Goed én onopvallend wifi-netwerk: devolo Magic 1 WiFi mini

© PXimport

Goed én onopvallend wifi-netwerk: devolo Magic 1 WiFi mini

Over ons

Geplaatst: 12 februari 2020 - 13:36

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Partnerredactie

De router van je internetprovider met wifi staat hoogstwaarschijnlijk gewoon in de meterkast, wat voor draadloos internet eigenlijk niet de beste plek is. De router centraal in huis plaatsen is echter vaak geen optie. Wie toch snel en eenvoudig zijn wifi-netwerk wil verbeteren kan de powerline-adapters van devolo gebruiken. De nieuwe Magic 1 WiFi mini is extra compact, zodat je dit ook nog eens vrij onopvallend kunt doen.

Wil je het wifi-netwerk optimaliseren dan is dat best een klus, zeker als je nog kabels moet aanleggen. Wie het zichzelf makkelijker wil maken kan het stroomnet in huis benutten. Bijvoorbeeld met de powerline-adapters van het Duitse merk devolo, een van de bekendste spelers in deze markt. De fabrikant heeft met de Magic 1 en Magic 2 op dit moment twee productlijnen die de op alle vlakken verbeterde G.hn-standaard benutten (zie kader). Zulke adapters zijn ook leverbaar met wifi, wat erg praktisch is om je wifi-netwerk snel uit te breiden. Bijvoorbeeld om wifi aan te leggen op plekken waar je dat nu nog niet hebt, zoals de zolder. De nieuwe Magic 1 WiFi mini zorgt er dankzij de extra compacte behuizing voor dat je dit ook nog op een onopvallende manier kunt doen.

© PXimport

Dankzij powerline zet je een netwerk op via het stroomnet.

Typisch powerline-netwerk

We nemen een typisch powerline-netwerk als uitgangspunt, en dat begint ook meestal in de meterkast. Hier neem je bijvoorbeeld de lan-adapter uit de Magic 1-serie die je in de meterkast in een stopcontact steekt. Je verbindt deze vervolgens via de gigabit-ethernetpoort met je router. Elders in huis kun je dan weer zo’n zelfde lan adapter gebruiken om een pc of een ander apparaat met een vaste netwerkaansluiting te verbinden. Het in gebruik nemen is doorgaans een kwestie van plug-and-play. De lan-adapter heeft een geïntegreerd (kindveilig) stopcontact, zodat je nergens een stopcontact hoeft op te offeren.

Wil je draadloos internet dan kun je een powerline-adapter met wifi gebruiken. De wifi-adapters van devolo, zoals de Magic 1 WiFi en de nieuwe WiFi mini-uitvoering, bieden snelle wifi met mesh-functionaliteit. Dat zorgt er voor dat apparaat kan ‘roamen’ en altijd het sterkste wifi-toegangspunt zal prefereren. De mini heeft tevens een fast ethernet-poort (tot 100 Mbps). De devolo Magic 2 WiFi heeft er zelfs twee met Gigabit-snelheid. Deze poorten zijn handig om wifi-loze apparaten aan te sluiten, zoals een smart-tv of spelconsole.

© PXimport

De mini-uitvoering van de wifi-adapter is compact en toch krachtig.

Verschillende uitvoeringen

De powerline-adapters uit de Magic-serie zijn in diverse uitvoeringen leverbaar, bijvoorbeeld met alleen lan-poorten of met extra wifi-functionaliteit, en er zijn kits waarin meerdere adapters worden gecombineerd. Daarmee kun je rap een netwerk opzetten. Voor bijvoorbeeld het hierboven geschetste netwerk kun je de Magic 1 WiFi mini Start Kit (€ 99,90) benutten, waarin zowel een lan-adapter als de (mini-)wifi-adapter is opgenomen. Wil je het meteen wat groter aanpakken dan is er ook een mini Multiroom Kit (€ 159,90) met eveneens een lan-adapter, maar nu twee mini-wifi-adapters.

In de meeste gevallen zul je met deze twee wifi-toegangspunten in het hele huis wifi-dekking kunnen hebben, als je ze slim plaatst. Zet er bijvoorbeeld één centraal in de woonkamer en een tweede op de verdieping of overloop. Is het nog niet genoeg, dan kun je altijd een extra mini-wifi-adapter aanschaffen (€ 69,90). Een groot pluspunt: je kunt alle devolo Magic-adapters combineren zoals jij dat wilt! Misschien heb je in je woonkamer ultra-snelheden nodig? Neem dan de devolo Magic 2 WiFi. Maar ben je voor je slaapkamer op zoek naar een klein en goed geprijsd model, neem dan de nieuwe devolo Magic 1 WiFi mini om je smart-tv en je smart-speakers aan te sluiten.

© PXimport

Met de mini Multiroom Kit kun je snel een compleet wifi-netwerk opzetten.

Uitgebreide devolo besturingssysteem

De fabrikant heeft de adapters van uitgebreide besturingssystemen voorzien, waarbij toekomstige updates uiteraard gratis zijn. Via zulke updates zijn er in de afgelopen periode al leuke extra’s toegevoegd. Een van die features waar de adapters standaard al over beschikken is de mogelijkheid van een gastnetwerk. Dat zorgt ervoor dat je vrienden of bekenden toegang tot internet kunt geven via een apart netwerk met eigen code, zodat je ze niet het wachtwoord voor je eigen wifi hoeft te geven. Verder kun je het draadloze netwerk op gezette tijden in- of uitschakelen, wat handig is voor bijvoorbeeld de kinderkamers.

Om updates te installeren kun je de Home Network App gebruiken. Die helpt je ook op weg bij de installatie en geeft sinds kort de snelheid van elke adapter op de overzichtspagina weer. Zo heb je direct een beeld van de prestaties van je thuisnetwerk.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met devolo.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000