Verstuur eens een video-kerstgroet

© CIDimport

Verstuur eens een video-kerstgroet

Geplaatst: 4 december 2009 - 13:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:30

Redactie

U hebt misschien een digitale fotocamera waarmee u ook videofilmpjes kunt maken, of zelfs een 'echte' videocamera met dv-aansluiting. In dat geval kunt u dit jaar een persoonlijke videoboodschap van u en de uwen aan de rest van familie, vrienden en kennissen mailen.

U hebt misschien een digitale fotocamera waarmee u ook videofilmpjes kunt maken, of zelfs een 'echte' videocamera met dv-aansluiting. In dat geval kunt u dit jaar een persoonlijke videoboodschap van u en de uwen aan de rest van familie, vrienden en kennissen mailen. Dankzij de huidige breedbandaansluitingen is het verzenden van een paar megabyte groot bestand eigenlijk zo gepiept en het effect is heel leuk. Windows zelf beschikt over alle benodigde gereedschappen, direct aan de slag dus!

Stap 1

© CIDimport

We gaan ervan uit dat u een filmpje hebt gemaakt, het makkelijkst is het eigenlijk om dat even te doen met een fotocamera. De filmpjes die dergelijke toestellen produceren zijn voor dit doel zeer geschikt en bovendien eenvoudig over te brengen naar de pc (namelijk via de met de camera meegeleverde synchronisatiesoftware). Hebt u het filmpje eenmaal in de pc, dan zal blijken dat dit meestal veel te groot is, tot enkele tientallen megabytes voor een opname van een seconde of vijftig (zoals in ons voorbeeld). Tip: houd uw kerstwens compact, maximaal een minuut, liever nog een halve minuut. Dan houdt u de zaak ook ná de broodnodige compressie nog steeds kwalitatief goed. Hebt u de film naar de pc overgeheveld, dan start u Movie Maker, in Windows Vista én XP te vinden in het menu Start direct onder Alle programma's. Klik dan onder het kopje Importeren aan de linkerkant op Video (1), blader naar de map waar de video bewaard is, selecteer het bestand (2) en klik op de knop Importeren (3).

Stap 2

© CIDimport

De film is nu geïmporteerd naar de fragmentenbibliotheek, maar direct van daaruit kunt u er nog niets mee. Movie Maker is namelijk een complete filmeditor en u kunt er pas iets mee doen zodra het filmpje naar het eerste blokje op de bewerkingsbalk onder in beeld is gesleept. Let op: de XP Movie maker heeft de onhebbelijke eigenschap elke film ongevraagd in scènes onder te verdelen, ook uw film wordt dus in blokjes verdeeld; sleep ál deze blokjes achter elkaar naar de bewerkingsbalk. Daarna kunt u desgewenst een voorbeeldje bekijken door op de afspeelknop onder het voorbeeldvenster rechts te klikken.

Stap 3

© CIDimport

Movie Maker is een editor en u kunt dus allerlei effecten aan uw creatie toevoegen. Ons advies is echter om voor een leuke en originele boodschap te zorgen in plaats van de film te overladen met afleidende effecten, maar áls u iets grappigs of moois wilt dan kan dat. Klik onder het kopje Bewerken in het menu links op Effecten en sleep een effect dat u aardig vindt naar het eerste filmblokje op de bewerkingsbalk. Door de film dan weer in het voorbeeldvenster te bekijken, ziet u meteen het resultaat, waarbij u moet bedenken dat het eindresultaat mooier zal zijn omdat er nu even een snelle realtime berekening wordt uitgevoerd. Blijkt een effect niet zo geslaagd, dan haalt u het weer weg door in het menu Bewerken op Ongedaan maken te klikken.

Stap 4

© CIDimport

Het aardige is dat u vanuit Movie Maker in principe rechtstreeks naar e-mail kunt exporteren. In principe, want dit trucje blijkt soms toch net iets te grote videobestanden op te leveren. Hebt u echter een filmpje gemaakt van een seconde of dertig, dan is de kans groot dat het gaat lukken! Klik dan ook op de link E-mail onder het kopje Publiceren (XP-versie: Film afwerken) in, wederom in het menu links. Nu moet u even geduld oefenen, de video wordt fors gecomprimeerd. Een klusje dat op wat minder bedeelde pc's enige tijd kost, maar het wachten is de moeite waard.

Stap 5

© CIDimport

Na het rekenwerk hoeft u eigenlijk alleen nog op de knop Film invoegen te klikken. Wellicht is het zinnig eerst even op de link Een kopie van deze film op dezecomputer opslaan te klikken, zodat u ook zelf over een mailversie van uw film beschikt. Na even wachten opent een nieuw mailvenster van uw favoriete mailprogramma, dat kan Outlook Express zijn of, zoals in dit voorbeeld, Mozilla Thunderbird. Het maakt Movie Maker dus geen biet uit waarmee u werkt!

Stap 6

© CIDimport

Sluit Movie Maker nog niet af, want de kans bestaat dat de film nog veel te groot is. Stuur dus eerst een testmailtje aan uzelf en kijk of het bericht correct verzonden wordt. De meeste mailproviders hanteren een limiet van 10 MB voor te verzenden berichten, is het bericht (en dan vooral de bijlage) groter dan wordt het botweg geweigerd. Dan moet u weer even terug naar de tekentafel.

Stap 7

© CIDimport

Vrees niet, het is geen ramp als uw mailversie te groot is geworden. Controleer desondanks nog wel even de lengte van de oorspronkelijke opname: probeer de grens van 60 seconden niet te overschrijden! Is dat (min of meer) in orde, klik dan als u terugbent in Movie Maker op de link Deze computer onder het kopje 'Publiceren in' van het menu aan de linkerkant. Geef vervolgens een bestandsnaam op in het veld bij, kies een straks terug te vinden map (bijvoorbeeld Bureaublad) middels knop en klik dan op Volgende.

Stap 8

© CIDimport

Selecteer in de nieuwe stap de optie Comprimeren naar en tik in het veld bij een waarde van 5 in (klik in XP eerst even op Meer opties weergeven). Zorg daarbij dat de optie MB is geselecteerd, zodat u nu een film gaat maken van maximaal 5 megabyte. Klik dan op Publiceren en het rekenwerk begint weer.

Stap 9

© CIDimport

Om te controleren of het filmpje beslist niet groter is geworden dan de gewenste waarde klikt u met de rechtermuisknop op het filmbestand en daarna op Eigenschappen. Inderdaad, het klopt!

Stap 10

© CIDimport

Sluit het infovenster en klik wederom met uw rechtermuisknop op het videobestand, ga dan naar Kopiëren naar en kies de optie E-mailontvanger, waarna u een bericht - inmiddels voorzien van de videofilm als bijlage - kunt opstellen. Iedere pc-gebruiker met Windows Media Player is in staat uw opname af te spelen!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000