Samsung Galaxy Watch Active - Zoals het klokje buiten tikt...

© PXimport

Samsung Galaxy Watch Active - Zoals het klokje buiten tikt...

Sport elektronica

Geplaatst: 29 april 2019 - 06:46

Aangepast: 24 november 2022 - 13:37

Elmar Rekers

De afgelopen weken mocht ik met de Samsung Galaxy Watch Active werken, sporten en slapen. En wat blijkt; Samsung komt met deze Watch Active zeer dichtbij de ideale smartwatch. Het horloge heeft een mooi en degelijk design, is goed te bedienen en registreert automatisch tal van activiteiten en gegevens. Toch blijven ook een paar grote frustraties, die we vaker zien bij Samsung-wearables, overeind.

Laat ik beginnen met het allersterkste punt van de Galaxy Watch Active: het design. Want Samsung heeft een wonderschoon horloge gemaakt. De Active is slechts in één maat beschikbaar, maar dit kleine 40mm klokje is het perfecte formaat voor de wat kleinere pols. Waar een “normale” Galaxy Watch een stuk lomper en zwaarder is, voelt de Active zo licht dat je niet eens door hebt dat ‘ie om je pols zit.

Samsung liet ons de groene versie van het horloge testen. Het horloge is ook in zwart beschikbaar, maar de kleurenopties (waaronder ook rose gold) geven de toch al elegante gadget een opvallend jasje dat het verdient. Het horlogebandje is daarbij eenvoudig zelf te verwisselen. En gelukkig maar, want al na twee weken begon het siliconen bandje van dit model al flinke slijtage te tonen.

© PXimport

© PXimport

De Galaxy Watch Active bedienen

Het kleine formaat heeft ervoor gezorgd dat Samsung de draaiende schijf, die bijvoorbeeld wel op de duurdere Samsung Gear Sport zit, bij de Active achterwege te laten. Hoewel het even wennen is zonder deze handige navigatiehulp, is de bediening van de Watch Active meer dan prima. Het scherm is dan misschien erg klein, en je zal soms zeker moeite hebben om een piepklein icoontje aan te tikken op het 1,1-inch scherm, maar frustrerend wordt het nooit. Dat is volledig te danken aan de overzichtelijke softwareschil die Samsung op zijn Tizen OS heeft gebouwd. Hoeveel je ook door schermen en menu’s veegt, je weet altijd waar je bent. Het thuisscherm is met een druk op een fysieke knop overigens zo weer gevonden. Een thuisscherm dat je - zoals we inmiddels van Samsung gewend zijn - volledig kunt aanpassen naar je persoonlijke smaak en wensen.

Wat je ook kunt aanpassen zijn alle schermen die je te zien krijgt als je naar links veegt. Hier kan je tal van Samsung Health-schermen neerzetten die bijvoorbeeld laten zien wat je hartslag is, hoeveel je vandaag al gelopen hebt of wat je stressniveau is. Swipe je vanaf het thuisscherm de andere kant op, dan kom je bij de notificaties uit. Gedurende de testperiode vond ik de manier waarom de Active notificaties toonde en afhandelde zeer betrouwbaar. Daarbij is het ook ideaal dat je via het horloge korte reacties op inkomende berichten kunt geven.

Klein maar fijn

Het beeldschermpje is mooi. Heel mooi zelfs! De kleurweergave op het kleine AMOLED-display is krachtig, en de helderheid kan hoog genoeg worden opgekrikt om ook in direct zonlicht alles goed af te lezen. Enige nadeel is dat de rand om het scherm, de zogenoemde bezel, erg dik is. Wat vooral opvalt omdat het verder een klein en minimalistisch apparaatje is, en er geen draaischijf aanwezig is. Hou er overigens wel rekening mee dat je dit horloge vrijwel iedere dag even aan de oplader moet leggen. De kleine batterij (230mAh) houdt het prima een dag vol waarbij je hem intensief gebruikt, maar niet veel langer.

Al na twee weken begon het siliconen bandje van dit model al flinke slijtage te tonen

-

Alleskunner

Dat dit horloge de naam ‘Active’ draagt is niet zonder reden. Onder het elegante uiterlijk gaat namelijk een zeer compleet sporthorloge schuil. De fabrikant heeft het apparaat volgestopt met allerlei sensoren. Zo herkent het horloge automatisch zes verschillende activiteiten, waaronder rennen, fietsen en traplopen. Vooral de aanwezigheid van een GPS-chip zal voor de hardlopers en wielrenners onder ons een groot pluspunt zijn.

Daarnaast kan je ook nog tal van oefeningen laten registreren via een druk op het scherm. En dat maakt het tracken van een bezoekje aan de sportschool of een training in het park erg eenvoudig (en leuk!). En datzelfde geldt ook voor zwemmen, want De Galaxy Watch Active is volledig waterdicht. Al deze data kan je vervolgens uitgebreid uitlezen met de Samsung Health-app. Een applicatie die de laatste jaren grote stappen heeft gemaakt wat betreft mogelijkheden, maar nog te wensen overlaat als het aankomt op het koppelen van apps van derden.

Bij een sporthorloge zijn nauwkeurige hartslagmetingen een must. En de Galaxy Watch Active is daarin redelijk betrouwbaar. De grote, onverklaarbare pieken en dalen van eerdere Samsung-horloges zijn vrijwel verdwenen, maar de nauwkeurigheid van een Apple Watch of een Fitbit Charge 3 worden niet gehaald. Bij controle metingen met andere hartslagmeters week de Active toch net iets teveel af. Daarnaast is er in het menu de optie te vinden om het horloge continue je hartslag te laten meten, maar dat doet de Watch Active niet echt. Het lijkt erop dat de sensor 'aan' springt als hij beweging detecteert, terwijl je bij een continue meting toch ook vooral je hartslag in rust wilt blijven checken. Een klein detail, maar vind je een constante meting belangrijk, dan is een Fitbit Versa een betrouwbaardere keuze.

Het monitoren van je slaap doet de Galaxy Watch Active graag. Heel graag zelfs, want soms dacht het horloge dat ik sliep, terwijl ik ’s avonds gewoon een film zat te kijken. De metingen die wel tijdens slaap gedaan worden zijn accuraat, maar halen het niet bij de precisie van bijvoorbeeld de wearables van Withings. Leuk is wel dat de Samsung Health-app enorm veel details kan tonen over de kwaliteit van je slaap.

© PXimport

Bixby

Via de ingebouwde microfoon kan je verschillende spraakcommando’s geven aan Bixby, een tekst dicteren of een telefoongesprek voeren (als je tenminste ook een headset opzet voor geluid). Dat je Google Assistant niet kunt instellen als standaard spraakmaatje is jammer, maar gezien Samsungs heilige geloof in hun eigen stemassistent ergens ook wel te begrijpen. Heb je geen Samsung-telefoon, dan is de functie van Bixby op dit horloge verwaarloosbaar. Gelukkig kan je de functie van de Bixby snelkoppeling (twee keer drukken op het onderste knopje) eenvoudig veranderen naar een andere app.

Conclusie: Samsung Galaxy Watch Active kopen?

Met 230 euro bevindt de Galaxy Watch Active zich in het hogere prijssegment voor sporthorloges, maar als je bedenkt dat het ook een volwaardige smartwatch is (met alle functies die je daar anno 2019 van mag verwachten) is het een prima geprijsd product. Daarbij is het een van de mooiste slimme horloges op de markt en verzamelt het bakken aan data die je tot in detail kunt uitlezen in de Samsung Health-app. Het is wat teleurstellend dat je het horloge iedere dag aan de lader moet leggen en dat de hartslagmeting nog net niet op het niveau is van de concurrentie. Toch kunnen we de Galaxy Watch Active aanraden aan iedereen met een Samsung-telefoon die op zoek is naar een complete en oerdegelijke smartwatch.

8,0

ONS OORDEEL

Samsung Galaxy Watch Active

Pluspunten

Complete fitnesstracker

Prijs

Beeldscherm

Design

Minpunten

Accuduur

Hartslagmeter

Conclusie

**Prijs** € 230,- **Kleuren** Zwart, groen, zilver, rose gold **OS** Tizen OS **Scherm** 1,1-inch AMOLED **Gewicht** 25 gram **Behuizing** 40mm **Afmetingen** 3,95 x 3,95 x 1 cm **Opslag** 4GB **Batterij** 230mAh **Connectiviteit** Bluetooth, wifi, nfc, gps **Overig** Waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.samsung.com](https://www.samsung.com/nl/wearables/galaxy-watch-active/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000