ID.nl logo
15 tips om slimmer te printen
© Reshift Digital
Zekerheid & gemak

15 tips om slimmer te printen

We printen wat af met zijn allen. Meer dan de helft van die prints wordt echter nooit gelezen. En hoe vaak komt een bijna leeg vel papier ‘pagina 2 van 2’ uit de printer? Dat is een behoorlijke verspilling van grondstoffen. Tijd voor bespaartips: goed voor het milieu én goed voor je portemonnee.

De digitalisering van ons leven betekent niet dat we minder printen, integendeel. Het papierloze kantoor dat vorige eeuw werd aangekondigd blijkt een illusie. Veel mensen lezen sneller en liever op papier en sommige paperassen wil je fysiek bewaren. Toch blijft er ruimte voor verbetering. Met deze tips zet je een stap in de goede richting.

1 GreenCloud Printer

Toepassingen hebben vaak hun eigen afdrukvenster, maar met GreenCloud Printer druk je altijd af vanuit dezelfde interface. Je kunt ook rechtstreeks opslaan als pdf in Dropbox of Google Drive. Een overzicht toont welke pagina’s weinig of geen informatie bevatten, zodat je deze kunt overslaan. Met één klik druk je tweezijdig af of verdeel je twee pagina’s over één vel papier. Bovendien brengt deze tool het inktverbruik terug door in donkergrijs af te drukken in plaats van zwart en houdt ook nog eens haarfijn bij hoeveel inkt en papier je bespaart.

©PXimport

2 Selectief

Van lijvige documenten wil je vaak maar een beperkt aantal pagina’s afdrukken. Bepaal zelf welke pagina’s je op papier wilt en welke niet. In het afdrukvenster van Word vind je een vak voor het aangepast afdrukbereik. In plaats van Alle pagina’s afdrukken typ je de paginanummers gescheiden door een komma, bijvoorbeeld 4, 8 om de pagina’s 4 en 8 af te drukken. Kies je 4-8 dan worden pagina’s 4 tot en met 8 afgedrukt. Combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk. Zo kun je de pagina’s 1 tot en met 14 plus 20 en 22 afdrukken met: 1-14, 20, 22.

3 Ga digitaal

Wil je documenten onderweg lezen, overweeg dan een tablet of e-reader te gebruiken en bewaar de bestanden in een cloudopslag. Deze mobiele toestellen lezen namelijk ook gewone pdf’s en Office-bestanden. Bovendien kun je er vaak zelfs aantekeningen in maken. PdfMachine is een native printerstuurprogramma waarmee je zelfs complexe documenten omzet naar pdf. De tool heeft een scanfunctie met ingebouwde tekstherkenning die tekstinhoud omzet naar doorzoekbare tekst. Bovendien kun je bestaande teksten bewerken en elementen toevoegen aan het pdf-bestand. De ‘white’-versie is gratis, maar voor de pro’s zijn er ook betaalde versies.

©PXimport

4 Inktcartridges inleveren

Inktcartridges zijn gemaakt van plastic en hebben vaak een chip. De belangrijkste grondstoffen van inkt zijn meestal petroleum en chemicaliën. Gooi lege cartridges niet zomaar weg. Er zijn bedrijven die ze kunnen verwerken tot grondstoffen, of hervullen en opnieuw verkopen. Lever ze in bij de milieustraat of een van de vele inzamelpunten, doorgaans van goede doelen die door de verkoop ervan wat inkomsten binnenkrijgen. Er is overigens ook inkt voor cartridges op basis van plantaardige olie verkrijgbaar.

©PXimport

5 Lekker doorprinten

Een laserprinter werkt met een poeder dat op hoge temperatuur gesmolten wordt op het papier. Dat kost een hoop stroom, maar zodra de juiste warmte is bereikt kan deze printer wel veel pagina’s verwerken. Moet je dus veel afdrukken dan is de laserprinter energiezuiniger dan de inkjetprinter. Het meest milieuvriendelijk werkt de laserprinter wanneer je veel pagina’s achter elkaar afdrukt. Opsparen dus! De toner van een laserprinter bevat een mengsel van grafiet en polymeer. Dit zorgt dat bij het recyclen van papier veel nieuw hout nodig is.

6 PriPrinter

Met PriPrinter kun je documenten voor het afdrukken previewen, bewerken en zo economisch en ecologisch mogelijk afdrukken. Je kunt pagina’s verwijderen, marges aanpassen, posters afdrukken en boekjes maken in staande of liggende. De tool bevat een EconoMode die het inktverbruik tussen de 5 en 70% reduceert. Deze instelling verwijdert zwarte vlakken ook in letters en behoudt de contouren en randen. In de gratis versie verschijnt wel een kleine markering in de rechterhoek van ieder blad.

