Winterdepressie? Een energy light of daglichtlamp helpt
Slaap je veel en word je daarna steeds moe wakker? Heb je weinig energie en veel moeite met concentreren? Misschien heb je wel last van een winterdepressie. Een energy light of daglichtlamp kan je helpen bij een gezond slaapritme en meer alertheid, zodat je met meer energie je dag in kunt.
Vermoeidheid, veel willen slapen en niet uitgerust wakker worden. Somber zijn, je niet kunnen concentreren en nergens zin in hebben. Het zijn een aantal van de symptomen van een winterdepressie. Volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben 3 op de 100 Nederlanders last van winterdepressie - dat zijn ruim 500.000 mensen. Zo'n depressie kan al in het najaar beginnen en verdwijnt in het voorjaar als sneeuw voor de zon.
Hoe ontstaat een winterdepressie?
Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je wilt slapen. In het najaar en de winter is er minder daglicht. Door minder daglicht kan de aanmaak van melatonine worden verstoord. Dat is precies wat er gebeurt bij iemand met een winterdepressie. Als er te weinig licht is, blijft het lichaam melatonine aanmaken. Daardoor blijf je je slaperig voelen en kun je neerslachtig worden.
Helpt een energy light tegen winterdepressie?
Een energy light of een daglichtlamp is een lamp die het daglicht nabootst. Maar dan zonder schadelijke UV-straling. Volgens Thuisarts.nl kan een energy light of daglichtlamp helpen om een winterdepressie tegen te gaan. Door lichttherapie met dit type lamp kun je het dag- en nachtritme weer herstellen en je energie een boost geven.
Het liefst gebruik je de lamp elke ochtend en het best is om het licht via de ogen binnen te krijgen. Toch hoef je niet de hele tijd direct in de lamp te blijven kijken. Je kunt in de tussentijd gerust iets anders doen, zoals iets lezen en je kopje koffie drinken. Je kunt een energy light of daglichtlamp zo plaatsen dat het licht in je ogen blijft vallen: op een armlengte afstand en schuin voor je.
Hoe licht moet een energy light zijn?
Energy lights of daglichtlampen met een intensiteit van 10.000 lux werken het best tegen klachten (lux is de hoeveelheid licht die daadwerkelijk een oppervlak bereikt). Dat komt doordat dit een vergelijkbare waarde is met het licht op een lenteochtend. Ter vergelijking: op een kantoor bedraagt de verlichting vaak maar 500 lux en thuis slechts 150 lux. Een bewolkte, grauwe dag levert zo’n 1000 lux op, terwijl een stralende zomerdag wel 100.000 lux kan opleveren.
©B. BOISSONNET / BSIP
Welke energy lights of daglichtlampen zijn er?
Ga je voor een blauwe of witte lamp? Dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een daglichtlamp, of deze nu blauw is of helderwit, bevat altijd blauw licht. Blauw licht geeft onze hersenen een seintje dat het dag is en beïnvloedt zo onze biologische kok. Het lijkt op het natuurlijke daglicht van buiten. Belangrijk is dat het licht geen UV-straling bevat.
Er zijn veel verschillende soorten lampen: je hebt tafellampen, hanglampen, tablets, bureaulampen of lichtbrillen, en dan ook nog eens led- of tl-licht. En bij gevoelige ogen wordt een lamp met een dimmer aangeraden.
Vaarwel winterdip
Als je echt last hebt van (winter-)depressie, zoek dan altijd hulp bij de huisarts of een deskundige. Zeker als de klachten ernstig zijn. De huisarts kan je ook vertellen of een daglichtlamp een goede oplossing is voor de klachten die je ervaart. En hopelijk kan lichttherapie je dan helpen vaarwel te zeggen tegen de winterblues.
Op zoek naar een daglichtlamp?
Hier vind je een aantal modellen op een rij!