Lach eens (naar het) vogeltje! Zo fotografeer je tuinvogels

© Anthony Baggett

Lach eens (naar het) vogeltje! Zo fotografeer je tuinvogels

Geplaatst: 23 februari 2024 - 09:27

Redactie ID.nl

Juist de winter is de ideale periode om tuinvogels te fotograferen. Doordat bomen kaal zijn, kun je ze veel beter zien. Ook kun je ze, door strategisch wat vogelvoer te strooien, lokken naar een plek waar je ze makkelijk kunt fotograferen. Hoe je dat het beste doet, lees je in dit artikel.

Lees ook: 5 tips voor fotograferen in de kou

Het aantal soorten tuinvogels in Nederland is groot. Maar sommige soorten zie je vaker dan andere soorten. Ook de streek waar je woont, speelt een rol. Zo kun je op de Veluwe regelmatig vinken, staartmezen en boomklevers tegenkomen. Woon je in Friesland, dan kun je zomaar de kleine barmsijs of de groenling treffen. Maar woon je bijvoorbeeld in Den Haag, dan zie je vooral koolmezen, houtduiven en halsbandparkieten.

De informatie komt uit de Nationale Tuinvogeltelling, die jaarlijks georganiseerd wordt door de Vogelbescherming. In het laatste weekend van 2024 vond de telling voor alweer de 21e keer de plaats.

Top 10 tuinvogels 2024

🦜🦉🐦
1. Huismus
2. Koolmees
3. Pimpelmees
4. Merel
5. Kauw
6. Vink
7. Houtduif
8. Ekster
9. Roodborst
10. Turkse tortel

Wil je weten welke vogels er bij jou in de provincie veel voorkomen? Klik dan hier.

Zo zorg je dat vogels naar je tuin komen

Wil je dat er vogels in je tuin komen, zorg dan dat je tuin aantrekkelijk is voor vogels. Vogels hebben water, voedsel en beschutting nodig. Als dat in jouw tuin aanwezig is, is de kans groot dat verschillende vogelsoorten je tuin weten te vinden en er graag verblijven.

💧 Zet een vogelbadje neer en zorg dat er altijd water in staat, zodat vogels kunnen drinken.
🦟 Zorg in het voorjaar en de zomer voor planten en bloemen om insecten te trekken. Laat in de herfst en winter dood plantmateriaal liggen – insecten kunnen hier in overwinteren. Zet verder een voederhuisje neer en hang vetbollen op voor extra voedsel in de winter.
🌳 Struiken, heggen en bomen zijn favoriete plekken van vogels om in te nestelen en te schuilen. Heb je die niet, hang dan wat vogelhuisjes op.

Vogels in de tuin voeren

© Aggi Schmid

Vroege vogels – letterlijk!

Wil je tuinvogels fotograferen, dan moet je vroeg uit de veren. Ook in de winter: je hoort ze, medio februari, inmiddels elke ochtend vroeg alweer zingen en kwetteren. Met vroeg bedoelen we trouwens écht vroeg: bij voorkeur net voor zonsopgang. Direct na het ontwaken zijn vogels het meest actief met zoeken naar eten en zul je de mooiste momenten kunnen vastleggen. 's Morgens vroeg dus op pad voor de beste foto's van tuinvogels!

Wat heb je nodig om tuinvogels te fotograferen?

Om tuinvogels te fotograferen heb je niet heel veel spullen nodig. Een schuilplek kan handig zijn, maar is zeker geen must. Waar je wel echt niet zonder kunt, is een objectief  met een lange brandpuntsafstand. Een lens van 300mm of meer is aan te raden voor het fotograferen van deze kleine vogeltjes. Hoe hoger de brandpuntsafstand, hoe beter je de vogels kunt vastleggen. Gebruik bij voorkeur een statief om te voorkomen dat je foto’s onscherp worden. Lukt het niet een vogel compleet in beeld te krijgen? Leg dan ook wat van de omgeving af. In de nabewerking kun je het beeld altijd nog bijsnijden.

0

Powered by

logo

Tuinvogels fotograferen: instellingen

Tuinvogels bewegen snel, dus met een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/50 seconde krijg je al gauw bewegingsonscherpte in je foto's. Kies daarom altijd voor een hoge sluitertijd om scherpe opnames te garanderen. Zo leg je de vogels haarscherp vast. Wil je tuinvogels ook tijdens het vliegen fotograferen? Dan heb je helemaal een hoge sluitertijd nodig. Open in dat geval je diafragma maximaal en verhoog eventueel je ISO om meer licht binnen te laten. En: speel met de zoom. Hoe meer je kunt inzoomen, hoe meer je de mooie details van de vogels kunt vastleggen.

Drie mussen op een tak

© nataba

Scherpstellen op tuinvogels

Het scherpstellen op snel bewegende tuinvogels kan best lastig zijn. Kies daarom niet voor handmatig scherpstellen, maar zet de camera op autofocus. Richt dan op de ogen of de kop van de vogel om scherp te stellen. Het kan ook helpen om de camera in burstmodus te zetten. De camera maakt dan in rap tempo meerdere foto's achter elkaar. Door een serie foto's te maken, heb je meer kans dat er een scherpe tussen zit, ook als de vogel beweegt. Autofocus en burstmodus zijn de twee belangrijkste tips voor scherpstellen bij het fotograferen van tuinvogels.

Meer leren over tuinvogels fotograferen?

Volg de cursus Vogels spotten en fotograferen

En het allerbelangrijkste …

Tot slot is geduld erg belangrijk. Vogels laten zich niet makkelijk fotograferen, dus neem de tijd en wacht tot ze dichterbij komen of een mooie pose aannemen. Met geduld en met de tips uit dit artikel maak je de mooiste foto's.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem