ID.nl logo
Review Audio-Technica ATH-S300BT – Betaalbaar midrange JBL-alternatief
© Wesley Akkerman
Huis

Review Audio-Technica ATH-S300BT – Betaalbaar midrange JBL-alternatief

De Audio-Technica ATH-S300BT is een zeer betaalbare midrange koptelefoon met een adviesprijs van 119 euro. Wat je daarvoor terugkrijgt? Een accuduur van zestig tot negentig uur, een brede soundstage en respectabele ruisonderdrukking.

Uitstekend
Conclusie

Onderaan de streep zijn we nog steeds ontzettend enthousiast over de Audio-Technica ATH-S300BT. Voor jongeren die vooral letten op JBL of Soundcore kan dit, vanwege de bredere soundstage, een mooi alternatief zijn. De nadruk ligt minder op de bas, maar vergis je niet: die is gewoon aanwezig. Het ontwerp is discreet en onopvallend, en dat vinden we juist van dit merk een beetje jammer. Ook de ruisonderdrukking kan beter. Maar de accuduur is fenomenaal, het comfort is van hoog niveau en de bediening is toegankelijk. Houd er wel rekening mee dat je er geen travelcase bij krijgt. Een usb-c-naar-usb-a-kabel en audiokabel zitten er wel bij.

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Bediening
  • Audiokwaliteit
  • Prijs
  • Accuduur
  • Bescheiden ontwerp
  • Hoofdbandkussen is dun
  • Ruisonderdrukking kan beter
  • Ontwerp te discreet (voor dit merk)

Als je de Audio-Technica ATH-S300BT naast andere koptelefoons van dit merk zou neerleggen, dan valt een aantal dingen op. Het ontwerp is ontzettend minimalistisch, waardoor je het er bijna niet aan af ziet dat dit een nieuw Audio-Technica-model is. Andere koptelefoons van dit merk beschikken namelijk over een duidelijk logo (een cirkel met twee driehoeken) en vaak een aluminium rand. Toegegeven, dat zijn wel de wat duurdere modellen – maar zelfs de oordopjes hebben een duidelijk logo gekregen. Dit heeft voor- en nadelen.

Enerzijds gaat de Audio-Technica ATH-S300BT door zijn onopvallende ontwerp op in de markt van midrange koptelefoons. En dat is een beetje zonde, omdat het Japanse merk juist zo'n oog voor design heeft. Anderzijds past bescheidenheid ook wel weer bij deze koptelefoon. De ATH-S300BT kun je dankzij zijn ingetogen karakter moeiteloos combineren met allerlei kleding- en haarstijlen. Sommige mensen lopen graag te koop met het merk dat ze aanhangen, maar daar is bij deze Audio-Technica dus geen sprake van. Je moet het doen met een enkel logo op de band.

Lekker knus en comfortabel

Wij hebben de beige variant opgestuurd gekregen van de fabrikant. Gecombineerd met de zachte cupkussen en hoofdband zorgt dat voor een heel knus uiterlijk. Nog belangrijker is het draagcomfort. De cups zijn wat ovaal ingestoken, waardoor je ook met wat grotere oren ruimte hebt. Mensen met kleine oorbellen in hoeven zich daarnaast geen zorgen te maken over een nekprik hier en daar, al moet je de koptelefoon dan wel even in de juiste hoek op het hoofd plaatsen. De hoofdband vinden we een beetje dun, maar die kan ermee door.

©Wesley Akkerman

De Audio-Technica ATH-S300BT is gelukkig flexibel genoeg om hem in allerlei posities te kunnen dragen. Niet alleen kun je de hoofdband uitrekken, ook kun je de cups bijdraaien. Je kunt die zelfs plat neerleggen, wat gemakkelijker is tijdens het reizen. Dit model zit niet superstrak, maar wel strak genoeg waardoor hij niet gemakkelijk van het hoofd valt. Ook trekt de koptelefoon niet aan je haren. De bouwkwaliteit is redelijk te noemen. Ondanks de stevigheid voelt hij wel een beetje plastic aan. Maar we snappen dat je voor ongeveer 120 euro ergens op moet besparen.

Bedraad en draadloos

Op de cups zitten vier knoppen voor de ruisonderdrukking, power, volume omhoog en volume omlaag – en die voelen allemaal net even anders. Daardoor kun je de koptelefoon heel gemakkelijk zonder te kijken gebruiken. Die powerknop is tevens verantwoordelijk voor pauzeren en afspelen en het activeren van de bluetoothverbinding. Daarnaast is er ook een koptelefoonaansluiting aanwezig, waardoor het mogelijk is de Audio-Technica ATH-S300BT bedraad te gebruiken. Dat is een fijne back-up, ook over een aantal jaar als de accu het mogelijk begeven heeft. Dan kun je hem blijven gebruiken.

