Sneltoetsen voor de Chromebook
Je kunt je Chromebook natuurlijk volledig met een muis bedienen, niks mis mee. Maar als je gebruik maakt van sneltoetsen (ofwel slimme toetscombinaties) kan het vaak nog rapper en efficiënter!
De Chromebook is de afgelopen maanden aan een enorme opmars begonnen in onze contreien. Niet helemaal verwonderlijk nu we door COVID-19 gewoon steeds vaker vanuit huis werken en studeren. Niet alleen wordt het voor veel mensen duidelijk dat dit ten minste voor een deel een blijvertje zal zijn. Ook wordt het velen steeds duidelijker dat het traditionele besturingssysteem voor hen eigenlijk heeft ‘afgedaan’. Waarmee we bedoelen dat het overgrote deel van computerwerkzaamheden tegenwoordig online plaatsvindt.
Denk natuurlijk aan browsen en mailen, maar ook aan vele andere activiteiten. Je logt in bij je werkgever of onderwijsinstituut om je ding te doen in een online app, bijvoorbeeld. Teksten tik je in een online tekstverwerker a la Google Docs of zelfs de online versie van Microsoft Office.
Voor het overgrote deel van de gebruikers - zelfs de zakelijke - is hetgeen die online versies te bieden hebben meer dan voldoende. En webapps - zoals dit soort software die in een browservenster draait - groeit nog altijd qua mogelijkheden. Geef het een paar jaar en je ziet geen verschil meer tussen on- en offline apps qua functionaliteit.
Sneltoetsen
Nu de Chromebook dus meer en meer professioneel (waaronder we studiematig gebruik voor het gemak ook maar even rekenen) ingezet worden, is het praktisch om eens te kijken naar handige sneltoetsen die het gebruik van je Chromebook versnellen. Omdat je niet steeds weer naar je muis of trackpad hoeft over te schakelen om simpele dingen te bewerkstelligen bijvoorbeeld.
Bekende voorbeelden van sneltoetsen zijn Control-C om tekst te kopiëren en Control-V om te plakken. Om tekst (en eventuele andere onderdelen) te selecteren hoef je ook niet uit te wijken naar de muis. Gebruik de cursortoetsen terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt en selecteren maar! Met name in een tekstverwerker werk je zo een flink stuk sneller. Heeft jouw Chromebook toevallig ook nog een aanraakscherm, dan tik je ergens in je tekst waar je iets wilt invoegen. Op deze manier werk je heerlijk efficiënt.
©PXimport
Screenshots
ChromeOS - het besturingssysteem waar Chromebooks op draaien - kent echter nog veel meer handige sneltoetsen. Ooit afgevraagd hoe je een schermafdruk maakt bijvoorbeeld? Druk simpelweg op Control-Alt-en de toets hieronder afgebeeld. Tik of klik vervolgens in het venster dat je vast wilt leggen en klaar is Kees. Druk je op Control-Shift en de genoemde toets, dan kun je een selectie tekenen om hetgeen je vast wilt leggen. Control en de toets legt direct het complete scherm vast.
©PXimport
Del(ete) en Capslock
Binnen de app Bestanden - zeg maar de Verkenner van je Chromebook - is ook de spatiebalk een sneltoets. Selecteer een bestand en druk op die spatiebalk waarna je een preview ziet. En als we dan toch in Bestanden zijn aanbeland: je hebt vast al ontdekt dat er geen Delete-knop op je Chromebook aanwezig is. Daarvoor gebruik je de sneltoets Alt-backspace. Op die manier kun je snel bestanden verwijderen, maar deze combi werkt overal waar je een Delete-toets nodig hebt. Dus ook binnen je tekstverwerker.
De knop die trouwens - zeker door newbees op de Chromebook - gemist wordt is Capslock. Normaal gesproken is dat de knop waarmee je OVERSCHAKELT NAAR ALLEEN HOOFDLETTERS TIKKEN. In plaats daarvan prijkt er nu een grote knop met een vergrootglas op je toetsenbord: de zoekknop. Om alsnog Capslock-functionaliteit te krijgen druk je op de sneltoets Alt-zoekknop. Tik je toch steeds weer mis op die zoekknop in de verwachting dat het Capslock is, dan kun je de functie van de zoekknop aanpassen.
Klik daarvoor op het ‘klokblokje’ rechtsonder in beeld, gevolgd door een klik op het instellingen-tandwiel. Klik in het geopende venster in de kolom links op Apparaat en dan Toetsenbord. In het selectiemenu achter Zoeken selecteer je nu de optie Caps Lock en voortaan is jouw zoekknop weer ‘gewoon’ Capslock.
Bestandsnaam wijzigen
Wil je snel de naam van een bestand in de app Bestanden aanpassen, selecteer het bestand dan en druk vervolgens op Control-Enter, altijd handig om te weten. Let er bij het aanpassen van een bestandsnaam wel op dat je niet al dan niet per ongeluk de bestandsextensie (ofwel het deel na de . zoals bijvoorbeeld .jpg) ook wijzigt. Doe je dat wel, dan is de kans levensgroot dat je het bestand niet meer in de (juiste) app kunt openen.
Razendsnel naar lockscherm en taakbeheer
Even een kop koffie pakken en je wilt geen nieuwsgierige Aagjes m/v tijdens je afwezigheid op je Chromebook laten neuzen? Druk dan vooral even op Zoek-L. Daarmee vergrendel je je Chromebook en kom je die alleen weer binnen door je wachtwoord of pincode in te tikken. Verder is het soms handig om te weten wat je Chromebook zoal uitvoert op de achtergrond. Daarvoor druk je op de sneltoets Zoeken-Esc, waarna taakbeheer start.
©PXimport
Nog veel meer sneltoetsen
Je Chromebook kent nog veel meer sneltoetsen. Google heeft ze hier keurig voor je op een rijtje gezet. Wellicht iets om uit te printen en in de buurt te houden. Na een tijdje heb je dan vast een paar favoriete sneltoetsen verzameld die je veel gaat gebruiken! Verder geldt dat veel van de sneltoetsen die je kent van Windows, ook onder ChromeOS werken.