ID.nl logo
Afvallen: 9 tips voor sneller herstel na het sporten
© ANNA BERDNIK - stock.adobe.com
Gezond leven

Afvallen: 9 tips voor sneller herstel na het sporten

Als je wilt afvallen, zijn voeding en rust nóg belangrijker dan sporten. Tijdens rustperiodes na het trainen groeien je spieren. We geven je 9 tips voor een sneller herstel na het sporten.

In dit artikel leggen we je uit waarom herstel, voeding en rust minstens net zo belangrijk zijn als het trainen zelf. We leggen je uit hoe rust na trainen werkt voor je lijf als je wilt afvallen. En we geven je 9 tips waarmee je vooral spierpijn te lijf kunt gaan.

Hoe lang moet je lichaam herstellen na het sporten?

48 tot 72 uur. Zo lang heb je gemiddeld nodig om te herstellen na een training. Maar het hangt natuurlijk ook af van hoe intensief je hebt getraind en hoe lang. Daarnaast hangt het af van je postuur en fitheid, van hoe gewend aan trainen je lichaam is en van nog heel veel andere factoren. In rust kunnen spieren herstellen en krachtiger worden.

Herstellen en afvallen met voeding

Als je sport en meer beweegt omdat je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven, zijn eiwitten erg belangrijk. Na het sporten eiwitten ofwel proteïnen eten helpt bij het herstellen van je lichaam en zorgt voor minder spierpijn. Zo kun je bijvoorbeeld elke dag magere of volle kwark eten. Dit bevat meer eiwitten dan yoghurt.

©Oksana Bratanova mizina - stock.adobe.com

Dierlijke eiwitten neemt je lichaam het makkelijkst op. Voor vegetariërs zijn dit goede producten: noten, kikkererwten, linzen, bonen, groene bladgroenten, zeewier en algen, haver- en amandelmelk, quinoa, tofu en tempé, pompoenzaad en chiazaad. Sowieso is je voedingspatroon aanpassen essentieel als je wilt afvallen, schreven we al in dit artikel.

Met 5 á 6 eetmomenten op een dag daalt je bloedsuikerspiegel minder tussen de eetmomenten door. Daardoor ervaar je minder trek. Ook zorgt dit ervoor dat de aanvoer van voedingsstoffen over de hele dag verspreid is. Je lichaam krijgt de hele dag door voldoende bouwstoffen binnen en dat bevordert weer het herstel. Als je wilt afvallen, vind je in dit artikel van ID.nl handige tips van een diëtist over het aanpassen van je voeding.

Kun je sporten met spierpijn?

Als je nog spierpijn hebt in een bepaalde spiergroep, train je die spiergroep wat rustiger en kun je een andere spiergroep intensiever trainen. Spiergroepen hebben ongeveer twee dagen nodig om te herstellen. Na 48 uur heb je vaak meer spierpijn, omdat je lijf dan het hardst bezig is met het herstellen. Kleine scheurtjes in je spieren zijn aan het herstellen. Dit is niets ergs, het zorgt er juist voor dat je spieren groeien. 

9 tips tegen spierpijn, voor een sneller herstel

1) Drink veel water

2) Neem een warme douche of een warm bad

3) Massage

4) Eet eiwitten (proteïnen) na het sporten, zoals een bakje kwark

5) Eet sowieso gezond en evenwichtig 

6) Actieve rust: spiergroepen met spierpijn even wat minder intensief trainen

7) Stretchen (goede warming-up en cooling-down), yoga 

8) Magnesium zorgt voor goede doorbloeding en ontspant de spieren. Groenten, noten en zaden bevatten magnesium

9) Voldoende slaap

©Yuri Arcurs

Herstellen door genoeg slaap

Slaap is heel erg belangrijk bij herstel. Vooral tijdens diepe slaap is je lichaam aan het herstellen. De hormonen die belangrijk zijn voor spieropbouw worden aangemaakt tijdens dit proces. Na een zware en intensieve training is acht uur slaap het meest optimaal. Alleen maar langer en harder trainen zorgt niet voor vooruitgang in de spieropbouw. Wél de juiste balans tussen rust en beweging.

Lekker slapen?

Zorg voor een goed hoofdkussen!

Apps die helpen bij beweging en afvallen

Apps op je smartphone die helpen om fit te worden.

Apps die helpen bij gezonde slaap.

Apps die helpen met voeding en afvallen.

Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier vol artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten.

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

▼ Volgende artikel
Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer
© Hedgehog94
Huis

Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer

Een nieuwe vriezer kopen doe je niet zomaar even. Naast het type vriezer dat je kiest (tafelmodel, vrieskast of vrieskist), zijn ook eigenschappen als grootte en vrieskracht belangrijk. En omdat een vriezer altijd aanstaat, wil je niet dat het apparaat te veel stroom vreet. Met deze tips voorkom je een miskoop.

Een nieuwe vriezer kopen? Dit artikel vertelt je waar je bij het kiezen van het juiste model zoal rekening mee kunt houden. We gaan in op:

  • Het type vriezer: tafelmodel, vrieskast of vrieskist
  • De grootte van de vriesruimte
  • Vrieskracht
  • Energiezuinigheid
  • Handige functies, zoals No Frost, automatische ontdooifunctie en snelvriesfunctie
  • Omgevingstemperatuur

Lees ook: ❄️ Deze functies kun je allemaal vinden op een vriezer

Type vriezer

Bij de aankoop van een nieuwe vriezer bepaal je eerst voor jezelf naar wat voor type vriezer je precies op zoek bent. Misschien wil je een vriezer die naadloos in het interieur van je keuken past – in dat geval ga je voor een inbouwvriezer in dezelfde stijl als je keukenkastjes. De andere optie is een vrijstaande vriezer, die verkrijgbaar is als tafelmodel, vrieskast of vrieskist. Een tafelmodel is lager dan 90 centimeter en daarmee perfect voor kleine woningen of keukens. Dit type vriezer plaats je bijvoorbeeld onder het keukenblad. Een vrieskast is meestal een stuk hoger dan 90 centimeter en plaats je los in je keuken of bijkeuken, met natuurlijk als groot voordeel dat je hier veel meer eten in kwijt kunt. Een vrieskist is een groot liggend model dat meestal in de garage of schuur wordt gezet.

Vriesruimte

Een van de belangrijkste eigenschappen van een nieuwe vriezer is de grootte van het vriesgedeelte. Per persoon is zo'n 50 liter vriesruimte nodig. Voor een gemiddeld gezin van vier mensen is een vriezer van minstens 200 liter dus goed. Ben je alleen of met z'n tweeën, dan is 100 liter waarschijnlijk genoeg. Bedenk van tevoren goed waar je de vriezer zoal voor gaat gebruiken. Ben je bijvoorbeeld fan van mealpreppen, koop je vaak in bulk of heb je een moestuin? Dan heb je wat meer opslagruimte nodig dan gemiddeld.

©qwartm

Let niet alleen op de grootte van de vriesruimte, maar ook op hoe de vriezer is ingedeeld. Beschikt hij over voldoende lades? En verschillen de lades in formaat? Je wilt immers ook grotere producten in je vriezer kunnen opbergen. Het is ook wel zo prettig als de lades soepel openen én uit de vriezer te halen zijn, zodat je ze makkelijk kunt schoonmaken. Sommige vriezers hebben speciale lades met een iets hogere luchtvochtigheid, zodat groente en fruit zo vers mogelijk blijft.

Coole tip: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Vrieskracht

Om effectief te kunnen vriezen heeft een vriezer voldoende vrieskracht nodig. Vrieskracht wordt uitgedrukt in kilogram per 24 uur en geeft aan hoeveel kilogram voedsel de vriezer binnen 24 uur kan invriezen tot een veilige temperatuur (-18 graden Celsius of lager). 15 tot 20 kilogram is voor een gemiddeld huishouden vaak voldoende, maar ook dit is weer afhankelijk van wat je allemaal met je vriezer van plan bent. Sla je vaak grote hoeveelheden voedsel in je vriezer op, bijvoorbeeld omdat je in één keer maaltijden voor de hele week klaarmaakt, dan heb je waarschijnlijk een krachtiger model nodig.

Energiezuinigheid

Vriezen is van zichzelf al een energieslurpend proces en daar komt nog bij dat een vriezer dag en nacht aanstaat. Daarmee is de vriezer zelfs een van de grootste energievreters in huis! Om de impact op het milieu en je portemonnee enigszins te beperken, kies je dus het beste voor een energiezuinige vriezer. Dat doe je ten eerste door het juiste formaat vriezer te kopen. Een vriezer die niet volzit, verbruikt namelijk veel onnodige energie. Daarnaast wil je een vriezer met een zuinig energielabel. Energielabel A is het zuinigst, energielabel G het minst zuinig. Toch zegt een energielabel niet alles. Zo hebben grotere vriezers meer energie nodig om te koelen, óók als ze een 'hoog (=zuinig)' energielabel hebben. Daarom is het verstandig om ook te kijken naar het absolute jaarverbruik, dat wordt weergegeven in kWh/jaar.

©Graham Hughes

Handige functies

Veel moderne vriezers beschikken over allerlei handige functies die het vriezen én ontdooien een stuk efficiënter maken. Een populaire functie is No Frost: deze voorkomt ijsvorming door middel van een ventilatiesysteem dat continu de juiste temperatuur het vriesgedeelte in blaast. Dat scheelt jou enorm veel werk, want je hoeft je vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is de automatische ontdooifunctie, waarbij de vriezer overtollig ijs twee keer per 24 uur ontdooit. Het water wordt vervolgens opgevangen in een bak, waar het vanzelf verdampt. Andere fijne functies zijn bijvoorbeeld de snelvriesfunctie (ideaal als je je vriezer net hebt ingeladen met nieuwe boodschappen) en een temperatuuralarm (nooit meer te hoge temperaturen in je vriezer).

Omgevingstemperatuur

Zoek je een vriezer voor in de schuur of kelder? Houd dan rekening met de omgevingstemperatuur. Niet alle vriezers kunnen namelijk tegen koude ruimtes. Ze kunnen stukgaan, of ze verbruiken in zulke ruimtes extra veel energie om te vriezen. Check in de specificaties altijd de minimale omgevingstemperatuur die een vriezer nodig heeft om optimaal te kunnen vriezen.

Lees ook: Een vrieskast in de schuur of garage? Een koud kunstje!

▼ Volgende artikel
Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is
© sergiy1975
Huis

Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Smartphonehoesjes? Veel mensen doen er een beetje lacherig over. Niet nodig toch? Maar eigenlijk is het helemaal niet zo'n gek idee om er wél eentje te gebruiken. Een hoesje beschermt je toestel, voorkomt schade en zorgt ervoor dat je langer plezier hebt van je smartphone.

Er zijn genoeg goede redenen om een hoesje om je smartphone te doen. Dit zijn wat ons betreft de vier belangrijkste:

  1. Met een hoesje blijft je telefoon mooier (waardoor hij langer zijn waarde behoudt)
  2. Een hoesje zorgt voor een betere grip
  3. Een hoesje voorkomt schade als je je smartphone laat vallen
  4. Met een hoesje is je smartphone beter beschermd tegen vocht

Lees ook: Waarom je geregeld je smartphone moet herstarten

Veel mensen kiezen er vaak voor om geen hoesje om hun smartphone te gebruiken. Want met hoesje voelt het toestel dikker aan of kun je de kleur van je telefoon niet meer goed zien. Toch kan dit flink misgaan, bijvoorbeeld wanneer de telefoon een keer valt. Met een simpel hoesje is schade in veel gevallen namelijk eenvoudig te voorkomen. Wanneer er bij jouw telefoon standaard een beschermhoes meegeleverd wordt, kun je die gebruiken, maar vaker is het slim om er zelf eentje uit te kiezen (die dan ook dienstdoet als pasjeshouder, bijvoorbeeld, of die uitgevoerd is in je favoriete kleur).

⭐ Je telefoon behoudt zijn waarde

Een van de belangrijkste redenen om dat hoesje er toch omheen te doen is om ervoor te zorgen dat het toestel zijn waarde behoudt. Daardoor krijg je mogelijk een hoger bedrag bij het inruilen van je smartphone, of op de tweedehands markt. Allerlei krasjes, deuken en andere oneffenheden zorgen er namelijk voor dat je telefoon minder aantrekkelijk en dus minder waard wordt. Handig: bij sommige tweedehandsverkooppunten kun je een tool gebruiken om de waarde van je smartphone te bepalen. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook vaak gevraagd naar de staat van het scherm en van de achterkant. Hoe beter alles eruitziet, hoe meer geld je terugkrijgt.

⭐ Je hebt meer grip

Een hoesje biedt meer grip, waardoor je smartphone prettiger in de hand ligt en minder snel wegglijdt. Veel smartphones hebben van nature een glad ontwerp, omdat dit zowel fijn aanvoelt als stijlvol oogt. Die gladheid heeft echter een keerzijde: daardoor glijden ze gemakkelijker uit je hand of van de bank af. Met alle gevolgen van dien. 👇

©samuli

⭐ Je voorkomt schade als je hem laat vallen ...

Een beschermhoes biedt niet alleen meer grip, maar helpt ook om schade te voorkomen. Belangrijk, want je kunt nog zo voorzichtig zijn, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val op de grond kan zichtbare schade veroorzaken, zoals krasjes en deukjes, maar ook schade aan de binnenkant. Helaas zie je dat laatste niet altijd, maar het kan later zorgen voor vervelende problemen, zoals een slechter werkend scherm of storingen in de hardware.

Veel schade valt niet onder de standaard garantie. Denk aan gebruikssporen of beschadigingen door dagelijks gebruik, zoals eerdergenoemde krasjes en deukjes. Hoewel fabrikanten zoals Apple of Samsung een uitgebreid garantiepakket aanbieden, is dat meestal duurder dan simpelweg een beschermhoes aanschaffen.

⭐ ... en soms ook vochtschade

Een hoesje kan ook een hoop gedoe besparen als het gaat om waterschade. Iedereen heeft weleens een glas drinken omgestoten—je moet er niet aan denken dat de inhoud dan over je smartphone stroomt. Veel toestellen zijn tegenwoordig waterbestendig, maar dat betekent niet dat ze overal tegen kunnen. Zelfs met een IP68-certificering blijft je smartphone kwetsbaar voor vloeistoffen zoals koffie of frisdrank. Een goed hoesje biedt extra bescherming tegen onverwachte ongelukjes, zoals regen, gemorste drankjes of opspattend water.

Dus?

Hoes!