ID.nl logo
Fitbit Luxe - sportarmband met kleurenscherm
© PXimport
Gezond leven

Fitbit Luxe - sportarmband met kleurenscherm

Fitbit stond aan de wieg van de sportwearables met de Fitbit Charge-armbandjes. Het aanbod van deze armbandjes wordt nu uitgebreid met de Fitbit Luxe, een subtiele sportwearable met klein kleurenschermpje.

De toplijn van Fitbit-armbandjes was altijd de Charge-serie, waarvan vorig jaar de vierde generatie uit kwam: de Fitbit Charge 4. Een sportwearable die je veel inzicht geeft in je activiteiten en gezondheid via een toegankelijke app. Onlangs met de toevoeging van GPS en contactloos betalen, worden de Fitbit-armbandjes steeds zelfstandiger.

Toch zijn er wat kanttekeningen. Allereerst de introductie van Fitbit Premium, waarbij basisfunctionaliteit van je prijzige wearable opeens achter een wrange betaalmuur wordt verscholen. Ook was het scherm van de Fitbit Charge 4 wat lastig af te lezen in de felle zon. Dat scherm is de grootste vernieuwing van de Fitbit Luxe ten opzichte van de Fitbit Charge 4. Bovendien geen overbodige luxe, aangezien merken als Xiaomi ook goede sportarmbandjes maken als de Xiaomi Mi Band 6. Niet alleen voor een fractie van de prijs, maar ook met een mooi en helder oledschermpje. Fitbit blijft niet achter en biedt met de Luxe een alternatief.

©PXimport

Klein bandje

De wearable komt standaard met een rubberen (verwisselbaar) bandje is vrij subtiel van formaat. Wellicht is het goed om te kijken naar alternatieve bandjes. Dat kan eventueel ook bij goedkopere (Chinese) webshops. Het rubber van het bandje kan de huid wat irriteren. Vooral na het sporten.

Ten opzichte van de Xiaomi Mi Band 6 en Fitbit Charge 4 is de Fitbit Luxe een stukje kleiner. Dat is wel zo mooi. Het kleurenschermpje zit achter een glasplaatje en maakt eigenlijk maar een heel klein deel uit van de behuizing. Dat had best iets groter gemogen. Bovendien is het een oledscherm; bij deze technologie wordt zwart getoond door het schermdeel niet te verlichten. Kortom, een groter scherm hoeft helemaal niet zoveel meer van de accu te vragen.

Fijn is dat het scherm helderder is dan de Fitbit Charge 4. Maar toch ook hier weer een kanttekening. Het scherm is alsnog niet zo heel goed afleesbaar als je buiten in de zon staat. De veel goedkopere Mi Band 6 doet dit beter met een groter én helderder scherm.

Het oledschermpje biedt wel een betere beeldkwaliteit dan de Mi Band. Kleuren zijn indrukwekkend en alles oogt scherp. Het scherm reageert ook goed op bediening met een vinger. Daarbij heb je dus geen last van het kleine formaat. Wel had ik vaak wat moeite om het scherm aan te krijgen. Polsbewegingen of dubbeltikken werd vaak niet geregistreerd, waardoor het vaak een gehannes is om het schermpje aan te krijgen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Fitbit Luxe

De Fitbit Luxe heeft wat minder functies dan de Fitbit Charge 4. Zo kun je niet betalen met Fitbit Pay en ontbreekt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om je Spotify-deuntjes en podcasts te bedienen vanaf je pols.

Verder is alles aan boord wat je van Fitbit gewend bent. Sensoren tellen je stappen, meten je hartslag, houden je activiteiten bij - en als je deze handmatig start bij bijvoorbeeld een hardloop- of fietssessie, wordt de locatie via de GPS vastgelegd. Tevens is er uitgebreide slaapmeting en wordt je gemotiveerd regelmatig te bewegen. Dat alles is verpakt in een toegankelijke app waar iedereen mee overweg kan. Ook kun je alle verzamelde data overzichtelijk terugzien, alleen is je data wel behoorlijk gegijzeld bij Fitbit. Koppelingen met andere diensten of overdragen van je gegevens is niet mogelijk.

Fitbit Premium voelt als bijbetalen voor basisfunctionaliteit

-

Premium

In 2020 introduceerde Fitbit de Fitbit Premium-dienst, die je een tientje per maand kost. Vanuit het perspectief van Fitbit begrijpelijk, het is een welkome stroom aan inkomsten. Veel fabrikanten proberen met hun apparaten een abonnement-extraatje toe te voegen, bijvoorbeeld bij e-readers, ip-camera’s en cameradeurbellen. Fitbit’s Premium-extraatjes zijn vooral meer inzicht en aanbevelingen op basis van de verzamelde data. En dat voelt ontzettend wrang. Het is immers jouw data en je hebt al betaald voor de wearable. Hopelijk stuurt Fitbit spoedig de Premium-dienst terug naar de tekentafel, want op deze manier voelt het als bijbetalen voor basisfunctionaliteit.

Fitbit Luxe in praktijk

Het schermpje oogt een stuk fraaier en is zeker een pluspunt ten opzichte van de Fitbit Charge 4. De Fitbit Luxe heeft een prima accuduur, de wearable gaat zo’n vijf dagen mee op een opgeladen accu. Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe je hem gebruikt. Als je vaak fietst of (hard)loopt met de GPS aan, dan zul je merken dat de accuduur wat korter is. Draag je hem zonder er regelmatig naar om te kijken, dan zullen meer dan vijf dagen prima te doen zijn.

Naast sportactiviteiten kun je vanaf je pols timers en alarmen instellen, ademhalingsoefeningen doen en notificaties teruglezen. In de app kun je de verzamelde gegevens terugzien: hoe je hebt geslapen, hoe intensief een activiteit was, je hartslag, verbrande calorieën. Hoe accuraat deze data is verschilt ook per persoon. In praktijk merk ik dat de hartslagmeting redelijk accuraat is. Maar de calorieverbranding veel te hoog.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Alternatieven voor de Fitbit Luxe

De Fitbit Luxe springt er ten opzichte van andere Fitbits vooral bovenuit omdat de wearable een stuk subtieler is. De apparaatnaam zegt dat eigenlijk ook al. Het bandje is subtiel door zijn kleine formaat, netjes afgewerkt en het schermpje is erg mooi. Zoek je meer functionaliteit, dan komt er stevige concurrentie uit eigen Fitbit-stal. De Fitbit Charge 4 heeft meer functionaliteit en is een goedkoper.

Nog meer functionaliteit én een mooi oledscherm vind je ook bij de smartwatches van Fitbit: de Fitbit Versa 3 en de Fitbit Sense. Hoewel deze horloges wel weer wat hoger geprijsd zijn.

Zoals beschreven is ook de Xiaomi Mi Band 6 een goed alternatief voor de Fitbit Luxe. Qua uiterlijk ontlopen de twee fitnessarmbandjes elkaar niet zo zoveel. Qua prijs is de Xiaomi Mi Band 6 wel veel toegankelijker. De Fitbit Luxe is echter met zijn app toegankelijker, bovendien zijn de sensoren een stuk beter afgesteld.Conclusie: Fitbit Luxe kopen?

Conclusie: Fitbit Luxe kopen?

De Fitbit Luxe is een sieraad onder de fitnestrackers, dankzij zijn kleine formaat en mooie scherm. Toch lijkt een keuze voor een Fitbit Charge 4 of Fitbit Versa 3 beter te onderbouwen. Deze hebben functioneel meer te bieden. De app van Fitbit is toegankelijk en overzichtelijk met interessante gegevens en hulp om gezonder en actiever te leven. Dat een deel van deze functionaliteit achter een Fitbit Premium betaalmuur is geplaatst is echter wrang.

Oké
Conclusie

**Prijs** € 149,- **Kleuren** Zwart, wit, platina, goud **Platform** Android, iOS, Windows **Scherm** Oled **Formaat** 3,6 x 1,8 cm **Gewicht** 27 gram **Sensoren** Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor **Connectiviteit** Bluetooth, GPS **Overig** waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.fitbit.com](https://www.fitbit.com/global/eu/products/trackers/luxe)

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Toegankelijke app
  • Klein formaat
  • Minder functies dan Fitbit Charge 4
  • Scherm leest moeilijk af in zonlicht
  • Fitbit Premium
▼ Volgende artikel
1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen
© Gustavo
Energie

1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem: volgens het CBS heeft één op de vijf huishoudens er last van. De boosdoener? Vocht. Schimmel groeit graag op warme, vochtige plekken. Aan de temperatuur in huis kun je vaak niet al te veel veranderen, maar aan vocht kun je wél iets doen. In dit artikel lees je hoe je schimmel voorkomt én bestrijdt, stap voor stap.

In dit artikel lees je:

  • Waar vocht in huis vandaan komt
  • Hoe je een vochtprobleem herkent
  • Wat de gevolgen van schimmel zijn
  • Hoe je schimmel voorkomt
  • Hoe je schimmel in de badkamer verwijdert
  • Hoe je schimmel op muren en plafonds verwijdert

welke planten helpen bij het verminderen van vocht

Lees ook: 8 slimme manieren om toch vocht tegen te gaan wanneer je geen luchtontvochtiger hebt

Waar komt het vocht vandaan?

Vocht in huis komt meestal door condensatie, doorslaand vocht of opstijgend vocht. Condens ontstaat bij het douchen, koken of zelfs door ademhalen: waterdamp slaat neer op koude oppervlakken, vooral in slaapkamers, keukens en badkamers. Bij oudere huizen kan regenwater via beschadigd voegwerk of een versleten gevel naar binnen dringen – dat noemen we doorslaand vocht. Tot slot kan vocht uit de bodem via muren omhoogtrekken, vooral als de waterkering in oude woningen niet op orde is. Je ziet dat vaak in kruipruimtes of op keldermuren.

Hoe herken je een vochtprobleem?

Een zichtbare schimmelplek op de muur is overduidelijk, maar vaak zijn er al eerder subtiele signalen die wijzen op te veel vocht in huis. Denk aan behang of verf die loslaat, condens aan de binnenkant van ramen, een aanhoudende muffe geur of zachte, aangetaste plekken in houten kozijnen. Twijfel je of je huis te vochtig is? Met een hygrometer kun je dat eenvoudig controleren. Deze meet de luchtvochtigheid in huis, die idealiter tussen de 40 en 60 procent ligt. Kom je structureel boven de 60 uit, dan is het tijd om maatregelen te nemen.

©photo-nmsk.ru Burdun Ilja

Wat doet schimmel met je gezondheid? Schimmelsporen kunnen bestaande klachten verergeren. Mensen met astma, bronchitis of allergieën kunnen er benauwd van worden, last krijgen van hoesten of niezen, of hoofdpijn ontwikkelen. Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig. Schimmel is dus niet alleen lelijk, maar ook ongezond.

Schimmel voorkomen = vocht aanpakken

Tegen vocht helpt vooral één ding: de oorzaak aanpakken. Bij condensatievocht is ventilatie de sleutel. Zet ramen open of installeer ventilatieroosters. Liever geen koude lucht binnen? Kies dan voor een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Doorslaand vocht los je op door de gevel te impregneren of te laten herstellen als het voegwerk beschadigd is. En bij opstijgend vocht helpt het injecteren van de muur met een vochtwerende gel: zo voorkom je dat bodemvocht verder omhoog kruipt.

Lees ook: Een goed ventilatiesysteem is belangrijk voor je gezondheid

Schimmel verwijderen in de badkamer

Zie je zwarte puntjes op muren, voegen of kitranden in de badkamer? Dan heb je waarschijnlijk te maken met schimmel. Die kun je verwijderen met een sodaoplossing: los 6 gram soda op in een liter warm water en schrob de aangetaste plekken schoon met een harde borstel of een oude tandenborstel. Spoel daarna goed na. Helpt dat niet voldoende, dan kun je een bleekoplossing gebruiken: meng 25 ml bleek met een liter water, dep dit op de schimmel en laat het opdrogen. Zorg hierbij altijd voor goede ventilatie. Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, is het belangrijk om vocht snel af te voeren. Zet na het douchen een raam open of gebruik de ventilatie, droog natte oppervlakken direct af, verwarm de ruimte vóór het douchen en vervang beschadigde voegen of kitranden op tijd.

©nadisja

Schimmel verwijderen van muren en plafonds

Zit er schimmel op muren of plafonds buiten de badkamer, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer? Ook dan kun je het zelf aanpakken, mits het om oppervlakkige aanslag gaat. Maak een oplossing van soda (6 gram op 1 liter warm water) en schrob de aangetaste plekken met een harde borstel. Bij hardnekkige vlekken kun je bleekmiddel gebruiken: 25 ml op 1 liter water, aanbrengen met een spons en laten drogen. Probeer dit wel eerst uit op een onopvallend plekje, om te zien of het je behang of verf niet verkleurt of beschadigt. Ventileer de ruimte goed tijdens én na het schoonmaken. Controleer of de oorzaak is aangepakt — zoals slechte ventilatie of koudebruggen — want zonder dat keert de schimmel snel terug. Let op: als het om grote oppervlakken gaat of de schimmel diep in het materiaal zit, schakel dan een specialist in.

Planten tegen schimmel in huis Wist je dat sommige kamerplanten vocht opnemen uit de lucht? Dit zijn vijf groene hulpjes die kunnen helpen:

  • Orchidee: leeft van luchtvochtigheid, ideaal voor vensterbanken
  • Lepelplant: mooie witte bloemen, neemt veel vocht op via het blad
  • Sanseveria: doet het goed in warme, vochtige ruimtes zoals de badkamer
  • Palm: zuivert lucht én neemt vocht op
  • Varen: groeit goed op donkere, vochtige plekken Let op: sommige planten zijn giftig voor huisdieren. Controleer dat dus eerst voordat je ze neerzet.

©New Africa - stock.adobe.com

Wat als je een huis huurt?

Heb je een koophuis, dan is het duidelijk: je zult alle problemen zelf moeten (laten) oplossen. Maar wat als je een huis huurt? Hieronder lees je wat jij kunt doen en wat de verhuurder moet doen.

✅ Dit kun je zelf doen:

  • Dagelijks ventileren (ramen open, ventilatieroosters gebruiken)

  • Schimmel schoonmaken met soda of bleek

  • Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

  • Natte oppervlakken na douchen of koken direct drogen

  • Verwarming slim gebruiken om condens te voorkomen

📞 Neem contact op met je verhuurder als:

  • Muren of plafonds vochtig blijven ondanks ventileren

  • Het voegwerk of de gevel duidelijk beschadigd is

  • Er sprake is van lekkage of opstijgend vocht

  • Schimmel steeds terugkomt, ook na schoonmaken

  • Er sprake is van slechte of ontbrekende ventilatievoorzieningen

Bij aanhoudende problemen ben je als huurder niet verplicht het zelf op te lossen. Woningcorporaties en verhuurders zijn verantwoordelijk voor een gezonde leefomgeving — inclusief het verhelpen van bouwkundige oorzaken van vocht en schimmel.

▼ Volgende artikel
Sony komt met nieuwe ULT POWER SOUND-speakers en (karaoke-)microfoon
© Sony
Huis

Sony komt met nieuwe ULT POWER SOUND-speakers en (karaoke-)microfoon

Sony breidt de ULT POWER SOUND-serie uit met vier nieuwe speakers en een draadloze microfoon. Of je nu een feestje geeft of gewoon onderweg muziek luistert: deze speakers zorgen voor flink wat bas en volume.

Partyspeakers: met of zonder accu

De ULT TOWER 9 is een draadloze speaker met 25 uur accuduur, uitgerust met 360° geluidsweergave, verlichting en twee basmodi. Met de ULT-knop schakel je tussen diepe of punchy bas. De ULT TOWER 9AC is een variant zonder ingebouwde accu, bedoeld voor gebruik op netstroom, en levert nog krachtiger geluid. Beide modellen hebben ingangen voor microfoon of gitaar, en zijn te koppelen aan je tv via optische kabel voor versterkt geluid.

©Sony

Draagbare modellen met krachtige bas

Voor onderweg zijn er twee nieuwe bluetoothspeakers: de ULT FIELD 5 en de compactere ULT FIELD 3. Beide modellen hebben een afneembare schouderriem en zijn water- en stofdicht (IP66/IP67). Ze kunnen tegen zout water, dus ook geschikt voor gebruik op het strand. De FIELD 5 speelt tot 25 uur af, de FIELD 3 tot 24 uur. Beide hebben basversterking via de ULT-knop en beschikken over functies als Party Connect en USB-oplaadmogelijkheid.

©Sony

Draadloze microfoon voor karaoke

Nieuw in de serie is ook de ULTMIC1, een draadloze microfoon voor karaoke. Die sluit je eenvoudig aan op de speakers met een bijgeleverde dongel.

Verkoopprijzen en beschikbaarheid

Alle producten zijn vanaf april 2025 verkrijgbaar:

ULT TOWER 9 – 999,99 euro | ULT TOWER 9AC – 699,99 euro | ULT FIELD 5 – 299,99 euro |

ULT FIELD 3 – 199,99 euro | ULTMIC1 – 149,99 euro

Bekijk Sony-speakers op Kieskeurig.nl ⮯