Grote bestanden versturen met Mail Drop in OS X

Met Mail Drop kun je in OS X Yosemite en later grotere e-mailbijlagen versturen dan voorheen. Hier leggen we uit hoe het werkt en hoe je het naar je eigen voorkeur kunt aanpassen.

Wat is Mail Drop?

Mail Drop is een functie die in OS X Yosemite geïntroduceerd is, waarmee je grote bestanden en bijlagen (maximaal 5GB per bijlage) via de Mail app of via icloud.com/mail kunt versturen zonder e-mailservers te gebruiken. Lees ook: Zo haal je het meeste uit Mail voor iOS.

Je kunt meerdere bestanden als bijlage versturen, maar je kunt maximaal 5GB aan bestanden per bijlage versturen.

iCloud Mail

In plaats van als e-mailbijlage verzonden te worden, worden de bestanden naar je iCloud-account geüpload en 30 dagen gecodeerd bewaard. Als de geadresseerde de Mail-app op OS X gebruikt, wordt de bijlage automatisch gedownload en - net als een gewone e-mailbijlage - in het bericht weergegeven. Als de geadresseerde iCloud Mail gebruikt, kan hij of zij een preview van afbeeldingen die aan het bericht zijn toegevoegd bekijken en deze in volledige resolutie downloaden. Als het om andere soorten bestanden gaat, of als de geadresseerde een andere e-mailapp gebruikt, wordt er een downloadlink verstuurd waarmee de bijlage 30 dagen lang van Mail Drop gedownload kan worden.

Je kunt met Mail Drop ieder bestandstype verzenden. Bijlagen tellen niet mee bij je iCloud-opslag, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je door het gebruik van Mail Drop aan je iCloud-limiet komt te zitten. De bijlagen tellen echter wel mee bij je Mail Drop opslag. De Mail Drop opslaglimiet is 1TB. Bijlagen verlopen na 30 dagen, dus naarmate oudere bijlagen verlopen komt er steeds weer wat ruimte vrij.

Mail Drop gebruiken

Om Mail Drop te kunnen gebruiken, moet de functie voor een account zijn ingeschakeld. Dit kun je als volgt controleren: Ga naar Mail > Voorkeuren en klik op Accounts. Selecteer je account, klik op Geavanceerd en zorg dat er een vinkje bij Verstuur grote bijlagen met Mail Drop staat.

Als je een iCloud-account hebt en bent ingelogd, worden bijlagen die groter zijn dan de limiet van de aanbieder van je e-mailaccount automatisch met Mail Drop verzonden zodra je op Verstuur klikt.

Heb je geen iCloud-account of ben je niet ingelogd, dan krijg je een melding te zien met de vraag of je Mail Drop wilt gebruiken. Als je Vraag niet opnieuw voor deze account selecteert, zal Mail Drop voortaan altijd gebruikt worden.

De drempelwaarde van Mail Drop aanpassen

Mail Drop wordt op OS X standaard geactiveerd wanneer je een bijlage van 20MB of groter aan een e-mail probeert te hangen. Met een trucje in de Terminal kun je deze drempelwaarde groter of kleiner maken.

Zorg dat de Mail app afgesloten is, open de Terminal (in /Applications/Utilities) en voer het volgende commando in om het minimum aantal kilobytes waarbij Mail Drop geactiveerd wordt aan te passen:

defaults write com.apple.mail minSizeKB 5000

In dit voorbeeld zal Mail Drop geactiveerd worden als je in de Mail app een bijlage van 5MB of meer aan een bericht probeert te hangen. Druk op de Return-knop op je toetsenbord om deze nieuwe instelling te activeren. Open vervolgens de Mail-app om de wijzigingen van kracht te laten gaan.

Om de drempelwaarde weer op 20MB te zetten moet je de stappen hierboven herhalen, maar dan het getal 20000 invullen op de plek achter minSizeKB:

defaults write com.apple.mail minSizeKB 20000

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000