Bowers & Wilkins PI7 True Wireless Headphone - Innovatieve oortjes

© PXimport

Bowers & Wilkins PI7 True Wireless Headphone - Innovatieve oortjes

Geplaatst: 29 juni 2021 - 12:47

Aangepast: 14 december 2022 - 10:24

Joris Peterse

Een paar jaar na de succesvolle introductie van de Apple AirPods kan ook audiomerk Bowers & Wilkins niet achterblijven met een eigen bluetooth in-ear koptelefoon. Het merk heeft een reputatie hoog te houden als het op geluidskwaliteit aankomt. Of dat lukt lees je in deze Bowers & Wilkins PI7 True Wireless Headphone review.

Je merkt dat er veel voorzichtigheid is bij luxere audiomerken om de markt van bluetooth-audio te betreden, bij zowel speakers als koptelefoons. Dat is niet verwonderlijk, want de productgroep druist wel een beetje in tegen waardes van dit soort audiomerken. Zo viel de hoge prijs altijd te verantwoorden omdat je zo’n speaker of koptelefoon voor het leven koopt. Ook wordt veel aandacht geschonken aan de geluidskwaliteit, met hoogwaardige onderdelen en afstelling. Daar is toch wel verandering in gekomen na de introductie van de AirPods van Apple, waarna een enorme markt is ontstaan (of gemaakt?) voor draadloze koptelefoons. Te groot voor audiomerken als Bowers & Wilkins om te negeren.

Maar die principes moeten toch even ingeslikt worden, voor deze nieuwe productgroep. De draadloze muziekapparatuur heeft dankzij de aanwezigheid van een accu een zeer beperkte levensduur en bluetooth is een enorme bottleneck als het op audiokwaliteit en vertraging aankomt. Hoe goed de onderdelen of afstelling ook is, het bluetooth-signaal moet de geluidsdata comprimeren en verzenden voor een stabiele draadloze verbinding. Dat kost tijd en doet af aan de geluidskwaliteit.

Pluspunten zijn er natuurlijk ook. Geen kabel, dat spreekt voor zich. Technieken als ruisonderdrukking en het doorlaten van omgevingsgeluid hebben sowieso een accu in de koptelefoon nodig en kunnen dus beter doorontwikkeld worden. Bovendien durft Bowers & Wilkins op een slimme manier te innoveren met hun eerste draadloze in-ears: de PI7 True Wireless Headphone. Deze is gelijktijdig met de PI9 op de markt gebracht, draadloze in-ears die minder hoog geprijsd zijn.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

De prijs van innovatie

Want die prijs, dat is toch wel een beetje een olifant in de kamer bij deze PI7 True Wireless Headphone: 400 euro. Dat is bijzonder veel geld voor een product dat vanwege de accu maar een beperkte levensduur heeft. Dan moet je wel iets unieks bieden. En dat doet Bowers & Wilkins! In het doosje is een usb-c naar 3,5 mm jack-kabeltje geplaatst. Wanneer je dit kabeltje aansluit op een audio-apparaat en de usb-c-poort van het oplaaddoosje van de PI7, wordt het geluid via het doosje naar de oortjes doorgesluisd. Innovatief en ontzettend slim bedacht!

Dankzij deze techniek kun je je hoogwaardige oortjes ook gebruiken bij andere apparatuur. Denk aan in-flight entertainment of een audiotour in het museum. Een uniek voordeel, zeker wanneer reizen weer mogelijk is.

Toch moet Bowers & Wilkins deze functie nog wel wat finetunen. In praktijk had ik vaak last van een haperende verbinding. Meestal na een poging of drie was in mijn geval de verbinding tussen het oplaaddoosje en de oortjes stabiel. Dat finetunen, dat is mogelijk. Want Bowers & Wilkins heeft een aangename bijbehorende app, die je niet alleen gebruikt voor updates. De app kun je tevens gebruiken om het geluid af te stellen met een equalizer, de tikbediening te configureren, de ruisonderdrukking en omgevingsgeluid af te stemmen en ontspannende achtergrondgeluiden zoals wind door de bomen af te spelen. Dat is prettig in combinatie met de ruisonderdrukking, voor wie bijvoorbeeld geconcentreerd wil werken.

Toch is de geluidskwaliteit indrukwekkend, zoals je van de prijs en het merk mag verwachten

-

Verfijnd geluid

Natuurlijk heeft Bowers & Wilkins een naam hoog te houden als het op geluidskwaliteit aankomt en weet dit zelfs voor bluetooth in-ears hoog te houden. Natuurlijk, de echte geluidsfijnproever zal wat aan te merken hebben vanwege de bluetooth-verbinding en minimale fysieke ruimte voor de onderdelen. Toch is de geluidskwaliteit indrukwekkend; zoals je van de prijs en het merk mag verwachten laat het op dit gebied de concurrentie achter zich. Het geluid klinkt krachtig, helder en gedetailleerd. Het maakt niet uit wat je muzikale (wan)smaak is, alles komt perfect tot zijn recht. Tijdens het testen voelde het bijna zonde om de oortjes ook te gebruiken voor podcasts en luisterboeken.

Ook de ruisonderdrukking is hoogwaardig, veel geluid wordt weggefilterd, zonder dat er een drukkend gevoel op de oren zit. Toch heeft hier concurrent Bose met de Quietcomfort Earbuds zijn ruisonderdrukking net even wat beter voor elkaar. De mogelijkheid om omgevingsgeluid door te laten werkt ook uitstekend, een handige functie als je omgevingsgeluid juist wél wilt volgen. In het verkeer of in een drukke ruimte bijvoorbeeld.

De pasvorm is natuurlijk belangrijk voor een in-ear koptelefoon. Niet alleen zodat de oortjes blijven zitten tijdens activiteiten, maar ook om het gehoorkanaal goed af te sluiten om de beste geluidskwaliteit en ruisonderdrukking te ervaren. Dankzij verwisselbare tipjes kun je ze op maat afstellen, en bleven ze in mijn geval ook bij het hardlopen zitten.

Dankzij de microfoontjes is ook de geluidskwaliteit voor telefoongesprekken prima. Desgewenst kunnen de microfoontjes je ook helpen met een spraakassistent.

Accuduur

De accuduur van oortjes is niet bijster lang en natuurlijk sterk afhankelijk van de afspeelmodus. Wanneer je ruisonderdrukking aan hebt of omgevingsgeluid doorlaat, dan gaat de accu zo’n 3,5 uur mee. Zonder deze modi kun je daar een uurtje bij optellen. Het oplaaddoosje heeft genoeg capaciteit om de oortjes zo’n vier keer op te laden. Wie een lange accuduur verkiest, heeft betere alternatieven te kiezen. De oortjes laden echter wel snel op. Ook kun je het oplaaddoosje draadloos opladen.

© CIDimport

Alternatieven voor de Bowers & Wilkins PI7

Bowers & Wilkins heeft een goede reputatie als het aankomt op geluidskwaliteit, en ook in dit geval zijn deze bluetooth in-ears op dit vlak beter dan de concurrentie. De toevoeging van de mogelijkheid om het oplaaddoosje op de audiobron aan te sluiten zorgt ervoor dat de oortjes zich ook op het gebied van innovatie onderscheiden. De audiopurist, die doorgaans voor het merk zou kiezen, zal echter toch wat teleurgesteld zijn over de audiokwaliteit. Die luisteraar is gewoonweg beter af met een bekabeld alternatief. Dat is geen nadeel, maar een algemene eigenschap van draadloze in-ears.

Omdat de PI7 met de geluidskwaliteit en innovatie zich onderscheiden van al die andere in-ear koptelefoons. Zijn er weinig oortjes aan te wijzen als goede alternatieven. De Bose Quietcomfort Earbuds alleen, voor wie de ruisonderdrukking belangrijker vindt dan de geluidskwaliteit. Hoewel deze geluidskwaliteit bij Bose natuurlijk ook dik in orde is.

Conclusie: Bowers & Wilkins PI7 kopen?

Ben je in de markt voor bluetooth in-ears met de allerbeste geluidskwaliteit en speelt de prijs geen rol? Dan is de Bowers & Wilkins PI7 de enige optie. Ook de mogelijkheid om het oplaaddoosje bedraad aan te sluiten op iedere audiobron om het geluid naar de draadloze oortjes door te sturen is een slimme, unieke innovatie. Alles is aanwezig wat je van een koptelefoon mag verwachten: ruisonderdrukking, geluidsdoorlating, tikbediening en een overzichtelijke app. Het enige wat een beetje achterblijft is de accuduur.

9,0

ONS OORDEEL

Bowers & Wilkins - PI 7 True Wireless Headphone

Pluspunten

Audio uit iedere geluidsbron afspelen

App

Geluidskwaliteit

Minpunten

Prijs

Accuduur

Conclusie

**Adviesprijs** € 399,- **Kleur** zwart, wit **Verbinding** Bluetooth 5.0 **Accu** 58 mAh (oortje), 500 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 7 gram (oortje), 62 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, IP54, tikbediening, ruisonderdrukking, omgevingsgeluidmodus, minijack-naar-usb-c **Opladen** Usb-c, draadloos **Website** [www.bowerswilkins.com](https://www.bowerswilkins.com/nl-nl/headphones/pi7)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000