op die zoekknop in de verwachting dat het Capslock is, dan kun je de functie van de zoekknop aanpassen. 

Klik daarvoor op het ‘klokblokje’ rechtsonder in beeld, gevolgd door een klik op het instellingen-tandwiel. Klik in het geopende venster in de kolom links op Apparaat en dan Toetsenbord. In het selectiemenu achter Zoeken selecteer je nu de optie Caps Lock en voortaan is jouw zoekknop weer ‘gewoon’ Capslock.

Bestandsnaam wijzigen

Wil je snel de naam van een bestand in de app Bestanden aanpassen, selecteer het bestand dan en druk vervolgens op Control-Enter, altijd handig om te weten. Let er bij het aanpassen van een bestandsnaam wel op dat je niet al dan niet per ongeluk de bestandsextensie (ofwel het deel na de . zoals bijvoorbeeld .jpg) ook wijzigt. Doe je dat wel, dan is de kans levensgroot dat je het bestand niet meer in de (juiste) app kunt openen.

Razendsnel naar lockscherm en taakbeheer

Even een kop koffie pakken en je wilt geen nieuwsgierige Aagjes m/v tijdens je afwezigheid op je Chromebook laten neuzen? Druk dan vooral even op Zoek-L. Daarmee vergrendel je je Chromebook en kom je die alleen weer binnen door je wachtwoord of pincode in te tikken. Verder is het soms handig om te weten wat je Chromebook zoal uitvoert op de achtergrond. Daarvoor druk je op de sneltoets Zoeken-Esc, waarna taakbeheer start.

©PXimport

Nog veel meer sneltoetsen

Je Chromebook kent nog veel meer sneltoetsen. Google heeft ze hier keurig voor je op een rijtje gezet. Wellicht iets om uit te printen en in de buurt te houden. Na een tijdje heb je dan vast een paar favoriete sneltoetsen verzameld die je veel gaat gebruiken! Verder geldt dat veel van de sneltoetsen die je kent van Windows, ook onder ChromeOS werken.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 slimme deurbellen met camera en online opslag
Zekerheid & gemak

Waar voor je geld: 5 slimme deurbellen met camera en online opslag

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ga je op vakantie maar wil je toch weten wat er bij je voordeur gebeurt? Een slimme deurbel laat je ook als je niet thuis bent zien wie er voor de deur staat. Wij vonden een vijftal betaalbare exemplaren.

Met een slimme deurbel krijg je een seintje als er iemand aanbelt en kun je vaak ook terugzien wie er voor de deur heeft gestaan. Je kunt daarbij kiezen om de video's lokaal op te slaan, maar de hier besproken deurbellen bieden ook online opslag. En dat is handig, want zo kun je ook tijdens je vakantie in de gaten houden welke (ongenode) gasten er voor de deur staan.

D230S1

Wat handig is aan de Tapo D230S1, is dat hij wordt geleverd met een compacte gong die tevens functioneert als een internet tussenpunt. Hierin kun je een microSD-kaart plaatsen voor lokale opslag van videobeelden, wat betekent dat een abonnement voor cloudopslag niet strikt noodzakelijk is om beelden te bewaren. Mocht je toch liever de flexibiliteit van cloudopslag hebben, dan biedt TP-Link hiervoor een optionele dienst aan. De installatie is over het algemeen eenvoudig en hij werkt op een batterij, wat veel vrijheid geeft qua plaatsing zonder gedoe met bedrading. De beeldkwaliteit is voldoende voor het dagelijks gebruik en de deurbel is uitgerust met slimme detectiefuncties om je op de hoogte te stellen van activiteit voor je deur. Dit maakt het een goede keuze voor wie een complete set zoekt zonder direct vast te zitten aan maandelijkse kosten voor opslag.

Ring Video Doorbell Wired

De Ring Video Doorbell Wired is een van de meest budgetvriendelijke opties van Ring. Deze deurbel sluit je bedraad aan op je bestaande deurbelbedrading, Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het opladen van batterijen of het leegraken ervan. De deurbel biedt 1080p HD-video en tweeweg-communicatie, zodat je met de bijbehorende app kunt praten met wie er voor de deur staat. Een belangrijk punt om te overwegen bij de Ring Video Doorbell Wired is dat voor de meeste functionaliteiten, waaronder het opslaan en terugkijken van videobeelden, een Ring Protect-abonnement nodig is. Zonder dit abonnement zijn de mogelijkheden vrij beperkt tot livebeeld en notificaties.

Arlo Essential 2 2K Video Doorbell

Deze draadloze videodeurbel van Arlo heeft focus op scherpe beeldkwaliteit en gebruiksgemak. De Arlo Essential 2 filmt in 2K resolutie, waardoor je een beter beeld krijgt dan met de meeste Full-HD-camera's. Een opvallend kenmerk is de 180 graden kijkhoek en de 1:1 beeldverhouding, waardoor je een volledig 'hoofd-tot-teen' beeld krijgt van je bezoekers en pakketjes op de grond. De installatie is bijzonder makkelijk en geheel draadloos. Voor het opslaan van opgenomen videobeelden maakt Arlo gebruik van een cloudgebaseerd systeem, waar je wel een abonnement voor nodig hebt.

Xiaomi Smart Doorbell 3

Ook deze deurbel filmt in 2K resolutie en heeft een indrukwekkende kijkhoek van 180 graden, waardoor je een breed overzicht krijgt van wat er voor je deur gebeurt. Een van de handige eigenschappen is de meegeleverde gong die ook functioneert als basisstation. Deze gong is uitgerust met een interne opslag van 64 GB, wat voldoende is voor de meeste gebruikers en maakt het overbodig om een apart cloudabonnement te nemen, iets wat overigens wel mogelijk is. De deurbel heeft een ingebouwde batterij die lang meegaat en is eenvoudig te installeren. Ook beschikt hij over AI-gestuurde persoonsdetectie, wat helpt om valse meldingen te verminderen.

Imou Doorbell 2S Kit

De Imou Doorbell 2S Kit is een draadloze videodeurbel met nachtfunctie Imou biedt een optionele cloudopslagdienst, maar je kunt de video's ook lokaal opslaan. De deurbel werkt op een ingebouwde, oplaadbare batterij, wat de installatie zeer eenvoudig maakt omdat je geen bedrading nodig hebt. De AI-gestuurde persoonsdetectie zorgt ervoor dat je geen ongewenste meldingen van beweging krijgt, dus niet bij elke langslopende kat.

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen