3 redenen waarom uitbreidbaar geheugen zo belangrijk is

Smartphones hebben net als computers en tablets geheugen waar foto’s, video’s, muziek, apps en andere bestanden op worden opgeslagen. Het is niet altijd mogelijk om de opslagcapaciteit uit te breiden, en dat terwijl het toch een zeer belangrijk component is van je telefoon. In dit artikel geven we jullie 3 redenen waarom het fijn is als je smartphone uitbreidbaar geheugen heeft.

© PXimport

1. 16 GB is geen 16 GB

In de handleiding of op de achterkant van de verpakking van mobiele telefoons vinden we informatie over de hoeveelheid opslagruimte. Daar lees je dat een smartphone 16 GB geheugen heeft, of 32 GB, 64 GB of zelfs nog meer. Maar in praktijk krijg je helemaal niet de vermelde opslagcapaciteit, maar moet je met een stuk minder genoegen nemen. What’s the deal? Proberen fabrikanten ons soms een poot te lichten?

Het zit allemaal wat genuanceerder in elkaar. Een smartphone wordt geleverd met een besturingssysteem -Android en iOS zijn de grootste en populairste mobiele besturingssystemen ter wereld- en tal van vooraf geïnstalleerde apps. Deze zaken slokken de nodige gigabytes op van het geheugen. Dat betekent dus dat je onder de streep minder opslagruimte overhoudt voor eigen gebruik. Bij een smartphone met 32 GB geheugen heb je tussen de 24 GB en 26 GB te besteden aan het schieten van foto’s en video’s of het downloaden van applicaties. Koop je een mobiele telefoon met slechts 16 GB geheugen, dan moet je genoegen nemen met 24 GB tot 26 GB.

Je moet je kortom dus niet om de tuin laten leiden met mooie verkooppraatjes over de opslagcapaciteit. Het klopt dat een smartphone met een X-aantal gigabytes aan geheugen wordt geleverd, maar smartphonemakers verzwijgen dat een deel in beslag wordt genomen door het besturingssysteem en vooraf geïnstalleerde apps. Naarmate fabrikanten meer van hun eigen apps en diensten meeleveren, des te minder je overhoudt voor eigen gebruik. Het is dan fijn als je het geheugen van je telefoon kunt uitbreiden.

2. Geheugen is schaars

Opslagcapaciteit moet je niet voor lief nemen. Het is weliswaar de normaalste zaak van de wereld dat een mobiele telefoon met geheugen wordt geleverd, maar het is een schaars goed. Zeker als je de opslagcapaciteit van je mobiel niet kunt uitbreiden. Je mist het geheugen pas als het er niet of nauwelijks meer is. Als de schijf vol staat met allerlei foto’s en video’s, is er geen ruimte meer voor nieuwe mediabestanden. En met een snoeischaar door je mooiste momenten gaan om ze te wissen, is waarschijnlijk een scenario waar je niet mee geconfronteerd wil worden. De oplossing is simpel: uitbreidbaar geheugen.

3. Geldbesparing

Door een smartphone met uitbreidbaar geheugen te kopen, investeer je feitelijk in de toekomst. En je bespaart er flink wat knaken mee. Een geheugenkaart of microSD-kaart heb je immers al voor enkele tientjes. Een nieuwe smartphone of telefoon met extra veel opslagcapaciteit is daarentegen een stuk prijziger. Een telefoon met uitbreidbaar geheugen hoeft niet duur te zijn. De Moto G5 prijs bedraagt minder dan 200 euro. En daarvoor krijg je een toestel met aluminium behuizing, waterafstotende nano-coating en -hoe kan het ook anders- uitbreidbaar geheugen. Je kunt zonder problemen geheugen bijkopen tot wel 256 GB.

Waarom je geen genoegen moet nemen met een vaste hoeveelheid geheugen? Nu weet je waarom!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000