ID.nl logo
Huis

iOS 10: De leukste update van iOS tot nu toe

Een paar dagen voor de release van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, heeft Apple iOS 10 losgelaten in het wild. We hebben er natuurlijk al heel wat over kunnen lezen, maar zoals altijd wordt niet alles van tevoren gemeld. We hebben ons een paar dagen op iOS 10 gestort om uitvoerig te testen hoe het nieuwe besturingssysteem voor ons werkt. Kortom: dit wordt geen stukje over geinige nieuwe knopjes, en kleine designtweaks. Wij wilden weten: wat is er zo gaaf aan iOS 10 in het dagelijks gebruik?

Ontwerp

Ik vertelde je in het intro dat ik het niet zou hebben over ontwerp, en dan begin ik met een kopje ontwerp? Jazeker, en dat is omdat er één designwijziging in iOS 10 is die direct impact heeft op de manier waarmee je met het besturingssysteem werkt. Je hebt ongetwijfeld gehoord van Raise to Wake, de functie die ervoor zorgt dat je notificaties kunt zien zodra je je iPhone oppakt, zonder op een knop te hoeven drukken. Lees ook:Apple onthult iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

Raise to Wake is fantastisch, maar uiteindelijk komt er een moment dat je je iPhone wilt ontgrendelen. En dan zul je merken dat je dat niet langer doet door opzij te vegen, maar door op de Thuisknop te drukken. In theorie is dat natuurlijk een flinke verbetering, drukken is minder werk dan vegen. Maar het vegen is zo’n routine geworden dat, zelfs nu ik iOS 10 al bijna een week gebruik, ik nog steeds vergeet dat ik moet drukken, waardoor ik een aantal seconden loop te rommelen met mijn iPhone voor ik kan doen wat ik wil. Het zal een kwestie van gewenning zijn, maar voorlopig zul je daar wel even last van hebben.

Apps verwijderen

©PXimport

Een nieuwe functie waar ik heel erg gelukkig van word, is de mogelijkheid om de voorgeïnstalleerde apps van Apple te verwijderen.

Lees je dat goed? Ja dat lees je goed, die suffe aandelen-app waar je nooit iets mee doet, en de Kaarten-app die je allang hebt vervangen voor Google Maps kun je nu gewoon verwijderen.

Stiekem zijn ze niet helemaal verwijderd, maar je ziet de pictogrammen niet meer en daar gaat het om.

iMessage

iMessage is het onderdeel van iOS 10 dat de grootste metamorfose heeft gekregen. Zoals altijd werd er een beetje lacherig gedaan over de manier waarop Apple de nieuwe functies presenteerde. Deels terecht, maar ik ben ervan overtuigd dat de veranderingen in iMessage de populariteit van de app tot ongekende hoogte zal brengen. Ten eerste zijn er de stickers, die hilarisch zijn. Je kunt je tekstballonnen in iMessage nu opleuken door er stickers op te plakken, iets dat verbazend verslavend werkt, en ook daadwerkelijk meer emotie toevoegt aan de gesprekken. Er zijn gratis stickers, maar wil je, bijvoorbeeld stickers van Disney gebruiken, dan betaal je maar liefst 2 euro (!) voor een paar stickers. Belachelijk duur, maar mensen gaan het ervoor betalen. Fantastisch zijn de nieuwe grafische effecten.

©PXimport

©PXimport

Daarbij heb ik het niet over de animaties waarmee je de tekstballonnen kunt laten vliegen, maar over de full screen achtergrondanimaties, zoals het vuurwerk, confetti, lasers enzovoort. Die functies heb ik al vaker gebruikt dan me lief is. Onzichtbare inkt (waarbij je een bericht laat verschijnen als erop gedrukt wordt) is ook leuk, maar voelt meer als een gimmick die alleen leuk is als je zwanger bent of iemand ten huwelijk vraagt, en in beide gevallen is er geen hoop voor je als je zoiets via iMessage aankondigt. Digital Touch is leuk, al geldt dat vooral voor de tekeningetjes die je zelf kunt maken. Een hart sturen is tof, maar het hart is zo in-your-face dat je het alleen naar je geliefde stuurt, en die heeft het na drie keer ook wel gezien. Ik verwacht héél erg veel van de App-functie in iMessage. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om een game als Words with Friends te spelen, waarbij je elke beurt via iMessage stuurt. Dat werkt fantastisch en verslavend.

Foto’s

Het is even schrikken als je de app Foto’s voor het eerst opent nadat je iOS 10 hebt geïnstalleerd, want Apple heeft er nogal huisgehouden. In de albumweergave zie je nu twee nieuwe albums, Personen en Plaatsen (die overigens ooit al eens eerder in iOS hebben gezeten, voordat Appe iPhoto de nek omdraaide). Beide albums doen precies wat de naam doet vermoeden: foto’s sorteren op de plek waar ze zijn genomen en op de personen die erin te zien zijn. Vooral personen is indrukwekkend, de app lijkt bijna geen fouten te maken. Klopt er toch iets niet, dan is het verwijderen van een foto uit de verkeerde Personen-map mogelijk, maar wel wat omslachtig. Leuk is dat de albumweergave Personen begint met een diavoorstelling voor elke persoon in kwestie. Zo zie je je relatie met die persoon in één klap in kaart gebracht.

©PXimport

Herinneringen

Als je alle herinneringen die Facebook je door je strot duwt nog niet zat bent, dan is Herinneringen een functie in iOS 10 die je ongetwijfeld fantastisch vindt. Herinneringen zijn collecties die iOS voor je genereert op basis van een bepaalde tijd of locatie. Je moet dan denken aan zowel herinneringen van, bijvoorbeeld kerst een jaar geleden, maar ook de typische Facebookherinneringen als: vandaag een jaar geleden.

Zoeken in foto’s

De wijzigingen zijn allemaal redelijk spectaculair, maar het meest enthousiast word ik toch van de mogelijkheid om je foto’s te doorzoeken. Alle foto’s die je maakt worden geanalyseerd, en dat betekent dat je naar de inhoud kunt zoeken. Dit gebeurt op basis van sleutelwoorden die Apple heeft gedefinieerd, zoals eten, drinken, kleding, klimrek, noem maar op (meer dan je je kunt voorstellen). De vertaling is soms wat krom, want stel nu dat je wat foto’s in je iPhone hebt staan die niet voor jeugdige ogen bedoeld zijn, dan zoek je op Privaat (wat natuurlijk privé zou moeten zijn). Desalniettemin is de mogelijkheid tot zoeken binnen je foto’s wat mij betreft fenomenaal.

Toetsenbord

Een verandering waar ik erg enthousiast over ben en die in principe niet zoveel voorstelt, is de wijziging van de toetsenbordgeluiden. Wanneer je typt (met het geluid aan) dan hoor je nu een heerlijk subtiel klikgeluid, dat je bijna doet vergeten dat je toestel geen tactile feedback heeft. Daarnaast heeft Apple QuickType verbeterd, maar daar hebben wij in Nederland natuurlijk niets aan, omdat de tekstvoorspelling alleen in het Engels werkt.

Siri

Ook Siri is flink onder handen genomen, al zul je daar in eerste instantie niet zo heel veel van merken. De spraakassistent van Apple is nu opengesteld voor andere ontwikkelaars, hetgeen betekent dat je Siri nu kunt gebruiken voor veel meer dan alleen het sturen van een tekstberichtje. Zeker met de komst van de app Woning is dat goed nieuws, omdat het betekent dat je met je stem de verlichting aan kunt doen (om maar iets te noemen) als je daar de geschikte apparatuur voor hebt. De tijd zal leren of dat echt cool is om te doen, of stiekem een beetje sneu.

Vergrendelscherm

©PXimport

Ik heb het al heel eventjes gehad over het vergrendelscherm, met het nieuwe onderdeel Vandaag, dat je vaker zult zien dat je lief is, wanneer je per ongeluk veegt (in plaats van drukt) om je iPhone te ontgrendelen.

Heel erg is dat niet, want Vandaag is wel een verdraaid fijne nieuwe toevoeging. Het is een scherm dat vol staat met widgets, die je naar eigen inzicht kunt verwijderen en toevoegen. Zo heb je dus in één oogopslag bijvoorbeeld het weer, het nieuws, je agenda, enzovoort.

We zeggen het er maar meteen bij: deze functie had er natuurlijk al veel eerder moeten zijn, het is één van de functies die ons af en toe jaloers maakte op mensen met een Android-toestel.

Besturingspaneel

Het Besturingspaneel zit nog altijd waar je gewend bent, maar de werking is iets anders. Ten eerste bestaat het nu uit twee pagina’s, hetgeen ervoor zorgt dat niet alle functies in het kleine schermpje zijn gepropt en dat is wel zo prettig. Ik vind het vooral prettig dat de afspeelknoppen voor, bijvoorbeeld, muziek, uit het eerste scherm zijn gehaald, omdat het nogal eens wilde gebeuren dat ik daar per ongeluk op drukte, terwijl ik eigenlijk alleen maar WiFi uit wilde schakelen. Ook handig: het paneel kent nu 3D Touch ondersteuning voor de zaklamp, zodat je kunt kiezen uit drie lichtniveaus. Subtiel, maar verdraaid prettig.

Woning

Een geheel nieuwe functie in iOS is de app Woning die ik al even heb besproken onder het kopje Woning. Heel erg veel kan ik nog niet over deze app zeggen, omdat ik op het moment van schrijven nog geen apparaten had om ermee aan te sturen. In alle eerlijkheid twijfel ik er echter niet aan dat deze app het concept domotica volledig zal herdefiniëren. Het valt of staat echter met de mogelijkheid om dingen tot in detail aan te passen, bijvoorbeeld het aanmaken van verschillende zones voor Nest of Philips Hue. Hierover schrijf ik binnenkort een afzonderlijke review.

Conclusie

Ik word altijd redelijk enthousiast van nieuwe iOS-releases, maar vrijwel altijd leidt dit tot enige teleurstelling. Je ontdekt uiteindelijk toch dat het hetzelfde besturingssysteem is met een aantal nieuwe trucjes. iOS 10 is de allereerste versie van iOS die ervoor zorgde dat ik even niet meer geïnteresseerd was in mijn nieuwe iPhone die over een paar dagen op de mat zou ploffen (al heeft dat natuurlijk ook te maken met het feit dat de iPhone 7 niet heel erg veel nieuws brengt). De nieuwe Foto’s-app is een fantastische verbetering, en het onderdeel Vandaag (in het vergrendelscherm) biedt je in één oogopslag alles dat je wilt weten. Aan het ontgrendelen kan ik nog niet wennen, maar dat zal een kwestie van tijd zijn.

En iMessage? Daar ben ik veel enthousiaster over dan ik zou moeten zijn, simpelweg omdat het zo leuk is om berichten op te leuken met allerlei animaties, tekeningen, bewegende stickers enzovoort en ik heb het gevoel dat ik niet de enige zal zijn. iOS 10 wordt door velen afgeschreven als een speelgoed-update, oftewel, weinig nuttigs, en vooral veel eyecandy. Daar ben ik het mee eens, maar in alle eerlijkheid bevalt me dat uitstekend. iOS 10 is misschien niet de beste en meest uitgebreide upgrade van iOS, maar wel de leukste, en dat mag ook wel een keer.

Uitstekend
Conclusie

iOS 10 ------ **Versie:**10 **Prijs:**Gratis **Apparaten:**iPhone 5 en hoger, iPad 4e generatie, mini vanaf 2e generatie, Air/Air 2, Pro, iPod touch 6e generatie. **Website:**[Apple.com](http://www.apple.com/nl/ios/ios-10/)

Plus- en minpunten
  • iMessage op de schop
  • Nog meer Siri
  • Apps verwijderen
  • Ontgrendelen is erg wennen
▼ Volgende artikel
Werp een blik terug in de tijd met Wayback Machine
© Stavros - stock.adobe.com
Huis

Werp een blik terug in de tijd met Wayback Machine

Heb je je ooit afgevraagd hoe een bepaalde website er vroeger uitzag? Dat kan via de Wayback Machine, eigendom van een non-profitorganisatie, die ondertussen meer dan 860 miljard webpagina’s heeft gearchiveerd.

In drie stappen laten we zien hoe je de Wayback Machine gebruikt om oude versies van websites te bekijken: • Zoek een website op de tijdlijn van de Wayback Machine op • Bekijk snapshots van specifieke dagen via de kalenderweergave • Bekijk gekoppelde inhoud van andere webpagina's

Geboeid door het verleden? Lees dan ook dit artikel: Van downloads tot diskettes: op deze plekken vind je oude software

Stap 1: De tijdlijn

Google heeft aangekondigd om de Wayback Machine in de resultaten van de eigen zoekmachine te integreren, maar op het moment van schrijven werkt dat nog niet. Dan maar op de normale manier.

Surf naar https://web.archive.org en voer het adres van de gezochte website in de zoekbalk in. Voor deze gelegenheid proberen we het met de oudste website van Nederland. Als we dit monument in de tijdmachine kunnen bekijken, dan moet dat ook lukken met de website van jouw voetbal- of schaakclub. Het is bijna niet te geloven, maar in 1992 bestonden er slechts drie websites in de hele wereld: die van het Zwitserse CERN, die van een lab in Stanford SLAC en die van het Nederlandse atoomonderzoeksinstituut NIKHEF. Typ dus www.nikhef.nl in het zoekvak. Bingo! The Internet Archive of de Wayback Machine vindt de website en toont in een tijdlijn het aantal opgeslagen archiefdata. Leuk als je de site van toen met die van nu vergelijkt.

Hoe hoger de zwarte staafjes, hoe meer archiefdata er beschikbaar zijn.

Stap 2: Snapshots

Dit archief verzamelt momentopnamen. Logisch dat er geen snapshot uit 1992 beschikbaar is, omdat de Wayback Machine toen nog niet bestond. Het eerste zwarte staafje zie je staan in 1997. Als je daarop klikt, komt er een kalender tevoorschijn waar het moment van de opname is gemarkeerd met een blauwe stip. In dit voorbeeld is dat 10 december 1997. Ga er met de muisaanwijzer overheen en dan lees je dat er van die dag meerdere snapshots beschikbaar zijn. Als een website meerdere keren op één dag is gearchiveerd, wordt de cirkel rond die dag iets groter. Klik op een van deze snapshots.

Een blauwe stip zegt dat er een snapshot bestaat van die dag.

Zelf ook terugkijken op je leven?

Houd dan vanaf nu een meerjarendagboek bij

Stap 3: Koppeling proberen

Wanneer je bij het zoeken in de WayBack Machine een foutmelding ontvangt dan is de site mogelijk ingesteld om de webcrawler van de Wayback Machine te negeren. Als alles goed gaat, opent de website in de tijdmachine. Afhankelijk van hoe de website is gearchiveerd, kun je mogelijk op links in de pagina klikken en de gekoppelde content bekijken. Bovenaan de website staat een minikalender waarmee je via de blauwe pijltjes naar de volgende of vorige gearchiveerde momentopname springt.

In het geval van de oudste Nederlandse site kun je wel alle links openen.

▼ Volgende artikel
Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger

Tot onze verbazing zien we dat de Dreame L10s Ultra (2nd gen) een van de grootste nadelen van zijn voorganger zomaar wegneemt: deze nieuwe robotstofzuiger is namelijk honderden euro's goedkoper dan zijn voorganger ooit geweest was. Sterker nog: ook nu nog is eerste L10s Ultra duurder dan zijn opvolger. Tijd om te bekijken hoe de Gen 2 in de praktijk presteert.

Uitstekend
Conclusie

Dreame heeft met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

Plus- en minpunten
  • Flinke zuigkracht
  • Dweilen gaat veel beter
  • Uitschuifbare onderdelen
  • Aanpassingsmogelijkheden
  • Overzichtelijke app
  • Navigatie gaat beter
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Objectherkenning niet altijd accuraat
  • Vereist wat handmatig onderhoud
  • Geen warm water
  • Dweil schoonmaken duurt lang
  • Hardnekkige viezigheid kan achterblijven

De Dreame L10s Ultra (2nd Gen) heeft een adviesprijs van 699 euro, maar is nu al online verkrijgbaar voor minder. Als je de introductieprijs van de voorganger in het achterhoofd neemt (meer dan duizend euro) dan begrijp je dat we daar enigszins verrast over zijn. Dat model uit begin 2023 beviel, maar stelde ook teleur op een aantal vlakken. Zo botste het nog wel eens ergens tegenaan, had je nog wat handmatig onderhoud, werd het tapijt niet goed schoongemaakt, was de app onoverzichtelijk en zat je als het ware vast aan de schoonmaakmiddelen van Dreame.

Zijn opvolger doet een hoop dingen anders, terwijl de ervaring toch grotendeels hetzelfde blijft. Daarmee bedoelen we dat fabrikant Dreame een aantal negatieve aspecten aangepakt heeft, en de positieve eigenschappen heeft behouden. En dat zonder de prijs te verhogen. Ergens kon dat ook niet anders, gezien het bestaan van bijvoorbeeld de Dreame X40 Ultra en de aankomende X50 Ultra. Die nemen het stokje over van de meest dure Dreame-robots van dit moment, waardoor de vernieuwde L10s Ultra een lager prijskaartje hanteert.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Navigeren gaat goed, maar…

De robot en de basis hebben eenzelfde, stijlvol en praktisch ontwerp als andere Dreame-robotstofzuigers en zijn daardoor inmiddels heel herkenbaar. Voor- en bovenop tref je de middelen aan voor objectherkenning, zoals een camera en een laser (LiDAR). Hoewel dit model wel over objectherkenning beschikt, zit er geen AI-camera aan boord (zoals op de duurdere stofzuigers). Over het algemeen navigeert de robot goed door het huis en vermijdt hij verschillende soorten spullen die op de grond liggen en staan.

Waar deze stofzuiger een beetje moeite mee heeft, zijn smalle openingen. Het lijkt net alsof het apparaat een bepaalde route niet 'durft' te nemen uit angst om ergens vast te komen zitten. Daardoor kan het gebeuren dat specifieke plekjes niet meegenomen worden. De objectherkenning laat ook nog wel een iets te wensen over. Het kan zijn dat de robot over kabels heenrijdt en daardoor zichzelf vastrijdt (als het dikke kabels zijn) of iets opzuigt (als het dunne kabels zijn). Bij ons lieten de dweilpads daardoor ook een keer los; die bleven hangen achter een dikke stekkerkabel.

©Wesley Akkerman

Apart bakje voor reinigingsmiddel

Net als de voorganger kan ook de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) zijn twee roterende dweilpads niet achterlaten op het basisstation. Daardoor kunnen dat soort dingen zoals in de alinea hierboven beschreven nog wel eens fout gaan. Als zoiets gebeurt, dan stopt de robot met werken totdat je hem geholpen hebt. Als je dan op dat moment niet thuis bent, dan heb je pech. Gezien de prijs hebben we daar minder moeite mee dan voorheen, maar het kan het gebruik van een robotstofzuiger wel in de weg zitten. Helemaal als het apparaat ergens onder het bed stilstaat, en je er dus moeilijk bij kunt

Gelukkig heeft het basisstation wel een waardevolle upgrade gekregen in de vorm van een apart zeepbakje. Naast een bak voor schoon en een bak voor vies water, heb je nu een aparte bak waar je vloerreiniger in kunt stoppen. Dreame raadt uiteraard zijn eigen schoonmaakmiddelen aan, maar niets staat je in de weg zelf een middel uit te kiezen.