©PXimport

7 Chloorvrij papier

Bij milieuvriendelijk hoort ook milieuvriendelijk papier. Traditioneel wordt papier gebleekt met chloor, een stof die ongezond is voor mens en dier. Gebruik daarom liever 100% chloorvrij en gerecycled papier. Let op: er is een onderscheid tussen elementair chloorvrij (ECF) en totaal chloorvrij (TCF). Papier uit duurzaam bosbeheer heeft een FSC- of PEFC-label. Instinkertje: het bekende recycling-symbool op papierverpakkingen zegt niet dat het papier gerecycled is, maar alleen dat het geschikt is voor recycling.

8 Zuinige klassiekers

Ook het lettertype dat je gebruikt, beïnvloedt het inktverbruik. Gebruik daarom zo weinig mogelijk de stijl vet en druk tekst en afbeeldingen niet onnodig groot af. En dan zijn er drie klassiekers onder de lettertypes die van zichzelf goed leesbaar zijn en weinig inkt verbruiken. Century Gothic heeft dunne letters, maar is wel groot. Courier stamt weliswaar nog uit de tijd van de typemachines, maar dit is wel een van de zuinigste letters. De ouwe, trouwe Times New Roman is een lettertype dat zelfs 27 procent economischer is dan bijvoorbeeld het veelgebruikte Arial. Ook Garamond is een zuinig font.

©PXimport

9 Eco-lettertypes

Ecofont en Ryman Eco zijn twee lettertypes die speciaal ontworpen zijn om inkt uit te sparen. Ecofont is een product van het Utrechtse bedrijf SPRANQ. De letters bevatten kleine gaatjes in de lijnen die onzichtbaar zijn in een lettergrootte van 12 of 13 punten. Ga je groter, dan zie je de gaten wel. Volgens de makers zou dit lettertype 46,5% aan toner besparen. Ecofont is niet gratis: de thuisgebruiker betaalt 7 euro per jaar. Wel gratis en zonder gaten is Ryman Eco. De inktbesparing van 33% haalt dit nieuw lettertype door letters uit te hollen met dunne lijntjes. Bij kleine lettergroottes lijkt het alsof het om gewone, volle letters gaat.

10 In de rij

Om 25 documenten af te drukken kun je het beste een batch-tool gebruiken, zoals Print Conductor. De software is gratis voor niet-commercieel gebruik. Je sleept de bestanden in de documentenlijst of je gebruikt de knoppen Voeg documenten toe of Voeg map toe. Wanneer de lijst is opgesteld, kies je de juiste printer en klik je op de knop Begin met afdrukken. Van ieder document kun je via de Instellingen aangeven welke pagina’s en hoeveel kopieën je nodig hebt. Bovendien kun je de afdruklijst exporteren om later opnieuw te gebruiken.

©PXimport

11 Concept is sneller en zuiniger

In alle printdialoogvensters kun je verschillende afdrukkwaliteiten kiezen. In de concept-, draft- of ontwerpmodus zal de printer de tekst zo snel mogelijk uit de machine laten rollen, zonder eisen te stellen aan de kwaliteit. Eigenlijk komt dit overeen met een spaarmodus want in deze optie verbruik je bijna 50% minder inkt dan in de standaardinstelling. De tekst blijft in ieder geval goed leesbaar.

©PXimport

12 Duplex

Bespaar papier door dubbelzijdig af te drukken. Als je printer duplex afdrukken ondersteunt, wijzig je in het afdrukdialoogvenster de standaardkeuze Enkelzijdig afdrukken in Dubbelzijdig afdrukken. Ondersteunt je printer deze optie niet dan kun je toch duplex afdrukken. Eerst print je de alleen de oneven pagina’s (1,3, 5, enzovoort). Daarna druk je de even pagina’s af, maar dan kies je bij Paginavolgorde de optie Omgekeerd. Als je een voorlader hebt, waarbij het papier liggend in de printer wordt geplaatst, plaats je het afgedrukte papier terug met de bedrukte zijde naar boven en de bovenkant richting de printer.

©PXimport

13 Printvriendelijke webpagina’s

Webpagina’s zijn natuurlijk gemaakt om op een scherm te bekijken, ze bevatten veel printonvriendelijke inhoud. Sommige printerdrivers beschikken over een optie om te vermijden dat de achtergrond en allerlei reclame mee wordt afgedrukt. PrintFriendly gaat nog een stap verder. Deze webservice stript alle overbodige elementen van de webpagina, bovendien kun je passages wissen en zelfs de lettergrootte aanpassen. Je geeft de url van de webpagina in en klikt op de knop. In plaats van af te drukken, kun je ook een printvriendelijk pdf-bestand genereren. Strip niet teveel, want dan kan de leesbaarheid in het gedrang komen.

