© CIDimport

Safer Internet Day 2013

Geplaatst: 5 februari 2013 - 11:53

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:46

Redactie ID.nl

Safer internet Day vindt ieder jaar op de tweede dinsdag in februari plaats in meer dan 70 landen, vandaag is het tijd voor de 10e editie die in het teken staat van ‘Connect with respect’.

Met het thema van dit jaar hoopt de organisatie veel mensen – kinderen, jongeren, ouders, docenten en de branche, ervan bewust te maken dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben om het internet een veilige en betere plek te maken voor iedereen. Safer Internet Day wordt gecoördineerd door het Insafe-netwerk van Safer Internet Centra in heel Europa en mede gefinancierd door de Europese Commissie.

Cyberpesten

Een van de meest voorkomende problemen bij online veiligheid die steeds ernstigere vormen aanneemt, is cyberpesten. Dit gebeurt niet alleen via internet, maar ook via mobiele telefoons. Bekend voorbeeld van cyberpesten is de zelfmoord van Tim Ribberink in november van vorig jaar. In Nederland werd vorige maand nog de website ‘gepestmaartrots.nl’ in het leven geroepen die kinderen helpen die gepest worden (niet alleen online). 

UPC toont op hun website een video getiteld:  ‘Met wie praten uw kinderen online’ met tips aan ouders en Vodafone biedt ouders tools en apps om hun kroost veiliger met mobiele technologie. Op Meldknop.nl kunnen jongeren terecht die hulp en advies zoeken bij het oplossen van vervelende problemen op internet. Meldknop.nl is vorig jaar gestart en  in een jaar tijd 100.000 keer bezocht.

Tips voor veiliger internet voor kinderen en ouders

Beveiligingsbedrijf Norton geeft de volgende 10 tips aan kinderen:

1.       Geef nooit persoonlijke gegevens aan anderen

2.       Alles wat je online zet, blijft online

3.       Check je security- en privacy-instellingen

4.       Gebruik een veilig wachtwoord

5.       Beveilig je mobiele apparaat

6.       Praat niet met mensen die je niet kent, zowel online als in het echt

7.       Luister naar volwassenen

8.       Vermijd onbeveiligde of onbekende websites

9.       Kijk goed voordat je op een link klikt

10.   Houd je beveiligingssoftware up-to-date

Beveiligingsbedrijf Kaspersky heeft de volgende tips voor ouders die vermoeden dat hun kind slachtoffer is van cyberpesten:

·         

Reageer snel: 

Neem geen afwachtende houding aan. Des te langer er gewacht wordt, des te verder geruchten en foto’s worden verspreid.

·         

Verzamel informatie:

Probeer zoveel mogelijk feiten te vergaren, zoals waar het pesten plaatsvindt en wie daarbij betrokken is. Screenshots vormen het beste bewijs.

·         

Stel beheerders van websites op de hoogte: 

Helaas hanteren sociale netwerken geen standaardprocedure om met cyberpesten om te gaan. Ze moeten er echter wel iets aan doen. Op Facebook kan bijvoorbeeld melding gemaakt worden van gebruikers die ongewenste berichten plaatsen. Een team van Facebook zal vervolgens bepalen of deze berichten inbreuk maken op het gebruikersbeleid.

·         

Ga voor de snelste oplossing: 

Het maakt niet uit of kind A kind B nu op het schoolplein of op Facebook beledigt. Waar het pesten ook plaatsvindt, ouders moeten het probleem proberen op te lossen met praten. Veel conflicten kunnen op simpele wijze worden opgelost doordat ouder A een gesprek aangaat met ouder B.

·         

Doe aangifte: 

In sommige is de situatie helaas ingewikkelder. Als er sprake is van verregaande pesterijen of zelfs bedreigingen, is het het beste de politie ervan op de hoogte te stellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten