Review JBL Bar 1300 - Beest van een soundbar met écht surroundgeluid

© JBL

Review JBL Bar 1300 - Beest van een soundbar met écht surroundgeluid

Geplaatst: 15 september 2023 - 17:27

Aangepast: 19 oktober 2023 - 15:27

Maikel Dijkhuizen

Hét nadeel van reguliere soundbars is het gebrek aan echt surroundgeluid. Kunstmatige foefjes zorgen weliswaar voor een ruimtelijker audiobeeld, maar er gaat niks boven stevige geluidsgolven die je vanachter jouw zitpositie opschrikken. JBL voorzag de nieuwe Bar 1300 van een slimme oplossing.

Wie de forse productdoos onder ogen krijgt, weet meteen genoeg. Het betreft hier een imposante soundbar die goed matcht met (middel)grote televisies. De langwerpige speaker is namelijk een meter lang. Zijn de surroundspeakers gekoppeld, dan bedraagt de totale lengte zelfs 1,38 meter. Kortom, reserveer voor dit audiosysteem voldoende ruimte. Voor de lage tonen is er ook nog een draadloze subwoofer van ruim tien kilo inbegrepen. Die geef je een plekje op de vloer. JBL koos bij alle apparaten voor een sober design.

Soundbar met surroundspeakers

© JBL

De soundbar heeft aan de zijkanten twee surroundspeakers die je kunt los- en vastmaken.

Uitpakken maar!

Neem even de tijd om de Bar 1300 uit te stallen, want de soundbar is inclusief alle accessoires goed verpakt. Naast de genoemde audioapparatuur bevat de productdoos een compacte afstandsbediening, handleiding en HDMI-kabel. Het is mogelijk om de soundbar en surroundspeakers met behulp van de bijgesloten muurbeugels aan de wand te bevestigen. Gebruik hierbij het boorvel om de schroefgaten uit te tekenen op de wand.

Overigens maak je de surroundspeakers eenvoudig van de wandsteun los, waarna je ze vervolgens aansluit op het hoofdsysteem. In deze positie laden de accu’s op. Dat duurt ongeveer vier uur. De batterijen hebben een speeltijd van zo’n twaalf uur. Je kunt de luidsprekers ook neerzetten, bijvoorbeeld op een televisiemeubel of plank. De onderzijde bevat hiervoor rubberen voetjes.

Soundbar, subwoofer, surroundspeakers en kabels

© Maikel Dijkhuizen | ID.nl

De soundbar, surroundspeakers en subwoofer nemen veel ruimte in beslag.

Aansluiten en configureren

Je kunt deze soundbar op twee manieren met de televisie verbinden. Heeft jouw beeldbuis een HDMI-(e)ARC-poort, dan gebruik je bij voorkeur deze aansluiting. De soundbar ontvangt dan het geluid in een hoge kwaliteit. Als je een iets ouder model bezit, kun je de televisie via de optische aansluiting verbinden. Helaas levert de fabrikant hiervoor geen geschikte kabel mee. Verder vervult de Bar 1300 ook de rol van klassieke receiver. Via drie HDMI-inputs met 4K-doorgifte sluit je rechtstreeks allerlei audiovisuele apparaten aan, bijvoorbeeld een gameconsole, blu-rayspeler en tv-decoder. Nuttig voor het geval jouw televisie te weinig HDMI-poorten bevat.

Aansluitpoorten achterkant soundbar

© Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Voor soundbarbegrippen telt de JBL Bar 1300 veel aansluitingen.

Voor het beste geluid zorg je voor een goede HDMI-kabel

Kort of lang: kies de ideale kabel voor jouw systeem op Amazon.nl

Gebruiksvriendelijke configuratie

De configuratie is snel gepiept. Nadat je de soundbar via HDMI hebt aangesloten, pikt het apparaat direct het tv-geluid op. Zet daarna de surroundspeakers aan om het geluid te synchroniseren. De subwoofer maakt draadloos contact met het hoofdsysteem. Dit verloopt erg soepel, zodat je al gauw van een spannende film of serie kunt genieten. Als de losse luidsprekers voldoende zijn opgeladen, positioneer je ze achter de zitplek. Druk vervolgens meermaals op de Calibration-knop van de afstandsbediening om de geluidweergave op de kamer af te stemmen. Volg hierbij de aanwijzingen op het display. Helaas is dit scherm wel erg klein.

Tot slot koppel je de Bar 1300 aan het thuisnetwerk. Gebruik hiervoor de ethernetpoort aan de achterzijde of de geïntegreerde wifi-adapter. In dat laatste geval installeer je de JBL One-app (Android/iOS) op je smartphone. Aan de hand van duidelijke stappen koppel je de app aan het audiosysteem. Vul hierbij het wifi-wachtwoord in. Mogelijk staat er na de configuratie een firmware-update klaar. Op ons review-exemplaar duurde de installatie hiervan ongeveer een kwartier. Dat is behoorlijk lang voor wie snel wil luisteren.

JBL One-app

Verbind de JBL One-app met de soundbar en installeer zo nodig een firmware-update.

Groots geluid

Met de Bar 1300 realiseer je een volwaardige thuisbioscoop. De soundbar zelf bevat vijftien actieve audiodrivers, waarbij er vier omhoog zijn gericht. In combinatie met de achterste speakers en de omvangrijke subwoofer ontstaat er een vol geluid. De speakerunit aan de onderzijde van de subwoofer heeft een diameter van 25 centimeter. Staat het volume hard, dan ervaar je mogelijk wel wat trillingen.

Het audiosysteem levert ruimschoots voldoende power om een grote kamer te voorzien van een meeslepend geluid. Het totale opgegeven uitgangsvermogen bedraagt 1170 watt, al zegt deze specificatie op zichzelf niet zoveel. Het beste is om dit audiosysteem zelf eens te ervaren. De geluidskwaliteit is prima, zelfs wanneer je het volume flink opvoert. Stemmen klinken helder en de bas dreunt tijdens actiescènes nog heerlijk na. Je past de hoeveelheid bas met de afstandsbediening eventueel aan, waarbij je tussen vijf niveaus kunt schakelen.

De losse luidsprekers hebben veel meerwaarde, want bij de betere films en series bereiken effecten vanuit meerdere richtingen je oren. Hoor je geen geluid vanachter? Zet de speakers dan met de afstandsbediening harder.

Dit audiosysteem ondersteunt de bekende surroundindeling Dolby Atmos. Diverse audiodrivers aan de bovenzijde van de soundbar en de achterste speakers sturen audiogolven naar het plafond. De bedoeling is dat je bij geschikte videocontent effecten boven je hoofd hoort. Tijdens meerdere films met een Dolby Atmos-geluidsspoor hadden wij die ervaring niet. Wellicht speelt hierin het ietwat hoge plafond van de testruimte een negatieve rol. Jammer genoeg is er geen mogelijkheid om het actuele batterijniveau van de surroundspeakers af te lezen. Is de accu bijna leeg, dan toont het display wel een melding.

Soundbar, surroundspeakers en subwoofer in woonkamer

© JBL

De soundbar, losse speakers en subwoofer verzorgen samen een kamervullend geluid met duidelijke effecten.

Muziek luisteren

Je gebruikt de soundbar ook voor het luisteren naar muziek. Als het audiosysteem is verbonden met het (draadloze) thuisnetwerk, doe je hiervoor een beroep op AirPlay of Chromecast built-in. Laatstgenoemde optie dien je trouwens wel even in de JBL One-app te activeren. Het werkt eenvoudig. Je geeft in Spotify of een andere muziekdienst aan dat je een album op de Bar 1300 wilt afspelen. Daarnaast kun je ook eigen audiobestanden via het thuisnetwerk streamen, bijvoorbeeld vanaf een NAS of pc.

Wanneer de soundbar niet op een netwerk is aangesloten, kun je evengoed naar muziek luisteren. Verbind de smartphone in dat geval met de ingebouwde bluetoothadapter. Een leuke optie is dat je ook alleen een losse luidspreker kunt koppelen. Je gebruikt dan in feite een mobiele bluetoothspeaker. Voor een stereobeeld verbind je optioneel zelfs beide luidsprekers, waarna je op elke plek naar liedjes in een redelijke kwaliteit kunt luisteren. Helaas is de behuizing niet weersbestendig, dus wees voorzichtig met buitengebruik.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 soundbars met écht surroundgeluid

Aansluitingen surroundspeaker met bluetooth

© Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Koppel een surroundspeaker via de bluetoothknop aan je smartphone.

Via equalizerinstellingen in de app pas je naar eigen inzicht de audiobalans aan. Verschuif hiervoor de knoppen bij Bas, Midden en Treble. Dankzij de langwerpige behuizing van de soundbar ontstaat er een redelijk stereobeeld, zeker wanneer de surroundspeakers zijn vastgekoppeld. Heeft muziek bij jou prioriteit, dan is een (stereo)versterker met twee losse vloerstaanders of monitorspeakers een betere keuze.

Muziek streamen vanaf smartphone

Luister via AirPlay of Chromecast naar je favoriete liedjes

Conclusie: JBL Bar 1300 kopen?

De JBL Bar 1300 is een ideale soundbar voor liefhebbers van films, series en games met een ruim budget. Dankzij de losse surroundspeakers hef je de beperkingen van reguliere soundbars op. Bovendien hoef je dankzij de ingebouwde accu geen rekening te houden met stroompunten. Dit audiosysteem kan erg luid spelen, waarbij de geluidseffecten uit diverse hoeken door de ruimte vliegen. Staar je hierbij niet blind op de ondersteuning voor Dolby Atmos, want we hoorden geen geluid boven ons hoofd. Overige pluspunten zijn de ruime connectiviteit en gebruiksvriendelijke installatie. Veel kijk- en luisterplezier!

Ook handig om te weten: Zo stel je een soundbar op: de ideale positie voor optimaal geluid

8,5

Ons oordeel

JBL Bar 1300

Pluspunten

Écht surroundgeluid middels twee afkoppelbare speakers

Muurbevestiging inbegrepen

Vier HDMI-aansluitingen

Eenvoudige configuratie

Kamervol geluid met voldoende bas

Duidelijke geluidseffecten

Ondersteuning Chromecast en AirPlay

Achterste luidsprekers inzetbaar als bluetoothspeakers

Gebruiksvriendelijke app

Minpunten

Duur

Eist veel ruimte op

Geen optische kabel meegeleverd

Klein display

Lange firmware-update

Meerwaarde Dolby Atmos niet overtuigend

Conclusie

De JBL Bar 1300 is een ideale soundbar voor liefhebbers van films, series en games met een ruim budget. Dankzij de losse surroundspeakers hef je de beperkingen van reguliere soundbars op. Bovendien hoef je dankzij de ingebouwde accu geen rekening te houden met stroompunten. Dit audiosysteem kan erg luid spelen, waarbij de geluidseffecten uit diverse hoeken door de ruimte vliegen. Staar je hierbij niet blind op de ondersteuning voor Dolby Atmos, want we hoorden geen geluid boven ons hoofd. Overige pluspunten zijn de ruime connectiviteit en gebruiksvriendelijke installatie. Veel kijk- en luisterplezier!...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000