Screenshots: Windows 10 krijgt Spartan-browser

Microsoft heeft zijn veelbesproken Spartan-browser beschikbaar gemaakt voor gebruikers van Windows 10. De browser moet uiteindelijk de belangrijkste van het besturingssysteem worden, en Internet Explorer vervangen in Windows 10. Spartan heeft nu nog niet alle nieuwe functies die er in de definitieve versie moeten zitten, en werkt nog niet 100% stabiel. PCM dook in de nieuwe browser en bekeek de nieuwe functies.

Het eerste dat opvalt is het uiterlijk van de browser. Die heeft namelijk precies dezelfde stijl als de rest van Windows 10, en dan met name de menu's. Het schermvullende raam heeft dezelfde minimalistische stijl als het Settings-menu van Windows 10. De tabbladen in de bovenste balk zijn strak vierkant, en er wordt geen onnodige ruimte ingenomen in de bovenste balk.

© PXimport


 


OneNote in de browser

Microsofts OneNote zit in de browser ingebouwd, waardoor je direct op een webpagina aantekeningen kunt maken. Je kunt gekleurde lijnen tekenen om een blok te omcirkelen, of aantekeningen maken bij een bepaald punt op de website.

© PXimport© CIDimportOok is het mogelijk secties van een website te kopiëren en ergens als afbeelding te plakken. Het gaat daarbij om een soort Knipprogramma, dat in de browser is geïntegreerd.

© PXimportUiteraard is het ook mogelijk die screenshots of aantekeningen direct te delen via een -share-knop. Zo kun je een screenshot delen met anderen via email of sociale media, of je kunt het opslaan in OneNote zelf.

© PXimport


Moderne look

Je ziet ook goed hoe modern de nieuwe browser is door naar de instellingen te kijken. Daarin is goed te zien welke stijl de nieuwe browser aanneemt.

© PXimport
Leesmodus

Nieuw is ook de speciale leesmodus, waarin je alleen de tekst van een artikel te zien krijgt, zonder alle tierelantijnen er omheen. Zonder advertenties en 'lees ook dit'-functies worden artikelen zo een stuk aantrekkelijker.

© PXimport
Cortana

Net zoals in de rest van Windows 10 zit Cortana ook ingebakken in Spartan. De slimme zoekassistent is voorlopig alleen beschikbaar in Amerika, maar dat heb je snel gefixt door je systeem op die regio te zetten. Niet alle functies in Cortana werken nog - zo is het nog niet mogelijk om afspraken te maken vanuit de browser.

Wel toont Cortana gerelateerd nieuws over een geselecteerd begrip, of je kunt op Wikipedia meer informatie vinden.

© PXimport

Microsoft brengt later meer functies naar Spartan, maar voorlopig kun je de browser wel al zelf proberen door te updaten naar build 10049 van de Technical Preview van Windows 10.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000