Beveilig je smartphone en tablet op vakantie

Natuurlijk neemt haast iedereen z’n smartphone en tablet mee op vakantie. Vooral nu de Europese dataroamingregels eindelijk versoepeld zijn. Maar er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten.

© PXimport

Er zijn genoeg redenen om je mobiele apparaat mee te nemen op vakantie. Even snel een leuk cafeetje of restaurantje opzoeken, de kinderen koest houden op de achterbank, je financiën in de gaten houden, navigeren naar die onmogelijk te vinden camping, of gewoon even voor je eigen ontspanning naast het zwembad.

Verlies

Maar net als in het dagelijks leven is het grootste risico voor je mobiele apparaat nog wel verlies. Je wilt je dure gadget die bomvol persoonlijke gegevens staat niet verliezen, maar soms doe je er niks aan. Met de app van BitDefender kun je je smartphone of tablet op afstand beheren: lokaliseren (zodat je hem weer op kunt pikken) of wissen, zodat je in het allerergste geval zeker weet dat je foto’s, mailtjes, berichtjes en al die andere persoonlijke gegevens niet op straat komen te liggen.

Denk er natuurlijk ook aan je apparaat het liefst met een pincode te vergrendelen. Op deze manier kan niet iedereen er zomaar in. Vier keer 0 als pincode is overigens zinloos, dan kun je beter geen pincode instellen.

Lees ook: Vijf handige tips voor veilig internet op vakantie

Veilig online

Wanneer je in het buitenland online gaat, wil je natuurlijk niet in een klap je internetbundel erdoorheen jagen. Gratis wifi is dan best prettig. Vooral als je een tablet mee hebt zonder mobiele internetverbinding. Houd er wel rekening mee dat anderen in principe kunnen zien wat je doet op het netwerk: deze is immers niet in jouw beheer. Vooral als je verbindt met een open wifinetwerk (zonder wachtwoord dus), is je internetverkeer makkelijk door anderen te begluren. Wees hier bewust van voordat je met ieder openbaar wifinetwerk verbindt.

Je kunt je hierop voorbereiden voor te zorgen voor een VPN-verbinding. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je verkeer versleuteld wordt en dus niet door anderen afgekeken kan worden. Ook kun je vanaf je buitenlandse vakantie-adres dan weer Uitzending Gemist bekijken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000