Zo kom je voor eens en altijd van die zilvervisjes af
Niet alleen wij zijn dol op warmere temperaturen, ook zilvervisjes kruipen richting de zomer ineens weer uit hun schulp. En dan het liefst in onze huizen, helaas. Hoe het precies met deze zilverachtige beestjes zit en waarom ze zich zo graag in onze kasten, kleren en soms zelfs bedden verstoppen? We zoeken het voor je uit en geven meteen tips om zilvervisjes te bestrijden en deze ongenode gasten voortaan te voorkomen.
In dit artikel: Het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes | Hoe je de beestjes kunt wegkrijgen | Hoe je ze en in de toekomst weet te voorkomen.
Lees ook: Zo verwijder je voor eens en altijd schimmel uit de badkamer
Wat zijn zilvervisjes?
Een zilvervisje is – zoals de naam al verklapt – een zilvergrijs insect zonder vleugels. Hij heeft lange sprieten aan zijn kop en onderlijf en fijne schubben. Ook heeft het zilvervisje een wat wiebelende manier van bewegen, vandaar dat hij met een vis wordt vergeleken. Groot wordt hij niet: het lijfje meet ongeveer 12 mm, maar door de sprieten en het feit dat hij zich overal verstopt en zich razendsnel verplaatst, vinden veel mensen het maar een eng en vies beestje.
Zilvervisje of papiervisje?
Het zilvervisje en papiervisje worden vaak in één adem genoemd, maar toch zijn ze net even anders. Ze zijn allebei dol op warme plekken in huis, maar zilvervisjes zoeken vooral vochtige ruimtes zoals leidingen, badkamers en kruipruimtes op, terwijl papiervisjes in en om het cv-hok en warme leidingen te vinden zijn. Zilvervisjes houden van voedselresten en schimmels en de wat bruinere papiervisjes smullen van droge kost zoals behang, boeken en dozen op zolder. Uiteindelijk veroorzaakt het papiervisje dus meer schade in huis,
©eleonimages - stock.adobe.com
Hier komt een zilvervisje op af
Je hebt je vast vaak afgevraagd waarom zilvervisjes en papiervisjes het nou juist in jouw huis zo fijn vinden en waar ze dan precies op afkomen. Daar zijn een paar redenen voor:
• Een zilvervisje houdt van een hoge luchtvochtigheid en verblijft daarom het liefst op plekken waar het lekker vochtig is. Kieren en naden bijvoorbeeld, maar ook in de kelder en badkamer en zelfs in jouw klamme bed. Ieuw!
• Nieuwbouwwoningen hebben meer aantrekkingskracht dan wat oudere huizen, omdat daar nog jarenlang vocht verdampt uit de muren, vloeren en kozijnen.
• Een slechte hygiëne is niet de oorzaak van veel zilvervisjes, maar ze komen wel af open verpakkingen pasta, brood en aardappel. Ze zijn namelijk dol op zetmeel en koolhydraatrijke producten.
Zijn zilvervisjes schadelijk?
Een paar zilvervisjes in huis zijn niet schadelijk of giftig, maar zitten ze er in groten getale dan kunnen ze wel degelijk nadelig voor je gezondheid zijn. Ze vervellen namelijk hun hele leven door en laten hun schubben op de gekste plekken achter. Bovendien verplaatsen ze zich vanuit kieren en vochtige plekken richting jouw kleding en slaapkamer en nemen zo allerlei bacteriën en schimmels mee.
Ook goed om te weten: zilvervisjes kunnen maandenlang zonder voedsel en eten – net als het papiervisje – bij gebrek aan beter ook papier. Bij een invasie van papiervisjes zie je dat ze aan je behang kunnen gaan snoepen of je boekenkast overnemen. Nog een reden om de overlast aan te pakken.
©Jorge - stock.adobe.com
Zilvervisjes en papiervisjes bestrijden
Als je je bedenkt dat sommige zilvervisjes wel twintig eitjes per dag leggen, dan kan het bezoek aardig oplopen. Kom daarom in actie als je er weer eens eentje ziet wegschieten als jij het licht aanknipt. Zie het maar als een waarschuwingssignaal dat er wat aan de luchtvochtigheid in huis moet worden gedaan.
⛔ Zo krijg je de zilvervisjes weg:
• Er zijn geurblokjes te koop waar de insecten op afkomen. Deze blokjes hebben een laagje olie en wanneer de zilvervisjes hiermee in aanraking komen, raken ze hun reukvermogen kwijt. Zo ruiken ze geen voedsel en weten ze hun ook partner niet meer te vinden. Voortplanting wordt zo gedwarsboomd en uiteindelijk sterven ze.
• Je kunt de insecten ook lokken met doekjes gedrenkt in etherische olie, lavendelspray of een toiletblokje.
• Lokdozen: ook voor zilvervisjes zijn speciale vallen op de markt, waarmee je de beestjes een doosje in lokt waar ze vervolgens niet meer uitkomen. Op dit manier kun je er heel wat te grazen nemen, vooral als je meerdere lokdozen inzet.
• Zelf een val maken kan ook door een plastic zakje met honing of een aardappel neer te leggen. Boor wel eerst een gaatje in de aardappel. Binnen no time komt de hele zilvervisfamilie snoepen van het lekkers. Dan doe je het zakje dicht en gooi je het in de kliko.
• Goed stofzuigen, ook langs muren, naden en plekken die lastig zijn om bij te komen. Hiermee haal je namelijk niet alleen de zilvervisjes weg, maar ook zoveel mogelijk eitjes.
• Nog een middel dat je in het keukenkastjes hebt staan: azijn. Vul een plantenspuit voor de helft met azijn en de helft met water. Even schudden en spray daarna op alle plekken waar je de zilvervisjes signaleert.
• Laat spinnen het vuile werk voor je opknappen: ze zijn dol op zilvervisjes en papiervisjes.
©netrun78 - stock.adobe.com
Zilvervisjes voorkomen
Wanneer het is gelukt om de zilvervisjes en papiervisjes te bestrijden, dan wil je natuurlijk een nieuwe invasie voorkomen. Dit doe je vooral door de temperatuur en luchtvochtigheid in huis naar beneden te krijgen en goed te ventileren, want aan frisse lucht hebben zilvervisjes en papiervisjes een broertje dood.
Ventilatie-checklist:
• Houd de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten met een hygrometer. Een luchtvochtigheid onder de 50 procent overleven zilvervisjes niet. De ideale luchtvochtigheid ligt trouwens tussen de 40 en 60 procent.
• Zorg voor een continue stroom van frisse lucht in huis, bijvoorbeeld door ventilatieroosters en het openzetten van een raampje.
• Maak gebruik van vochtvreters en luchtontvochtigers op plekken waar het te vochtig is of waar je eten bewaart.
• Wacht niet te lang met het (laten) repareren van lekkende leidingen en afvoeren.
• Overweeg vloer- en bodemisolatie bij een vochtige kruipruimte. Dit scheelt ook in de energiekosten. Soms zijn hiervoor subsidies en leningen beschikbaar.
• Heb je mechanische ventilatie? Maak er dan ook gebruik van en vergeet het systeem niet elke twee jaar te laten checken.
• Isoleer cv-leidingen in kasten en holle ruimtes, zodat het op deze plekken niet te warm wordt.
• Hang je natte was op in huis? Ventileer dan extra goed.
Verder is het slim om eten niet te bewaren in open verpakkingen, maar in voorraadpotten en je favoriete boeken en fotoalbums niet in verhuisdozen op zolder te zetten, maar in kunststof opbergboxen met deksel. Dicht ook alle kieren en naden zoveel mogelijk - ook om ander ongedierte buitenshuis te houden - en bevestig plinten zo strak mogelijk tegen de muur.