Samsung Gear Sport - Fitter met de tijd
De Samsung Gear Sport is een extra sportieve uitvoering van de Samsung Gear-smartwatches. Dat is te merken aan het rubberen bandje, subtielere formaat en waterdichte bouw.
Verder is Samsung’s smartwatch een voortzetting van de Gear S3 uit 2016 en de Gear S2 die het jaar daarvoor verscheen. Het ronde horloge beschikt over het iconische draairingetje om het touchscreen, wat nog altijd een uiterst slimme uitvinding van Samsung is.
Tizen
De smartwatches van Samsung draaien niet op Android Wear, maar op het eigen besturingssysteem Tizen en heeft daarom een eigen applicatiewinkel. Je merkt dat Samsung hard probeert om de winkel een beetje gevuld te krijgen met apps, in praktijk valt dit nog wat tegen. Dat is niet gek ook, want smartwatches weten tot nu toe nog niet écht de massa te bereiken en iedere fabrikant lijkt het nodig te vinden een eigen app store te maken: Apple, Google, Fitbit, Samsung. Zo vond ik onder andere een 9292-app, Spotify en een onofficiële Google Maps-app. Verder zijn het vooral watch faces (klokken) die aangeboden worden.
Van Samsung zijn er wel apps en functies ingebouwd. Het weer, activiteiten (zoals stappen en trappen),verbrande calorieën, hartslag, slaapanalyse, je agenda, een muziekspeler en meer. Uiteraard is de Gear Sport ook in staat de meldingen van je smartphone weer te geven.
©PXimport
©PXimport
©CIDimport
Sportief
Voor actieve mensen is de Gear Sport een verbetering. Zo merkte ik dat de hartslagmeter een stuk actiever is (als je dit instelt), door de meting op continue te zetten heb je veel waardevollere gegevens over de op- en afbouw van je hartslag, rusthartslag en pieken. De hartslagmeter van Fitbit doet dit echter nog altijd regelmatiger - en bovendien hoef je hier niks voor in te stellen.
Wanneer je aan de gang gaat, worden activiteiten automatisch gemeten. Ook worden activiteiten herkend, zoals wandelen, fietsen of hardlopen. Zelfs zwemmen! Het horloge is waterdicht, maar echt comfortabel zwemt het niet met een horloge om. Desondanks is het bescheiden formaat bij andere activiteiten wel zo praktisch. Het horloge is ongeveer even groot als de Gear S2 die twee jaar geleden verscheen. Leuk is dat activiteiten nauwkeurig in een logboek worden vastgelegd, met alle details over je tempo, verbranding, hartslag en route - de Gear Sport beschikt namelijk over een ingebouwde GPS.
Samsung heeft veel opties in het horloge verwerkt, maar het sneeuwt al snel een beetje onder
-
Functies
Samsung heeft veel opties in het horloge verwerkt, maar het sneeuwt al snel een beetje onder omdat het nogal onoverzichtelijk is ingedeeld. Voor sportondersteuning is er bijvoorbeeld een hoogtemeter en stopwatch. Wanneer je te lang stil zit kun je instellen om een melding te krijgen die je motiveert weer even een stukje te lopen. De slaapanalyse is diep weggestopt, maar om eerlijk te zijn, slapen met een horloge om doe je niet voor je plezier.
Met het kalender-overzicht kun je makkelijk door je agenda bladeren, meldingen komen direct door op je horloge en de Flipboard-app laat je door nieuwskoppen bladeren. Je hebt 4GB aan opslag tot je beschikking, die je kunt gebruiken voor apps, maar ook voor muziek, die je afspeelt met de ingebouwde muziekspeler. Ook de bijbehorende app overlaadt je met functies, die je eigenlijk in praktijk niet of nauwelijks gaat gebruiken.
©CIDimport
In gebruik
Het horloge gaat ongeveer een dag of drie mee op een volle acculading. Maar dat is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt en hoe actief je bent. Opladen gaat door hem in een draadloos standaardje te zetten. Helaas heeft dit standaardje nog altijd een ouderwetse micro-usb-aansluiting, in plaats van usb-c.
De Gear Sport werkt met Android en iOS. Wanneer je een Android-smartphone van Samsung hebt kun je de smartwatch meteen koppelen. Wanneer je een andere Android hebt, moet je drie (!) apps uit de Play Store installeren voordat je horloge eindelijk samenwerkt.
Sporthorloge vs. sporthorloge
Al met al gaat Samsung met deze smartwatch goed de concurrentie aan met Fitbit, waarvan ik persoonlijk de fitnessarmbandjes verkies, maar toevallig ook net een vergelijkbaar sporthorloge heeft uitgebracht: de Fitbit Ionic. Ook Apple probeert zijn Apple Watch 3 steeds meer op sporters te richten. De Fitbit Ionic wint het met z’n nauwkeurigheid van (o.a.) de hartslagmeter, de Apple Watch heeft wat meer apps (maar werkt niet met Android) en de Gear Sport is het mooist en heeft veel functies.
Natuurlijk zijn er ook sporthorloges van onder andere Garmin en TomTom, welke echt gericht zijn op activiteiten, en daardoor wat minder functies bevatten. In tegenstelling tot de Gear Sport ben je niet echt geneigd zo’n horloge ook te dragen als je niet actief bent. Dat gezegd hebbende, wist de Gear Sport zich niet onmisbaar te maken. Ondanks zijn vele functies. Ik merkte gedurende mijn testperiode dat ik het horloge steeds minder begon te dragen. In het dagelijks leven, maar ook tijdens activiteiten.
Conclusie
Aan functies geen gebrek met de Samsung Gear Sport. Dat is vooral te danken aan Samsung zelf, want qua apps valt het nog wat tegen. Wellicht is dat ook de reden waarom het sporthorloge zicht niet onmisbaar weet te maken. Desondanks heeft Samsung een horloge afgeleverd waarmee je gezien mag worden, met een goede (waterdichte) bouwkwaliteit en intuïtieve draairing.
**Prijs** € 349,- **Kleuren** Zwart, blauw **Formaat** 4,3 x 4,5 x 1,2 cm **Gewicht** 50 gram **OS** Tizen 3.0 **Scherm** 1,2 inch amoled (360x360) **Processor** 1 GHz dualcore (Exynos 7270) **Opslag** 4 GB **Werkgeheugen** 768 MB **Accu** 300 mAh **Connectiviteit** GPS, wifi, bluetooth, NFC **Overig** Hartslagmeter, barometer, waterdicht **Website** [www.samsung.com](http://www.samsung.com/global/galaxy/gear-sport/)
- Bouwkwaliteit
- Draairing
- Ook voor zwemmers
- Niet onmisbaar
- Veel apps nodig