© PXimport

Prullenbak herstellen? Zo doe je dat

Geplaatst: 21 mei 2021 - 02:01

Aangepast: 14 december 2022 - 10:27

Dirk Schoofs

Je maakt de prullenbak van Windows 10 wel honderd keer leeg, maar de bestanden blijven er toch in zitten. Niet dat het de functionaliteit van je computer beïnvloedt, maar de gedachte maakt je gek. Mogelijk is er iets beschadigd en moet je de Prullenbak herstellen.

FixWin

De meest eenvoudige manier om een beschadigde prullenbak te herstellen is via een externe tool: FixWin. Dit is een gratis tool van de onvolprezen The Windows Club. Dit programma kun je laten draaien vanaf een usb-stick en het hoeft niet geïnstalleerd te worden. Klik met de rechtermuisknop het FixWin.exe en selecteer Als administrator uitvoeren. Daarna kies je in de linkerkolom de groep File Explorer. En hier gebruik je de knop Fix naast het item Reset Recycle Bin, Recycle Bin is corrupted. Wacht even tot de herstelling is uitgevoerd. Alle bestanden en mappen in de prullenbak zullen door deze ingreep worden verwijderd. Herstart de computer en Windows maakt automatisch een nieuwe prullenbak.

© PXimport

Naar de veilige modus

Als dat niet lukt, probeer dan de prullenbak te legen na een opstart in de veilige modus. In deze modus zullen uitsluitend de onderdelen worden geladen die strikt noodzakelijk zijn om de pc te laten werken. Ga hiervoor via het menu Start naar Instellingen. En klik dan op Bewerken en beveiliging. In de linkerkolom klik je op Systeemherstel zodat je rechts bij het onderdeel Geavanceerde opstartopties kunt. Klik in de Geavanceerde opstartopties op de knop Nu opnieuw opstarten. Dan verschijnt een blauw scherm waar je de knop Problemen oplossen gebruikt.

© PXimport

F4

Hierdoor kom je bij een tweede blauw scherm Geavanceerde opties en daar staat de knop Opstartinstellingen. In het volgende blauwe scherm met de titel Opstartinstellingen krijg je eerst een opsomming van alle manieren hoe je Windows 10 kunt opstarten. Klik in dit venster op de knop Opnieuw opstarten. Daarna krijg je het venster Startup Settings met de functietoetsen F1 tot en met F12. Hier lees je dat je kunt opstarten in veilige modus (zonder netwerk) door de functietoets F4 in te drukken. Doe dat en log in op je pc. Dat is gelukt als je in alle vier de hoeken van het bureaublad de woorden Veilige modus ziet staan. Maak nu de prullenbak leeg. Wanneer je de computer daarna opnieuw opstart gaat hij opnieuw naar de normale modus.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000