De vier beste smartwatch-apps voor wandelaars en hikers

© Wesley Akkerman

De vier beste smartwatch-apps voor wandelaars en hikers

Geplaatst: 11 november 2023 - 09:32

Wesley Akkerman

Of het nu goed of slecht weer is: wandelen is altijd gezond. Niet iedereen is elke dag gemotiveerd om van de bank af te komen; maar moderne technologie kan ons daartoe toch aanzetten. Heb je een smartwatch om je pols? Dan kan die je prima begeleiden tijdens een stevige wandeling.

De kans is groot dat wanneer je een smartwatch aanschaft, je dat niet alleen maar doet om een beetje cool te lijken. Natuurlijk ogen ze steeds beter en kunnen ze steeds meer (let daarbij wel altijd op de beveiliging), maar ze kunnen je natuurlijk ook actiever maken.

Diverse smartwatches bieden allerlei opties aan voor een variatie aan oefeningen, maar geen van die mogelijkheden is zo simpel als een stevige wandeling. Frequent een halfuurtje per buiten lopen, houd je lichaam fit en gezond. Geen reden om dat niet te doen dus.

Maar waar begin je dan? We ons voorstellen dat dat ene rondje door de wijk je inmiddels de neus uit komt. Wandel-apps zijn dan dé uitkomst. Niet alleen helpen ze met het bepalen van een route, ook proberen ze je te motiveren om langere rondjes te lopen. En zo krijg je toch meer te zien van een bepaalde omgeving, of je daar nou bekend mee bent of niet.

Verder is het zo dat wandel-apps vaak (al dan niet na betaling) meer functies aanbieden. Je kunt ze tevens gebruiken voor tijdens een langere hike of het hardlopen (nog zoiets waar een smartwatch je voor kan motiveren).

0

Powered by

logo

Komoot

Hoewel veel apps voor het wandelen overeenkomende functies hebben, wordt alles zelden zo netjes en overzichtelijk gepresenteerd als in de Duitse app Komoot. Geen nood: de applicatie is gewoon in het Nederlands beschikbaar. De app is beschikbaar voor Wear OS en watchOS.

Je kunt niet alleen een gewone route inplannen, maar je ook laten inspireren door wat de app je voorschotelt. Geef aan in welke activiteit je zin hebt (wandelen, hiken, fietsen, hardlopen en meer) en voer je conditieniveau in.

Daarna kies je een omgeving uit waar je in wilt wandelen en de app neemt het daarna van je over (het kan zijn dat je hier het premiumabonnement voor nodig hebt). Vervolgens navigeert de app je (offline) langs de route en kun je je bevindingen met de community delen.

Download Komoot voor Wear OS of watchOS

De vier beste smartwatch-apps voor wandelaars en hikers-rkcZNRz3T4qr0Pf10aCcPg

© Wesley Akkerman

AllTrails

Ook de app AllTrails kun je downloaden voor zowel Wear OS als watchOS. Deze applicatie is meer bedoeld voor de mensen die graag in de bergen wandelen, maar je kunt hem ook prima gebruiken voor het fietsen, hardlopen of wandelen. AllTrails biedt honderdduizenden routes aan en stelt je in staat heel veel informatie op te vragen over de route die je op het oog hebt.

Verder is het mogelijk offline navigatie te gebruiken (handig voor in de gebieden met slecht internet), maar alleen als je bereid bent te betalen voor AllTrails+. Dat is het premiumabonnement van deze app, die verder vooral tijdswinst aanbiedt. Je vindt sneller interessante routes en kunt op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen in de omgeving.

Download AllTrails voor Wear OS of watchOS

De vier beste smartwatch-apps voor wandelaars en hikers-y5F1ljRxQmyDr0-zG7Vzuw

© Wesley Akkerman

Outdooractive

De Outdooractive-app wil een soort alles-in-één-app zijn voor alle outdooractiviteiten. Daar vallen wandelen en hiken onder, maar ook fietsen, hardlopen en meer. Net als bij de andere twee apps staat het communitygevoel centraal en kun je je ervaringen delen met gelijkgestemden.

Het mooiste aan deze app is dat je je telefoon thuis kunt laten (mocht je dat willen), aangezien je de kaarten direct op je smartwatch kunt opslaan en offline kunt gebruiken. Deze specifieke functie werkt helaas alleen op Wear OS en helaas niet op watchOS. Voor de rest maakt het niet uit of je een smartwatch met Wear OS of watchOS hebt.

Laat je uitdagen door zo veel mogelijk prestatiebadges te verzamelen. Als inspiratie biedt Outdooractive wandelroutes van toeristische agentschappen.

Download Outdooractive voor Wear OS of watchOS

De vier beste smartwatch-apps voor wandelaars en hikers-FeIqZmi4REaVqV4SQPevBg

© Wesley Akkerman

Wikiloc

Met Wikiloc kun je wereldwijd allerlei wandelroutes ontdekken. Net als bij Outdooractive is het zo dat je uit verschillende activiteiten kunt kiezen: wandelen, hardlopen, fietsen, mountainbiken, kajakken en skiën (en zo zijn er nog tachtig opties beschikbaar).

Je kunt eigen routes toevoegen aan een kaart, waypoints invoegen en foto’s maken (die je vervolgens kunt uploaden). En het mooiste is: je krijgt gratis toegang tot topografische kaarten. Daar hoef je dus geen abonnement voor af te sluiten.

Verder is er een weersverwachting beschikbaar voor je omgeving en kun je je gps-positie snel delen met vrienden en familie. Mocht je toch het abonnement overwegen, dan doneert Wikiloc één procent van de opbrengst aan de organisatie 1% for the Planet.

Download Wikiloc voor Wear OS of watchOS

De vier beste smartwatch-apps voor wandelaars en hikers-MWnjMRlcQb6Conlibh6Eng

© Wesley Akkerman

Met een slim klokkie om je pols ...

Loop je niet in zeven sloten tegelijk

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000