De batterijduur van dit apparaat is echt indrukwekkend. We hebben de Audio-Technica ATH-S300BT één keer opgeladen en hebben er echt eindeloos mee kunnen luisteren. We hebben hem onlangs mee op trip genomen in het vliegtuig, werken er op dagelijkse basis mee en gebruiken hem ook in onze vrije tijd. De fabrikant belooft een gebruikersduur van zestig uur met actieve ruisonderdrukking, en negentig zonder. Op dit prijspunt ongekend. Mocht het er toch op aankomen, dan kun je met tien minuten opladen zo'n 2,5 uur muziek luisteren.

©Wesley Akkerman

Alternatief voor JBL en Soundcore

Voor die 120 euro mogen we geen premium audiobeleving verwachten. En dat doen we dan ook niet. Desondanks zijn we onder de indruk van wat de Audio-Technica ATH-S300BT ten gehore brengt. De sound is breed doch ingetogen. Je mist wel wat ruimtelijkheid, maar krijgt verder ook niet te maken met allerlei vervelende vervormingen. Ondanks de iets grotere nadruk op de baslaag horen we toch echt een helder en zuiver geluid. Daardoor is deze koptelefoon een perfect alternatieve voor het midrange aanbod van bijvoorbeeld JBL en Soundcore.

JBL legt veel meer nadruk op de bas, terwijl Soundcore met allerlei presets en opties een zo groot mogelijk publiek wil aanspreken. In allebei de gevallen zou er, bij specifieke genres, daardoor vervorming kunnen optreden. Niet de Audio-Technica ATH-S300BT daar geheel vrij van is: zodra je de transparante modus inschakelt, klinkt de soundstage ineens oppervlakkig en minder aangenaam. Maar de normale modus en ruisonderdrukking hebben geen negatieve impact op de audio. Sterker nog: door de anc klinkt de koptelefoon warm en soepel.

©Wesley Akkerman

De ruisonderdrukking zelf is niet heel denderend. Maar eerlijk is eerlijk; constant aanwezig achtergrondgeluid kan hij prima filteren. Maar schelle of harde geluiden komen er nog altijd doorheen. Ook kun je jezelf nog altijd horen typen, zodra het volume wat zachter is. Je kunt je tot op zekere hoogte wel afsluiten van de omgeving, maar verwacht er dus niet te veel van. En hoewel je prima verstaanbaar bent via de ingebouwde microfoon, kregen we de opmerkelijke feedback dat het leek 'alsof we in de wc zitten'. Dat klinkt voor de ander minder prettig.

Audio-Technica ATH-S300BT kopen?

Onderaan de streep zijn we nog steeds ontzettend enthousiast over de Audio-Technica ATH-S300BT. Zoals gezegd kan dit, vanwege de bredere soundstage, een mooi alternatief zijn voor jongeren die vooral letten op JBL of Soundcore. De nadruk ligt minder op de bas, maar vergis je niet: die is gewoon aanwezig. Het ontwerp is discreet en onopvallend, en dat vinden we juist van dit merk een beetje jammer. Ook de ruisonderdrukking kan beter. Maar de accuduur is fenomenaal, het comfort is van hoog niveau en de bediening is toegankelijk. Houd er wel rekening mee dat je er geen travelcase bij krijgt. Een usb-c-naar-usb-a-kabel en audiokabel zitten er wel bij.

Lees ook: Review Audio-Technica ATH-TWX7 – Warm, neutraal geluid, maar niet voor elk genre

▼ Volgende artikel
Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs
© Rens Blom
Huis

Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs

De Google Pixel 9a is een prettige en complete smartphone die zeven jaar softwareupdates krijgt. Heel wat mensen zijn met dit toestel daarom jaren onder de pannen, denken we. In deze review lees je onze bevindingen met de Google Pixel 9a na twee weken intensief testen.

Uitstekend
Conclusie

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

Plus- en minpunten
  • Zeven jaar updates
  • Heel compleet
  • Lange accuduur
  • Houdt minder lekker vast
  • Basismodel slechts 128 GB opslagcapaciteit

De Pixel 9a is het nieuwste model in de Pixel 9-serie, die in augustus is uitgebracht in de vorm van de 9, 9 Pro, 9 Pro XL en 9 Pro Fold. Toestellen van bijna duizend euro tot bijna tweeduizend euro voor de vouwbare 9 Pro Fold. Toptoestellen, zo bleek uit onze reviews. Maar er zijn ook genoegen redenen om géén hele dure telefoon te nemen. Als jij maximaal 550 euro wilt uitgeven aan je volgende nieuwe smartphone, is de Pixel 9a het overwegen waard.