14 Oude printers inzetten

Heb je nog een oude printer die niet compatibel is met Windows 10 of wil je vanaf je Android-toestel documenten afdrukken dan kun je Google Cloudprinter inzetten. Zorg dat Google Chrome draait op de pc waarop de printer is aangesloten en typ in het adresvak chrome://devices. Druk op Enter. Daarna klik je op Printers toevoegen en je selecteert jouw printer. Zorg dat bent ingelogd met je Google-account, want de geselecteerde printer is gekoppeld aan jouw account. Vanaf nu kun je vanuit je Android-toestel en iedere computer vanuit Chrome afdruktaken sturen.

©PXimport

15 Logboek

Het is handig om je printer(s) te delen met alle huisgenoten, maar wellicht wil jewel een idee krijgen hoeveel afdrukken iedere gebruiker er doorheen jaagt. En hoeveel prints kun je maken voordat je nieuwe cartridges moet kopen? PaperCut Print Logger is het logboek dat alle printopdrachten bijhoudt. Dit programma werkt zowel op macOS, Windows en Linux en is gratis tot 5 gebruikers. In het logbestand lees je het tijdstip van de afdruk, de gebruiker, het aantal pagina’s, de documentnamen en details als de papierinstelling, kleurengebruik en meer… Als je de kostprijs van een pagina ingeeft, zal deze tool de rekening maken.

▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?
© ID.nl
Huis

Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?

Het is dé klassieker tijdens de feestdagen: met de hele familie rondom een apparaat zitten om je eigen eten te bereiden. Maar sta je in de winkel of scrol je online door het aanbod, dan vliegen de termen je om de oren. Is racletten hetzelfde als gourmetten? Waarom zou je voor een steen kiezen in plaats van een metalen plaat? Wij leggen haarfijn (en hapklaar) uit wat de verschillen zijn.

Raclette: voor de echte kaasfans

Laten we beginnen met de term die vaak voor de meeste verwarring zorgt: raclette. Hoewel we het woord in Nederland vaak door elkaar gebruiken met gourmetten, is het van oorsprong een Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij traditionele raclette verwarm je een groot stuk kaas aan één kant, waarna je de gesmolten laag over aardappelen, zilveruitjes en augurken schraapt.

Kijken we naar de consumentenapparaten die je nu in de winkel koopt, dan verwijst de term raclette specifiek naar het gebruik van de pannetjes die je onderin het apparaat schuift. Je gebruikt hierbij de hitte van het verwarmingselement om kaas te smelten of kleine gerechtjes, zoals een omelet of pannenkoekje, te garen. Vaak zit er bovenop het apparaat nog een grillplaat of steen, zodat je het racletten kunt combineren met grillen. Ben je een echte kaasliefhebber of houd je van afwisseling tussen bakken en gratineren, dan is de raclette-optie onmisbaar. Een handige tip is om altijd speciale raclettekaas te gebruiken; deze smelt perfect met een ideale romigheid.

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

©Roland - stock.adobe.com

Steengrill: puur natuur en gezond

De naam geeft het eigenlijk al weg: bij een steengrill bak je het voedsel op een plaat van natuursteen, meestal gemaakt van graniet. Dit ziet er niet alleen robuust en chique uit op tafel, het werkt ook fundamenteel anders dan een metalen plaat. Een steen heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen, dus reken er bij het aanzetten op dat je zo'n twintig tot dertig minuten geduld moet hebben voordat de plaat goed heet is. Eenmaal op temperatuur houdt de steen de hitte echter extreem goed en lang vast.

Het grootste voordeel van de steengrill is het gezonde aspect. In tegenstelling tot andere bakplaten heb je op een steen geen boter of olie nodig. Vaak strooi je alleen wat zout op de steen om aanbakken te voorkomen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen optimaal bewaard, wat zorgt voor een pure smaak. Houd er wel rekening mee dat steen een poreus natuurproduct is. Je mag deze beslist niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat trekt in de steen en proef je de volgende keer terug in je biefstukje. Even laten weken en schoon schrapen of schrobben met enkel warm water is hier het devies.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

De bakplaat: snelheid en gemak

De bakplaat, vaak ook grillplaat of Teppanyaki genoemd, is meestal gemaakt van metaal en voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Je ziet ze vaak in twee varianten: de geribbelde grillplaat voor die mooie, karakteristieke streepjes op je vlees of groente, en de vlakke plaat die ideaal is voor roerbakken of vis.

De grote kracht van de metalen bakplaat is snelheid en gebruiksgemak. Je stopt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten kun je al beginnen met bakken, wat een stuk sneller is dan bij natuursteen. In tegenstelling tot de steengrill gebruik je hier wel een klein beetje boter of olie. Dankzij de gladde antiaanbaklaag glijdt je eten makkelijk over de plaat en blijft er zelden iets kleven. Ook na het eten wint de bakplaat het op punten van de steengrill: je kunt de plaat vaak losklikken en eenvoudig met een sopje afwassen. Sommige platen zijn zelfs bestand tegen de vaatwasser, al is het altijd verstandig om dat even in de handleiding te checken.

©Donghyun Kim - stock.adobe.com

In één oogopslag: De technische verschillen

Twijfel je nog over welk apparaat bij jou past? We hebben van alle drie de apparaten de technische eigenschappen naast elkaar gezet:

EigenschapSteengrillBakplaat (metaal)Raclette
MateriaalNatuursteen (graniet)Metaal met anti-aanbaklaagPannetjes (onderin)
OpwarmtijdLangzaam (20-30 min)SnelDirect (via element)
Boter/OlieNee (gebruik zout)JaNee (kaasvet is genoeg)
SmaakPuur, dichtgeschroeidBakken en bradenRomig, gesmolten kaas
SchoonmaakSchrobben met waterMakkelijk (sopje/vaatwasser)Pannetjes weken

Kiezen? Dat hoeft niet!

Vroeger moest je echt een keuze maken tussen deze apparaten, maar fabrikanten snappen gelukkig dat wij consumenten van alles wat willen proberen. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten die als 'gourmetstel' worden verkocht, slimme combi-apparaten. Deze bieden vaak ruimte voor de raclette-pannetjes onderin, terwijl de bovenkant bestaat uit een grill- en/of bakplaat is.

Er zijn ook modellen met verwisselbare platen, waarbij je de ene keer kiest voor de gezonde steengrill en de andere keer voor de snelle bakplaat. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is zo'n combi-set met verwisselbare opties vaak de beste keuze voor de meeste huishoudens. Let er bij aankoop ook op of het apparaat een 'parkeerdek' heeft; dat is een koude zone waar je je hete pannetje even veilig kwijt kunt als je een eetpauze inlast.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist


❤️🧑‍🍳Matchmaker: welk ingrediënt op welke plaats?

Niet elk stukje vlees of groente wordt blij van dezelfde bereiding. Wil je de beste smaak? Hanteer dan deze vuistregels voor je ingrediënten:

IngrediëntBeste keuzeWaarom?
Biefstuk & ossenhaasSteengrillDoor de hoge hitte schroeit het vlees direct dicht; zo blijft het supermals.
Gemarineerd vleesBakplaatMarinades en kruiden verbranden snel op steen en koeken aan. Op de metalen plaat met wat olie gaat dit perfect.
Vis & garnalenBakplaatVis is kwetsbaar en plakt snel vast aan natuursteen. De anti-aanbaklaag van de bakplaat is veiliger.
Hamburgers & worstjesBakplaatDeze producten laten veel vet los; op een bakplaat (vooral een geribbelde) loopt dit makkelijker weg naar het opvangbakje.
Groenten (paprika/ui)Steengrill / RacletteOp de steen garen ze langzaam en puur. Wil je ze gratineren met kaas? Doe ze dan in het pannetje.
Pannenkoeken & eiBakplaat / RacletteVloeibare ingrediënten lopen van de steen af. Gebruik een vlakke bakplaat of het pannetje.
KaasRacletteDe enige echte plek voor kaas is in het pannetje onder het element!

Steengrill, raclette en bakplaat: bekende merken

Tefal levert veelzijdige sets zoals de Tefal Raclette Gourmet 3-in-1 RE610D , een tafelmodel dat grillen, raclette en bakken in één apparaat combineert. De stevige antiaanbaklaag en eenvoudige bediening maken dit dé keuze voor mensen die iets zoeken dat prettig werkt en makkelijk schoon blijft.
Princess
biedt betaalbare en degelijke tafelgrills. Een goed voorbeeld is de Princess 162660 Raclette Purify. Dit apparaat is speciaal voor grotere gezelschappen en is niet alleen gebruiksvriendelijk(zo kun je met draaiknoppen de warmte instellen), maar heeft ook nog eens ingebouwde geurafzuiging!
Solis staat bekend om multifunctionele en duurzame tafelgrills. Met de Solis Table Grill 5-in-1, heb je de keuze uit verschillende bereidfingswijzen. Grillen, bakken of gourmetten: het kan allemaal.
Tristar levert voordelige sets voor kleinere of gemiddelde huishoudens. Neem bijvoorbeeld de Tristar RA-2996 Raclette Grill, een model dat simpel werkt en genoeg ruimte biedt voor een avondje samen eten.
Bourgini combineert toegankelijke prijzen met degelijke bouw. De Bourgini Gourmet Raclette Grill Plus – 8 personen is een combinatie van een raclette en grill. Hij is robuust van bouw en heeft (altijd fijn) een antiaanbaklaag en een cool grip handgreep.