Zo kun je macOS Sierra downloaden en installeren
De herfst is doorgaans een drukke tijd voor Apple, met de release van nieuwe producten én nieuwe versies van de verschillende besturingssystemen. Dat is dit jaar niet anders, want naast de nieuwe iPhone 7 en 7 Plus, de nieuwe Apple Watch Series 2 en iOS 10 is er ook een nieuwe versie uitgebracht van OS X, met de bijnaam Sierra. Maar hoe kun je macOS Sierra installeren op je Mac?
Eerst even een korte uitleg, want de nieuwe versie van OS X heet niet langer OS X. Apple heeft het besturingssysteem hernoemd naar macOS, om het beter te laten aansluiten bij iOS, watchOS en tvOS. Helemaal nieuw is die naam overigens niet, voordat Apple het besturingssysteem OS X noemde, heette het ook al Mac OS, zij het met een spatie ertussen. Lees ook: OS X wordt macOS Sierra.
Is je Mac geschikt voor macOS Sierra?
Voordat je de moeite neemt om Sierra te downloaden, is het verstandig om eerst even te controleren of het besturingssysteem je computer wel ondersteunt. De volgende apparaten kunnen Sierra in principe draaien:
MacBook (Eind 2009 en later) MacBook Air (2010 en later) MacBook Pro (2010 en later) Mac mini (2010 en later) iMac (Eind 2009 en later) Mac Pro (2010 en later)
©PXimport
Maak een reservekopie van je bestanden
In theorie zou de update naar Sierra probleemloos moeten verlopen, maar je kunt maar beter even een reservekopie maken. Als het goed is maak je al regelmatig een reservekopie, maar mocht dat niet het geval zijn, dan kun je dat eenvoudig instellen door in Spotlight rechtsboven Time Machine te typen, de tijdmachine van Apple te starten, een locatie te kiezen en de reservekopie te starten. Doe dit op een externe schijf, want als er iets misgaat en je kunt je Mac niet meer starten, dan is het fijn als je je gegevens op een andere schijf hebt die je eventueel aan een andere Mac kunt hangen.
macOS Sierra downloaden en installeren
Om Sierra te installeren open je nu de Mac App Store en zoek je naar Sierra, al zul je het besturingssysteem waarschijnlijk al pontificaal op de voorpagina van Apple’s softwarewinkel zien. Zodra Sierra is gedownload klik je op Installeren om het besturingssysteem te installeren. De rest wijst vanzelf, het is vooral een kwestie van wachten.
©PXimport
macOS Sierra installeren vanaf usb-stick
Mocht je een volledig versie installatie van OS X willen zonder erfenis van je oude bestanden, dan kun je er ook voor kiezen om de installatie te starten vanaf een verwisselbaar medium (zoals een usb-stick). Dit is ook handig als je vier Mac in huis hebt en niet vier keer Sierra opnieuw wilt downloaden. Sluit het medium aan op je Mac en surf naar www.diskmakerx.com om het programma te downloaden waarmee je een opstartschijf kunt maken.
Download Sierra in de app store, maar breek de installatie af als deze automatisch start. Start nu DiskMaker X en het installatiebestand van Sierra zal automatisch gevonden worden. Vervolgens selecteer je de schijf waarvan je de opstartschijf wilt maken en start je het proces. Zodra de schijf is gemaakt, kun je de installatie vanaf deze schijf starten.