Zo verwijder je het Dell-root-certificaat 'eDellRoot'

Dell plaatst root-certificaten op nieuwe laptops, inclusief de privésleutel daarvan. Dat maakt het makkelijk om aangevallen te worden via een man-in-the-middle-aanval. We laten je in deze workshop zien hoe je Dells root-certificaat van je laptop verwijdert.

Je kunt hier meer lezen over het root-certificaat van Dell.

Ga naar je 'Taakbeheer' en klik daar bovenin op 'Services'. Let op dat dat bij Windows 7, 8, en 10 op een andere plek staat (maar wel allemaal bovenin).

Klik daarna onderin op het andere knopje met 'Services' (of 'Services openen' in Windows 10). Er opent een nieuw scherm.

Tip: Je kunt direct naar je Taakbeheer door Ctrl + Shift + Esc in te drukken.

© PXimportZoek in dit nieuwe venster naar het kopje 'Dell Foundation Services'. Dubbeklik daarop, en klik dan op 'De dienst stoppen'.

© CIDimportGa nu naar je Verkenner, en navigeer naar deze map (of kopieer het in je taakbalk): C:\Program Files\Dell\Dell Foundation Services. Zoek daar de plugin Dell.Foundation.Agent.Plugins.eDell.dll en verwijder die (en leeg daarna je Prullenbak gelijk even). Klik op 'Doorgaan' als je computer daarom vraagt.

© CIDimport

Het certificaat echt verwijderen

We duiken wat dieper het systeem in en gaan het certificaat nu echt verwijderen.

Gebruik daarvoor de Windows-toets, en typ certmgr.msc. Waarschijnlijk wordt je hier gevraagd of je zeker weet dat je veranderingen aan je computer wil aanbrengen - klik daar op 'Ja'.

Zoek in dit scherm (links) naar 'Vertrouwde basiscertificering', en klik dan (rechts) op 'Certificaten'.

Scroll nu naar onderen tot je het certificaat 'eDellRoot hebt gevonden.

Klik dat certificaat één keer aan en klik hiervolgens bovenaan op het rode kruis. Klik op 'Ja' als je wordt gevraagd of je het certificaat wilt verwijderen.

Let hier goed op dat je specifiek alleen eDellRoot hebt aangeklikt - je wil immers geen belangrijke certificaten verwijderen!

© CIDimportJe hebt het Dell-certificaat nu permanent van je laptop verwijderd!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000