ID.nl logo
Fitbit Versa - Sportievere Apple Watch
© PXimport
Zekerheid & gemak

Fitbit Versa - Sportievere Apple Watch

Hoewel Fitbit vooral scoort met z’n sportarmbandjes, probeert het bedrijf ook te scoren met smartwatches. Deze nieuwe Fitbit Versa is een horloge voor alledag. Biedt de sportieve Versa smartwatch het beste van beide werelden?

De bandjes van Fitbit, zoals de Fitbit Charge 2 en de Alta HR lopen volgens het bedrijf prima, maar de toekomst zit volgens Fitbit vooral in smartwatches. Hier wil de wearablemaker koste wat kost een voet aan de grond krijgen. Vorig jaar al met de Fitbit Ionic, vooral gericht op fanatieke sporters. Nu brengt het bedrijf de Fitbit Versa op de markt, die een bredere doelgroep aanspreekt van actieve mensen of mensen die dit juist ambiëren.

Door wie Fitbit zich heeft laten inspireren is niet subtiel te noemen. De Fitbit Versa lijkt wel heel erg op de Apple Watch, dankzij z’n vierkante scherm. De verschillen zijn subtiel, zoals het merknaampje onder het scherm, de iets dunnere behuizing en de knopjes. Maar het mag duidelijk zijn, Fitbit wil van Apple afsnoepen. Het horloge heeft de sportbenodigdheden aan boord, kan draadloos muziek afspelen en er zijn ook apps te installeren. Inderdaad net als het grote voorbeeld. Maar qua design is de Apple Watch nou niet echt het mooiste voorbeeld, bovendien zo’n ontwerp overnemen is wat lafjes en de Versa straalt geen aantrekkingskracht of eigen identiteit uit.

Leuk is dat je de bandjes van het horloge kunt vervangen. Fitbit heeft enkele fraaie bandjes beschikbaar, zoals de stoffen bandjes. Helaas zijn de officiele vervangbare Fitbit-bandjes vrij prijzig. Op sites als AliExpress vind je een divers aanbod van leuke, goedkopere uitvoeringen.

©PXimport

Applicaties

De applicatiewinkel biedt zelfs Fitbit Pay, een betaalmogelijkheid die werkt via een nfc-chip in de Fitbit Versa. De dienst is echter vooralsnog niet beschikbaar in Nederland. Ook dit verhaal heb ik eerder gehoord van een bedrijf met een fruitig logo.

Het aanbod van de applicatiewinkel is verder heel erg beperkt. Dat is niet gek, het platform van Fitbit bestaat nog net. Bovendien, ook Apple, Samsung en Google hebben moeite om hun applicatiewinkels te vullen met zinnige smartwatch-apps. De meeste toepassingen die er zijn, komen van Fitbit zelf. Bijvoorbeeld om de weersverwachting te bekijken, jezelf te laten coachen, een stopwatch of prestaties te meten aan vrienden. Ook kun je met apps bijvoorbeeld muziek luisteren met Deezer, je verlichting bedienen met Hue of trainingen vastleggen met Strava. Voor apps en muziek krijg je ongeveer 2,5 GB toegewezen (in totaal heeft de Versa 4 gigabyte opslag).

Leuk is dat je allerlei verschillende klokjes kunt kiezen, en precies kunt aangeven wat er over de dag getoond moet worden: tijd, aantal gelopen stappen, betreden trappen, loopafstand en veel meer.

Maar over het algemeen genomen schiet de Fitbit Versa als smartwatch tekort. Je kunt beter voor een Apple Watch of Samsung Gear kiezen als je meer wilt dan alleen sporten.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Sporten

Wanneer je graag je gezondheid en activiteiten wilt meten, dan is de Versa net als alle andere Fitbits erg goed. Het maakt in principe niet uit welke activiteit je doet, ze worden allemaal herkend. Of je nu hardloopt, fietst of zwemt. Dat laatste is mogelijk omdat de Fitbit Versa waterdicht is. Houd er alleen rekening mee dat de hartslagmeter onder water zijn werk niet kan doen en borstcrawlsprinters misschien niet zo gebaad zijn bij een polsaccessoire. Let wel op dat zo’n sporthorloge natuurlijk niet compatible is met iedere sportactiviteit. Bijvoorbeeld contactsporten, zoals in mijn geval, zaalvoetbal.

