© CIDimport

Video met turbo

Geplaatst: 17 november 2011 - 15:13

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:00

Redactie ID.nl

U kent ze wel, die video’s waarin het lijkt alsof huizen in een paar uur gebouwd worden of wolkenluchten in hoog tempo voorbij schieten. Timelapse heet de techniek die daarvoor gebruikt wordt. Alleen iets voor professionals? Welnee! Met een webcam en drie gratis programmaatjes gooit ook u uw filmpjes in de hoogste versnelling!

Video met turbo-16432513

© CIDimport

1. Camarasoftware downloaden

Allereerst hebben we WebcamXP nodig, een programma dat eigenlijk bedoeld is voor bewakingscamera’s maar dat ook in ons geval goede diensten kan bewijzen. Ga naar www.web camxp.com en download daar WebcamXP 5.5.0.8 (wlite-550.exe, 6.521 kB). Start het gedownloade programma, geef zo nodig UAC-toestemming, klik op I Agree en Next. Als u een usb-webcam hebt (is meestal het geval), kunt u nu de twee vinkjes bij IP Camera weghalen. Klik weer op Next en op Install. Als de installatie klaar is start u WebcamXP 5 in het Startmenu.

2. Camera instellen

Kies in het menu Language, Dutch. Bij het eerste gebruik is nog geen camera ingesteld. Daarvoor rechtsklikt u in het Live view-venster en kiest u bij PCI / USB (WDM Driver) uw camera. Nu ziet u het beeld van uw camera en dat is toegewezen aan Bron 1. Wanneer u nogmaals rechtsklikt in hetzelfde venster kunt u bij Video Formaat de grootte van de te filmen beelden instellen. Voor een optimale beeldkwaliteit kiest u het hoogste aantal pixels die uw camera ondersteunt. Ook kunt u hier (bij Bron Instellingen) nog eventueel sleutelen aan kleur, helderheid en contrast van het beeld. Hiervoor gebruikt WebcamXP de software die bij uw camera is geleverd.

Video met turbo-16432517

© CIDimport

3. Snelheid berekenen

Normale video wordt afgespeeld met 25 beeldjes per seconde. Dat betekent dat de tijd in uw film 25 keer zo snel verstrijkt als u maar met één beeldje per seconde opneemt. Een bloem die zich in een uur openvouwt zou er dan in uw film nog altijd ruim twee minuten over doen – niet echt spetterend. Een etmaal vol mooie wolkenluchten zou bijna een uur film opleveren – uw publiek zou al na tien minuten indutten. De maximumsnelheid van WebcamXP voor losse plaatjes (1 beeldje per seconde) is dan ook vaak nog veel te hoog. Wilt u een etmaal reduceren tot drie interessante minuten dan moeten de 86.400 seconden van dat etmaal (24x60x60) getoond worden in de 4.500 beeldjes van de video (3x60x25) wat neerkomt op 1 beeldje per 19,2 seconden. In deze orde van grootte zult u dan ook vaak beeld willen opslaan.

4. Opnemen

We gaan in WebcamXP naar het tabblad Fotoalbum. Daar staat standaard het Upload Interval op 10 seconden, een mooi aantal om mee aan de slag te gaan. Bij dit tempo maakt de camera 360 opnamen per uur. We willen vier uur filmen en dus zetten we Max. Beelden op 1440. Ook zorgen we dat er een vinkje staat bij Verwijder oude bestanden. Wanneer we nu bij Auto Gallery is not running op Activeer klikken, slaat het programma elke 10 seconden een beeldje op (afbeelding 4). Dit gebeurt tot een maximum van 1440 stuks, waarna steeds de oudste wordt verwijderd. Stopt u na iets meer dan 4 uur dan hebt u dus precies het gewenste aantal. WebcamXP bewaart echter wel de eerste afbeelding, dus die moet u handmatig verwijderen.

Video met turbo-16432520

© CIDimport

5. Bestanden hernoemen

De bestanden die WebcamXP heeft opgeslagen staan standaard in de map c:\Program Data\WebcamXP 5\WWWRoot\Gallery. Daar ziet u dat het programma een aan-tal jpg- en jpp-bestanden heeft aangemaakt. Die laatste zijn miniaturen. WebcamXP geeft ze een naam waarin aanmaakdatum en –tijd zijn verwerkt terwijl het programma waarmee we de jpg-bestanden willen samenvoegen tot film vereist dat ze opeenvolgende nummers hebben. We moeten ze dus hernoemen. Daarvoor downloaden en installeren we het programma FileMenu Tools (FileMenu-Tools-setup.exe, 7576 kB) op www.lope soft.com/en/index.html. Download het bestand en start het. Kies als taal English, en klik op Aceptar. Klik op Next, I Accept, vier maal Next en Install. Haal het vinkje weg bij Configure en klik op Finish. Ga nu naar voornoemde map en sorteer de bestanden op Type. Selecteer nu alle jpg-bestanden (die ook nog steeds chronologisch gesorteerd zijn) en rechtsklik op een van die bestanden. Kies dan FileMenu Tools, Advanced Renamer. Zet een vinkje bij Change Name en bij Add Sequence. Voeg aan de drie nullen een vierde toe. U ziet nu rechts onder New Name dat de bestanden netjes worden doorgenummerd. Klik ter bevestiging op Rename en sluit de Advanced Renamer wanneer deze klaar is.

Time-lapse in de praktijk

Hier vindt u een filmpje van een mooie wolkenlucht dat we speciaal voor deze workshop maakten. Er zijn echter heel wat meer thema’s voor dit soort filmpjes. Soms zult u daarvoor – met laptop en webcam – de deur uit moeten en dat betekent dat u een paar uur naast het apparaat moet zitten. Picknickmand meenemen, dus. De resultaten zullen echter vrijwel altijd de  moeite waard zijn.

6. Videoprogramma downloaden

U beschikt nu over 1440 doorgenummerde bestanden die – als u ze snel na elkaar in een fotoviewer zou bekijken – al een animatie vormen. We willen ze echter achter elkaar plakken tot echt videobestand en daarvoor is nog een programma nodig. Surf naar fixounet.free.fr/avidemux/ en download daar het programma Avidemux (avidemux_2.5.4_win32.exe, 10 MB). Start de gedownloade installer, geef UAC toestemming, klik op Next, I Agree, drie maal Next en Install. Haal het vinkje weg bij View… en klik op Finish. Avidemux wordt nu gestart.

Video met turbo-16432521

© CIDimport

7. Afbeeldingen samenvoegen

Avidemux kan van losse afbeeldingen een film maken mits de afbeeldingen netjes zijn doorgenummerd – en dat hebben we bij stap 5 gedaan. Kies het menu File, Open, ga naar de map met de afbeeldingen en open 0000.jpg. Het programma haalt nu automatisch alle doorgenummerde afbeeldingen binnen en maakt van elk een filmbeeldje. Met de navigatieknoppen onder in beeld kunt u een proef bekijken of beeld voor beeld door de reeks bladeren. Wij willen het geheel als video opslaan en daarvoor moeten we eerst links in beeld onder Format een videoformaat kiezen. Avi voldoet vaak uitstekend. Als u uw filmpje op YouTube wilt zetten, kunt u ook voor flv kiezen. Het programma biedt verder ook nog mp4, mpeg of mkv. Wij kiezen voor avi. De standaardconfiguratie voldoet, dus daaraan veranderen we niets. We kiezen het menu File, Save, Save Video en slaan het bestand op met de naam timelapse1.avi. Dat gebeurt standaard in Mijn Documenten van waaruit u het met elke mediaspeler kunt afspelen.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 13, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten