Review Amazon Fire TV - smart tv-systeem van Amazon ook op Panasonic-televisies
Ook Amazon heeft een eigen smart tv-platform, Fire TV, maar het is hier nog niet hel erg bekend. Dat verandert nu Panasonic bijna alle nieuwe tv-modellen heeft uitgerust met dit systeem van Amazon. Wat mag je allemaal verwachten van Fire TV?
Het smart tv-systeem van Amazone gaat terug tot 2014, en is bekend geworden door onder andere de Fire TV Stick, een apparaat dat lijkt op de eerste Chromecast. Fire TV, de smart tv-interface, draait op het besturingssysteem Fire OS dat vervolgens weer gebaseerd is op Android.
Dat betekent dat er een zekere graad van compatibiliteit is tussen Android TV en Fire TV. Apps kunnen theoretisch op beide platformen gebruikt worden. Maar er zijn uiteraard de nodige verschillen, voornamelijk te wijten aan hardware, diensten of features van het ene platform die niet beschikbaar zijn op het andere. Toch is de (gedeeltelijke) compatibiliteit belangrijk, omdat het een ruime start garandeert in de app-bibliotheek. Fire TV wordt gebruikt op de eigen tv’s van Amazon, maar ook op die van Toshiba JVC en in de Verenigde Staten ook op Hisense. En sinds 2024 dus nu ook op vrijwel alle alle Panasonic-modellen.
Het Home-scherm
We hebben het er al meerdere malen over gehad; de lay-out van de meeste smart tv-systemen en de manier waarop je erdoor navigeert, begint erg op elkaar te lijken. Ook Fire TV heeft gekozen voor een lay-out met veel aandacht voor content en aanbevelingen op het hoofdscherm. Het Home-scherm wordt dan ook gedomineerd door de carrousel van gesponsorde content die de bovenste helft van het scherm inneemt. Het gaat enkel om films en tv-series en we hopen dat Amazon daar nooit productaanbiedingen zal gaan plaatsen.
Centraal in beeld staat een balk met links vijf pictogrammen voor je profiel, het selecteren van ingangen, mijn spullen (dat zijn items die je in de aanbevelingen gemarkeerd hebt als interessant om later te bekijken), de zoekfunctie, en het Home-scherm. Rechts staan zes favoriete apps, een pictogram voor alle apps, en tot slot de instellingen. Onderaan het scherm vind je twee rijen met content-aanbevelingen. Zodra je echter een pictogram uit de centrale balk selecteert, verandert het onderste deel van het scherm. Selecteer je die app, dan krijg je aanbevelingen uit die app te zien, mits die dan ook beschikbaar zijn. Soms plaatst Fire TV daar ook nog aanbevelingen voor andere apps bij, maar dat lijkt wat overbodig. Selecteer je de zoekfunctie, of de instellingen, dan verschijnen die onderaan het scherm.
Verder naar onder toe navigeer je door een hele reeks content-aanbevelingen, vergelijkbaar met die van Google TV. De aanbevelingen zijn gesorteerd per categorie, bijvoorbeeld oorlogsfilms of komedies, en komen uit verschillende diensten. Al moet gezegd worden dat een groot deel van die aanbevelingen uit Prime Video komen en dat is natuurlijk geen verrassing.
Toch vonden we in die rijen - 50 in totaal - ook content uit Netflix, HBO Max en Disney+. Sommige rijen bevelen dan weer andere apps aan.
Gebruikersprofielen
Om Fire TV te kunnen gebruiken, moet je inloggen met een Amazon-app. Doe je dat niet, dan kun je de tv alleen gebruiken voor live tv en met externe bronnen. Je hebt dan geen toegang tot apps. Wil je binnen het gezin meerdere profielen maken, dan kan dat. Elk profiel krijgt eigen aanbevelingen en kan een eigen selectie favoriete apps maken. Fire TV heeft ook een Kids-profiel maar dat was op het moment van de test nog niet beschikbaar.
Bekijk de Panasonic TV-55Z85AEG voorzien van Fire TV-besturingssysteem:
Lees ook: Review Panasonic TV-55Z85AEG – Extra vurig toestel
Beschikbare apps
Mogelijk door die verwantschap met Android TV is het app-aanbod van Fire TV vrij uitgebreid. Maar dat geldt dan vooral voor de internationale streamingdiensten. Daar vinden we Netflix, Prime Video, Disney+, Apple TV, YouTube, HBO Max en Sky Showtime. Op lokaal vlak is er nog werk aan de winkel. In Nederland vinden we Videoland, Kijk, NLZiet, Ziggo Go en KPN iTV. Pathé Thuis, NPO Start, Viaplay, NOS Live ontbreken. Wie in België kijkt, is helemaal teleurgesteld, daar is geen enkele lokale app beschikbaar.
Panasonic liet wel weten dat daaraan gewerkt wordt, maar gaf niet aan wanneer dat zou gebeuren. In de appstore kun je bladeren op categorie, die bleken echter in het Frans te zijn, een kleine misser die ongetwijfeld rechtgezet wordt.
Er is wel ondersteuning voor Airplay2, en je kunt het scherm van je smartphone ook spiegelen naar de tv. Google Cast-functionaliteit ontbreekt, dat zouden we graag geïmplementeerd zien. Je kunt wel Netflix en YouTube casten.
Met slechts zes posities is er niet al te veel ruimte voor een selectie favoriete apps. Je kunt er natuurlijk meer installeren, die bereik je dan via het tweede pictogram van rechts op het Home menu, tussen de instellingen en de laatste app. Je kunt ook vrij beslissen welke apps er op het Home-scherm verschijnen. Hou je van eenvoud, verwijder dan wat je niet gebruikt. Een app moet je wel laten staan, al kies je zelf welke dat is.
Zoeken
We waren aangenaam verrast door de zoekfunctie van Fire TV. Met zoveel streamingdiensten wil je eigenlijk zoeken binnen al die diensten. En daar komt Fire TV toch al redelijk in de buurt. We hebben resultaten gevonden uit Prime Video, Netflix, Disney+ en HBO max. Zoeken kan niet alleen op titel maar ook op categorie. Zodra je een zoekopdracht ingeeft, verschijnt er eerst een lijst met topresultaten, welke criteria daarvoor dienen is niet duidelijk. De tweede lijn bevat resultaten uit je abonnementen. Zo weet je meteen dat je die opties gratis bekijkt. Tot slot volgen er nog aanbevelingen, bijvoorbeeld voor films die je kunt huren of kopen.
Ambient Experience
Met Ambient Experience krijgt de tv een decoratieve en informatieve functie als je niet actief kijkt. Daarvoor kun je kiezen uit kunstbeelden, of bewegende sfeerbeelden, beelden uit je favoriete tv-serie, of je eigen foto’s. Fire TV laat ook toe om widgets te gebruiken, die informatie op het scherm zetten. Een klok, of een agenda. De selectie widgets is echter beperkt, en in onze test kregen we vaak een foutbericht.
Menu’s en instellingen
Druk je tijdens het kijken op de tandwieltoets van de afstandsbediening, dan krijg je rechts op het scherm toegang tot beeld- en geluidsinstellingen en een aantal andere nuttige zaken. Zo kun je hier een slaaptimer instellen, het beeld uitschakelen (als je enkel muziek wilt), of zaken zoals Airplay starten.
©Eric Beeckmans | ID.nl
Ben je op zoek naar alle instellingen, dan ga je eerst naar het Home-scherm en daar klik je op het tandwiel pictogram uiterst rechts. De instellingen, althans de verschillende groepen, verschijnen dan onderaan. De organisatie van het menu is vrij goed, al zal je de eerste keer toch even door alle opties moeten lopen om je te oriënteren.
Privacy beschermen wordt steeds belangrijker. Tijdens de installatie kun je al aangeven om cookievoorkeuren uit te schakelen. Wie nog een stap verder wil gaan, vindt in de instellingen bij “Voorkeuren”, onderdeel “Privacy-instellingen”. Daar kun je eventueel nog drie extra items uitvinken.
Algemene indrukken
Fire TV werkte vlot, zowel navigeren als apps starten leverde geen hinderlijke vertraging op, maar we vermoeden dat er nog geoptimaliseerd kan worden. Kleine fouten zoals de widgets in Ambient Experience wijden we aan kinderziektes. In dezelfde trend zijn heel wat documenten voor privacy en gebruiksvoorwaarden soms in andere talen, dat dient rechtgezet te worden. Een beter, lees duidelijker, systeem om je privacy-instellingen aan te passen lijkt ons ook noodzakelijk.
Bij het app-aanbod is het duidelijk dat lokale apps het grote pijnpunt zijn, wat internationale diensten betreft is het aanbod zeer ruim. Er is ondersteuning voor Airplay2 en spiegelen, maar geen volledige Google Cast functie. Daarnaast vonden we wel apps zoals Plex en VLC terug. De zoekfunctie verdient goede punten, daar zien we resultaten uit verschillende diensten. Dat is een belofte die we van meerdere fabrikanten horen, maar doorgaans nog niet zien.