5 tips om extra vitamine D binnen te krijgen voor energie en een betere stemming
De donkere wintermaanden komen eraan en dat betekent dat je lijf sneller een tekort heeft aan vitamine D. De beste leverancier van deze vitamine is namelijk de zon. Je hoeft niet bibberend van de kou alsnog buiten in de zon te zitten: er zijn veel andere manieren om toch aan vitamine D te komen. Deze bijvoorbeeld.
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Het helpt onder andere bij de opname van calcium en het bevordert de groei en mineralisatie van je botten. Daarnaast vervult deze vitamine belangrijke ondersteunende functies binnen het immuunsysteem, de bloedsomloop, het zenuwstelsel en de spijsvertering. Vitamine D wordt ook in verband gebracht met het bestrijden van ziekten zoals diabetes, kanker, hartproblemen en depressies. Geen wonder dus dat vanuit veel instanties wordt aangeraden om vooral in herfst en winter dagelijks een vitamine D-supplement te nemen. In de lente en zomer kom je al gauw aan je dagelijks aangeraden hoeveelheid vitamine D, al heeft dit wel met je huidskleur te maken: zwarte mensen schijnen eerder een vitamine D-tekort te hebben. Gelukkig kun je de vitamine ook uit voeding en zelfs uit licht halen.
1) Lichttherapielamp
Als er geen echte zon tot onze beschikking staat, dan zijn er gelukkig kunstmatige zonnen om ons te helpen. Er zijn diverse lichttherapielampen te koop die je in de winter van wat extra energie kunnen voorzien. Let wel op dat je een daglichtlamp koopt met UV-straling, want anders zou het geen invloed hebben op de vitamine D-voorraad in je lichaam. Een lichttherapielamp bootst het buitenlicht na en is vooral bedoeld om mensen met een winterdepressie te helpen. Je kunt vaak meerdere intensiteitsstanden kiezen om de lamp zo in te stellen dat hij helemaal bij je past. In dit artikel kun je meer lezen over energy lights en daglichtlampen.
©B. BOISSONNET / BSIP
2) Ledlicht
In principe zou je denken dat ledlicht niet helpt, omdat het geen ultraviolette straling afgeeft. Er zijn echter varianten waarbij het witte licht wordt verkregen door UV-licht. Bovendien hebben onderzoekers van de Boston University ontdekt dat je met zulke leds inderdaad vitamine D-tekorten kunt aanvullen. Vooral als er voor een specifieke golflengte wordt gekozen (293 nm), dan zou er 2,4 keer meer vitamine D3 worden gemaakt dan bij gewoon zonlicht in de kortste tijd. Een minuutje onder de lamp gaf 2,4 keer meer D3 af dan een half uurtje in de zon. Kortom, even checken hoe het met de ledjes in jouw huis zit en hun uitstraling van UV.
3) Supplementen
Hoewel voedingssupplementen niet door iedereen even positief worden ontvangen, hebben ze wel potentie om de vitaminen in je lichaam wat te verstevigen. Vitamine D is er in capsules, maar ook druppels en spray. Let wel op als je veganist bent, want vaak heeft deze vitamine D een dierlijke oorsprong. Er zijn echter ook vitamine D-varianten waar geen dieren aan te pas komen, zodat ook veganisten wel aan hun vitaminen komen. Het Nederlandse Voedingscentrum raadt ook een vitamine D-supplement aan, mocht je niet voldoende van deze krachtpatser binnenkrijgen.
©Diego Cervo
Op zoek naar vitamine D? Check hier het aanbod supplementen op Bol.com
4) Naar buiten
Je hoeft niet volledig naakt buiten te zijn om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar als je elke dag tussen 11:00 en 15:00 uur een half uur buiten vertoeft, dan zou er ook al extra vitamine D worden aangemaakt. Zelfs als de zon niet volop schijnt of het koud is: ook met bewolking komt de zon er toch altijd doorheen om je wat vitamine D te schenken. Het is wel goed als je zoveel mogelijk huid in de frisse buitenlucht hebt, maar uiteraard niet als je het koud hebt. Het is ook mogelijk om vanuit binnen bij een open raam in de winterzon te gaan zitten, maar met de huidige energieprijzen kan dat duur uitvallen, waardoor zeker in de winter de andere alternatieven in dit artikel waarschijnlijk beter voor je werken.
5) Voeding
Vitamine D zit in allerlei verschillende etenswaren, waardoor je je vitamine D-tekort ook kunt wegeten. Lekker koken dus! Helaas voor vegetariërs en veganisten, zit deze vitamine wel vooral in vis en vlees: denk aan zalm en makreel, maar ook rood vlees en lever. Gelukkig voor vegetariërs kom je ook aan vitamine D door eieren te eten, want het zit ook in eierdooiers. Toch kunnen ook veganisten hun tekorten aanvullen door eten, namelijk door margarineproducten en ontbijtgranen die zijn voorzien van wat extra vitamine D.
Tot slot is het goed om te realiseren dat je ook een overschot aan vitamine D kunt opbouwen. Deze vitamine werkt niet zoals vitamine C waarvan je een overschot uitplast. Vitamine D kan zorgen dat de calciumopbouw in je lijf te groot wordt, waardoor botten juist zwakker worden en de nieren en het hart mogelijk schade oplopen. Nieuwsgierig hoeveel je dan precies nodig hebt? Men zegt dat tussen de 10 microgram en 20 microgram voldoende is. Maar, één voordeel: je kunt geen overdosis vitamine D krijgen door de zon.