Alleen al door het horloge te dragen krijg je veel te weten over je activiteiten. Wanneer je bijvoorbeeld op pad gaat wordt de activiteit automatisch herkend en gemeten welke afstand je bijvoorbeeld af hebt gelegd en hoeveel calorieën je ermee verbrandt. Je slaap wordt gemeten, je gelopen stappen, hartslag, verbranding, beklommen trappen en meer. Op een volle accu gaat de Fitbit Versa overigens drie à vier dagen mee.

Wanneer je handmatig een activiteit start kun je nauwkeuriger je activiteiten meten en (adem)pauzes inlassen. Wanneer je een route aflegt, bijvoorbeeld met hardlopen of fietsen, wordt automatisch via GPS de route vastgelegd. Hierbij wordt echter de GPS-chip van je gekoppelde smartphone gebruikt, de Versa beschikt zelf niet over een GPS-chip. Dat is ontzettend suf, want zo moet je tijdens je route alsnog altijd je smartphone én je Fitbit bij je dragen. Bovendien, voor de adviesprijs van 200 euro, mag je eigenlijk wel een GPS-chip verwachten.

De verzamelde gegevens worden getoond in een overzichtelijke app van Fitbit. Groot nadeel is echter dat Fitbit je gevangen houdt in het eigen ecosysteem. Wil je je gegevens graag synchroniseren met bijvoorbeeld Google Fit, Apple Health, Samsung Fit of een andere gezondheids-app? Dan heb je pech.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Hartslagmeter

Bij activiteitsmeters gaat mijn voorkeur uit naar Fitbit, omdat de hartslagmeter regelmatig afleest. Dat is belangrijker dan je denkt. Veel concurrerende apparatuur meet om een bepaald aantal minuten. Dat levert data op waar je niet zoveel mee kunt. Door regelmatiger te meten, kom je meer te weten over de op- en afbouw tijdens activiteiten, de pieken en dalen in je hartslag. Tot nu toe is de Apple Watch de enige die het ongeveer even nauwkeurig meet als Fitbit, van alle wearables met een ledlamp-metertje. Gedurende de dag wordt je hartslag om de 5 seconde gemeten, tijdens activiteiten is het zelfs iedere seconde.

Wanneer ik tijdens het sporten de Fitbit Versa droeg, leverde dit interessante gegevens op en je wordt daadwerkelijk aangemoedigd om je ingestelde doelen te halen. Voor mij persoonlijk was dat de 10.000 stappen per dag, maar de Fitbit Versa helpt ook voor doelen als calorieverbranding en een beter slaapritme.

©PXimport

Conclusie

Als smartwatch schiet de Fitbit Versa tekort, het aantal apps en mogelijkheden kan niet tippen aan bijvoorbeeld de Apple Watch of Samsung Gear smartwatches. Het ontwerp is bovendien teveel afgekeken van de Apple Watch. Als sportwearable is de Versa echter zeer de moeite waard: activiteiten en slaap worden nauwkeurig bijgehouden en je wordt aangemoedigd daadwerkelijk meer te bewegen. Dat kan het compactere Fitbit Charge 2-bandje echter ook. Bij gebruik kon ik de vraag ook niet beantwoorden waarom ik het Versa horloge zou verkiezen boven de Charge 2 band. Dat maakt de Versa helaas zowel als smartwatch als activiteitsmeter niet de beste keuze.

Oké
Conclusie

**Prijs** vanaf € 199,- **Kleuren** Zwart, roze zilver, paars, grijs **Platform** Android, iOS, Windows **Scherm** 1,3 inch LCD (300 x 300) **Formaat** 4,1 x 4,1 x 1,1 cm **Gewicht** 40 gram **Sensoren** Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter **Connectiviteit** Bluetooth **Overig** waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.fitbit.com/nl](”https://www.fitbit.com/nl/shop/versa”)

Plus- en minpunten
  • Waterdicht
  • Activiteitsmeting
  • Overzichtelijke app
  • Gegevens vast in Fitbit-app
  • Geen GPS
  • Afgekeken ontwerp
  • Te weinig apps
▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl