🎨 Kleuren voor volwassenen: daar word je helemaal zen van!
Kleuren alleen voor kinderen? Welnee! Iedere volwassene die inmiddels is aangestoken door het kleur-virus weet dat een beetje doodlen op de iPad of een ouderwetse kleurplaat inkleuren hartstikke zen maakt. Iedereen kan het - ook als je niet de nieuwe van Gogh bent - en een half uurtje kleuren zorgt al voor een ontspannen gevoel. Probeer het maar eens uit met deze kleurapps voor volwassenen.
Na het lezen van dit artikel weet je waarom je zo zen wordt van kleuren, wat een mandala nou precies is en welke leuke kleurapps er voor volwassenen zijn. Meer weten over stress en rustig worden? Lees dan Adem in, adem uit: de kracht van de ademhaling.
Van kleuren word je rustig
Wie weleens samen met de kinderen een kleurplaat inkleurt voelt zich vast ook bij iedere streek van het potlood kalmer worden. Je vergeet even alles om je heen en de enige vraag die door je hoofd schiet is of je hierna verder gaat met geel of blauw. Doordat je hersenen zich nog maar op één activiteit hoeven te focussen en door de herhaling van het inkleuren, word je vanzelf rustig. Kleuren is dus net zo effectief als meditatie of mindfullness. En omdat je ook geen uren met een kleurplaat bezig bent en het overal kunt doen, kun je er bijna altijd tijd voor vrij maken.
Nog kalmer worden? Zet tijdens het tekenen rustige muziek op, ga in een ontspannen houding zitten en gebruik etherische oliën in een diffuser. Doe je dit aan het einde van de dag, dan zul je daarna als een blok in slaap vallen.
©kostikovanata
Kleurplaten voor volwassenen
Een Disney kleurplaat doet ook al prima zijn werk, maar kleuren wordt nog leuker als de kleurplaat zonder dat je nog maar één kleurpotlood hebt gebruikt een plaatje is. Vaak zijn dit wat ingewikkelder patronen met kleinere vakjes. Geometrische vormen van dieren, bloemen en planten bijvoorbeeld of - misschien wel de bekendste kleurplaat voor volwassenen - de mandala.
Als je goed kijkt, is iedere mandala op dezelfde manier opgebouwd: er is een middenstip waar omheen ringen zijn getekend die allemaal een diepere betekenis hebben. De stip staat symbool voor samengebalde oerkracht, de binnenkant biedt een veilige ruimte waarin je rust en vrede met jezelf vindt en de buitenrand wordt ook wel de circle of life genoemd. Door het inkleuren van een mandala word je niet alleen kalm, er kunnen ook allerlei innerlijke processen op gang komen. Alleen al het kijken naar de mandala kan je innerlijke rust brengen en uit jouw kleurgebruik kun je ook je huidige gemoedstoestand afleiden.
Er zijn veel tekenboeken met mandala’s, maar gratis mandala's downloaden kan natuurlijk ook.
Deze materialen heb je nodig
Voor het kleuren hoef je maar weinig in huis te hebben. Fijne kleurpotloden zijn prettig, maar je kunt ook een greep doen in de tekendoos van de kinderen. Liever met viltstiften aan de slag? Trakteer jezelf dan op een nieuwe doos met stiften die het allemaal doen. Ook gelpennen zijn ideaal voor het inkleuren van kleine vakjes: de punt is fijn, de inkt lekker dik en ze hebben vaak de mooiste knalkleuren. Ga je voor gelpennen met glitters en andere effecten? Berg ze dan goed op na gebruik, want er zijn altijd kapers op de kust.
©annebel146
Kleuren op een tablet
Ultiem ontspannen op de tablet, maar dan écht? Probeer dan eens het schetsen of kleuren met een van de vele kleurapps voor volwassenen uit. Veel effectiever dan een rondje Instagram en misschien toegankelijker voor jou dan mediteren of yoga. Er bestaan inmiddels ontzettend veel apps: sommige zijn gratis, maar bij een aantal betaal je een bedrag dat nog best aardig kan oplopen. We noemen hieronder 5 apps die voor de beginnende en gevorderde kunstenaar genoeg tekenplezier en uitdaging bieden.
1: ColourByNumber
Een van de meest toegankelijke kleurapps en eentje waar je met verstand op nul de mooiste creaties maakt. Je kleurt het vakje heel simpel in met de juiste kleur en onder je neus ontstaat een echt kunstwerk. De ColourByNumber app is gratis (reclames krijg je dus erbij cadeau) en iedere dag komt er een kleurplaat bij, voorlopig ben je dus wel even zoet. Het nadeel? Als je té creatief bent en een andere kleur voor een vakje kiest dan wordt aangegeven, dan geeft de app een foutmelding. Niet voor al te eigenzinnige kunstenaars dus.
2: Colorfy
De bekende kleurapp boordevol kleurplaten - van ingewikkelde mandala’s tot eenvoudige tekeningen - die je invult door bij elk vakje op het scherm te tikken. Het werkt heel simpel en je kunt je favoriete kleuren opslaan, zodat je niet iedere keer door het hele palet hoeft te scrollen. Simpeler kan bijna niet, al zul je het rustgevende effect van zelf inkleuren bij deze app niet ervaren. Colorfy is gratis, maar heeft een paywall voor sommige kleurpaletten. Download ‘m in de Google Play Store of App Store.
Zo werkt de kleurapp Colorfy.
3: Kleurboek voor mij en Mandala
Zijn mandala’s jouw favoriete manier van ontspannen? Deze app belooft de ultieme therapeutische ervaring doordat je ook rustgevende muziek tijdens het kleuren kunt aanzetten. Er is veel keuze in kleurplaten en -paletten en je kunt de penselen en de dichtheid ervan makkelijk wisselen. Ook leuk: je kunt eigen foto’s verwerken in een kleurplaat, zodat het jouw eigen unieke kunstwerk wordt. Download ‘m in de App Store.
4: Pigment
De kleurapp Pigment is iets uitgebreider dan Colorfy, maar je kunt er wel meer van je eigen creativiteit in kwijt. Je moet zelf echt de vakjes inkleuren in plaats van slechts het vakje aan te tikken en je kunt kiezen uit verschillende soorten kwasten. Om inspiratie op te doen zijn er tutorials en in de galerij zie je ook de creaties van anderen. De app geeft je gratis toegang tot heel veel kleurplaten, maar voor sommige functies heb je een abonnement nodig.
Zo werkt Pigment.
5: Procreate
Niet inkleuren, maar zelf een kunstwerk maken? Dan is Procreate echt wat voor jou. Deze betaalde tekenapp is er alleen voor de iPad en heeft zó veel functies dat het wel even zoeken en oefenen is. Het zal in het begin daarom niet voor iedereen een heel ontspannen tijdverdrijf zijn. Maar leuk is het zeker en na even oefenen ziet het resultaat er super professioneel uit. Blij met het resultaat? Dan kun je de timelapse van jouw kunstwerk ook delen op social media. Voor Procreate betaal je eenmalig 14,99 euro en daarna kun je helemaal los. Liever op je telefoon aan de slag? Dan is er ook nog Procreate Pocket voor 6,99 euro.
In het artikel Kunst op je tablet: de beste teken-apps voor Android en iOS vind je nog meer tips.