Helaas biedt dit model ook geen droogfunctie aan voor de gebruikte dweilpads. Ze worden wel schoongemaakt op het station, maar het duurt even voordat ze helemaal schoon en droog zijn voor de volgende ronde.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Maakt veel beter schoon

In vergelijking met de vorige versie maakt de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) veel beter schoon langs randen. Dan bedoelen we langs de muren en plinten, maar ook de rand van een vloerkleed. Het gevaarte op wielen maakt dan kleine, schuine bewegingen heen en weer en rijdt kort van voren naar achteren om precies tot aan de rand schoon te kunnen maken. Het slaat in dat proces weinig tot geen stukken vloer over. Wel kan deze robotstofzuiger in een enkel geval nog wel eens met de natte dweil op het vloerkleed komen. Maar dat is niets om je zorgen om te maken.

Qua zuigkracht is het systeem er eveneens flink op vooruitgegaan, van 5300 Pa naar 10.000 Pa. Daardoor blijft er vrijwel geen stof achter op de plekken waar de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) komt. Het kan zijn dat hij nog wel eens wat achterlaat op een hoogpolig kleed. Ook de hoekjes in huis worden niet superschoon, ondanks de uitschuifbare borstel. Maar eerlijk is eerlijk: de robot doet het veel beter dan de Dreame L10s Ultra. De borstel, gemaakt van kunststof, snijdt eventuele haren (van bijvoorbeeld huisdieren of jezelf, als je lang haar hebt) niet voor je kapot; dus je hebt zelf nog wat onderhoud aan het af en toe haarvrij maken van de borstel.

Overzichtelijke app

Dweilen gaat het systeem nog even goed af. Vooral voor het dagelijkse of wekelijkse onderhoud is de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) uitermate geschikt, aangezien hij genadeloos afrekent met oppervlakkige vlekken. Als je wat meer hardnekkige viezigheid aan de vloer laat plakken, weet de robot daar ook nog wel raad mee. Vettigheid en opgedroogde troep kunnen echter een uitdaging vormen – waarschijnlijk omdat de stofzuiger geen gebruik maakt van warm water. De dweilpads zijn overigens eveneens uitschuifbaar, wat het schoonmaken ten goede komt.

Via de overzichtelijke app kun je heel snel bepalen hoeveel water en zeep de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) moet gebruiken. Wellicht helpt het om die hoeveelheid aan te passen, waardoor hardnekkige viezigheid ook zou kunnen verdwijnen – maar meer water en zeep is geen garantie voor succes. Verder bepaal je in de app de zuigkracht, in welke mate de stofzuiger zijn rondes doet (met ruime of minder ruime bochten) en zie je hoe het gesteld is met de verschillende onderdelen. Met die laatste functionaliteit kun je goed zien wanneer iets aan vervanging toe is of wanneer je ergens een lapje over moet halen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Dreame L10s Ultra (2nd Gen) kopen?

Tot slot is het goed om te zien dat de accu ruim drie uur meegaat. Dat is deels afhankelijk van de instellingen die je zelf prefereert, maar dan nog is het een zeer nette score. Dit voorkomt dat de robot lange omwegen moet maken om tussentijds op te laden, waardoor het werk sneller gedaan kan worden. Verder moet je qua onderhoud dus rekening houden met vastgelopen haren, de oprit (die snel vies wordt) en zowel de water- als zeepbakken. Niet heel veel meer dus dan bij duurdere modellen; maar vooral dat vastgelopen haar kan irritant worden.

Onderaan de streep vinden we dat Dreame met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans heeft gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.