Hoe breid je een Sonos-soundbar uit?

© Sonos

Hoe breid je een Sonos-soundbar uit?

Geplaatst: 8 januari 2024 - 06:12

Aangepast: 15 augustus 2024 - 08:37

Jamie Biesemans

De Sonos ARC-, Beam- en Ray-soundbars zijn heel populair. Maar wist je dat je elke Sonos-soundbar kunt uitbreiden? En dat daar zelfs een goedkope optie voor bestaat? ID.nl legt uit welke mogelijkheden je hebt en wat de voordelen zijn wanneer je besluit je soundbar uit te breiden.

Lees ook: Dit is de ideale positie van je soundbar

Waarom uitbreiden?

De drie Sonos-soundbars hebben hetzelfde doel: je een beter geluid te bieden bij het tv-kijken. Dat de goedkope Ray dat niet zo spectaculair doet als de 999-euro kostende Arc, dat mag niet verbazen. De Ray is heel wat kleiner en bevat minder speakers en technologie dan het Sonos-topmodel. De Beam zit er qua prestaties tussenin. De twee duurste Sonos-soundbars pakken uit met Dolby Atmos-ondersteuning. Dat is wel een groot pluspunt als je kijkt naar films en tv-series via streamingdiensten als Netflix of Amazon Video.

Elke soundbar doet z’n best om je het gevoel te geven dat je middenin het geluid zit van een film, serie of game. Maar hoe goed de technologie ook is: er zijn beperkingen aan wat mogelijk is. Een grote soundbar kan niet hetzelfde bieden als veel losse speakers verspreid door de kamer. Dat is hoe je in een bioscoop echt wordt ondergedompeld in een soundtrack van een film.

Overzicht van alle Sonos-modellen, in het wit.

© Sonos

Je kunt op veel manieren een surroundsysteem bouwen bij Sonos.

Je Sonos soundbar uitbreiden: wat is er allemaal mogelijk?

Bij Sonos heb je gelukkig wel de optie om de al goede soundbars nog beter te maken door speakers toe te voegen. Dit zijn de opties:

𝅘𝅥𝅮 Twee draadloze Sonos-speakers als surroundspeakers toevoegen;
𝅘𝅥𝅮 Een Sonos Amp met twee bekabelde luidsprekers toevoegen als surroundspeakers;
en/of
𝅘𝅥𝅮 Een draadloze Sonos-subwoofer koppelen. 

Elk van die drie opties leggen we verderop nog uit. Surroundspeakers betekent hier dat je twee speakers naast de bank plaatst, waardoor geluidseffecten echt van achter je komen. De soundbar en speakers werken samen zodat je ook geluidseffecten hoort bewegen (zoals een overvliegende helicopter). Een Sonos-subwoofer zorgt voor diepere én betere bassen. Het ontlast bovendien de soundbar, zodat die spraak en details beter weergeeft.

Het merk maakt het bovendien eenvoudig om dit te doen. Zo hoef je niet puzzelen met verschillende bundels of combinaties. Zowel de Arc, de Beam als de Ray kun je op dezelfde manier koppelen met dezelfde bijkomende speakers of toestellen. Je kunt ook eerst een Sonos Sub koppelen met je soundbar en dan later surroundspeakers toevoegen. Of omgekeerd. Of gewoon een van die twee uitbreidingen (subwoofer of surroundspeakers) nemen.

Optie 1: Twee Sonos-speakers als surroundspeakers toevoegen

Nog een pluspunt van Sonos: als je gaat voor surroundspeakers, kun je elk Sonos-speakermodel hiervoor gebruiken. Ook oudere speakers, zoals de Play:1, kunnen prima dienst doen. Dat betekent dat je voor elk budget én situatie wel een oplossing vindt. Zo zijn er voor bepaalde Sonos-speakers heel wat meer beugels en stands beschikbaar. Voor bijvoorbeeld de Sonos One is er een groter aanbod dan voor oude Play:3’s. 

De modellen die je kunt gebruiken als surroundspeakers zijn:

• Era 100
• Era 300 (enkel met een Beam of een Arc)
• Five
• One (Gen 1)
• One (Gen 2)
• One SL
• Play:1
• Play:3
• Play:5 (Gen 2)

De verschillende Sonos-speakers leveren natuurlijk niet dezelfde prestaties. De grote Sonos Five zal bijvoorbeeld machtiger surroundeffecten leveren dan de kleine Sonos One. Maar de Five is duurder en door zijn omvang moeilijker te plaatsen bij een bankstel. Het is ook zo dat de surroundspeakers qua audio minder moeten verwerken dan wanneer je de speakers voor muziek gebruikt. De ‘winst’ qua prestaties die een grote Five levert is dus relatief beperkt.

De nieuwste Sonos Era-modellen presteren wél aanzienlijker beter dan oudere speakers. De Era 100 stuurt geluidseffecten dankzij de dubbele tweeter veel breder de kamer in. In combinatie met een Arc krijg je met de Era 300 zelfs een volwaardige Dolby Atmos-ervaring. De prestatie is spectaculair omdat de Era 300 als enige twee kanalen afspeelt. Net als de Arc heeft het speakers die naar boven wijzen, waardoor het 3D-effect van Atmos vergroot wordt. 

Surroundspeakers toevoegen aan je soundbar doe je via de app. Open de Sonos-app, ga naar Instellingen en tik op Systeem. Kies bij Producten de soundbar. Dan zie je de optie Surroundspeakers toevoegen. Er start dan een stappenplan dat alles helder uitlegt.

Twee IKEA Symfonisk-speakers.

© IKEA

Ook de Symfonisk-speakers kun je als surroundspeakers gebruiken.

Optie 2: Sonos Amp met eigen speakers

Een minder bekende manier om surroundspeakers toe te voegen aan een Sonos-soundbar: werken met een Sonos Amp. Het is dan ook een minder interessante optie: een Amp is betrekkelijk duur. En daarnaast moet je zorgen voor twee hifi-speakers. Je bent snel meer kwijt dan wat je voor de Sonos-soundbar betaalde. Wanneer is een Sonos Amp dan toch een goede optie? Als je bijvoorbeeld wilt werken met inbouwspeakers in het plafond. Of als je toch nog een paar goede hifi-speakers hebt liggen.

Optie 3: Een Sonos-subwoofer toevoegen

Wat je extra krijgt door surroundspeakers aan een Sonos-soundbar toe te voegen is wellicht helder. Omdat filmgeluid uit de soundbar én uit de speakers naast je komt, word je omhuld door de actie. Dat is meteen merkbaar.

Wat een subwoofer doet lijkt op papier minder overtuigend. Diepere bassen lijken misschien niet echt nodig. De Ray, dde Beam en vooral de Arc doen het zelf al heel goed op dat vlak. Toch zorgt een Sonos-subwoofer voor een zeer grote verbetering. Daar zijn twee redenen voor.  Sonos-subwoofers zijn goed ontworpen apparaten die bassen precies en gecontroleerd weergeven. Hierdoor worden lage tonen, die vaak in films de actie onderstrepen, minder overheersend neergezet.

Een zwarte Sonos Sub.

© Sonos

Een Sonos Sub is krachtig, maar ook groot.

Daarnaast werken Sonos-soundbars en -subwoofers intelligent samen. Als je een sub toevoegt, dan zal de soundbar niet langer die bassen produceren. Hierdoor moet de ingebouwde speakers minder hard werken. Dat levert heldere middentonen op, wat vooral bij spraak te merken is.

Lange tijd was een subwoofer toevoegen aan een Sonos-soundbar een dure zaak. Er was maar één optie: de Sonos Sub. Dat toestel kost tot 899 euro, waardoor upgraden meteen erg prijzig werd. De Sub is bovendien groot en zwaar: in een woonkamer valt hij echt op. Gelukkig is deze subwoofer zowel in het zwart als in een subtieler wit beschikbaar. 

Sonos Sub mini in een woonkamer.

© Sonos

De Sub Mini is goedkoper en kleiner.

Er is ook de Sub Mini, een veel compacter toestel dat veel minder kost. In combinatie met een Ray of Beam presteert het optimaal. Met een Arc is een Sonos Sub vanwege de diepere, meer gecontroleerde bassen de betere keuze. Maar ook bij de grootste Sonos-soundbar is een Sub Mini mogelijk. 

0

Powered by

logo

Vergeet Trueplay niet

Als je eenmaal de extra speakers geïnstalleerd hebt, vergeet dan de Trueplay-functie niet. Met Trueplay wordt je nieuw surroundsysteem helemaal aangepast aan jouw woonkamer. Elke ruimte beïnvloedt namelijk wat je hoort. Zo kunnen met name bassen heel luid overkomen ten opzichte van spraak. Met Trueplay trek je dit recht. Het instellen van Trueplay duurt ongeveer tien minuten en doe je bij voorkeur niet ’s avonds laat (tenzij je in een vrijstaand huis woont). Er komen namelijk wat luide tonen aan te pas.

Screenshot van de Sonos-app met Trueplay

© Eigen beeld

Als je voorheen Trueplay instelde voor de soundbar, moet je dit opnieuw doen na het toevoegen van surroundspeakers en/of een subwoofer. Dit zal de surroundervaring ook levensechter maken. Om Trueplay in te regelen, heb je wel een iOS-toestel nodig. Dit is slechts eenmalig, dus als je geen iPhone of iPad bezit kun je ook vragen of je even smartphone van de buurman mag lenen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem