Fitbit Luxe - sportarmband met kleurenscherm
Fitbit stond aan de wieg van de sportwearables met de Fitbit Charge-armbandjes. Het aanbod van deze armbandjes wordt nu uitgebreid met de Fitbit Luxe, een subtiele sportwearable met klein kleurenschermpje.
De toplijn van Fitbit-armbandjes was altijd de Charge-serie, waarvan vorig jaar de vierde generatie uit kwam: de Fitbit Charge 4. Een sportwearable die je veel inzicht geeft in je activiteiten en gezondheid via een toegankelijke app. Onlangs met de toevoeging van GPS en contactloos betalen, worden de Fitbit-armbandjes steeds zelfstandiger.
Toch zijn er wat kanttekeningen. Allereerst de introductie van Fitbit Premium, waarbij basisfunctionaliteit van je prijzige wearable opeens achter een wrange betaalmuur wordt verscholen. Ook was het scherm van de Fitbit Charge 4 wat lastig af te lezen in de felle zon. Dat scherm is de grootste vernieuwing van de Fitbit Luxe ten opzichte van de Fitbit Charge 4. Bovendien geen overbodige luxe, aangezien merken als Xiaomi ook goede sportarmbandjes maken als de Xiaomi Mi Band 6. Niet alleen voor een fractie van de prijs, maar ook met een mooi en helder oledschermpje. Fitbit blijft niet achter en biedt met de Luxe een alternatief.
©PXimport
Klein bandje
De wearable komt standaard met een rubberen (verwisselbaar) bandje is vrij subtiel van formaat. Wellicht is het goed om te kijken naar alternatieve bandjes. Dat kan eventueel ook bij goedkopere (Chinese) webshops. Het rubber van het bandje kan de huid wat irriteren. Vooral na het sporten.
Ten opzichte van de Xiaomi Mi Band 6 en Fitbit Charge 4 is de Fitbit Luxe een stukje kleiner. Dat is wel zo mooi. Het kleurenschermpje zit achter een glasplaatje en maakt eigenlijk maar een heel klein deel uit van de behuizing. Dat had best iets groter gemogen. Bovendien is het een oledscherm; bij deze technologie wordt zwart getoond door het schermdeel niet te verlichten. Kortom, een groter scherm hoeft helemaal niet zoveel meer van de accu te vragen.
Fijn is dat het scherm helderder is dan de Fitbit Charge 4. Maar toch ook hier weer een kanttekening. Het scherm is alsnog niet zo heel goed afleesbaar als je buiten in de zon staat. De veel goedkopere Mi Band 6 doet dit beter met een groter én helderder scherm.
Het oledschermpje biedt wel een betere beeldkwaliteit dan de Mi Band. Kleuren zijn indrukwekkend en alles oogt scherp. Het scherm reageert ook goed op bediening met een vinger. Daarbij heb je dus geen last van het kleine formaat. Wel had ik vaak wat moeite om het scherm aan te krijgen. Polsbewegingen of dubbeltikken werd vaak niet geregistreerd, waardoor het vaak een gehannes is om het schermpje aan te krijgen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Fitbit Luxe
De Fitbit Luxe heeft wat minder functies dan de Fitbit Charge 4. Zo kun je niet betalen met Fitbit Pay en ontbreekt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om je Spotify-deuntjes en podcasts te bedienen vanaf je pols.
Verder is alles aan boord wat je van Fitbit gewend bent. Sensoren tellen je stappen, meten je hartslag, houden je activiteiten bij - en als je deze handmatig start bij bijvoorbeeld een hardloop- of fietssessie, wordt de locatie via de GPS vastgelegd. Tevens is er uitgebreide slaapmeting en wordt je gemotiveerd regelmatig te bewegen. Dat alles is verpakt in een toegankelijke app waar iedereen mee overweg kan. Ook kun je alle verzamelde data overzichtelijk terugzien, alleen is je data wel behoorlijk gegijzeld bij Fitbit. Koppelingen met andere diensten of overdragen van je gegevens is niet mogelijk.
Fitbit Premium voelt als bijbetalen voor basisfunctionaliteit
-
Premium
In 2020 introduceerde Fitbit de Fitbit Premium-dienst, die je een tientje per maand kost. Vanuit het perspectief van Fitbit begrijpelijk, het is een welkome stroom aan inkomsten. Veel fabrikanten proberen met hun apparaten een abonnement-extraatje toe te voegen, bijvoorbeeld bij e-readers, ip-camera’s en cameradeurbellen. Fitbit’s Premium-extraatjes zijn vooral meer inzicht en aanbevelingen op basis van de verzamelde data. En dat voelt ontzettend wrang. Het is immers jouw data en je hebt al betaald voor de wearable. Hopelijk stuurt Fitbit spoedig de Premium-dienst terug naar de tekentafel, want op deze manier voelt het als bijbetalen voor basisfunctionaliteit.
Fitbit Luxe in praktijk
Het schermpje oogt een stuk fraaier en is zeker een pluspunt ten opzichte van de Fitbit Charge 4. De Fitbit Luxe heeft een prima accuduur, de wearable gaat zo’n vijf dagen mee op een opgeladen accu. Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe je hem gebruikt. Als je vaak fietst of (hard)loopt met de GPS aan, dan zul je merken dat de accuduur wat korter is. Draag je hem zonder er regelmatig naar om te kijken, dan zullen meer dan vijf dagen prima te doen zijn.
Naast sportactiviteiten kun je vanaf je pols timers en alarmen instellen, ademhalingsoefeningen doen en notificaties teruglezen. In de app kun je de verzamelde gegevens terugzien: hoe je hebt geslapen, hoe intensief een activiteit was, je hartslag, verbrande calorieën. Hoe accuraat deze data is verschilt ook per persoon. In praktijk merk ik dat de hartslagmeting redelijk accuraat is. Maar de calorieverbranding veel te hoog.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Alternatieven voor de Fitbit Luxe
De Fitbit Luxe springt er ten opzichte van andere Fitbits vooral bovenuit omdat de wearable een stuk subtieler is. De apparaatnaam zegt dat eigenlijk ook al. Het bandje is subtiel door zijn kleine formaat, netjes afgewerkt en het schermpje is erg mooi. Zoek je meer functionaliteit, dan komt er stevige concurrentie uit eigen Fitbit-stal. De Fitbit Charge 4 heeft meer functionaliteit en is een goedkoper.
Nog meer functionaliteit én een mooi oledscherm vind je ook bij de smartwatches van Fitbit: de Fitbit Versa 3 en de Fitbit Sense. Hoewel deze horloges wel weer wat hoger geprijsd zijn.
Zoals beschreven is ook de Xiaomi Mi Band 6 een goed alternatief voor de Fitbit Luxe. Qua uiterlijk ontlopen de twee fitnessarmbandjes elkaar niet zo zoveel. Qua prijs is de Xiaomi Mi Band 6 wel veel toegankelijker. De Fitbit Luxe is echter met zijn app toegankelijker, bovendien zijn de sensoren een stuk beter afgesteld.Conclusie: Fitbit Luxe kopen?
Conclusie: Fitbit Luxe kopen?
De Fitbit Luxe is een sieraad onder de fitnestrackers, dankzij zijn kleine formaat en mooie scherm. Toch lijkt een keuze voor een Fitbit Charge 4 of Fitbit Versa 3 beter te onderbouwen. Deze hebben functioneel meer te bieden. De app van Fitbit is toegankelijk en overzichtelijk met interessante gegevens en hulp om gezonder en actiever te leven. Dat een deel van deze functionaliteit achter een Fitbit Premium betaalmuur is geplaatst is echter wrang.
**Prijs** € 149,- **Kleuren** Zwart, wit, platina, goud **Platform** Android, iOS, Windows **Scherm** Oled **Formaat** 3,6 x 1,8 cm **Gewicht** 27 gram **Sensoren** Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor **Connectiviteit** Bluetooth, GPS **Overig** waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.fitbit.com](https://www.fitbit.com/global/eu/products/trackers/luxe)
- Mooi scherm
- Toegankelijke app
- Klein formaat
- Minder functies dan Fitbit Charge 4
- Scherm leest moeilijk af in zonlicht
- Fitbit Premium