Dit is de ideale positie van je soundbar

Dit is de ideale positie van je soundbar

Geplaatst: 16 oktober 2023 - 15:31

Aangepast: 15 augustus 2024 - 08:29

Jamie Biesemans

Een soundbar plaatsen en aansluiten is niet moeilijk. Maar levert dat ook direct het beste geluid op? Niet per se … In dit artikel geven we een heleboel tips voor een opstelling die een mooi, vol en warm geluid levert.

Veel audiotoestellen vragen een beetje – of soms zelfs veel – kennis om correct aan te sluiten en op te stellen. Denk aan een AV-receiver of een betere platenspeler. Bij een soundbar moet je daar niet bang voor zijn. Soundbars zijn ontworpen om juist heel eenvoudig te zijn. En dat zowel qua installatie als tijdens het gebruik. Zoals je in dit artikel ontdekt, moet je bij sommige modellen wel met een aantal zaken rekening houden. Dat is met name zo bij de high-end Dolby Atmos-producten.

Maar ook bij goedkope en compacte soundbars krijg je een betere geluidskwaliteit en ervaring als je ze op de juiste manier plaatst. Heb je nog geen soundbar in huis gehaald en twijfel je nog over welk toestel bij je past? Dan is het mogelijk handig als je eerst het artikel bekijkt over wat een soundbar is. Er schuilen ook wat addertjes onder het gras bij het aansluiten.

0

Powered by

logo

De ideale kamer?

“Een soundbar plaats je gewoon voor je tv neer en dan ben je klaar.” Tja, zo wordt het inderdaad vaak gesteld. Toch is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Want hoewel soundbars ontworpen zijn om heel eenvoudig te blijven, ontsnappen ze niet aan een aantal basisregels die met geluid te maken hebben. 

De kamer waarin de soundbar staat, beïnvloedt namelijk het geluid. Als dat heel mysterieus klinkt, denk dan gewoon aan het verschil tussen wat je hoort als iemand zingt in een kleine badkamer met veel tegels en of in een heel grote ruimte, zoals een zaal of een kerk. Dat zijn natuurlijk heel extreme situaties. Je woonkamer zal een ‘normalere’ vorm en aankleding hebben. 

Dat is een eerste ding om te weten: soundbars zijn ontworpen om in gemiddelde woonkamer te passen. Wat dat betekent, daarvoor moet je in het hoofd van de soundbarontwerper kijken. Over het algemeen zullen veel fabrikanten bijvoorbeeld veronderstellen dat een soundbar terechtkomt in een kamer van circa 20 tot 30 vierkante meter met een bank die een drietal meters van de tv afstaat. Je kijkt ook recht naar het scherm, luidt het. Bij heel wat soundbars wordt bovendien verondersteld dat er links en rechts van je televisiescherm een zijmuur aanwezig is. 

Wat als jouw woonkamer nu niet aan dat ideaalbeeld voldoet? Dat is geen ramp, maar het kan zijn dat de soundbar dan niet helemaal presteert zoals je verwacht. Met de instellingen op de soundbar en met een kalibratiefunctie kun je dergelijke problemen wel vaak aanpakken. Helaas, over het algemeen vind je uitgebreide instellingen en zo’n functie enkel op duurdere modellen. 

Witte soundbar van Samsung op een meubel.

Plaatsing op een meubel

De meeste soundbars kun je op een meubel plaatsen of ophangen. Over het ophangen lees je hieronder meer, hier zoomen we even in op do's en don’ts bij het plaatsen op een meubel.

  1. Plaats de soundbar recht voor het scherm. Liefst ook gecentreerd: het midden van de soundbar komt overeen met het midden van het scherm.

  2. Een paar centimeter voor de tv is optimaal. De verleiding kan groot zijn om de soundbar echt onder de tv te schuiven, maar er iets net voor is met veel soundbars beter. Heeft de soundbar speakers aan de bovenkant en/of basopeningen aan de achterzijde? Dan moet je dit zeker doen.

  3. Laat de omgeving vrij. Soundbars stralen geluid naar alle kanten uit. Als je het toestel dan in een kast stopt of omringt met spullen, kunnen die speakers niet goed hun werk doen. Plaats dus niets voor een soundbar, maar ook niet meteen links of rechts ervan. Die Nintendo Switch-lader of een groot fotolijstje zet je dus het best elders. Dolby Atmos-soundbars moeten vrij kunnen uitzending richting het plafond.

  4. Geen obstakels onderweg. Als je een goed zichtlijn hebt op je soundbar, dan ben je verzekerd van een betere geluidservaring. Overvolle koffietafels die in de weg staan, helpen niet.

  5. Niet op de vloer. In een ideale wereld bevinden speakers zich op dezelfde hoogte als je oren. Bij een soundbar kan dat echter zelden, want op die hoogte staat of hangt juist het tv-scherm. Daarom veronderstellen ontwerpers van soundbars dat het toestel lager staat en wordt het geluid naar boven gericht. Hierdoor lijkt het geluid toch uit het scherm te komen – en dat is belangrijk voor de beleving. Maar de hoek mag niet te groot zijn. Zet de soundbar niet op de grond of ergens heel hoog.

Sommige soundbars kun je strak tegen de muur plaatsen.

Ophangen? Dat kan

Tv’s hangen vaak aan de muur. Waarom de soundbar dan ook niet? En inderdaad, meestal is muurmontage geen enkel probleem. De meeste fabrikanten geven zelfs in de doos een beugel mee. Hier zijn nog tips.

  1. Hang hem onder de tv. Bijna alle soundbars zijn ontworpen om onder een scherm te hangen. Uitzonderlijk zijn er modellen die ook hoger mogen gemonteerd worden, boven het scherm. Check de handleiding om te zien wat mogelijk is.

  2. Plaats de soundbar in de juiste oriëntatie. Ook hier check je best wat de fabrikant voorschrijft. De meegeleverde beugel ga je meestal maar op één manier kunnen gebruiken, dus fouten maken op dit vlak is moeilijk. Huidige soundbars moet je meestal op dezelfde manier plaatsen als op een meubel, dus met de dunne voorkant naar je gericht. Er zijn enkele toestellen die je mag kantelen, zodat de bovenkant de voorkant wordt. Dit levert een strakkere opstelling op. 

  3. Houd rekening met de bekabeling. Het mooiste is een tv en soundbar die strak aan de muur hangen, zonder zichtbare kabels. Een kabelgoot of kabelkous kan een elegante manier zijn om zo’n onzichtbare opstelling te krijgen. Maar: breng dit als laatste aan en houd rekening met de extra stroomdraad van de soundbar.   

Subwoofer van een soundbar naast een AV-meubel.

Waar plaats ik een subwoofer?

De betere soundbars hebben een draadloze subwoofer. Zo'n subwoofer zorgt voor een betere bas. Maar let op: een subwoofer of sub moet je niet lukraak in de kamer zetten. Het is een veelgemaakte fout, maar de plaats van de subwoofer heeft invloed op de klank van de lage tonen. Dat kan een enorm verschil zijn. Hoe harder je het geluid zet, hoe groter het effect. Lage tonen kunnen dan soms te zwaar en luid worden, waardoor spraak bijna onverstaanbaar wordt. Belangrijk dus om hier aandacht aan te besteden.

1.    Een sub zet je het best bij de tv, voor- of achteraan in de kamer.

2.   In een hoek krijg je luidere en wolligere bassen. Vind je de lage tonen te overheersend, probeer de sub dan ergens anders neer te zetten.

3.    Heeft de subwoofer een opening achteraan? Zet hem dan op minstens 20 cm van de muur.

4.    Stel het basvolume in. Bij de meeste subwoofers kun je het volume via de afstandsbediening apart instellen. De snelste manier is door muziek met een beat af te spelen. Zet het volume op eerst nul, en dan stap voor stap harder. Als je de bassen begint te horen en ze klinken vol, zit je meestal op een goed punt. 

5. Wil je echt het allerbeste geluid uit je subwoofer halen en heb je even tijd? Doe dan de ‘subwoofer crawl’. Je zet de sub dan op de plaats waar je normaal zit. Speel muziek met een duidelijke basbeat of een film met veel spectaculaire effecten af. Kruip vervolgens over de grond en luister goed waar de bassen het helderst klinken. Daar zet je de subwoofer. Het voelt misschien wat gek om rond te kruipen, maar het werkt echt!

Lees ook: Wat is een subwoofer?

Afstandsbediening kwijt?

Met een universele bedien je al je apparaten!


Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem