Review Teufel Airy TWS 2 – Niet voor rock en metal

© Wesley Akkerman

Review Teufel Airy TWS 2 – Niet voor rock en metal

Geplaatst: 11 april 2024 - 08:02

Aangepast: 19 juni 2024 - 11:03

Wesley Akkerman

De Teufel Airy TWS 2 rechtvaardigt zijn bestaan met allerlei verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. En wat ook fijn is: Teufel heeft de prijs niet verhoogd – een welkome uitzondering in een markt waar de prijzen voor gelijksoortige producten steeds maar oplopen.

7,5

Teufel Airy TWS 2

Pluspunten

Goed voor elektronische muziek

Prima pasvorm

Actieve geluidsonderdrukking

Spatwaterdicht

Warm en intiem

Goede acuduur

Minpunten

Hoge klanken komen niet goed aan bod

Actieve geluidsonderdrukking laat veel door

Geen andere audiocodecs

Conclusie

Misschien verwachten we inmiddels te veel van een setje oordoppen van zo’n 100 euro. Over welke functies zo’n set moet beschikken, daar kun je het natuurlijk altijd hebben. Maar het gebrek aan ruimte aan de bovenkant van de muziekbeleving doet veel muziek helaas de das om. Desondanks krijg je voor die 100 euro een vrij compleet pakket (inclusief actieve ruisonderdrukking), waar vooral liefhebbers van elektronische muziek goed op zullen gaan....
Lees meer

In de recensie van de voorganger van de Teufel Airy TWS 2 schreven we al dat de set niet verkeerd was. Dat kwam voornamelijk door de fijne en intieme geluidskwaliteit, gecombineerd met een toegankelijke bediening en acceptabele, passieve geluidswering. Maar de prijs van 99,99 euro was gevoelsmatig niet helemaal gerechtvaardigd. Hoe zit dat met de opvolger, die ongeveer een jaar later ten tonele verschijnt? We bekijken het in deze review.

We zijn in elk geval zeer tevreden met de updates die Teufel doorvoerde. Daardoor voelt de Teufel Airy TWS 2 al direct meer aan als een set oordopjes dat zijn prijskaartje van 99,99 euro waard is. De nieuwe versie beschikt over actieve geluidsonderdrukking (en een transparantiemodus), appondersteuning en spatwaterbescherming (IPx4). Daarnaast zijn de drivers bijna twee keer zo groot en is de totale speelduur opgerekt tot 42 uur (terwijl dat eerder 26 uur was).

Review Teufel Airy TWS 2 – Niet voor rock en metal-VkI-BBS_QAm4m58aYfNRdQ

© Wesley Akkerman

Review Teufel Airy TWS 2 – Niet voor rock en metal-TektnX2RSrKrYh75MmDagg

© Wesley Akkerman

Veel grotere drivers

Door die veel grotere drivers kan de Teufel Airy TWS 2 een fijner geluidsprofiel laten horen. De drivers zijn dit keer 10 millimeter groot, terwijl de voorganger het moest doen met 5,8 millimeter. Zoals we vaker opmerken bij Teufel-oordoppen en -koptelefoons klinken deze oordoppen warm en intiem, en brengen ze de muziek gevoelsmatig erg dichtbij. Vooral aan de onderkant en in het middensegment hebben we het idee veel details mee te krijgen. So far, so good.

Tegelijkertijd hebben we het idee dat tonen aan de bovenkant minder goed tot hun recht komen. Ze worden redelijk snel afgemeten, waardoor de geluidservaring soms een beetje dof en onbezield overkomt. Teufel heeft dus niet verder gesleuteld aan de reeds aanwezige smalle weergave van het vorige model, en dat is zonde. Gelukkig gaat dit niet altijd ten koste van de performance van zangers en zangeressen – daar kun je nog altijd aangenaam naar luisteren.

We willen niet claimen dat de Teufel Airy TWS 2 de algemene audiokwaliteit negatief beïnvloedt, maar door de focus minder op hogere tonen te leggen klinkt niet alles zoals het zou moeten klinken. En dat is zonde, aangezien de set oordoppen wel degelijk veel in z’n mars heeft. Maar, net zoals bij z’n voorganger, dat geldt voornamelijk voor specifieke genres. Denk dan aan pop, house en dance. Rock en metal klinken al snel alsof ze in het nauw worden gedreven.

Review Teufel Airy TWS 2 – Niet voor rock en metal-aFU0-YkATGiQXQsH8de9NQ

© Wesley Akkerman

Review Teufel Airy TWS 2 – Niet voor rock en metal-ZpcIwzBORoGkPm0rkf0KTw

© Wesley Akkerman

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Veel betere accuduur

En hoewel we in de basis blij zijn met de actieve geluidsonderdrukking, houdt die niet alle geluiden buiten de deur. Dat kun je ook niet verwachten op dit prijspunt, maar we zeggen het er toch even bij: verwacht geen wonderen. Constant aanwezige tonen filtert de anc er nog uit (zoals een rijdende trein waar je in zit), maar gesprekken en toetsenbordaanslagen komen er nog altijd doorheen. Desondanks is dit al veel beter dan we tegenkwamen op de eerste Airy TWS.

Wat dit keer ook veel beter is, is de bluetoothversie. De Teufel Airy TWS 2 beschikt over bluetooth 5.2. Daardoor kan de accu langer meegaan. Zonder actieve ruisonderdrukking kun je tot negen uur luisteren naar dit setje, en mét zo’n vijf tot zes uur. De maximale batterijduur bedraagt ditmaal 42 uur (of 26 uur met anc), en dat is een flinke verbetering ten opzichte van het vorige model. Helaas is er ook nu slechts één audiocodec beschikbaar, en dat is wederom aac.

Je bedient de Teufel Airy TWS 2 via de aanraakgevoelige oppervlakten op de oordopjes. Je kunt de functionaliteit nog steeds niet aanpassen, ook al is er ditmaal wel app-ondersteuning. Via de app krijg je toegang tot een equalizer die het geluid iets beter kan laten aanpassen op je voorkeuren, maar het gebrek aan hoog wordt eigenlijk nooit goed opgevangen. Ook missen de dopjes een automatische pauzefunctie op het moment dat je ze uit je oren haalt.

Review Teufel Airy TWS 2 – Niet voor rock en metal-ezvM8X5yQtiahrxvDNfelA

Teufel Airy TWS 2 kopen?

Misschien verwachten we inmiddels te veel van een setje oordoppen van zo’n 100 euro. Over welke functies zo’n set moet beschikken, daar kun je het natuurlijk altijd hebben. Maar het gebrek aan ruimte aan de bovenkant van de muziekbeleving doet veel muziek helaas de das om. Desondanks krijg je voor die 100 euro een vrij compleet pakket (inclusief actieve ruisonderdrukking), waar vooral liefhebbers van elektronische muziek goed op zullen gaan..

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten