Sennheiser Momentum True Wireless 3 – neutrale soundstage
De Sennheiser Momentum True Wireless 3-oordoppen bieden een betere passieve ruisonderdrukking en een aangepast design ten opzichte van zijn voorgangers. Daarnaast is het oplaadhoesje erop vooruitgegaan. Hoe zit dat precies met de audiobeleving?
Wie een eerste blik op de Sennheiser Momentum True Wireless 3 werpt, ziet mogelijk meteen de overeenkomsten met de Sennheiser CX en CX Plus, die vorig jaar op de markt verschenen. Alle drie de modellen hebben een soort ovaalachtig vleugeldesign, die overigens comfortabel in de oren zitten. Het is aanvankelijk wel even zoeken naar het juiste siliconen dopje voor in de gehoorgang; maar als je eenmaal het juiste model hebt, dan blijven ze goed zitten.
Sennheiser levert een aantal dopjes mee, die allemaal van siliconen zijn gemaakt. Hoewel dat voor veel mensen waarschijnlijk prima is, is het tegelijkertijd ook zo dat oordopjes met traagschuim als dopjes veel beter en langer blijven zitten. Dat bewijst marktleider Sony met de eveneens vorig jaar gelanceerde Sony WF-1000XM4-oordoppen. Omdat beide oordoppen ongeveer eenzelfde adviesprijs hebben, is een vergelijking met dat setje ook op z’n plaats voor deze review.
Lees ook: Wat zijn de beste oortjes? 18 bluetooth-in-ears getest
Het oplaadhoesje is nagenoeg gelijk aan het doosje van de Momentum True Wireless 2. Beide doosjes hebben een stoffen buitenkant. Echter, dit keer zit de usb-c-poort, voor het opladen, aan de voorkant. Niet per se beter of slechter, maar wel een verandering. Het feit dat we het doosje dit keer draadloos kunnen opladen, is wel een waardevolle aanpassing. Zo kun je je oordoppen onderweg van stroom voorzien wanneer je smartphone omgekeerd opladen ondersteund.
©PXimport
Zelfde soort drivers binnenin
Net zoals bij zijn voorgangers is het zo dat de Sennheiser Momentum True Wireless 3 beschikt over TrueResponse-transducer in drivers die 7 millimeter groot zijn. TrueResponse is gepatenteerde drivertechnologie die moet zorgen voor diepe bassen, natuurlijke middentonen en heldere hoge tonen. Daarnaast is er ondersteuning voor de audiocodecs SBC, AAC, aptX en dit keer ook aptX Adaptive, via bluetooth 5.2. Dat is een energiezuinige verbindingsoptie voor audio.
De oordopjes gaan tot zeven uur op een volle accu mee. Je rekt dat aantal op tot 28 uur, wanneer je een volledig opgeladen doosje meeneemt. Een paradepaardje voor dit model is de ruisonderdrukking. De Momentum True Wireless 3 biedt drie microfoons per oordop aan en kan dus veel meer herrie tegenhouden in vergelijking met de True Wireless 2. Het is helaas niet genoeg om (harde) muziek in de sportschool te dempen of het geluid van een toetsenbord tegen te gaan.
De Sennheiser Momentum True Wireless beschikken verder over een transparante modus, waarmee je juist geluid doorlaat, en een adaptieve ruisonderdrukking. Het niveau van de onderdrukking wordt aangepast aan de locatie van de drager; dat gebeurt automatisch en kun je helaas zelf niet regelen. Je vindt deze functies, samen met een ietwat simpele geluidstest, allemaal in de gratis Sennheiser-app. Die software voor op je smartphone is simpel, doch overzichtelijk en functioneel.
©PXimport
Nieuwe opties dus, en de audio?
Over de audio-ervaring hebben we – gelukkig – weinig te klagen. Sterker nog, de oordoppen klinken net even wat neutraler en meer gebalanceerd dan de eerder genoemde Sony WF-1000XM4. Ondanks zijn hoge prijs genieten die oordoppen nog altijd populariteit op de redactie. Daar waar de Sony-oordoppen net even wat warmer klinken door de nadruk op bas, moeten we het Sennheiser nageven: de Momentum True Wireless 3 klinkt open en heeft een indrukwekkende soundstage.
Binnen de app van Sennheiser kun je spelen met een equalizer en selecteer je bijvoorbeeld een bass boost. Echter, die modus zorgt niet echt voor warmte, maar laat bepaalde muziek ietwat hard en koud klinken. Met de equalizer kun je de ervaring her en der opschonen. Maar zo uit de doos kun je beter bij Sony aankloppen wanneer je een warm geluid zoekt. De True Wireless 3 beweegt de muziek direct naar het midden van het hoofd, waardoor verschillende tonen volledig de ruimte krijgen.
Hogere tonen komen van achteren mooi naar voren, terwijl de baslaag – zeker wanneer de boostmodus uitstaat – nooit overheersend klinkt. Middentonen zweven mooi mee met de rest van de audio-ervaring, terwijl stemmen nooit overdonderd worden door allerlei muzikale klanken. De fijne stereoweergave is bovendien goed in staat muziek van de ene naar de andere kant te verplaatsen. Over het algemeen klinkt de muziek heel gedefinieerd en bij vlagen zelfs heel krachtig.
©PXimport
Problemen met de verbinding
Qua audio-ervaring zit het dus wel snor. De passieve ruisonderdrukking kan soms iets beter; ook dat is een onderdeel waar Sony beter op scoort. Dan moeten we het nog over de verbinding hebben. De bluetoothverbinding is in principe stabiel, mits je de app opent en op de achtergrond actief houdt. Wanneer de app niet op de voor- of achtergrond geopend is, dan loop je binnen een minuut tegen verbindingsproblemen aan. We hebben dit op meerdere smartphones getest.
Dat is behoorlijk jammer, want dat zijn we niet gewend van Sennheiser. De goedkopere CX en CX Plus hebben die problemen niet. Toegegeven, het doet niet heel veel af van de ervaring. Maar het is wel een beetje irritant dat je met gekraak en gepiep te maken krijgt wanneer je naar je muziek wil luisteren, op het moment dat je de app vergeten bent te openen. Staat de app open, dan heb je nergens last van en behouden de oordoppen een perfecte verbinding met je smartphone.
©PXimport
Sennheiser Momentum True Wireless 3 – conclusie
Ja, de Sennheiser Momentum True Wireless 3 heeft zo zijn problemen. De verbinding is zonder app niet sterk en de ruisonderdrukking is beter op modellen uit hetzelfde prijssegment. Maar qua audio-ervaring kun je niet om Sennheiser heen. De oordoppen klinken helder, behoorlijk neutraal en geven liedjes echt flink wat ruimte. Ze zijn bovendien wat compacter dan hun voorganger en gaan lekker lang mee: zeven uur. Dat is evenveel als de True Wireless 2, maar dan nog is het prima.
Binnen ditzelfde prijssegment vinden we de Sony WF-1000XM4 en bijvoorbeeld de AirPods Pro. Soms hang je keuze van oordopjes af van design, functionaliteit of een bepaald ecosysteem. Apple-liefhebbers treffen hier weinig redenen aan om over te stappen, behalve de meer neutrale soundstage. Liefhebbers van Sony-oordoppen doen er goed aan de Momentum True Wireless 3 op z’n minst een kans te geven. Al moeten we zeggen dat de WF-1000XM4 veel comfortabeler zitten, warmer klinken en langer meegaan.
**Adviesprijs** € 249,- **Kleuren** Wit, zwart, grijs **Verbinding** bluetooth 5.2 **Gewicht** 5,5 gram **Codecs** AAC, SBC, aptX en aptX Adaptive **Certificaat** ipx4 **In de doos** Oordoppen, opberghoes, meerdere soorten dopjes **Website** [www.sennheiser.com](https://nl-nl.sennheiser.com/ie-600)
- Redelijk neutrale audioweergave
- Passieve ruisonderdrukking
- Draadloos opladen
- Geluidstest en equalizer
- Ruisonderdrukking kan beter
- De app is eigenlijk verplicht
- Siliconen dopjes