Google's Pixel 9a verschijnt in vier kleuren, waaronder knalroze, het fraaie geteste lila en meer zakelijke zwart en wit. Wij zijn enthousiast over de lila kleur van de smartphone en vinden het toestel premium genoeg overkomen. De matte kunststof achterkant toont nauwelijks vingerafdrukken, waardoor de telefoon er netjes blijft uitzien. Al kunnen we ons ook goed voorstellen dat je een hoesje om de Pixel 9a stopt voor de nodige bescherming. Een hoesje kan ook helpen om de ergonomie van de telefoon te verbeteren. De Pixel 9a is namelijk nogal vlak en ligt daarom wat minder prettig in de hand dan telefoons die een meer gebold ontwerp hebben. Google weet in ieder geval hoe dat moet, want de Pixel 8a van een jaar geleden had zo'n boller ontwerp en lag daarom ook zonder hoesje lekker in de hand.

©Rens Blom

Als we het nog even over bescherming hebben: de Pixel 9a heeft een iP68-certificering en kan daarom tegen (zoet) water en stof.

Je kunt de Pixel 9a redelijk goed met één hand bedienen, doordat het scherm met 6,3 inch relatief compact is. De 186 gram wegende smartphone is even breed als de Samsung Galaxy S25 en Apple iPhone 16, en een fractie hoger. Het Full-HD-oledscherm ziet er erg mooi uit en heeft een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Op zonnige lentedagen is het beeldscherm prima af te lezen.

©Rens Blom

Complete specificaties

Van een smartphone die 550 euro kost, verwachten we tegenwoordig een complete en soepele gebruikservaring. Zo'n toestel moet in principe jaren meekunnen. De Pixel 9a lijkt aan die verwachtingen te voldoen. Hij draait op dezelfde snelle Tensor G4-processor als zijn duurdere Pixel 9-broers, heeft 8 GB werkgeheugen en een 5100 mAh-accu die zonder zorgen een lange dag meegaat. Opladen kan vlot genoeg via usb-c (je dient zelf een adapter te regelen) of langzamer bij draadloos opladen.

Minder blij zijn we met Google's keuze om het instapmodel van de Pixel 9a uit te rusten met 128 GB opslagcapaciteit. Daar kun je in de praktijk namelijk geen 128 GB van gebruiken en als je jaren met het toestel wilt doen, is 128 GB voor veel mensen op de langere termijn onvoldoende. De opslag uitbreiden via een microSD-kaartje is niet mogelijk. Het loont daarom waarschijnlijk om eenmalig meer te betalen voor de 256 GB-variant van de Pixel 9a. Die kun je langer met een gerust hart gebruiken. Veel concurrerende smartphones hebben overigens standaard 256 GB.

©Rens Blom

Camera's

Achterop de Pixel 9a zitten twee camera's. Die zijn goed, maar in de meeste situaties niet beter dan de camera's van de Pixel 8a. Dat geeft weinig en in het donker doet de Pixel 9a het wél beter dan zijn voorganger. Snel bewegende huisdieren blijven lastig om scherp vast te leggen. Dat zie je ook op onderstaande foto: de kat is nét niet lekker scherp.

©Rens Blom

Met de groothoekcamera leg je een wijder deel van de omgeving vast. De Pixel 9a kan ook inzoomen, via de hoofdcamera. Op onderstaande serie zie je de verschillen in de praktijk.

©Rens Blom

De hoofdcamera, groothoekcamera en 2x zoom.

7 jaar updates

Google's bezuiniging om de Pixel 9a van slechts 128 GB opslagcapaciteit te voorzien, maakt dat er op andere vlakken meer ruimte is voor een premium ervaring. Een goed voorbeeld is de softwareondersteuning. Google geeft de smartphone liefst zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Dat is even lang als de veel duurdere Pixel 9-toestellen en ook even lang als Samsungs Galaxy-topsmartphones en Apple iPhones. Veel concurrenten van de Pixel 9a krijgen vier tot zes jaar updates. De Pixel 9a kan dus langer mee. Of je daadwerkelijk zeven jaar met een smartphone doet, is een tweede.

Ook fijn is dat Google de software lekker schoon levert en allerlei eigen AI-functies toevoegt. Die worden steeds handiger en zijn gratis beschikbaar.

©Rens Blom

Conclusie: Google Pixel 9a kopen?

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden: