ID.nl logo
Review Audio-Technica ATH-CKS30TW+ – Respect voor de muziek
© Wesley Akkerman
Huis

Review Audio-Technica ATH-CKS30TW+ – Respect voor de muziek

De Audio-Technica ATH-CKS30TW+ is een setje oordoppen met een adviesprijs van 99 euro. Dat is niet duur voor een merk dat vaak veel duurdere producten op de markt brengt, en ook niet voor oordoppen in het algemeen. Hoe bevallen deze oortjes in de praktijk?

Uitstekend
Conclusie

De audio kan soms wat opgesloten of benauwd klinken door de combinatie van diepe bassen en actieve ruisonderdrukking. Deze ruisonderdrukking werkt overigens goed genoeg om lage tonen te filteren, en met luide muziek kun je de meeste omgevingsgeluiden blokkeren. De presets en de algemene audiokwaliteit laten zien dat het merk de muziekbeleving met respect wil behandelen, maar voor een prijs van 99 euro ontkom je niet aan beperkingen. Toch is dit een veelzijdige set en een van de betere keuzes in deze prijsklasse.

Plus- en minpunten
  • Simpel, strak ontwerp
  • Meerdere presets beschikbaar
  • Nadruk op warme baslaag
  • Hoge tonen krijgen de ruimte
  • Accuduur
  • Waterdicht
  • Geschikt voor meerdere genres
  • Actieve ruisonderdrukking
  • Middensegment valt soms een beetje weg
  • Lange luistersessies niet altijd optimaal
  • Geen eigen equalizer instellen
  • Soms wat vervorming

We hebben het vaker benoemd en zeggen het nogmaals: je hoeft niet altijd diep in de buidel te tasten voor een goede audiobeleving. Natuurlijk kun je met meer geld betere koptelefoons en oordoppen kopen. Maar ook als je een beperkt budget hebt, zijn er genoeg opties beschikbaar zijn waarmee je toch heel prettig naar je muziek kunt luisteren. Dat hebben we eerder ervaren met merken als Fresh 'n Rebel, Teufel en OnePlus. Dat Audio-Technica dat kan, weten we ook al – dus de verwachtingen voor de ATH-CKS30TW+ zijn hooggespannen.

Tussen de Audio-Technica ATH-CKS30TW+ en de niet-plusvariant hebben we weinig verschil kunnen opmerken. Op papier is – voor zover we weten – alleen de actieve geluidsonderdrukking toegevoegd. Het geluid en de accuduur zijn nog steeds vergelijkbaar. Met ruisonderdrukking actief gaat de ATH-CKS30TW+ zo'n 6,5 uur mee (of 17,5 uur met het doosje erbij), terwijl dat zonder op 7,5 en 20 uur uitkomt – net als z'n voorganger. Mocht je het vorige setje dus al hebben, dan zien we weinig redenen tot upgraden. Maar wat als dat nou niet het geval is?

©Wesley Akkerman

Compact en niet ingewikkeld

Voor die 99 euro haal je oordopjes in huis die het simpel houden. Zo zijn zowel het doosje als de oordoppen zelf heel compact, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen in een tas of broekzak. Het ontwerp van de dopjes is daarnaast minimalistisch, maar dat vinden we niet erg. Het logo is nog steeds duidelijk zichtbaar (wat niet het geval is bij de eveneens geteste Audio-Technica ATH-S300BT koptelefoon). De kleuroptie die wij testen valt daarnaast op en is gelukkig gevrijwaard gebleven van de gespikkelde laag die we de laatste tijd vaker tegenkomen. Simpel, effectief en heel clean.

Je kunt de Audio-Technica ATH-CKS30TW+ koppelen aan een (gratis) app, die alle opties direct vol in beeld brengt. Je ziet de accustatus, past de equalizer aan, beheert het omgevingsgeluid (en de ruisonderdrukking) en kunt zelfs je muziek bedienen. Ook is er nog een game-optie met een lage vertraging tussen audio en beeld en zien we Soundscape staan. Als je daarop tikt, krijg je toegang tot een reeks typische achtergrondgeluiden of ruis, wat een kalmerend effect kan hebben. Dit helpt je om je af te sluiten van je omgeving zonder dat je daarvoor naar drukke muziek hoeft te luisteren.

©Wesley Akkerman

Je kunt de oordoppen voor een deel bedienen met de aanraakgevoelige knoppen die erop zitten. Maar als je dat doet, dan druk je ze iedere keer net even wat verder je oor in. En dat kan voor irritatie zorgen. Sowieso merken we dat ze na een aantal uur luisteren een lichte pijn kunnen veroorzaken. Dat is dus niet optimaal. Zelf hebben we dat opgelost door af en toe even pauze te nemen van het dragen en eigenlijk alle instellingen via de app te regelen. Dan heb je er minimaal last van. Gelukkig zijn de oordoppen wel minder omvangrijk dan hun voorgangers.

Kan alles wel hebben

Je sluit de Audio-Technica ATH-CKS30TW+ aan via bluetooth 5.1 – niet de meest moderne standaard, maar hij voldoet. Helaas zijn er maar twee audiocodecs aanwezig, maar gezien het prijssegment vinden we dat geen groot probleem. Het gaat om de bekende SBC en AAC. Je luistert dus niet naar audio in hoge kwaliteit, en dat merk je op sommige momenten. Niet alleen kan het begin van een gitaarsolo soms opgaan in andere instrumenten, ook merken we hier en daar een vervorming van de wat hogere tonen. Gelukkig komt dat laatste niet vaak voor...

...Maar wel vaak genoeg om er melding van te maken. Niet iedereen hoort dit wellicht, moeten we erbij zeggen, maar soms klinkt een bepaalde noot ineens vals – terwijl je dat niet gewend bent. Omdat het hier en daar om een enkele noot gaat, en de muziek verder niet negatief aangetast wordt, rekenen we het de set niet te zwaar aan. Want anderzijds merken we dat – ondanks de nadruk op de lage tonen – de hogere regionen meer dan genoeg ruimte krijgen. Het moet dan niet te druk zijn op het muzikale spectrum, want dan kan het setje dus de fout ingaan.

Met vijf beschikbare presets (Bass Boost – Deep, Bass Boost – Beat, Dynamic, Vocal en Clear) kun je invloed op de muziek uitoefenen en een equalizeroptie vinden die het beste bij je past, of bij de muziek die je luistert. Helaas is het niet mogelijk zelf een preset aan te maken. We hebben tot slot verschillende muziekstijlen afgespeeld, waaronder metal, r&b en pop, en komen tot de conclusie dat de Audio-Technica ATH-CKS30TW+ alles wel kan hebben, maar dat elektronische nummers de voorkeur genieten.

Audio-Technica ATH-CKS30TW+ kopen?

De audio kan soms wat opgesloten of benauwd klinken door de combinatie van diepe bassen en actieve ruisonderdrukking. Deze ruisonderdrukking werkt overigens goed genoeg om lage tonen te filteren, en met luide muziek kun je de meeste omgevingsgeluiden blokkeren. De presets en de algemene audiokwaliteit laten zien dat het merk de muziekbeleving met respect wil behandelen, maar voor een prijs van 99 euro ontkom je niet aan beperkingen. Toch is dit een veelzijdige set en een van de betere keuzes in deze prijsklasse.

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).