De beste besturingssystemen en admin panels voor hosting

Je server draait op een besturingssysteem en daarnaast heb je de juiste admin panels nodig voor hosting. De keuze is erg ruim, en daarom vertellen we je in dit artikel over de mogelijkheden die je hebt

Lees hier meer over verschillende soorten hosting

Het populairste OS voor servers is Linux, waarbij allerlei varianten (distributies) gebruikt kunnen worden. CentOS wordt het meest toegepast, maar ook Ubuntu, Debian en FreeBSD zijn populair. Iedere Linux-distributie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en meest geschikte toepassingen. Om als webserver te dienen moet er ook webserversoftware op de server komen, bijvoorbeeld het veelgebruikte Apache. En daarnaast databasesoftware zoals mySQL en een codeplatform als php. En daarmee heb je de populairste softwarecombinatie voor webservers te pakken: LAMP (Linux, Apache, mySQL, PHP).

Meestal wordt bovenop de Linux-schil en de LAMP-software ook nog een hosting control panel geïnstalleerd, zodat je op een gebruiksvriendelijke manier hosting-accounts kunt beheren. Over deze panels kun je hieronder meer lezen. Zoals hierboven al aangegeven bieden vps-aanbieders wel vaak wizards aan waarmee je al deze software relatief makkelijk kunt installeren op je verse vps, al dan niet aangevuld met informatie in tutorials, knowledge bases en forums.

Linux of Windows?

In plaats van Linux kun je ook Windows als OS op je server zetten. Het gaat dan om een speciale server-versie, waarmee je nog geen gebruiksklare hostingomgeving hebt. Windows-servers worden meestal voorzien van Plesk als control panel. Windows-hosting is vaak duurder dan Linux-hosting, alleen al vanwege de commerciële Microsoft-licenties.

De keuze voor Windows of Linux is essentieel, want je kiest daarmee voor een heel ecosysteem. Heel veel websoftware is gebaseerd op het LAMP-systeem, terwijl Windows een kleiner en gespecialiseerder aandeel heeft en vooral wordt gebruikt voor Microsoft-toepassingen als Exchange en SharePoint, met ASP(.NET) en C# als programmeertalen en MSSQL als databaseplatform.

Windows Server wordt voornamelijk gebruikt voor grootzakelijke toepassingen, die echter ook steeds vaker vanuit een cloud-opzet als SaaS aangeboden worden, zodat een eigen server daarvoor niet meer nodig is. Een LAMP-gebaseerde server is de beste allround-keuze voor websites en applicaties voor zzp’ers en het mkb. De meeste hosting die wordt aangeboden is dan ook hierop gebaseerd.

Beste admin-panels: cPanel en Plesk

Om prettig de gebruikelijke zaken met betrekking tot je webserver, accounts en domeinen te kunnen beheren is een control panel ofwel admin panel de aangewezen weg. Deze softwareschil zorgt voor een grafische interface. Het alternatief is om het beheer via commandline-opdrachten te doen, maar tenzij je daar zwaarwegende redenen voor hebt, is dat geen werkbare optie. Er bestaan verschillende admin-panels, waarvan cPanel en Plesk het meest voorkomen.

Bij de goedkopere hosting-aanbieders zie je ook wel DirectAdmin als control panel. Sommige hosters gebruiken eigen panels, vooral bij shared hostingaccounts. Van alle systemen kun je via Google demoversies vinden waarin je kunt inloggen en uitproberen om te kijken welke je het meest aanstaat.

Onze voorkeur gaat uit naar Plesk. Het ziet er gelikt uit, wordt doorlopend doorontwikkeld, is stabiel, heeft erg veel opties en wordt als het meest gebruiksvriendelijk ervaren. Let op dat je wel de nieuwste versie (Plesk Onyx) krijgt en geen oudere versie (Plesk 12.5 of lager). Een ander punt van aandacht is de editie van Plesk (kies Web Pro of Web Host en niet voor Web Admin) en welke powerpacks en commerciële extensies bij de prijs zijn inbegrepen. Goedkopere Plesk-hosters bezuinigen daar vaak op.

© PXimport

Het Plesk-systeem kun je uitbreiden met allerlei extensies (sommige gratis en andere commercieel), die meestal via de interface zelf geïnstalleerd en beheerd kunnen worden. Voor Plesk willen we met klem twee commerciële extensies aanraden: Juggernaut Security and Firewall, en Warden Anti-spam & Virus Protection. Absoluut onovertroffen in hun soort. Ook op deze site zijn voor relatief weinig geld diverse nuttige extensies beschikbaar, de meeste gericht op security.

Ook voor cPanel zijn veel extensies beschikbaar, waarvan hier een overzicht te vinden is. De software zelf is beperkter en wat technischer van aard dan Plesk en de interface ziet er gedateerd uit. Maar desondanks is het een populair systeem.

cPanel wordt doorgaans gebruikt in combinatie met WHM. Waar Plesk alle niveaus van server- en accountbeheer in een interface biedt, zijn de functies hier over cPanel en WHM verdeeld. Hoewel cPanel en WHM naadloos met elkaar samenwerken hebben ze aparte logins, wat minder praktisch is.

DirectAdmin heeft een nog soberder vormgeving en is nog minder uitgebreid. Ook is er geen centrale repository voor extensies beschikbaar. Het lijkt erop dat externe ontwikkelaars DirectAdmin de laatste jaren links laten liggen, de meeste extensies die opduiken in Google en fora zijn verouderd of niet meer beschikbaar.

Naast deze drie admin panels zijn er nog veel meer (opensource) pakketten beschikbaar. Soms heb je gewoon genoeg aan een licht en simpel beheerpanel en dan kan zo’n alternatief pakketje misschien beter aansluiten dan een zwaarder alles-in-een pakket.

Tekst: Jurgen Nijhuis

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000