Review Sennheiser Sport True Wireless – Fijne audio, betaalbaar
Met de Sport True Wireless biedt Sennheiser een interessant product aan. Dit setje oordoppen heeft allerlei mooie eigenschappen, waar sporters van kunnen genieten. Maar door de prijs kunnen ze ook interessant zijn voor de doorsnee gebruiker. Wat haal je in huis voor 130 euro? Lees het in deze Sennheiser Sport True Wireless review.
Aan betaalbare oordoppen hebben we geen gebrek. Verschillende partijen, zoals Skullcandy, Oppo, Teufel en OnePlus, proberen consumenten te overtuigen met handige functies en toffe designs, terwijl de audiokwaliteit soms wat te wensen overlaat. Basgeluid dat niet diepgaat, een audioweergave die vrij smal blijft en schelle tonen zijn aan de orde van de dag. Sennheiser gooit het nu over een andere boeg en geeft zijn betaalbare oordoppen een interessante propositie mee.
De fabrikant zet zijn oordoppen in de markt voor sporters, maar laat je daardoor niet afleiden. Want de Sennheiser Sport True Wireless kan namelijk ook interessant zijn voor mensen die niet willen sporten, maar wel op zoek zijn naar fijne en goede oordoppen. Waar we in feite mee te maken hebben is een technisch minder vernuftige versie van de Momentum True Wireless 3. De basis komt redelijk overeen, maar enkele functies schitteren in afwezigheid.
©PXimport
Zelfde dynamische driver van 7 millimeter
En met de basis bedoelen we de dezelfde TrueResponse-driver van zeven millimeter. Dit is gepatenteerde drivertechnologie die moet zorgen voor diepe bassen, natuurlijke middentonen en heldere hoge tonen. Daarnaast is er ondersteuning voor de audiocodecs SBC, AAC en aptX, via bluetooth 5.2. Dat is een energiezuinige verbindingsoptie voor audio. Er is helaas geen support voor aptX Adaptive; dat is één van de concessies die je doet.
Dat laatste hoeft geen groot gemis te zijn. De maximale bitrate van aptX Adaptive is 420 kbps, terwijl aptX HD tot 520 kbps gaat. De minimale bitrate bedraagt 384 kbps, terwijl dat voor het reguliere aptX op 280 ligt. Je levert dus misschien iets in op de minimale audiokwaliteit over bluetooth, maar niet heel veel; en aan de andere kant van het spectrum is het verschil voor de gemiddelde luisteraar ook verwaarloosbaar. En onthoudt: je betaalt 130 euro voor dit setje.
Zodra je de oordoppen anderhalf uur de tijd geeft om op te laden, gaan ze tot negen uur mee op een volle accu. Dat aantal is op te rekken tot 27 uur, wanneer je het oplaaddoosje meetelt. Dat kunststofdoosje laad je overigens op via de meegeleverde usb-c-kabel; draadloos opladen is niet aanwezig. Ook hier geldt: dat is geen groot gemis. Draadloos opladen is een luxe. Wat voor sommige mensen wel een gemis kan zijn, is het gebrek aan ruisonderdrukking.
Lees ook: Wat zijn de beste oortjes? 18 bluetooth-in-ears getest
©PXimport
Tijdens het sporten
In plaats daarvan selecteer je binnen de app de modus Focus of Aware. Met Focus verhoogt de Sport True Wireless de bass, terwijl die erop achteruitgaat met Aware. Die modi combineer je met de meegeleverde, meer geopende of juist gesloten siliconen dopjes, voor een beter resultaat. De Focus-modus houdt weinig geluid buiten. Je hoort de harde muziek in de sportschool nog steeds en ook het getypt van het toetsenbord komt er flink doorheen.
Maar als je buiten sport, is het gebrek aan ruisonderdrukking wellicht een voordeel. Want zo hoor je je omgeving nog steeds heel goed. Toegegeven, consumenten de keuze geven zich wel of niet af te sluiten van hun omgeving had beter geweest, maar voor sportoordoppen werkt dit prima. Daarnaast is het zo dat de Sennheiser Sport True Wireless een ip54-certificaat heeft; ze zijn dus spatwaterdicht en stofvrij, maar niet geschikt om mee te zwemmen. Dat is dan weer jammer.
Of je dat zou moeten doen, is een tweede. Opvallend aan het design van de oordoppen zijn de vinnen die uitsteken. Met die vinnen zet je de oordoppen vast door ze achter de randen van je oor te haken. Dit werkt in principe goed, mits je de juiste dop gebruikt. Want als de siliconen dop te klein is, dan vallen ze nog steeds uit tijdens het hardlopen. Maar eerlijk is eerlijk, ze blijven wel goed zitten wanneer de pasvorm goed is; daar helpen die kleine haakjes goed bij.
©PXimport
Audio en app
Omdat de drivertechnologie hetzelfde is, komt de audiokwaliteit heel goed uit de verf. De muziek klinkt ontzettend helder, warm en breed en geeft details in de verschillende lagen flink de ruimte. Dit is het punt waarop de Sennheiser True Wireless ontzettend goed scoort en gewoon vergelijkbaar is met de Momentum True Wireless 3. Mocht je zonder ruisonderdrukking kunnen leven en het ietwat vierkante design voor lief nemen, dan heb je geen reden om het duurdere model te kiezen.
Binnen de app krijg je toegang tot een equalizer, evenals een personalisatiemodus. Je kunt het geluid dus geheel afstemmen op je eigen gehoor en voorkeur. Ook hier zijn de mogelijkheden nagenoeg gelijk aan de nieuwe Momentum. Het enige wat mist, is de bass boost. Een groot gemis is het niet, aangezien die modus de bass kan opblazen. Dat gaat bij de Momentum TW 3 soms ten koste van de gedefinieerde muziekweergave, maar hier dus gelukkig niet.
Tot slot komen we geen vreemde verbindingsproblemen tegen met de Sennheiser Sport True Wireless. Het koppelproces verloopt voorspoedig en de app herkent het setje meteen, waardoor je snel naar je favoriete muziek luistert. Verder is er nog een ander, klein verschil met de Momentum TW 3: de Sport TW heeft ‘slechts’ twee microfoons per oordop, ten opzichte van drie op de Momentum. Maar ook dit gaat niet heel erg ten koste van de belkwaliteit.
©PXimport
Sennheiser Sport True Wireless – conclusie
De Sennheiser Sport True Wireless laat een ontzettend positieve indruk achter. Zo’n goede indruk zelfs, dat je je kunt afvragen waarom je moet kiezen voor een duurdere variant. Natuurlijk doe je concessies: je levert in op bouwkwaliteit (de oordopjes ogen wat log en het doosje voelt wat goedkoop), ruisonderdrukking en technisch gezien op audiokwaliteit. Maar alleen wanneer je echt een geoefend oor hebt, zul je dat laatste actief merken.
De audioweergave komt voor het grootste deel overeen met wat de Sennheiser Momentum True Wireless 3 aanbiedt. De audio klinkt helder, breed en behoorlijk warm en dat zijn toch wel de belangrijkste eigenschappen voor een setje oordoppen. Ben je op zoek naar een fijn setje voor thuis en onderweg en kun je leven zonder ruisonderdrukking, dan heb je eigen geen reden om niet voor de Sport True Wireless te kiezen. Zo goed is die audioweergave, ook op dit prijspunt.
Er zijn oordoppen die iets minder kosten en toch ruisonderdrukking aanbieden. Vind je dat onderdeel vooral belangrijk, dan moet je daar zeker voor gaan. Of je spaart voor een setje dat goed klinkt én anc aanbiedt of je wacht totdat duurdere modellen betaalbaar worden. Maar als je op zoek bent naar gewoon goede oordoppen, die ook tijdens het sporten bevallen en niet zomaar uit je oor vallen, dan zit je met de Sennheiser Sport True Wireless meer dan goed.
**Adviesprijs** € 129,90,- **Kleuren** Zwart **Verbinding** bluetooth 5.2 **Gewicht** 6,8 gram **Codecs** AAC, SBC en aptX **Certificaat** ip54 **In de doos** Oordoppen, opberghoes, meerdere soorten dopjes, koordje **Website** [www.sennheiser.com](https://www.sennheiser-hearing.com/nl-NL/p/sport-true-wireless/)
- Audiokwaliteit
- Betaalbaar
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Accuduur
- Geen ruisonderdrukking
- Design