ID.nl logo
Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen
© contrastwerkstatt
Gezond leven

Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Kan de winter voor jou niet lang genoeg duren, dan ben je een sucker for schaatsen óf een pechvogel met hooikoorts. Want de stijgende temperaturen en ontluikende natuur zorgen er elk voorjaar opnieuw voor dat pollen alle gelegenheid krijgen om jou het leven zuur te maken. Gelukkig is er steeds betere medicatie om klachten enigszins de kop in te drukken en ook huishoudelijke apparaten met speciale filters kunnen verlichting brengen. Een aantal tips op een rij.

Dit artikel in 20 seconden:

  • Wat is hooikoorts en hoe weet je dat je het hebt?
  • Welke periodes kun je te maken krijgen met hooikoorts?
  • Er zijn apps en websites die handig zijn om in de gaten te houden
  • Handig: deze vier huishoudelijke apparaten kunnen je helpen je huis pollenvrij (of in elk geval pollen-arm) te houden!
  • Ook lezen: Zo kies je de beste stofzuiger voor jouw huis

Hier heb je last van bij hooikoorts

Als je last hebt van geïrriteerde ogen en luchtwegen door ronddwarrelend stuifmeel van grassen, bomen en planten die voor bestuiving afhankelijk zijn van de wind, dan heb je waarschijnlijk hooikoorts. Het wordt ook wel een pollenallergie genoemd, omdat de reacties worden veroorzaakt door pollenkorrels. Je hebt zelden echt koorts, maar alle klachten – jeukende neus (of zelfs oren en gehemelte), niezen, branderige ogen, moeheid en benauwdheid – zorgen wel degelijk voor een grieperig gevoel.

Meestal merk je tussen je 15de en 25ste levensjaar voor het eerst dat je hooikoorts hebt. Denk jij ook dat je allergisch bent voor pollen, neem dan contact op met je huisarts voor een passend advies.

Op Hooikoortsradar.nl kun je de hooikoortsverwachting voor de komende tijd aflezen.

Het hele jaar hooikoorts?

Een heel jaar is misschien wat overdreven, maar doordat niet alle bomen en planten gelijktijdig bloeien, kun je zo negen tot tien maanden per jaar last hebben van hooikoorts. Mei, juni en juli zijn de rottigste maanden vanwege de grasbloeiperiode, maar soms is het bij een zachte winter al eind december bingo en kun je zelfs tot in oktober last hebben van allerlei klachten. Een schrale troost: je hoeft niet voor de pollen van álle soorten bomen, grassen en kruiden allergisch te zijn en zult dus hoogstwaarschijnlijk niet de hele periode de pineut zijn.

Handige hooikoorts-apps

Klaar om de strijd aan te gaan? Dan is het zaak om goed voorbereid te zijn op de periode die gaat komen. In de Pollenkalender kun je de meerdaagse verwachting zien wat betreft de kans op hooikoorts. Ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een wekelijks gedetailleerd overzicht van de stand van zaken in pollenland. Ook in de weer-app Buienradar kun je zien of er in jouw regio meer kans is op hooikoorts. Andere handige apps zijn Hooikoortsradar en het speciaal door het Deventer Ziekenhuis voor allergische kinderen ontwikkelde Allergogo.

Vier huishoudelijke apparaten tegen hooikoorts

Om die vervelende pollen en deeltjes buitenshuis te houden, is het verstandig om in het pollenseizoen de ramen zo veel mogelijk dicht te houden. Als het echt te warm is en je snakt naar frisse lucht, kies dan voor goede horren voor ramen en deuren: er zijn speciale horren met pollenwerend gaas dat stuifmeel tegenhoudt. 's Ochtends zitten er trouwens de minste pollen in de lucht; de ramen op dat moment openzetten is dus het verstandigst.

Bonustip van een ervaringsdeskundige: douche voordat je je bed induikt! Dan weet je zeker dat je slechts een minimale hoeveelheid pollen meeneemt naar bed en niet zonder dat je het doorhebt de hele slaapkamer besmet.

Hoewel je huis gedurende de pollenperiode misschien meer op een vesting lijkt, kun je niet voorkomen dat je toch pollen mee naar binnen neemt. Je zult daarom extra goed moeten schoonmaken om niet niezend op de bank te hoeven zitten. Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten van huishoudelijke apparaten die hierbij graag met je meedenken. We noemen hieronder de belangrijkste pollenverdelgers.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

In het pollenseizoen zit er niets anders op dan vaker te stofzuigen. Het liefst met een stofzuiger met een speciaal HEPA-filter.

🌳 1. Stofzuiger

Wanneer er zo min mogelijk tocht in huis is, dwarrelt het stuifmeel omlaag en komt het op de grond terecht. Heb je veel last van hooikoorts, dan is het zaak extra goed en extra vaak te stofzuigen. Een stofzuiger met een HEPA (High Efficiency Particulate Air)-filter zorgt ervoor dat niet alleen pollen, maar ook de allerkleinste huidschilfertjes en stofjes worden opgezogen, maar niet weer worden uitgeblazen. Een stofzuiger met een HEPA 13-, HEPA 14- of HEPA 15-filter is geschikt voor mensen met hooikoorts of een andere allergie. Hoe hoger het getal, hoe beter.

Lees wat consumenten zeggen over HEPA stofzuigers op Kieskeurig.nl

Stofzuiger met pollerkiller?

Kijk hier voor een overzicht van stofzuigers met minimaal een HEPA 14-filter!

🌳 2. Wasmachine en droger

Zodra het pollenseizoen en het niezen begint, is er qua stuifmeel geen houden meer aan: het blijft hardnekkig in je haren en kleding zitten en op die manier neem je de boosdoeners mee naar binnen. Het is daarom belangrijk om deze stoffen zo snel mogelijk uit je kleren te verwijderen en onschadelijk te maken, zodat je thuis niet al te veel last hebt van hooikoortsklachten. Helaas overleven pollen met gemak een wasprogramma op 40 graden en je moet dus moet je van goeden huize komen om ze onschadelijk te maken. Een aantal tips:

  • Kleed je om in de badkamer of een washok en niet in de slaapkamer. Zo houd je de pollen daar in elk geval weg voor een zo rustig mogelijke nacht.

  • Om pollen en huisstofmijt onschadelijk te maken, is het belangrijk dat er op een constante temperatuur van 60 graden wordt gewassen. Ook is een langere spoeltijd belangrijk.

  • Gebruik geen wasverzachter; hier blijven pollen maar al te graag aan plakken.

  • Kies als het even kan voor een wasmachine met een speciaal Hygiëne Plus-programma. Bosch en Siemens hebben die bijvoorbeeld in het assortiment.

  • Was het beddengoed tijdens het pollenseizoen vaker dan normaal, bij voorkeur minstens één keer per week.

  • Hang schone was niet buiten te drogen, maar gebruik hiervoor een droger, het liefst met ook een speciaal allergieprogramma. Deze optie zorgt voor een langere en constante droogperiode van minimaal 20 minuten: pollen gruwelen daarvan.

©Goffkein - stock.adobe.com

Gebruik als het even kan een wasmachine met een speciaal Hygiëne Plus-programma.

🌳 3. Stoomreiniger

Pollen en stofdeeltjes blijven niet alleen op de vloer liggen, ook op meubels – vooral van stof – nestelen ze zich maar al te graag. Elke dag even stofzuigen heeft zeker effect, maar omdat je de allergenen niet kunt zien, weet je niet of het oppervlak echt helemaal schoon is. Daarom zou je bij veel klachten ook kunnen kiezen voor een jaarlijkse intensieve reiniging met behulp van een stoomreiniger door specialisten. Dokter Meubel is zo’n specialist, maar Google geeft je genoeg alternatieven bij jou in de buurt.

Zelf meubels reinigen kan natuurlijk ook, want met een stoomreiniger ga je heel effectief alle pollen te lijf. Een stoomapparaat produceert droge stoom en weekt daardoor vuil los van verschillende materialen. De hete stoom doodt de aanwezige bacteriën en schimmels zonder het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen. Ideaal bij hooikoorts en andere allergieën.

Klik hier voor een overzicht de beste en voordeligste stoomreinigers

Een luchtreiniger haalt stofdeeltjes uit de lucht en blaast schone lucht terug.

🌳 4. Luchtreiniger

Nog een effectief middel in de strijd tegen pollen in huis is een luchtreiniger (of een luchtwasser). Dit apparaat zuigt lucht aan, haalt stofdeeltjes en geuren door een filter en blaast daarna weer schone lucht uit. Een luchtwasser doet hetzelfde trucje, maar gooit daarbij een waterreservoir in de strijd, waarmee hij de lucht wast voordat hij die weer uitblaast. Pollen blijven er dus veilig in achter en alleen al dat idee geeft je een fris en schoon gevoel. Kies wel een luchtreiniger die naast fijnstoffen ook ultrafijnstoffen opneemt. In dit artikel lees je meer over de werking van luchtreinigers.

Zie je bij luchtreinigers enorme units voor je die vooral enorm aanwezig zijn in jouw uitgebalanceerde interieur? Gelukkig hebben de apparaten de laatste jaren een flinke metamorfose ondergaan: ze zijn niet alleen kleiner geworden, maar er kan ook uit verschillende kleuren worden gekozen en ze zitten soms zelfs verstopt onder een tafel.

â–¼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

â–¼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.