Safari 5.0.1 biedt naast allerlei bugfixes vanaf nu ook ondersteuning voor extensies. Op Apple’s extensiegalerij staat een eerste overzicht van zo’n honderd extensies die Safari-gebruikers kunnen installeren. Maar wie nog geen zin heeft om door alle honderd add-ons te graven op zoek naar de leukste, helpen we alvast op weg met onze selectie.

TrueNew

Gmail-gebruikers die amper de hoeveelheid post in hun postvakjes kunnen bijhouden, zouden TrueNew eens moeten proberen. Deze extensie toont niet alleen de hoeveelheid ongelezen berichten, maar ook het aantal nieuwe berichten die zijn binnengekomen sinds de laatste keer dat ze hun inbox bekeken. Al die ouwe ongelezen mail kunt u dan met een gerust hart negeren. TrueNew is ook beschikbaar voor Google Chrome.

DeFacer

De ‘Like’-knop van Facebook (of in het Nederlands: ‘Vind ik leuk’) lijkt tegenwoordig wel op iedere website te staan (toegegeven: ook op de onze), terwijl het ding pas een paar maanden bestaat. Bent u al die stomme blauw duimpjes helemaal zat: DeFacer stript webpagina’s van de meeste koppelingen van en naar Facebook. Kunnen we net doen alsof Facebook ondertussen niet het halve internet domineert.

Turn Off The Lights

Vergelijkbaar met Hulu’s ‘Dim the Lights’-mogelijkheid maakt de extensie Turn off the Lights de hele webpagina rondom een video donker. Het werkt ook Flash, bijvoorbeeld met games en animaties die geen modus hebben zodat ze gemaximaliseerd kunnen worden naar het hele scherm. Dit donkereffect gaat overigens niet automatisch, maar de gebruiker drukt op een klein knopje met een gloeilampje. In Safari staat dit knopje links van de adresbalk, in Chrome (waarvoor deze extensie ook beschikbaar is) staat het rechts.

Flickr Original

Flickr is niet echt gebruiksvriendelijk voor mensen die snel een plaatje op de maximale resolutie willen bekijken. U klikt eerst op de miniatuurweergave, dan op de link All sizes en tot slot op de link Original. Teveel muisklikken. De extensie Flickr Original maakt twee opties in het contextmenu: als u met rechts klikt op een miniatuur kunt u kiezen tussen View Original Flickr Image en Download Original Flickr Image. Deze extensie is ook beschikbaar voor Firefox.

Ultimate Status Bar

Klein maar fijn. Ultimate Status Bar laat bepaalde details zien als u over een link hangt met uw muis. Het lijkt erg op de statusbalk zoals die in Chrome zit ingebakken, maar het verschil is dat u via het optievenster van Ultimate Status Bar deels zelf kunt bepalen welke informatie getoond wordt en hoe de balk eruit ziet.

Bekijk Apple’s volledige extensiegalerij voor alle 100 Safari-extensies. Knopjes om de extensies te installeren zijn alleen zichtbaar als u deze bekijkt met Safari 5.0.1 en hoger.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000